Gunn Pound

177

Urettferdighet - Menneskets største fiende ?

Hadde verden vært mer rettferdig, ville folk vært snillere med hverandre

Publisert: 31. jul 2012

URETTFERDIGHET – MENNESKETS STØRSTE FIENDE ?

 

Urettferdighet skaper aggresjon, misunnelse og ondskap - noe utallige eksempler har vist. Svært ofte rammer denne ondskapen uskyldige mennesker. Aggresjonen rettes mot uskyldige lavstatusgrupper mens høystatusgruppene som sitter på makten og rikdommen og som er ansvarlig for de store forskjellene gjerne går fri.

 Alle mennesker har et grunnleggende behov for å bli sett. Organisasjonslivet i Norge er basert på frivillighet der majoriteten jobber frivillig og noen få er lønnet. Mange organisasjoner i dag sliter med rekruttering av frivillige. Når de høytlønnede toppene slutter i organisasjonen eller runder år, er det store gaveoverrekkelser, middager med festtaler og ofte intervjuoppslag i avisen. De frivillige på grasrota som utgjør organisasjonens grunnmur får i beste fall en blomsterkvast. Dette gjelder på de fleste samfunnsarenaene.

 Har du et navn kommer du langt og dette er sant. Direktøren med direktørdatter eller statsministeren med statsministersønn slipper mye lettere til de beste jobbene og langt oftere til i riksmediene enn ”Olsen på hjørnet”.

 

Urettferdigheten har mange ansikter. Eksempel fra siste verdenskrig. Da Adolf Hitler som liten og fattig gutt gikk på suppestasjonene i Østerrike og oppdaget jødenes velstand. Da de første spirene til jødehatet hos den vesle gutten begynte å gro og fikk gode vekstvilkår. Et hat som spredte seg til store deler av det tyske folk i et Tyskland tynget av fattigdom og nød. Et hat som kostet millioner av uskyldige jøder, funksjonshemmede og andre etniske grupper livet.

Breivikhatet til muslimske grupper bunner i hatet som ble grunnlagt i barnet Anders Behring Breivik da han opplevde krenkende og fiendtlige handlinger fra etniske minoriteter. Konsekvensene ble 77 uskyldige menneskeliv som gikk tapt.

 

De som begår krenkende handlinger mot Romfolket, andre minoritetsgrupper, funksjonshemmede og andre grupper som faller utenfor A-4modellen har selv opplevd urettferdighet og fiendtlige handlinger.

 

Som talskvinne for mennesker med psykiske funksjonshindringer ser jeg ofte at disse blir oversett i det store mediebildet og i mange sammenhenger tiet i hjel i en så stor grad at man kan kalle dette skjult trakassering.

Hadde verden vært mer rettferdig ville folk vært snillere med hverandre. Jeg tror at vi gjennom en real rettferdighetsdebatt, gjennom en endring i samfunnspolitikken og gjennom økt bevisstgjøring sammen kan bidra til en snillere verden ? Blir du med ?

 Gunn Pound

Kommentar #1

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Ett veldig godt innlegg

Publisert rundt 9 år siden

som faktisk fortjener mer oppmerksomhet, enn det hittil har fått.....alt begynner i det små, eller mange bekker gjør stor å, for å bruke noen metaforer...

Men verden er i det onde på alle måter, og sånn har det vært siden tidenes morgen nesten.

Det er lett å skape grobunn for hat i det enkelte menneskesinn, og dessverre kan det få fatale konsekvenser.....ikke bare store tragedier, men små også.

Takk for ett innlegg som viser at ihvertfall du har forstått, og jeg kan si såpass at jeg kjenner meg litt igjen i dine innlegg.

Guds fred med deg.

:-)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere