Kari Helene Partapuoli

16

Livets trær

Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull.

Publisert: 1. aug 2012

Dette er historien om Maher Bani Jabir. Maher er født i Kuwait i 1977. En av onklene hans ble drept i Gulfkrigen i 1991 og familien flyttet til Jordan etter krigen. Som palestinere fra Kuwait var de ikke velkomne i Jordan og familien flyttet snart videre til Aqrabe på Vestbredden. I Aqraba har Mahers familie en gård med oliventrær og frukttrær. Maher er gift og har en sønn og to tvillingjenter. 

Mahers gård ligger på grensen til Jordan og Israel. Til å begynne med var det én israelsk bosetting i nærheten av gården, men i dag er det fire bosettinger som ligger rundt gården. En av bosettingene har tatt kontroll over hovedvannkilden i området og stengt en av de viktigste ferdselsårene i landsbyen. Bosettingene har gradvis tatt land fra Mahers gård. De israleske bøndene har stjålet mange av de dyrebare oliventrærene, også kalt livets trær i Midtøsten, fra Mahers jord og enten solgt dem videre eller plantet dem på deres eget land. Siden 2002 har bosetterne blitt beskyttet av de israelske forsvarsstyrkene.

Til sammen har bosetterne drept fire medlemmer av Mahers familie og såret ni stykker. Seks av de sårede familiemedlemmene har mistet det høyre øyet etter at bosetterne har stukket dem med spissene på M16 våpen. I dag er sønnen til Maher redd for å bli skutt på vei til barnehagen, og ofte blir han hjemme. 

En av fetterne til Mahers far gjetet dyr da han ble meldt savnet. Hele landsbyen lette etter ham. Maher er blant dem som leter. Han ser en av vaktbilene fra bosettingene stoppe å kaste noe ut på bakken. Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull, alle tennene er knust, alle bena i kroppen brukket og det er merker etter stener på kroppen og nakken er brukket. Hjertet til den drepte er tatt ut av kroppen og lagt oppå liket. Maher ringer etter hjelp. Etter lange avhør får Maher status som siktet.

Til stede ved avhørene er blant annet menneskerettighetsorganisasjonen Btselem som gjør opptak av Mahers forklaring. Under avhøret kommer to bosettere og tar bilder av Maher. Maher slipper fri, men blir fratatt passeringsbeviset som får ham gjennom de israelske chekpoints. Bosetterne begynner å spørre etter ham hjemme på gården hans. I seks måneder kan ikke Maher bo hjemme, men må gjemme seg forskjellige steder. En gang blir han stoppet på Hwara checkpoint og slått i brystet med en M-16 så hardt at han fortsatt har smerter i dag. Til slutt ba faren til Maher ham om å forlate Vestbredden for å finne et trygt sted.

I 2009 flykter Maher fra Vestbredden og ankommer Norge i mars 2009. Maher har vært en del av Palestinerleiren siden den ble etablert i 2011. I juni 2012 sultestreiket han i 16 dager: -Jeg har en familie som sulter. Å sultestreike er det eneste jeg kan gjøre, sier Maher.

Maher har to avslag fra Utlendingsdirektoratet. UDi skriver i sine avslag at det ikke er sikkert bosetterne angriper igjen. Maher har forsøkt å få tak i opptakene fra avhørene gjort av Btselem, men opptakene kan kun frigis hvis et offentlig organ formelt ber om å få dem. Dette har ikke UDi vært villige til å hjelpe til med. Maher har i skrivende stund meldeplikt til Politiets Utlendingsenhet og risikerer deportasjon til Aqraba på Vestbredden.

Palestinerleiren er en aksjon som protesterer mot behandlingen av palestinske asylsøkere i Norge. Leiren ble etablert utenfor Kulturkirken Jakob i mai 2011 og består av avviste palestinske asylsøkere. Les mer på: www.palestinerleir.no

Kommentar #51

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

En tur til Hebron?

Publisert over 9 år siden

 Til Heksedoktor Søren

Det ser også ud til at han gør det efter aftale med en anden, vist overordnet, som han kigger efter flere gange.’

Her løper vist fantasien av med deg. Det finnes sikkert en diagnose for dette.

 

Den første har en form for samtale med drengen - jeg synes det lyder som om han skælder ham du…’

Samtale? I Norge kaller vi dette for fysisk overgrep, trakassering uprovosert vold når en voksen angriper en annen slik, drar den ned i bakken, tråkker på dens hånd og en annen kommer til og sparker med sine tunge boots en som blir holdt nede i hoften - voksne som at på til er i uniform med gevær under armen og mennesket er en 9 åring. 

 

- og mener igen at der ligger en forhistorie - parterne har noget 'kørende'.’

Dette er din personlige fantasi/ gjetning, og som uansett ikke kan unnskylde slike fysiske overgrep. Du må bare fantasere videre.

Jeg ser en halvstor dreng og et par unge mænd, der har noget kørende, som det ofte er med drenge og autoriteter og de sidste er her lidt umodne –’

Ja som det ofte er med voldelige autoritære menn* som omgås barn (gutten er 9 år).

(* Det finnes også slike kvinner, så det er sagt).

 

Reis til Hebron i 3-6 mnd, lytt og se selv. Jeg vet om nordmenn som er blitt overbevist ved selvsyn.

Hermed avslutter jeg samtalen med heksedoktoren.

Kommentar #52

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Til heksedoktor Søren:

PS: Glemte å fortelle at jeg hadde sett på videoen du la ut om Hamas-tilhengere som henretter Fatah-medlemmer. Det er for jævelig. DS

Kommentar #53

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Forsøk på oppsummering

Publisert over 9 år siden

Jeg skal forsøke å svare på en del av kommentarene på innlegget mitt. 

For det første kommer jeg ikke til å publisere saksdokumenter fra UDI eller UNE. Det regner jeg med at det er forståelse for. Maher er helt åpen om sin sak og saksdokumentene til støttespillere av Palestinerleiren, men saksdokumenter og dokumentasjon publiseres ikke på nett. 

Min historie er en kortversjon av hele asylsaken og med saken følger en hel rekke dokumenter og flere detaljer rundt denne hendelsen og også noen flere andre mindre hendelser. 

Palestina-Israel konflikten er storpolitikk og jeg ønsker ikke å komme med mine synspunkt på den konflikten. Men når det gjelder de palestinske flyktningene som kommer til Norge vil jeg gjerne kommentere på deres situasjon. For dem handler ikke dette bare om Israel og Palestina. Konflikten er komplisert og det samme kan man si om sikkerhetssituasjonen. Noen av flyktningene har problemer med israelsk etterretning, på Gaza handler det ofte om Hamas (og noen har alvorlige torturhistorier), på Vestbredden kan det være de palestinske selvstyremyndighetene som er problemet, leirene i Libanon er en helt egen problemstilling og til slutt de manglende rettigheter for palestinere i en del av de andre arabiske landene. 

Til slutt må det bli lesernes valg om dere tror på Mahers historie. Personlig kjenner jeg etterhvert mange av de palestinske flyktningenes historier og er ikke i tvil om at det er mange av dem som fortjener beskyttelse i Norge. Jeg har også sett en hel del vannvittige UNE-vedtak som f.eks. ikke mener at Hamas' tortur er systematisk nok, at man skal kunne bevise sin uskyld i Hamas' fengsler, standardvedtak med klipp og lim formuleringer hvor Vestbredden og GAza forveksles og vedtak som påstår at du ikke trenger beskyttelse da du er ung mann.

Disse vedtakene vitner lite om en rettferdig og individuell behandling av sakene. For de som vil lese mer om dette kan jeg anbefale NOAS' rapport om palestinske flyktninger: Retur til hva?  

Kommentar #54

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Liket med det utskårne hjertet, da?

Publisert over 9 år siden

Ble det liggende med det løse hjertet oppå brystet etter å ha bli kastet ut av en bil i fart?

Eller, kanskje Maher slettes ikke så noen bil, men derimot var medskyldig i æresdrap og likskjending  av sin egen fetter?

Det siste gir mer mening enn det du kom med, Kari Helene, for den historien du fortalte bryter i praksis med..naturlovene.

Kommentar #55

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden
arild nordby. Gå til den siterte teksten.

Ble det liggende med det løse hjertet oppå brystet etter å ha bli kastet ut av en bil i fart?

Eller, kanskje Maher slettes ikke så noen bil, men derimot var medskyldig i æresdrap og liksjending

Bilen stoppet, den kom ikke i fart. Utifra det jeg har lest av papirer i saken er det ingen grunn til å mistenke at Maher selv skulle stå bak dette drapet. Men det er selvfølgelig din rett til å tvile på historien.

Det er mye vold på Vestbredden og ikke bare fra en side, men overgrep fra ulovlige bosettere burde vel være velkjent for kommentatrorene her.

Kommentar #56

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Fremdeles mot naturlovene.

Publisert over 9 år siden

Du skriver:

". Han ser en av vaktbilene fra bosettingene stoppe å kaste noe ut på bakken."

Deretter identifiser du dette "noe" som liket av fetteren.

Igjen, kaster du ut et lik med utskåret hjerte liggende løst på brystet, ja da vil hjertet trille av, og lande et helt annet sted enn oppå brystet igjen.

Men, fint å få oppklart at bilen stoppet!! (selvom det er helt bagatellmessig og uten verdi for å redde sannhetsgehalten i hva du skrev.)

Kommentar #57

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ser at VD

Publisert over 9 år siden

Ser det hensiktsmessig å la denne blodige og Israelfiendtlige fortellingen stå som lesetips i en måned på deres debattside.
En fortelling som IKKE er dokumentert som sann overhode,får altså stå der som noe av det første man får se på VD sine debattsider.

Er det snart på tide å fjerne den nå tro..???? 

Kommentar #58

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Uvesentlig jåleri som skaper murer, før nytt grep

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Ser det hensiktsmessig å la denne blodige og Israelfiendtlige fortellingen stå som lesetips i en måned på deres debattside.

Tenkte på det sammen men ikke slik. Jeg tenkte Hva er poenget med å fremme en slik forferdelig meningsløs tekst i ett debattforum, i ett kristent forum som har så mye godt i Guds ord å trekke frem. Det er jo Guds godhet som skal være oppløftet, ikke ubetydelig elendighet i et tragisk trossamfunn for å liksom fremstå bra og rettferdig selv.

Det som må løftes frem er sannheter som kan hjelpe oss til å reformere oss og dem, ikke fore opp under pekefingre, selvrettferdighet og dårskap. Med andre ord ikke her i vesten forsøke å legge til rette grunnlag for meninger om vestelig selvrettferdig inntreden der nede for å la dem tro som oss.

Skal man trekke frem Livets trær, oliventrærne der nede så må vi se på det åndelige for å hjelpe. Vi kan ikke blande oss inn uten å forstå religionen der nede og her. Oljen i disse trær representerer Guds åndelige Ånd iblant oss slik at vi kan ha vilje og grunn til å leve, og lære av Ham. Dette slåss man fysisk om i kjøds kraft og dette forsøker verden å løse i kjøds kraft og selvrettferdighet. Det med religiøse vestlige verden/ kirken knugende i bakgrunnen for så å ta, for dem grep i rett tid. 

Hva dreier dette seg om egentlig, hva vil verden og hva vil mennesket? Hva tror vi kristen på og hva tror de som mangler tro (sannheten, Jesus) på? Redelig redegjørelse må til på alle plan og det tror jeg ikke VD og ei heller Partapuoli vil/ forstår å gjøre for da vil begge bli arbeidsledige. Det fordi det ikke blir økumenisk og ei heller politisk korrekt, det fordi sannheten kommer frem og den vil ikke verden like eller ha.

Kommentar #59

Conrad Myrland

54 innlegg  141 kommentarer

Hvem har skrevet teksten?

Publisert over 9 år siden

Hei Kari Helene,

Teksten som innleder denne tråden er trykket i en "kunstavis" som i forrige uke ble distribuert til alle husstander i Sogn og Fjordane. Saken er tilgjengelig på side 9 i denne PDFen.

Redaktøren av avisen har opplyst at teksten er et "kunstprosjekt" av Andrea Lange, hun står også kreditert på siden. Hvem er det som har skrevet teksten?

Mvh

Conrad

Kommentar #60

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Dette

Publisert over 9 år siden
Conrad Myrland. Gå til den siterte teksten.

Redaktøren av avisen har opplyst at teksten er et "kunstprosjekt" av Andrea Lange, hun står også kreditert på siden. Hvem er det som har skrevet teksten?

Reiser enda flere spørsmål ang.  sannhetsgehalten i dette innlegget til Partapuoli...

Har VD gjort noe for å sjekke dette..? Det har tross alt stått på førstesiden OG listen over LESETIPS i over en mnd nå... 

Kommentar #61

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg forstår godt at det stilles spørsmål om hvem som har skrevet teksten når den dukker opp et annet sted med et annet skribentnavn! Kunstneren Andrea Lange spurte om å få trykke teksten, noe jeg sa ja til, men ba selvfølgelig om å bli kreditert. Ved en misforståelse har det ikke skjedd. Det er altså min tekst som er trykket i kunstmagasinet. Jeg har intervjuet Maher Bani Jabir i Palestinerleiren ved to tilfeller og Jabir har selvfølgelig også selv gjennomlest teksten før publisering.

Det stemmer at historien også skal brukes i et kunstprosjekt. Palestinerleiren, skal sammen med Atelier Populaire Oslo, delta med en performance på årets høstutstilling. Her skal ulike historier leses opp.

Håper dette er oppklarende.

Kommentar #62

Conrad Myrland

54 innlegg  141 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hei Kari Helene,

Takk for avklaring. Jeg forstår at kunstneren har hatt en ganske lett oppgave da hun leverte sitt bidrag til kunstavisen i Sogn og Fjordane... Håper hun deler honoraret fra fylkeskommunen/ museet med deg. Men bildet var jo i hvert fall litt kunstnerisk...

Så til historien du gjengir. Jeg har noen spørsmål til deg:

Hva heter de bosettingene som ligger i nærheten av Mahers gård?

Når skjedde de påståtte drap og alvorlige legemsbeskadeligelser av familiemedlemmene? Hvilke årstall? Skjedde det samtidig, eller over en periode på flere tiår? Skjedde det i væpnede konfrontasjoner, eller som rovmord?

Når var det Maher oppdaget fetterens lik?

Flyttet familien til Jordan fordi de ble utvist av Kuwait, etter at Yasser Arafat og PLO støttet Saddam Husseins invasjon av landet?

Deler din bekymring for palestinske flyktninger i Norge. Har selv noen venner fra Vestbredden som ikke får opphold. Tror du det er fordi norske myndigheter ikke vil stille PA i forlegenhet, at de ikke gir opphold?

Mvh

Conrad

Kommentar #63

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Bildet er tatt av Andrea Lange som filmet et av intervjuene mine med Jabir - så det er den kunstneriske delen :-) Hvis jeg får honorarer (noe som skjer ytterst sjelden) for noe jeg skriver går det forøvrig til Senteret - og i dette tilfellet ville det sikkert gått til Palestinerleiren.

Det stemmer at familien flyttet som resultat av at PLOs støtte til invasjonen i Kuwait. Det er flere palestinere i Irak som har blitt flyktninger på nytt etter dette. Noen bor også på mottak i Norge uten å ha noe land å returnere til.

Det har vært mange konfrontasjoner med bosetterne av forskjellig art og over flere år. Hendelsen med fetteren beskrives som et rovmord. Jabir forteller at det i de siste årene har blitt mye værre da bosetterne ser ut til å ha en større beskyttelse av det israelske militæret.

B'Tselem har tatt en del opptak osv rett etter fetteren ble funnet. Jeg vet ikke om de er offentlig tilgjengelig, men opptakene er i alle fall sendt til UNE, uten at UNE en gang vurderte dem. Drapet skjedde i 2007.

Gården til Jabir ligger i det såkalte C-område som administreres av Israel og hvor PA ikke har noen innflytelse. Det er alltid internasjonal tilstedeværelse i området på grunn av urolighetene (EAPPI-programmet, organisert av The World Council of Churches). Jabir bor nord for Akraba. Like ved ligger en liten landsby som heter Yanoun hvor Jabir har sitt land. Bosettingen som ligger nærmest Jabirs gård heter Itimar. Det er denne bosettingen familien har hatt flest problemer med.

Jeg vet ikke hvorfor norske myndigheter opptrer slik de gjør overfor palestinske flyktninger. De var aldri en stor gruppe blant asylsøkerne. Selv da det var enkelt for palestinere å få opphold kom det ikke mange. Det blir bare spekulasjoner fra min side når det gjelder selvstyremyndighetene, men jeg regner med at det ikke er helt urpoblematisk å kritisere noe man selv har vært med på å opprette. Men politikerene våre burde være i stand til å holde asylpolitikken skilt fra utenrikspolitikken.

Jabir er forøvrig nå deportert til Vestbredden. Han og familien forsøker nå å komme ut av området på andre måter. Norske myndigheter påstår at man bare kan flytte til andre steder på Vestbredden. I praksis er ikke dette så enkelt. Alle palestinere må bære et nasjonalt id-kort hvor det blant annet står hvor man bor. Israelske myndigheter sender folk tilbake til det området man hører hjemme. Man kan heller ikke flytte fra område C til f.eks. omårde A.

Kommentar #64

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Løgnaktige "kunst"-prosjekter

Publisert over 9 år siden

Igjen:

Når man kaster ut et lik av en stillestående bil, så vil ikke det utskårne hjertet havne på toppen av brystet.

Fint at Partapouli nå innrømmer at historien er fri diktning.

Kommentar #65

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det har sin grunn

Publisert over 9 år siden

At UNE ikke fant det verdt å tro på dette.

Og for å gjenta meg sjøl  : Syns Verdidebatt det er OK at en historie uten hold skal stå som lesetips på forsiden i månedsvis..? 

Kommentar #66

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Litt for kritisk?

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

hvor ble det av den pan-arabiske og muslimske solidariteten, med sine brødre og søstre?

De fleste palestinerne i Kuwait ble utvist etter krigen mot Irak. Ikke så rart igrunnen når de støttet fienden - Saddam Hussein.

Jeg er en kritisk innstilt person, og kanskje spesielt når det kommer uttalelser fra én side i en konflikt. Likevel synes jeg at Partapuoli får i overkant med kritikk i denne debatten. Selv om jeg er en ihuga Israelsvenn, kan jeg ikke lukke øynene for at det skjer kritikkverdige ting også fra Israels side. Det er ikke slik at Israel er et land fritt for voldelige og kriminelle personer. Derfor blir det litt trist når mine meningsfeller går så hardt ut når det kommer opplysninger som stiller israelere i et dårlig lys. Jeg er klar over at propaganda er en viktig del av kommunikasjonen i en konflikt, og vi skal ikke se bort i fra at enkelte asylsøkere overdriver når de forteller om grusomheter for å få sympati og opphold, men å stille slike store krav til dokumentasjon som det gjøres i denne tråden synes jeg nesten er litt ufint. Vi skal være kritiske til ting som blir sagt og gjerne etterprøve dem også, men å gå ut i fra at noen automatisk lyver fordi de er palestiner synes jeg ikke noe om.

Kommentar #67

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Andrea Lange, som tok bildet, og jeg har oppklart at kreditteringen for tekst står på side 14 i avisen. En merkelig måte å kredittere på, men dog

Kommentar #68

Conrad Myrland

54 innlegg  141 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hei Kari Helene,

Ja, nå ser jeg det også.

Kommentar #69

Conrad Myrland

54 innlegg  141 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Det bør selvsagt være ytringsfrihet for alle asylsøkere i Norge, også de som hevder å være truet av israelske bosettere. Men er det et museums oppgave å spre uverifiserte blodanklager til alle husstander i sitt nærområde, for skattebetalernes regning? Hjelper det å kalle det kunst?

Les min kommentar til at innlegget som innledet denne tråden er inkludert i en "kunstavis" i Sogn og Fjordane.

Kommentar #70

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Utskårne hjerter havner ikke sammen med kroppen!

Publisert rundt 9 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.

Derfor blir det litt trist når mine meningsfeller går så hardt ut når det kommer opplysninger som stiller israelere i et dårlig lys. Jeg er klar over at propaganda er en viktig del av kommunikasjonen i en konflikt, og vi skal ikke se bort i fra at enkelte asylsøkere overdriver når de forteller om grusomheter for å få sympati og opphold, men å stille slike store krav til dokumentasjon som det gjøres i denne tråden synes jeg nesten er litt ufint.

Det er en fysisk lov dette bryter med, og har intet å gjøre med standpunkt i Israel/Palestina-konflikten.

Faktum er at Partapoulis innlegg inneholder den ene grove løgnen etter den andre, ikke minst at et utkastet lik på mirakuløst vis bevarer sitt utskårne hjerte på toppen av kroppen.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere