Verdidebatt

Spennende og utfordrende KrF-høst!

KrF går en spennende høst i møte. Listekandidater til Stortingsvalget skal på plass. Partiprogrammet for de neste 4 år er under arbeid. Og det er fortsatt spenning rundt bekjennelsesparagrafen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristelig Folkeparti går en spennende høst i møte. Listekandidater til Stortinsgvalget høsten 2013 skal på plass, og i den situasjonen partiet befinner seg er det grunn for valgkomiteene til å tenke nytt og kreativt. Det er mange flotte stortingsrepresentanter for KrF som bør gjenvelges, men det må også gis rom for nye som har tillit og tydelighet, og som kan gjenreise den begeistring som partiet strever med.

Programmet for de neste 4 år er under arbeid, og det er stort behov for at programmet gjenspeiler et "kristelig folkeparti", et parti bygd på tydelige kristne verdier, men også et bredt, folkelig parti. KrF er ikke en menighet og skal ikke svare på alle teologiske spørsmål. KrF skal være og er et profesjonelt politisk parti, men samtidig er det et "annerledes part" med sin sterke forankring, ikke bare i kristen kulturarv, men i kristen tro.

Det er fortsatt spenning i partiet rundt endringen av bekjennelsesparagrafen. Jeg har av prinsippielle grunner støttet endringen fra bekjennelse til en forpliktelse på partiets verdier. Bekjennelse hører hjemme i menighet, forpliktelse i et politisk parti. Uansett står den eksisterende paragrafen til neste landsmøte i 2013. Det var svært interesannt å se at landsmøtet i KrFU i fjor høst ikke fikk det nødvendige flertell for å slutte seg til en fjerning av bekjennelesparagrafen. Det var et viktig signal om noe av det som rører seg i store deler av partiet, også i den unge generasjonen.
Bekjennelsesparagrafen vil kanskje ikke overleve, men KrFUs vedtak vil påvirke til en større tydelighet på hvilke verdier man må forplikte seg til som tillitsvalgt i partiet.

Et krav om forpliktelse til et tydelig verdidokument kan også føre til et samlende vedtak i landsmøtet 2013, og vil etter min mening være en forutsetning for partiets troverdighet og bærekraft, og vekst. Det som kan samle partiet i denne saken er at forpliktelsen er så tydelig at det ikke er noen tvil om at det er mennesker som bygger på den kristne tro og verdier som har  tillitsverv i partiet. Jeg oppfatter ikke denne endringen som en åpning for f.eks muslimer eller humanister i partiledelsen eller på listene til valg, men som en tydeliggjøring av verdigrunnlaget. Men her ligger det en viss usikkerhet som bør ryddes av veien i forhold til kristne ledere og menigheter, og ikke minst til velgerne.
Samtidig må selvsagt alle være velkommen på laget som vil stille seg bak et slikt tros- og verdigrunnlag uten at partiledelsen skal granske "hjerter og nyrer". Men en tydelig forpliktelse handler om partiets troverdighet som kristnet verdiparti.

Jeg tror det fortsatt er behov for Kristelig Folkeparti som et bredt, folkelig, men også tydelig verdiparti i Norge, og jeg tror også at mange langt utenfor de aktive kristnes rekker vil stemme på et slikt parti.

www.arnfinnclementsen.org
Twitter: ArnfinnClements

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt