Verdidebatt

Læstadius som opprører?

Ved siden av Petter Dass, er det vel få som har satt sitt preg på kristenlivet her opp i nord, som Lars Levi Læstadius.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I sør hadde man Hans Nielsen Hauge, mens her nord på Nordkalotten har vi mannen fra Arjeplog. Mange læstadianere vil kanskje hevde at haugianismen er ganske så utvannet, og at man derfor finner den kanskje mest "ur-lutherske" kristendommen nettopp i læstadianismen. Hva er så noen trekk med denne puritanske kristendommen?

1. Synd og tilgivelse.

2. Rett anger over syndene.

3. Nestekjærlighet.

Ellers er læstadianerne kjent for praktisere totalavhold fra "Djevelens piss" (men ikke tobakk i mange sammenhenger) i Læstadius sine egne ord. Pluss kanskje mest tidligere:

1. Avhold fra dans

2. Avhold fra å sminke seg

3. Kvinner skal gå i skjørt

4. Ikke spille kort eller gamble

5. Ingen gospelkor ved gudstjenester

Jeg kunne sikkert ramset opp flere ting, men det får være. Ikke alle følger disse strenge reglene, siden læstadianismen som kjent er splittet opp i flere retninger. Men at mange læstadianere tar sin tro alvorlig, det kan man nok trygt si.

Det er også viktig å påpeke at læstadianerne velger å stå i Statskirken, selv om de er DYPT uenige i dens utvikling.

I ettertid er nok Læstadius mest kjent som mannen som klarte å stagge alkohol-misbruket betraktelig blant samene i nord, og også hans fremragende virke som botanist. Han rett og slett "vant" over alkohol-pusherne fra sør, for å si det litt moderne.

Dette lille essayet er skrevet som en beskjeden støtte til en kristendom som tar Guds ord alvorlig, gjennom en kristen nestekjærlighet og solidaritet. Mangt er sagt om læstadianerne også her i nord, noe sant og noe usant, men jeg vil alltid ha stor respekt for mannen fra Jækkvik. Det er viktig å få frem budskapet til Læstadius også i dagens samfunn, om å vende bort fra sine synder og ære Gud, ved å blant annet, leve ett nøkternt og nøysomt liv. Kan hende det virker vel pietistisk, men når ihvertfall jeg ser hvordan ikke bare "Djevelens piss" brer mer og mer om seg, men også narkotika og hor, så trenger man en KLAR forkynnelse om konsekvensene av sitt liv og hvor det bærer hvis man ikke vender om, på alle måter.

MVH

SAF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt