Kari Helene Partapuoli

16

Livets trær

Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull.

Publisert: 1. aug 2012

Dette er historien om Maher Bani Jabir. Maher er født i Kuwait i 1977. En av onklene hans ble drept i Gulfkrigen i 1991 og familien flyttet til Jordan etter krigen. Som palestinere fra Kuwait var de ikke velkomne i Jordan og familien flyttet snart videre til Aqrabe på Vestbredden. I Aqraba har Mahers familie en gård med oliventrær og frukttrær. Maher er gift og har en sønn og to tvillingjenter. 

Mahers gård ligger på grensen til Jordan og Israel. Til å begynne med var det én israelsk bosetting i nærheten av gården, men i dag er det fire bosettinger som ligger rundt gården. En av bosettingene har tatt kontroll over hovedvannkilden i området og stengt en av de viktigste ferdselsårene i landsbyen. Bosettingene har gradvis tatt land fra Mahers gård. De israleske bøndene har stjålet mange av de dyrebare oliventrærene, også kalt livets trær i Midtøsten, fra Mahers jord og enten solgt dem videre eller plantet dem på deres eget land. Siden 2002 har bosetterne blitt beskyttet av de israelske forsvarsstyrkene.

Til sammen har bosetterne drept fire medlemmer av Mahers familie og såret ni stykker. Seks av de sårede familiemedlemmene har mistet det høyre øyet etter at bosetterne har stukket dem med spissene på M16 våpen. I dag er sønnen til Maher redd for å bli skutt på vei til barnehagen, og ofte blir han hjemme. 

En av fetterne til Mahers far gjetet dyr da han ble meldt savnet. Hele landsbyen lette etter ham. Maher er blant dem som leter. Han ser en av vaktbilene fra bosettingene stoppe å kaste noe ut på bakken. Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull, alle tennene er knust, alle bena i kroppen brukket og det er merker etter stener på kroppen og nakken er brukket. Hjertet til den drepte er tatt ut av kroppen og lagt oppå liket. Maher ringer etter hjelp. Etter lange avhør får Maher status som siktet.

Til stede ved avhørene er blant annet menneskerettighetsorganisasjonen Btselem som gjør opptak av Mahers forklaring. Under avhøret kommer to bosettere og tar bilder av Maher. Maher slipper fri, men blir fratatt passeringsbeviset som får ham gjennom de israelske chekpoints. Bosetterne begynner å spørre etter ham hjemme på gården hans. I seks måneder kan ikke Maher bo hjemme, men må gjemme seg forskjellige steder. En gang blir han stoppet på Hwara checkpoint og slått i brystet med en M-16 så hardt at han fortsatt har smerter i dag. Til slutt ba faren til Maher ham om å forlate Vestbredden for å finne et trygt sted.

I 2009 flykter Maher fra Vestbredden og ankommer Norge i mars 2009. Maher har vært en del av Palestinerleiren siden den ble etablert i 2011. I juni 2012 sultestreiket han i 16 dager: -Jeg har en familie som sulter. Å sultestreike er det eneste jeg kan gjøre, sier Maher.

Maher har to avslag fra Utlendingsdirektoratet. UDi skriver i sine avslag at det ikke er sikkert bosetterne angriper igjen. Maher har forsøkt å få tak i opptakene fra avhørene gjort av Btselem, men opptakene kan kun frigis hvis et offentlig organ formelt ber om å få dem. Dette har ikke UDi vært villige til å hjelpe til med. Maher har i skrivende stund meldeplikt til Politiets Utlendingsenhet og risikerer deportasjon til Aqraba på Vestbredden.

Palestinerleiren er en aksjon som protesterer mot behandlingen av palestinske asylsøkere i Norge. Leiren ble etablert utenfor Kulturkirken Jakob i mai 2011 og består av avviste palestinske asylsøkere. Les mer på: www.palestinerleir.no

Kommentar #1

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Hvorfor?

Publisert over 9 år siden
Kari Helene Partapuoli. Gå til den siterte teksten.

Som palestinere fra Kuwait var de ikke velkomne i Jordan

hvor ble det av den pan-arabiske og muslimske solidariteten, med sine brødre og søstre?

Hvorfor brukes ikke det gamle navnet, Judea og Samaria på Vestbredden?

Ikke det at jeg støtter de ekstreme bosetterne heller, men alt er politikk, og hver side står like fanatisk på sitt.....også her i Norge.

 

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ser

Publisert over 9 år siden

At denne høyst ensidige kritikken av Israel er verdsatt til redaksjonens lesetips.....noe som begynner å bli en vane.

Kommentar #3

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Tåreperse av helt udokumentert sannhetsgehalt

Publisert over 9 år siden

Prøv deg med veldokumenterte historier neste gang, Kari Helene.

Eventuelt, og bedre, dersom denne saken ER veldokumentert, kom med dokumentasjonen. Fra alle relevante parter.

Hvor gyldig var, for eksempel, skjøtet på den gården familien drev?

Du snakker om "stjeling", uten å ha dokumentert at dette har foregått.

Du kan starte der:

Avklaring av det reelle eiendomsforholdet. Var det kanskje bare en leiekontrakt knyttet til de oliventrærne som var gått ut på dato?

For øvrig: Mannen er kuwaiti, ikke palestiner.

Kommentar #4

Bjarne Bjelland

93 innlegg  51 kommentarer

Livets trær

Publisert over 9 år siden

Meget sterke beskrivelser som kommer frem i ditt innlegg Kari Helene. Jeg regner med at du kan dokumentere det som du skriver i ditt innlegg.Slike alvorlige hendelser vil også komme frem i andre medier og nettsteder. Har andre skrevet noe om disse drapene og episodene som du beskriver?

 

Kommentar #5

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Enig

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

At denne høyst ensidige kritikken av Israel er verdsatt til redaksjonens lesetips.....noe som begynner å bli en vane.

Jeg er enig i at redaksjonens lesetips ofte er slike innlegg som er politisk korrekte. Vårt Land er kanskje mer opptatt av å kapre lesere enn å være kristen avis?

Kommentar #6

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Massedrap kontra udokumentert historie

Publisert over 9 år siden

Største menneskerettsproblemet i Midtausen nett no må vel vere borgarkrigen i Syria, der sivilbefolkninga blir hardt råka. 20 000 drepne siste året talar for seg sjølv.

Når det gjeld historia som Partapuoli her refererer, må ein rekne med at kjelda er asylsøkjaren Jabir sjølv. Eg for min del kan ikkje kontrollere om han snakkar sant, og kanskje er dette ikkje muleg for UDI/UNE heller. Men to avslag tyder på at saksbehandlarane der ikkje trur heilt på han.

I og med at VL har godkjent innlegget, ja sogar gitt det redaksjonens lesetips og ein godt synleg plass på framsida, må ein gå ut frå at avisa stiller seg bak historia slik ho er fortalt og held denne for å vere faktisk korrekt. For VL ser det vel ikkje som si oppgåve å publisere einsidige og udokumenterte partsforklaringar som jamvel bidrar til å forsterke jødehatet i samfunnet vårt?

Kommentar #7

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Så om drapet på fetteren:

Publisert over 9 år siden

"En av fetterne til Mahers far gjetet dyr da han ble meldt savnet. Hele landsbyen lette etter ham. Maher er blant dem som leter. Han ser en av vaktbilene fra bosettingene stoppe å kaste noe ut på bakken. Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull, alle tennene er knust, alle bena i kroppen brukket og det er merker etter stener på kroppen og nakken er brukket. Hjertet til den drepte er tatt ut av kroppen og lagt oppå liket. Maher ringer etter hjelp. Etter lange avhør får Maher status som siktet."

Ja, dette høres jo aldeles forferdelig ut. Spesielt for fetteren. Han har åpenbart vært utsatt for tortur, og deretter grov likskjending.

Kanskje du burde, Kari Helene, tenke på i hvilke typer drap slike skader er spesielt vanlige?

Jeg kan gi deg ett tips: Æresdrap

Uten å vite hvem denne fetteren var, eller hvordan han levet, så kan det bestialske drapet på ham (forutsatt at det fant sted), være at storfamilien mente han hadde brakt skam på familien (for eksempel som homofil eller frafallen), og måtte drepe ham for å gjenvinne sin ære.

Og så kan du tenke etter hvem som i det scenariet muligens var medskyldig.

Betyr det at jeg har "rett"?

Nei, selvsagt ikke!

Men, det burde få deg til å skjønne at du skal la være med å komme med slike usubstansierte og helt udokumenterte historier.

Kommentar #8

Anne Marie Mollén

0 innlegg  1 kommentarer

Raske konklusjoner

Publisert over 9 år siden

Historien til Maher Banijaber er faktisk dokumentert av flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet B´tselem og Palestinian Centre for Human Rights. Videre kan det også bli fortalt at familien til Banijaber nylig ble angrepet av israelske bosettere igjen. Dette ble skrevet om av flere organisasjoner og i media. Blant annet var ansatte i EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) vitner til hendelsen og har skrevet om den her http://eappi.org/en/news/eappi-news/se.html?tx_ttnews[tt_news]=16283&tx_ttnews[backPid]=4566&cHash=83ef6701ee5e61b259ed7473969d25fd.

Det er ikke fordi UDI/ UNE ikke tror på historien til Maher at han ikke får opphold, avslaget er begrunnet med at bosetterne kanskje ikke angriper igjen. Dette er jo feil, i og med at familien nylig ble angrepet igjen som dokumentert av EAPPI. At Norge bryter FNs anbefalinger ved å ikke gi opphold til palestinske flyktninger er ikke noe nytt. Mange får avslag, av lignende grunner som Banijaber. Avslag referer ofte til intern flukt, noe som er nesten umulig for palestinere fra område C (som Banijaber er fra). Dette vil i tillegg bety å flytte fra sitt jordbruk, sin familie og alt man eier og har.

Fra det jeg har sett, opplevd og lest mener jeg personlig at Norge bør følge FNs anbefalinger og gi opphold til palestinske flyktninger. At Maher har et beskyttelsesbehov betviler jeg ikke. Å mene noe annet er selvfølgelig lov, men det jeg synes er skremmende er hvor fort mange betviler historien bare fordi kildeopplysninger ikke er oppgitt i et leserinnlegg. Vil dere ikke at historien skal være sann fordi den er så forferdelig, eller fordi den forteller hva som skjer under Israels okkupasjon av Palestina? Hvor nøye har dere satt dere inn i historiene til palestinere og søkt etter dokumentasjon før dere betviler at de er sanne?

Og Per Steinar, jeg synes det er forskrekkelig at det du tar fra denne historien er at jødehatet i samfunnet kan forsterkes. Dette er en historie om en manns lidelse som setter søkelys på resultatet av en okkupasjon som bryter internasjonal rett fordi okkupasjonsmakten lar sine borgere bosette seg på det okkuperte området. Det vil si kritikk av en stats handling, ikke et folk. Når Israel bryter Genève-konvensjonen så alvorlig, må det være lov å kritisere, er du ikke enig?

Kommentar #9

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Ingen raske konklusjoner i det hele tatt.

Publisert over 9 år siden

Men jeg forlanger dokumentasjon av prinsipp.

Det ga ikke K.H.Partapouli, og knapt nok du heller.

Takk for den spede fliken av dokumentasjonen du tross alt ga, selvom kildene virker så svært så partiske. men, det er ikke din feil, du har gjort det du skulle.

I motsetning til Kari Helene Partapouli.

Ser for øvrig at du selv, Anne Marie, er et menneske som nok ikke har selvstendig troverdighet i slike spørsmål , men at du også har en generell dokumentasjonsplikt for temaer du er emosjonelt engasjert i (som profesjonall aktør som har det antirasistiske sugerøret i statskassa).

Det gjør at verken du eller Kari Helene kan stoles på å ha, for eksempel,  gjengitt bakgrunnen for UDIs avslag korrekt/fyldestgjørende, så du får nok presentere avslaget i sin helhet, så andre folk for bedømme innholdet, snarere enn at du og K-H presenterer det gjennom deres filter.

Kommentar #10

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Så grovt at det er grunn til å tvile

Publisert over 9 år siden
Anne Marie Mollén. Gå til den siterte teksten.

Og Per Steinar, jeg synes det er forskrekkelig at det du tar fra denne historien er at jødehatet i samfunnet kan forsterkes. Dette er en historie om en manns lidelse som setter søkelys på resultatet av en okkupasjon som bryter internasjonal rett

Opplysninga om at jødiske busetjarar har stukke ut høgre auga på seks personar i same palestinske familie, tillet eg meg å tvile på, likeeins at dei står bak den omfattande likskjendinga som vart referert. Er dette tilfelle, så fortener det både publisitet og svært sterk kritikk. Er det derimot heilt eller delvis usant, så bør både Partapuoli og Vårt Land beklage at let seg bruke til denne type propaganda, for det tener i så fall berre til å demonisere jødar.

Mitt andre poeng, at det nett no skjer grusomme overgrep mot sivilbefolkninga frå begge sider i borgarkrigen i nabolandet Syria, nemner ikkje Mollén. Her er det iallfall snakk om kjennsgjerningar som ingen treng tvile på.

Kommentar #11

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Det er greit å huske på..

Publisert over 9 år siden

at Anne Marie Mollen er knyttet til MIRA-senteret, som (v. leder Fakhra Salimi) blant annet agiterte for at politikvinner måtte få gå med hijab, ellers var vi rasistisk utestengende av "minoritetskvinner".

Hun, og K-H, er mennesker som ikke besitter selvstendig troverdighet, og hvis historier er verdiløse såsant man ikke har nøytrale dokumentasjoner av historiene.

Kommentar #12

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Vogelfamilien bryr du deg ikke en døyt om, Anne Marie!

Publisert over 9 år siden

Og, ganske riktig:

De demoniserte settlerne i Itamar er nettopp den gruppa som har vært utsatt for grove terrorangrep, sist den bestialske henrettelsen av Vogel-familien, der en baby ble kappet hodet av.

Folk kan lese om Itamar her:

http://en.wikipedia.org/wiki/Itamar

-----------------------------------------------

Her ser vi nok et klassisk eksempel på fortielsesteknikkene til mennesker som Kari Helene Partapouli og Anne Marie Mollen.

Kommentar #13

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Fortielsesteknikkene i praksis, og hva som KUNNE vært skrevet istedet.

Publisert over 9 år siden

Kari Helene Partapouli og Anne Marie Mollen er profesjonelle fortielses-og-forvrengningsstrateger i sine "historier om Palestina.

De presenterer et selektivt utsnitt av virkeligheten, der israelere "angriper" og "stjeler" på ensidig måte.

De unnlater fullstendig å oppgi konteksten, nemlig vedvarende terrorangrep mot bosetterne, med Vogel-massakren som sitt nyeste utslag.

Dermed hindrer de, helt bevisst, leseren fra å kunne tenke på alternative forklaringer på de såkalte "angrepene" fra settlernes side.

Disse "angrepene", gitt den korrekte konteksten kan like gjerne vært høyst nødvendige raid for å beslaglegge våpen, eller lete etter en terrorist som blir beskyttet av lokalbefolkningen.

ER dette bakgrunnen for disse "angrepene"?

Jeg vet ikke.

Det eneste som er sikkert er at K-H og A-M gjør sitt ytterste for å forhindre leserne for å kunne tenke slike alternative scenarier, ved hjelp av fortielses-og-forvrengningsstrategier.

Kommentar #14

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Har det blitt

Publisert over 9 år siden

Vanlig her på VD at innlegg blir skrevet og påstander blir satt på trykk,med påfølgende dørgende stillhet fra trådstarter???

Er det ikke en selvfølge på en debattside at trådstarter følger opp sitt innlegg som nødvendigvis får kommentarer og motforestillinger??

Syns VD`s moderator at dette er ok?

 

Kommentar #15

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Det er kanskje

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

dørgende stillhet fra trådstarter???

noe i nettopp det.....mens vanlige brukere her inne blir advart mot å bruke andres kilder i sine egne innlegg, så legger VD ut innlegg fra kjendiser uten å forlange at disse svarer på egne innlegg....

Vårt Land logrer kanskje for kjendisene, for å øke egen status og opplag/løssalg?

Kommentar #16

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Dette kan dere ikke bare krangle om på denne måten

Publisert over 9 år siden

En titt her og der på Vd vil vise mitt engasjement når det gjelder palestinernes problemer - israelernes også for den saks skyld, men det er palestinerne som er under pisken, og Israel har makten.

Jeg støtter Per Steinar Rundes spørsmål og oppfordring. Norge, og det norske folk - den delen som har empati og rettferdighetssans i behold, er vel interessert i å finne ut hva sannhetsinnholdet er i dette?. Dere som er sterkt engasjert; slå dere sammen i rettferdighetens navn; kontakt norske myndigheter, og kontakt Israel. Landet har tross alt et rettssystem som forsøker å fungere, i hvert fall overfor utlandet. Og det fins humane organisasjoner, også i Israel.

Det som her berettes er så grovt, at den norske stat bør finne en gangbar fremgangsmåte, og betale for "etterforskningen".

I alle fulle fall; å krangle her om etterrettelighet, er bare tull, og ikke intellektuelle personer med respekt for seg selv, verdig.

Går jeg av hengslene? Vel, er ikke beskrivelsene grunn nok til det? Å systematisk stikke ut øynene på en familie - med mer? Tilstanden i Syria, hvor ille den enn er, kan ikke ta oppmerksomheten bort fra dette?

 

Etter å ha roet meg ned, velger jeg å publisere.

Men jeg har et spørsmål til trådstarter:

Ville det ikke ha vært riktig å først ta skriftlig kontakt med de rette norske myndigheter på høyeste plan, om dette? Kanskje med gjenpart til den Israelske ambassade? - og så eventuelt ha presentert skriv og svar for oss? Det du presenterer er så grovt, at dersom det er oppspinn, er det til stor skade for palestinernes sak.

Kommentar #17

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Hadde Vogelfamiliens baby pisken i sin hånd, Robin??

Publisert over 9 år siden

Du har et overforenklet syn på pisk og makt...

Den som kapper hodet av en baby er selvsagt den som svinger øksen, om enn ikke pisken.

Kommentar #18

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Ja vel

Publisert over 9 år siden
arild nordby. Gå til den siterte teksten.

Du har et overforenklet syn på pisk og makt...

Så er det opp til reflekterte lesere som vil sette seg inn i problematikken, å gjøre seg opp sin mening om hvem som forenkler mest. Mer er det ikke for meg og deg å si om det.

Kommentar #19

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Noen har mer rett på makt enn andre

Publisert over 9 år siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.

Så er det opp til reflekterte lesere som vil sette seg inn i problematikken, å gjøre seg opp sin mening om hvem som forenkler mest. Mer er det ikke for meg og deg å si om det.

Eksempelvis har ikke mennesker som via barne-TV oppmuntrer, og indoktrinerer, til folkemord lenger noen rett til makt over egen statsstyrelse.

Kommentar #20

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Er enig med Tande at ’det som her berettes er så grovt, at den norske stat bør finne en gangbar fremgangsmåte, og betale for "etterforskningen".’

Så grovt at det er grunn til å tvile (Runde #10)

Noen ganger overgår sannheten fantasien. Jeg har oppholdt meg en stund på nettsiden til B´tselem* i dag. Har sett på dokumentasjon og noen videos. Det er så jeg nesten blir lammet. Her er f.eks. en video som er publisert: 4 Jul 2012http://www.youtube.com/watch?v=iTzB1N_EZXU&feature=player_embedded#

Border Police in Hebron abused a schoolboy, ‘Abd a-Rahman Burqan, twice in one month

“A B'Tselem video volunteer documented an Israeli Border Police officer kicking a Palestinian child while another officer held the boy. The incident took place on the 29th of June 2012 near the Tomb of the Patriarchs, in Hebron's H2 area. The video shows a Border Police officer ambushing a child from around the corner. As the child walks past, the officer grabs and drags him on the ground for a few seconds. A second Border Police officer then appears and kicks the boy.”

Er det rart at hatet ulmer. Og er det rart at en del soldater deserterer - ikke vil være med på dette lenger?

 

 

 

* Sakset om “B'TSELEM - The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories (…)

B'Tselem in Hebrew literally means "in the image of," and is also used as a synonym for human dignity. The word is taken from Genesis 1:27 "And God created humans in his image. In the image of God did He create him." It is in this spirit that the first article of the Universal Declaration of Human Rights states that "All human beings are born equal in dignity and rights. (…)

B'Tselem sees international law and human rights norms as universal standards that are equally applicable. All Israelis and Palestinians have equal rights to live in dignity and safety, and Israeli and Palestinian authorities must respect these rights.  B'Tselem monitors and reports on severe violations of human rights by the Palestinian Authority against their own population, as well as on terror attacks against Israelis. Ultimately, though, B'Tselem is an Israeli organization and our primary concern is the actions of the Israeli government and security forces."

Kommentar #21

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

B'Tselem er en ondsinnet løgnprodusent.

Publisert over 9 år siden

B'Tselem er en ekstremvenstre-organisasjon som har en track record for å lage antisemittiske løgnvideoer.

Du kan lese mer om det her:

http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=202515

organisasjonen har ingen troverdighet.

Kommentar #22

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Ifølge

Publisert over 9 år siden
arild nordby. Gå til den siterte teksten.

B'Tselem er en ekstremvenstre-organisasjon som har en track record for å lage antisemittiske løgnvideoer.

Avigdor Lieberman blant annet......og han er jo til å stole på?......jeg kunne listet opp hans "meritter", men gidder ikke...det er vel ganske nytteløst.

Kommentar #23

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Nordby, er i tvil om du har tatt deg tid til å se på videoen. Jeg tror vi skal lage kronerulling for deg til halvt års opphold i f.eks Hebron eller der omkring.

 

En avsporing

Heia kvinne!!!

Palestinian Girl vs Israeli Soldier

http://www.youtube.com/watch?v=rKdc53ft9q8&feature=fvwrel

Kommentar #24

Ole J Steffensen

0 innlegg  175 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg ser nordby kom meg i forveien. EAPPI og B'Tselem er i alle fall ikke kilder en ensidig skal vise til om en skal forhindre at jødehatet i Norge og ellers i verden ikke skal fortsette å øke. Begge er NGO med en krystallklar anti-israelsk agenda. B'Tselem kan neppe kalles en Israelsk organisasjon, i og med at trolig størstedelen av tildelte midler kommer fra EU. Det er slik med mange av disse NGOene at politisk krigføring mot staten Israel utløser midler. Da sier det seg selv hvor objektiviteten tar veien. Enda mer informasjon om B'Tselem kan leses her i artikkelen Exposing the Puppet Masters. Litt info om EAPPI

Dette overrasker ikke meg. Det er bare trist at slike innlegg uten tilstrekkelig dokumentasjon premieres av VD og VL 

Kommentar #25

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Tullevideo uten empirisk hold

Publisert over 9 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.

Nordby, er i tvil om du har tatt deg tid til å se på videoen. Jeg tror vi skal lage kronerulling for deg til

Mesteparten av videoen er en veiving av kamera over tomhet.

Dernest ser vi, med ryggen til, noen kledd i presumptivt israelske militære klær.

Så, etter mer veiving av kameraet i tomhet dukker det opp en gutt gående, og fra ingensteds kommer en "militær" løpende, og holder ham tilsynelatende fast, men det ser vi ikke, for gutten er er dekket til av den "militære".

Så kommer en annen "muilitær" og gjør noe som kanskje muligens er et spark til gutten, et guttehyl høres, og deretter løser hele opptrinnet seg opp i ingenting.

Bare vås fra ende til annen.

ikke minst fordi det ikke finnes NOEN som ville gidde å kaste bort film på slik meningsløs kameraveiving i utgangspunktet i vanvare.

Filming av reelle, plutselig oppdagete hendelser skjer selvsagt "midt oppi" hendelsen (det er DA man tar opp kameraet!), ikke som resultat av meningsløs kameraveiving som utgjør mesteparten av denne videoen, og ikke det halvsekundet av et kanskjemuligens spark på en gutt vi ikke ser mottar det sparket.

Kommentar #26

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Ja, hva er sant og usant i selve trådstarten?  Her har vel Antirasistisk senter meldt seg ut - likeså MIRA-senteret - og på en måte er vel det like greit - for da står den mer hardbarkne "etterretningen" på vd tilbake.

Problemet med å nøste opp sant og usant er jo avhengig av hvorvidt kilden er propalestinsk eller proisraelsk - her kommer i alle fall et forsøk på etterretningshypotese:

Ved å bruke navnet - imidlertid er Jaber tydeligvis det korrekte - og stedsnavnet Aqraba - så er det rimelig fort gjort å finne fram til en fremstilling av bakgrunnshistorien gitt av det propalestinske EU- sponsede Applied reseach institute - Jerusalem via en mail datert 28.04.09 med overskriften:  " A new wave of Israeli house demoliations in Aqraba village southwest of Nablus city".

Scroller vi nedover så får vi en fremstilling av hva som skjedde med fetteren med Maher og i hvilken tilstand han ble funnet:

Local residents of 'Aqraba village are suffering from the Israeli colonial practices carried out either at the hands of the Israeli Occupation Army or the Israeli settlers, especially those living in the nearby settlements, Itamar[1], which was illegally established on lands of 'Aqraba in 1984 and houses today a total population of 660 Israeli settlers. Of these harassments, on September 27, 2008, an 18-years old boy called Attiya Bani Minya was killed at the hands of Israeli settlers while he was herding his sheep in Houd Al Fajam area, about 10 kilometers east of 'Aqraba village. Attiya was found dead in the nearby Valley with more than 20 bullets penetrated his body.Furthermore, it wasn’t the first time that a herder from 'Aqraba village was killed at the hands of Israeli settlers; in early 2006, farmer Mohammad Hamdan Bani Jaber was killed in the area of Al 'Arama located 9 kilometers west of the village of 'Aqraba and about half a kilometer away from Itamar Settlement. He was herding his sheep when settlers shot him to death.
http://www.poica.org/editor/case_studies/view.php?recordID=1916
Så langt har vi en bekreftelse av en fremstillingen knyttet til drap av en ung mann og en bekreftelse av antall skudd - og at det er settlere som står bak.  De øvrige grusomheter er ikke nevnt.
Dette nettstedet gir oss imidlertid navnet på settlementet - Migdalim - og litt reseach på det fører oss til denne historien:
1 killed, 1 injured in terror attacks

Fatah's military wing, Al-Aqsa Martyrs' Brigades, took responsibility for both attacks.

According to the IDF, two Palestinians were seen fleeing the scene immediately after the shooting.

 

The Yesha Rabbis Council said in response to the shooting attacks that "the recent wave of terror attacks is a direct result of a weak policy, capitulating to the enemy and providing it with an atmosphere of expelling Jews and destructing communities."

 

"Only an uncompromising total war against the enemy and strengthening the communities and settlers will stop it," the council said.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3222475,00.html

Så min hypotese er noe er sant - noe er utelatt og noe er trolig lagt på for å forsterke søknaden om opphold.

Hvis jeg hadde jobbet i UD så ville jeg har forvisset meg om at "vår mann" ikke knyttes til noe som kan forventes å utløse en reaksjon fra settlerne - hvis så ikke er å forvente - så er den hverdag som "vår mann" vil få det som er ved det normale - som ikke adskiller seg fra andre menn i regionen og som ikke gjør at han kommer i noen som helst særstilling.

NB - dette tok ca. en halv time.

Kommentar #27

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det første jeg tænkte var, som også et par andre her, at historien var så pas spektakulær at den næsten var for 'god' til at være sand. Den ligner rent ud sagt andet, jeg har set fra samme kant - f.eks. 'Pallywood'.

Hvis man nu leger lidt Sherlock Holmes, synes jeg at det er noget påfaldende at liget 'kastes'  ud og at hjertet alligevel er lagt ovenpå det - det kan være upræcist sprog, men det er den slags små ting, som ikke helt hænger sammen, der ofte afslører den konstruerede historie:

Han ser en av vaktbilene fra bosettingene stoppe å kaste noe ut på bakken. Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull, alle tennene er knust, alle bena i kroppen brukket og det er merker etter stener på kroppen og nakken er brukket. Hjertet til den drepte er tatt ut av kroppen og lagt oppå liket.   

Kommentar #28

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Aqraba

Publisert over 9 år siden

Legger inn en snutt som viser oss til hjemlige trakter for vår mann - han blir slettes ikke alene og hvis han ikke har uvenner i egen befolkning så skulle vel alt ligge til rette for å bli integrert hjem igjen.  IDF eller settlere er ikke synlige på denne snutten - trolig lever settlere sitt eget liv i sin enklave...

http://www.youtube.com/watch?v=uAxtwCMoXY8

Det tar en stund før en kommer til de mer bymessige omgivelser .....

Tar og med en  snutt med referanse til Migdalim.  Den viser - som sikkert og er noe av livets gang i disse områder - opptøyer og bråk der palestinske ikke-volds arabere skader en baby...

http://www.youtube.com/watch?v=HOYSiKmbWXw

Fra teksten under snutten

Hundreds of Palestinians clashed with Israeli security forces in several locations in the West Bank on Wednesday, as the Palestinian Authority launched its official statehood celebrations across West Bank cities.

A 16-month-old Israeli baby (some sources say 20 months old) suffered light injuries when a stone struck her head in a riot between Tapuah and Migdalim junctions. She was taken to Schneider Hospital in Petah Tikva. Three Palestinians were arrested during clashes, and an Israeli citizen was lightly injured from stones hurled at him while he was travelling near the West Bank city of Halhul.

Vi begynner vel å få et bilde ... vel ...., men ser vi noe som hindrer hjemsendelse?

Kommentar #29

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

At denne høyst ensidige kritikken av Israel er verdsatt til redaksjonens lesetips.....noe som begynner å bli en vane.

Kjære Rune, 

Jeg anser ikke innlegget mitt som kritikk av Israel. For meg handler det om asylpolitikken. For palestinske asylsøkere som søker beskyttelse handler det i noen tilfeller om israelske bosettere, mens andre søker beskyttelse fra f.eks. Fatah eller Hamas. Hos Dagsavisens Nye Meninger har jeg tidligere publisert en historie fra en av flyktningene som trenger beskyttelse fra Hamas. 

Det er ikke på noen måte min oppgave å ta stilling i Israel - Palestina konflikten. Jeg forholder meg til asylpolitikken. 

KH

Kommentar #30

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Det første jeg tænkte var, som også et par andre her, at historien var så pas spektakulær at den næsten var for 'god' til at være sand. Den ligner rent ud sagt andet, jeg har set fra samme kant - f.eks. 'Pallywood'.

Kjære Søren, 

Maher bor i Palestinerleiren og jeg bruker hans fulle navn i historien. Historien hans er dokuementert i politirapporter, i lokale nyheter og fra human rights organisasjoner på Vestbredden. 

KH

Kommentar #31

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Godt jobbet, Sherlock!

Publisert over 9 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Han ser en av vaktbilene fra bosettingene stoppe å kaste noe ut på bakken. Da Maher kommer nærmere gjenkjenner han den døde kroppen til fetteren. Blodet kommer fortsatt ferskt ut av kroppen fra 22 kulehull, alle tennene er knust, alle bena i kroppen brukket og det er merker etter stener på kroppen og nakken er brukket. Hjertet til den drepte er tatt ut av kroppen og lagt oppå liket.

(Her har moderator slettet kommentar som er personangrep)

Takk til Knut, også, for å bringe på rene noe av konteksten:

To flyktende terrorister skutt.

Kommentar #32

arild nordby

2 innlegg  653 kommentarer

Også hjertet som ble kastet, K-H..?

Publisert over 9 år siden

Hmm..

Du får lenke til disse "dokumentene" dine, K-H, og da noe annet enn til den velkjente løgnprodusenten B'Tselem.

Kommentar #33

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Gjør det det?

Publisert over 9 år siden
Kari Helene Partapuoli. Gå til den siterte teksten.

For meg handler det om asylpolitikken

med all respekt, men ut av det jeg leser av ditt innlegg, gjør det ikke det.

Men godt at du OGSÅ viser til forfølgelse fra Hamas forresten....håper ikke det forresten, er ett slags skalkeskjul for visse politiske motiver.

 

Kommentar #34

Lars Ole Bergersen

0 innlegg  986 kommentarer

Publisert over 9 år siden
arild nordby. Gå til den siterte teksten.

meningsløs kameraveiving

Interessante ordvalg du har:

[...] veiving av kamera over tomhet. Håndholdt, ja. Hvorfor "veiving"?

[...] presumptivt israelske militære klær. Hvordan ser israelske militærklær ut? Vet du det?

[...] en "militær" [...] holder ham tilsynelatende fast, [...] Hvorfor tilsynelatende?

[...] en annen "muilitær" [noe som] kanskje muligens er et spark. Hva ser det ut som?

Bare vås fra ende til annen. Hvordan vet du det?

[...] det ikke finnes NOEN som ville gidde å kaste bort film. Hva bygger du det på? 

[...] meningsløs kameraveiving. Hvordan vet du det? 

[...]Filming av reelle, plutselig oppdagete hendelser skjer selvsagt "midt oppi" hendelsen (det er DA man tar opp kameraet!), Har du erfaring for slik filming? Hvordan vet du, her i vårt trygge Norge, hvordan et menneske i en overvåket hverdag vil bruke kameraet sitt? Hvilke redigeringsmuligheter tror du han har?

Med en så ensidig farget tolkning av en amatørvideo, inngir du lite tillit til at din virkelighetsbeskrivelse har hold.

 

Kommentar #35

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Flere historier

Publisert over 9 år siden

Her er lenker til to andre historier fra Palestinerleiren: 

http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1010/thread246470/

http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1010/thread246296/

Jeg skal gå litt mer aktivt inn i kommentarene her i morgen og i helgen. Kom ned fra fjellet i kveld og har bare vært på nett nå og da i en periode, men kommer som sagt sterkere tilbake senere. 

God kveld. 

KH

Kommentar #36

Robert Jensen

0 innlegg  350 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Selvfølgelig ingen som tror på hverandre, som i alle andre diskusjoner her inne. Kommer motparten med beviser og kilder så må de selvfølgelig være fabrikerte eller blir bare blankt oversett pga deres egen bastante overtro.

Jeg tror begge parter har ganske ufint mel i posen.

Googlet litt: http://no.wikipedia.org/wiki/Israel

Dagens Israel har sine historiske røtter i Israels land, et område som har stått sentralt i jødedommen i over tre tusen år.[8] Etter første verdenskrig godkjente Folkeforbundet Palestinamandatet i den hensikt å opprette et «nasjonalt hjem for det jødiske folk».[9] I 1947 godkjente FN delingen av Palestinamandatet i to stater: En jødisk og en arabisk.[10] Den arabiske ligaen avslo planen, men den 14. mai 1948 erklærte Israel sin selvstendighet. Det nye landets seier i den påfølgende uavhengighetskrigen førte til at grensene for den jødiske staten ble utvidet utover FNs delingsplan. Siden da har Israel, dels kontinuerlig, dels på forskjellige tidspunkter, vært i konflikt med alle de arabiske nabolandene, noe som har resultert i flere større kriger og tiår med vold og uroligheter. Siden etableringen har Israels grenser, og til og med statens rett til å eksistere, vært et omdiskutert tema, selv om Israel har signert fredsavtaler med Egypt og Jordan. Innsats for å finne frem til en varig overenskomst mellom israelerne og palestinerne har så langt gitt beskjedne og begrensede resultater, mens Israel har blitt beskyldt for alvorlige brudd på menneskerettighetene og krigsforbrytelser ovenfor palestinerne.[11]

Utifra hva wiki sier så ser det for meg ut som Israel tar til seg med begge hender etter uavhengighetskrigen. Når de har kriget til seg sitt og mer og ser at de vinner så går de for hele potten.

At bibelen sier at jødene har krav på landet er for meg meget likegyldig og om det var noe rot i tekstene så er de nok foreldet for tusen år siden. Det er nå i dag som gjelder. Skal f.eks det gamle romerriket også gjennoppstå pga gamle skrifter som falsifiserer tusen+++ år med endringer?

Skal Norge gjøre krav på Amerika siden det er bevist at Vikingene var der først (etter asiatene/indianerene selvfølgelig)?

Kommentar #37

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Håpløs sammenligning

Publisert over 9 år siden
Robert Jensen. Gå til den siterte teksten.

Skal Norge gjøre krav på Amerika siden det er bevist at Vikingene var der først

Norge HAR et eget land som du sikkert vet.....

Ønsker du at jødene skal spres for alle vinder så vi ikke merker at de finnes?

Ellers ser jeg at trådstarter bygger sin informasjon om hendelser fra private notater,og ikke noen offentlig artikkel.
Til og med ARS bør vel ha en viss kritisk sans til hva en asylsøker forteller for å få opphold i Norge..!?
Mye tyder på at norske myndigheter har mer peiling og vurderingsevne enn ARS....og det er i hvert fall betryggende.

Kommentar #38

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hvis Maher er født i Kuwait i 1977, hvorfor og hvordan er han så palæstinenser - og hvorfor var hans onkel med i første Golfkrig og på hvilken side kæmpede han ?

Hvorfor kunne de ikke blive i Jordan hos alle de andre palæstinensere dér. Kunne det være fordi levevilkårene er så meget bedre under israelsk kontrol og med penge fra EU og FN ?

Hvorfor bor de i Zone C ?

Går palæstinensiske børnehavebørn selv hen til børnehaven og hvor mange børnehavebørn har Israel skudt på vej til børnehave ?

Det virker uklart, hvorfor han er nødt til at flygte fordi bosættere spørger efter ham.

Hvorfor sulter hans familie, når området har en høj levestandard for et arabisk område - hvor er familie og myndigheder ?

På Wiki-opslaget om Itamar-masakren har begge parter listet ofre på hver sin side. Det i oplægget beskrevne er ikke med i den liste. Viser ikke noget sikkert, men jeg undrer mig, når historien er så spektakulær og pas gammel.

Kommentar #39

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Kari Helene Partapuoli

Publisert over 9 år siden

Historien virker ikke troverdig. Er det slik at bosetterne har en strategi som går ut på å stikke ut høyre høye på palestinere? Eller gjelder det spesifikt denne familien? Når det er seks personer i samme familie som har fått stukket ut høyre øye er det ikke lengre en tilfeldighet? Og den stakkars fetteren som har ble dumpet fra vaktbilen med hjertet lagt oppå liket. Her er det noe med hele historien som ikke stemmer. Jeg tror ikke familien er så uskyldsren som historien forteller. Tror heller ikke at bosetterne er ondskapsfulle mennesker. Her er det mange skjebner på begge side og ingen er uskyldsren. Derfor bør man sette seg godt in i problematikken og i det minste prøve å fange helheten. Det kan virke som den ene siden mangler helt?

Anne Marie Mollen(AMM) sier:

Sitat: "Vil dere ikke at historien skal være sann fordi den er så forferdelig, eller fordi den forteller hva som skjer under Israels okkupasjon av Palestina? Hvor nøye har dere satt dere inn i historiene til palestinere og søkt etter dokumentasjon før dere betviler at de er sanne?"

Kommentar: Nå vet vi at kun 5-10 prosent av de som søker asyl i Norge har papirene i orden. Det er mange løgnhistorier og falsk dokumentasjon. Selvsagt kan ikke UDi stole på alle røverhistorier.

Er det slik at AMM sluker enhver historie fra Vestbredden? eller fra Somalia, Irak, Eritrea, Etiopia etc? Er det slik at du tror på alt du leser og hører? Det er flott at du er følelsesmessig engasjert i saken. Fint at vi har idealister og ildsjeler som bærer fanen høyt for de svake i samfunnet. All ære til KHP og AMM - men vi kan ikke la følelser definere asylpolitikken i Norge. Derfor er det fint at UDi's profesjonelle saksbehandlere bruker MYE tid og ressurser på asylantene. Slik at alle for en rettferdig behandling.

Der gjør den samme feilen gang på gang. Dere finner en sak og maler fanden på veggen og gauler rasisme! Dere dropper essensiell dokumentasjon som belyser 2 sider av en sak. Det er skandaløst fortielsesteknikk og fordreining av virkeligheten.

Hanni

Kommentar #40

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

@ Anne Marie Mollén

Avslag referer ofte til intern flukt, noe som er nesten umulig for palestinere fra område C (som Banijaber er fra).

Hvordan kan man være født i Kuwait i 1977, flyttet til Jordan i 1991 og så i 2009 have 'en gård' i zone C, som det vil være helt uoverskueligt at skulle forlade ?

Vil dere ikke at historien skal være sann fordi den er så forferdelig, eller fordi den forteller hva som skjer under Israels okkupasjon av Palestina?

Nogle har måske hørt historier fra de varme lande nok til at have oparbejdet en vis skepsis. Dette omfatter bl.a. også at man rejser hjem i flere måneder efter at have fået asyl eller direkte tager bopæl 'hjemme' og agerer stærkt racistisk overfor sit 'asylland' og dets oprindelige borgere. I DK har vi også haft en 'palæstinenserlejr' i Blågårds Kirke, som førte til en særlov om asyl udenom reglerne. Asylanterne reagerede som skitseret overfor. De fleste af dem har også klaret at få domme efter straffeloven. Før asylet var de små blide lam og venstrefløjens kvinders hjerter svulmede. Ikke mindst overfor vestlige kvinder er disse asylanter i ord og handling nok så krænkende - man undrer sig over, hvad der foregår under overfladen hos venstrefløjens kvinder...

Hvor nøye har dere satt dere inn i historiene til palestinere og søkt etter dokumentasjon før dere betviler at de er sanne?

Nogle kunne måske have den indstilling at konflikter af udefra kommende bør anskues fra et andet synspunkt end den ene af parternes. Ellers er man jo ikke udefra kommende, men har gjort sig til en del af konflikten, hvor man deltager i kampene på den ene side imod den anden side.

Dette er betænkeligt, når man ikke har sat sig ind i konflikten som helhed.

Dette er en historie om en manns lidelse som setter søkelys på resultatet av en okkupasjon som bryter internasjonal rett fordi okkupasjonsmakten lar sine borgere bosette seg på det okkuperte området.

Området er kun 'besat' i hverdagsbetydningen af ordet - ikke i en retslig, juridisk. Et bedre ord er 'kontrolleret'.

Insisterer man på at bruge ordet 'besat' er man racistisk, idet man bruger det, når jøder kontrollerer, men ikke når arabere gør det. Man er også på grænsen til at medgive at 'Palæstina' = 'Jordan', evt. tillige 'Gaza' = 'Egypten'.

Når Israel bryter Genève-konvensjonen så alvorlig, må det være lov å kritisere, er du ikke enig?

Af samme grund finder Genève-konventionen ikke anvendelse - det er ikke en anden stats område man kontrollerer. det var det i starten efter 1967, for Jordan havde skam annekteret området, men de afgav det, fratog 'palæstinenserne' deres jordanske statsborgerskab og gav udtryk for at man hverken ville eje eller have område eller mennesker.

'Palæstinesere' er befolkningsflertallet i Jordan, men herskerklanen, hasemitterne, har dårlige erfaringer med dem. I september 1972, 'Sorte September', dræbtes 30.000 fordi de gjorde oprør og Arafat prøvede at myrde kongen. Uanset tilbød kongen ham at blive premierminister i en stat med palæstinensisk flertal imod at han skulle opgive terror, men det afslog han og fortsatte som bekendt til sin død.

Kommentar #41

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

slettet dobbeltkommentar/sf

Publisert over 9 år siden
Kommentar #42

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Videoen i Kommentar #20

mener jeg må have et foregående forløb - en forhistorie.

Hvorfor sidder én inde et sted og filmer et mennesketomt hushjørne i næsten et minut - vedkommende må vide at noget snart vil ske.

Jeg har svært ved at forstå at soldaten kan komme op i den fart, hvis han reagerer på at se drengen, når han kommer rundt hjørnet. For mig ser det ud til at han allerede er oppe i fart og jeg tænker at han jager drengen, fordi han har 'drillet', f.eks. kastet sten efter ham, som det er almindeligt for palæstinensiske drenge.

Jeg tror altså at man har villet lave lidt propaganda, lavet en aftale med den lille dreng om at sætte noget igang, løbe væk og søge hen til hjørnet, så soldaten kan fange ham lige foran kameraet. Drengen ser for mig ud til at lede efter eller vente på noget - ikke til at være på vej et sted hen.

Såvidt jeg forstår det, er fortællingen at de gør det ved ham på en regelmæssigt tilbagevendende måde. Det kan vel ikke afvises, men jeg finder det lidet troligt at soldaterne skulle være så engagerede i at intimidere en så lille dreng, som det ser ud til her. Jeg ser det umiddelbart mere som afstraffelse/opdragelse i det offentlige rum af andres børn, som det var i gamle dage.

Jeg ser ikke noget som, i den lokale kulturelle sammenhæng, kan siges at være overdreven magtanvendelse eller vold.

Min skepsis kommer bl.a. at jeg har set rigtig meget palæstinensisk propaganda. Dette ser ud til at være lavet med en mobiltelefon, men oftere er der tale om at europæiske, især franske, medier låner araberne optageudstyr, som de så laver 'reportager' med og det redigeres så lokalt og/eller på europæiske TV-stationer og udsendes som 'nyheder'. TV-stationerne kan umuligt vide om det er reportager, teater eller rene montager, men det fortæller de ikke seerne og andre medier som NRK og DR kopierer 'nyheden' også uden at sige at man ikke har nogen kildekontrol med det udsendte. Det præsenteres bare som 'fakta'.

Når jeg læser den lange tekst på B’Tselem's netsted, er mit første indfald at debatten om, hvorvidt den pågående kritik af Israel er racistisk eller ej, er helt ved siden af - for, hvis en så lille episode, kan give så meget påstyr med flere undersøgende  private og offentlige instanser, er verdensopinionen eller venstrefløjen så forblændede af deres had at de totalt har mistet sansen for proportioner.

Det mest kendte hoax er videoen, som angiveligt viser israelske soldater skyde og dræbe Mohammed Al Dura, der ligger i dækning med sin far. En fransk domstol har, efter at have set råbåndet, som TV-stationen måtte tvinges til at udlevere, afgjort at videoen efter al sandsynlighed er manipuleret - og at ingen døde ved den lejlighed.

Det mediekritiske netsted 'Second Draft ' har en underafdeling ved navn: 'Pallywood', hvor man tager sig for at se lidt kritisk på produktionerne fra dette uoffficielle alternativ til 'Hollywood'.

Her kan man kigge lidt på udvalgte dele af produktionen:

http://www.seconddraft.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=58&Itemid=159

Jeg imbedder ikke, for der er mange relevante film. De består af mere end det, der vises i Vesten og der peges på de steder, hvor det fremgår at der svindles. Det vises at det er MSM generelt, den er helt gal med.

Selv synes jeg at videoen med familietragedien på Gaza Strand er mest illustrativ.

Kommentar #43

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Virkelighet kan overgå fantasien.

Publisert over 9 år siden


”For meg handler det om asylpolitikken”, sier Partapuoli og Fagermo svarer
Gjør det det? med all respekt, men ut av det jeg leser av ditt innlegg, gjør det ikke det.
Men godt at du OGSÅ viser til forfølgelse fra Hamas forresten....håper ikke det forresten, er ett slags skalkeskjul for visse politiske motiver.’

Dette minner om det en godt voksen mann sa til meg etter jernteppets fall i 1990 og da de utallige og ufattelig mange forytelsene mot menneskerettighetene (drap, deportasjoner) bak murene ble dokumentert. Han sa ”Og jeg som trodde at dette bare var propaganda”.

Slik var det også etter Hitlers maktovertakelse. Flyktningers og andres beretninger ble ansett som propaganda mot det som for mange var vestlig kulturs høyborg – altså propaganda mot et høyt elsket og beundret Tyskland.

Kommentar #44

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Øyne som ser!

Publisert over 9 år siden


Søren har helt rett når han mener at videoen i #20  ’må have et foregående forløb - en forhistorie.’ Forhistorien er nok den at “Border Police in Hebron abused a schoolboy, ‘Abd a-Rahman Burqan, twice in one month. (…) Testimonies collected by B’Tselem reveal that this was the second time in less than a month that Border Police officers attacked 9-year-old Abd a-Rahman Burqan."

Det som ingen av dere andre har fått med dere, er at helt i starten av videoen står en soldat i gaten (?) foran huset til gutten, ser seg rundt, stiger så over en sperring og forsvinner ut av kammerasynsfeltet. Lever jeg meg inn i situasjonen så går jeg ut fra at  dette ble filmet fordi altså soldaten sto der rett foran og det var tiden barn skulle på skolen. ”On Sunday, 3 June 2012 , around 8:00 in the morning, third-grader ‘Abd a-Rahman was on his way to school for the last day of year.”

Gutten forteller ” "I was afraid of the police officer and tried to run away, but he chased after me and was faster than I am. He caught me within a few meters and grabbed my shirt collar. He threw me to the ground and stepped on my left hand. A few pebbles got stuck in my hand and it hurt. I started to scream. I saw that my hand was bleeding. I think the police officer also noticed I was bleeding. He kicked me on my left hip and told me to go away."
Border Police in Hebron abused a schoolboy, ‘Abd a-Rahman Burqan, twice in one month
Jeg tror ikke den lille 9-åringen forsto at det kom nok en soldat og som så sparket ham i hoften.

Det jeg nå forstår, er hvorfor mennesker fra hele verden reiser dit på omgang for å følge barna til skolen, forbi checkpoints. Det var bl.a. dette min venninne gjorde. Til dere vantro så hjelper jo ikke dette å fortelle dere.

Kommentar #45

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

@ Robert Jensen - Kommentar #36

Nu er emnet nok så kontroversielt, så en wiki-tekst kan ikke bare indkopieres og så tages for autoritativ.

Jeg mener sagtens man kan bruge wiki i debatter, men mest på det mere faktuelle område og ikke som samlet vurdering i omstridte sager - og få er vel mere omstridte end denne.

Etter første verdenskrig godkjente Folkeforbundet Palestinamandatet i den hensikt å opprette et «nasjonalt hjem for det jødiske folk».[9] I 1947 godkjente FN delingen av Palestinamandatet i to stater:...

Allerede her går det galt, idet ordet 'palæstinamandatet' bruges i to forskellige betydninger i den samme sætning. Først i sætningen er betydning området både øst og vest for Jordanfloden, ~100.000 km2 - sidst i sætningen er betydning kun området vest for, ~20.000 km2.

Det nye landets seier i den påfølgende uavhengighetskrigen...

Dette er tvetydigt eller antyder ligefrem at Israel startede en krig for at blive selvstændigt. Det er som bekendt omvendt sådan at araberne startede en krig for at udslette det Israel, der et døgn tidligere havde erklæret sig for selvstændigt.

Siden da har Israel, dels kontinuerlig, dels på forskjellige tidspunkter, vært i konflikt med alle de arabiske nabolandene, noe som har resultert i flere større kriger og tiår med vold og uroligheter.

Dette er igen i bedste fald tvetydigt - Israel har ikke 'været i konflikt'. Araberne har kontinuerligt været på krigsfod på alle planer, steder og emner. Og igen lader man det hænge i luften, hvem der har initieret 'flere større kriger og tiår med vold og uroligheder'.

Siden etableringen har Israels grenser, og til og med statens rett til å eksistere, vært et omdiskutert tema, selv om Israel har signert fredsavtaler med Egypt og Jordan.

Det er manipulerende at skrive 'vært et omdiskutert tema' - det er jo i visse miljøer, ideologier og religioner at det har det. For den civiliserede, ikke racistiske, del af menneskeheden er Israels ret til at eksistere axiomatisk i enhver debat om landet, som den er det for alle andre lande.

Innsats for å finne frem til en varig overenskomst mellom israelerne og palestinerne har så langt gitt beskjedne og begrensede resultater, mens Israel har blitt beskyldt for alvorlige brudd på menneskerettighetene og krigsforbrytelser ovenfor palestinerne.

Ja, det er de mildest talt - og det er igen manipulerende at gå tavst hen over de helt anderledes grove krænkelser fra arabisk side.

At bibelen sier at jødene har krav på landet er for meg meget likegyldig...

Det er det for alle seriøse debattører i den her sag. De eneste, der harper løs på det religiøse er vestens venstrefløj og araberne - de søger i én uendelighed at fælde den stråmand, de selv opstiller. Det er også en del nemmere at nedargumentere argumenter, man selv har fået lov at konstruere.

En yndet form for polemik

består i det probate trick

at dutte folk en mening på,

hvis vanvid alle kan forstå!

Piet Hein

Derimod kunne der sagtens argumenteres historisk.

Uanset er spørgsmålet om Israels legitimitet og ret til at eksistere afgjort for et halvt århundrede siden og man kan ikke legitimt i al fremtid mene at landet skal eksistere under andre forudsætninger end andre lande, fordi kommunister og muslimer aldrig har accepteret at det blev oprettet.

Ja, det gjorde kommunisterne godt nok, endda til overflod, fra 1948 til 1967-73, men så fik de ordrer om at skifte side og, som de gode kadrer de er, gjorde de som befalet og havde overnight nye 'meninger' og 'holdninger'.

Nogle venstreorienterede vil nok stejle over at blive kaldt kommunister, men det er Moskva, der har slået takten til, hvad de skulle mene på det her område, så jeg kan dårligt se at de reelt kan være andet. Idag, efter Murens fald, er det så Marx-Muhammed Pagten, der styrer og bestemmer - og kommunisterne kalder sig multikulturalister eller humanister.

Skal Norge gjøre krav på Amerika... - Israel udgør under én procent af 'den arabiske verden'.

Kommentar #46

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

En avsporing

Heia kvinne!!!

Young German girl stands against radical muslims Frankfurt Germany

http://www.youtube.com/watch?v=RJF2PzWZQeg&feature=related

Kommentar #47

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Young German girl stands against radical muslims Frankfurt Germany

Heia kvinne!!! Å, jeg kunne gjerne ha skjelt og smelt sammen med henne. Men jeg hadde likevel da ikke resikert livet som den palestinske kvinnen eller denne mannen

http://www.youtube.com/watch?v=xEmQVxfgIzw&feature=player_embedded

Kommentar #48

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

@ Knut Ny gaard

Her har vel Antirasistisk senter meldt seg ut -...

Ordet til alle, der byder ind med logisk holdbare argumenter på grundlag af dokumenterede eller plausible fakta, bør tillægges den samme vægt.

Iøvrigt tak for detektivarbejde.

Der foregår en udmattelseskrig.

Ville man palæstinenserne det godt, arbejdede man, istedet for at støtte dem i dette sønderrivende projekt, for at tilvejebringe en betydelig overkompensation for at slutte sig til de andre palæstinensere i Jordan og hjalp dem til at blive ligestillede dér med hasemiterne - hvad der jo er det grundlæggene problem i Jordan.

Jeg ved selvsagt at den slags får en del til at se rødt (pun intended ;-)), men jeg tror efter mange tanker om situationen at det er en eneste langtidsholdbare løsning. Det ville være ideelt, hvis muslimerne i Israel tog med. Jeg har lige set en video med en kvindelig IDF-elitefaldskærmssoldat, som var kristen araber. De kan sagtens leve konstruktivt sammen med andre.

Kommentar #49

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

@ Kari Helene Partapuoli - Kommentar #30

Jo, tak for svar, men jeg er bange for at jeg må tilslutte mig ønsket også fra andre om mere konkret dokumentation.

Det kan også være at det vil være for omfattende til en onlinedebats rammer, men jeg håber du af tråden kan se at vi så ikke vil kunne komme ret meget videre, for fortællingen er 'i bad standing'.

Kommentar #50

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 9 år siden

@ Solveig Albrecht Wahl

Jeg havde overset begyndelsen og kan nu godt se at han ser ud til at stille sig på lur efter drengen. Det ser også ud til at han gør det efter aftale med en anden, vist overordnet, som han kigger efter flere gange. Den første har en form for samtale med drengen - jeg synes det lyder som om han skælder ham ud - og mener igen at der ligger en forhistorie - parterne har noget 'kørende'.

Den anden kommer så og sparker ham, bagi såvidt jeg kan se, og så slippes drengen.

Jeg ser en halvstor dreng og et par unge mænd, der har noget kørende, som det ofte er med drenge og autoriteter og de sidste er her lidt umodne - eller drengen har lavet noget alvorligt.

Jeg synes stadig at drengen går frem på en måde, der ikke mest ligner en dreng på vej til skole.

Jeg synes at det virker underligt og useriøst at fremføre dette som et alvorligt problem og at 'den har gået verden rundt' - det er da en helt banal lille ting, som sker tusindvis af gange hver dag i verden.

Lever jeg meg inn i situasjonen så går jeg ut fra at  dette ble filmet fordi altså soldaten sto der rett foran og det var tiden barn skulle på skolen.

Kameraet er tændt før, men fotografen har måske set soldaten være på vej.

Der gås meget op i at det er sket hele to gange - det forstår jeg ikke.

Hvorfor spørges der ikke: Hvorfor så ikke hver dag og hvorfor lige ham og hvorfor kan han engagere to unge voksne mænd så meget - og hvorfor får han ikke en omgang juling. Det virker som udskælning om noget, begge parter kender til og så en advarsel/straf (sparket) og så ikke mere.

Til dere vantro så hjelper jo ikke dette å fortelle dere.

Nu har din side jo ikke akkurat holdt hus med jeres troværdighed - du har vel besøgt SecondDraft - så det må i vist tage på egen kappe.

Som sagt før, er det heller ikke seriøst at lave et sådant nummer ud af en skramme på hånden som legende drenge og manuelt arbejdende mænd får hveranden dag.

Kommentar #47

Ja, der er en soldat, der forløber sig - en araber vil ikke acceptere arrestationen af en angivelig stenkaster.

Jeg mener, det er det samme igen - noget, der sker hele tiden verden over og jeg kan ikke se, hvordan det kan indgå i en politisk debat om situationen. Det er som om enhver sans for proportioner er fordampet.

Her er der nogle arabere uden IDF til at skabe skræk. De mener at nogle andre arabere er illoyale overfor ledelsen og det har de probate midler imod:

http://mepeace.org/video/hamas-members-execute-fatah

Heksedoktor Søren stiller diagnosen: Malignt tunnelsyn ;-)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere