Roy Vega

59

Referat: Olsokkveld med PLO på Stiklestad

Settingen er teatralsk, sakral og rar. Man smiler litt fromt til hverandre der fremme. Det er Olsok-kveld, det er Stiklestad og det er PLOs fremste propaganda-dronning som nå får mikrofonen tilpasset. Det kunne like gjerne vært en operette.

Publisert: 31. jul 2012

Men det kom ikke en tone. Ikke en sang, ikke en salme. Hadde Hanan Ashrawi, nominelt fra PLOs lille fraksjon «Den tredje vei» (sukk!) ankommet med hatt, ville entreen vært gjennomført royalt, litt dronning Sonja og Snefrid helt samtidig. Det er fortsatt Olsok-kveld, inne som ute. I midten av dette stedet der vi feirer Kristendommens bursdag denne dagen, 29. juli. Ikke bare fordi Olav den Hellige gjennom sin martyrdom eller sitt sangnomsuste slag likevel fikk innført Kristendommen, men det dreier seg om et formidabelt vannskille i vår historie. Derfor står Stiklestad Nasjonale Kulturhus der det står. Men nå, 29. juli som vertskap for PLOs propaganda-dronning. Unnskyld meg, men det er legitimt å ha følelser oppe i dette!

Skarpheten i dette fotoet er ikke den beste, men det gir likevel et slags stemningsbilde: Skarpheten rundt PLOs utsending Olsokkvelden var ugod. En av de ansvarlige for dette besøker er fagsjef Per Steinar Raaen på Stiklestad, som sees bak til venstre for Hanan Ashrawi. Sammen med ekspedisjonssjef Mona Juul i utenriksdepartementet og et dunkelt miljø rundt Trondheim Arbeiderpati og derværende ordfører Rita Ottervik, blir dette opptrinnet med PLO på Stiklestad skrevet inn i historien som eksempel på tidsånden i Kongeriket året 2012.

Jeg speider rundt meg og ser mange aldrende aktivister fra den politiske venstreside, og mest bare det, samt to bla Haga fra lokalmiljøet, som vel er der mest for høflighets skyld. Ved siden av meg sitter bror til AKP-profilen Erling Folkvord, men han henger bare sånn passelig med, kveler snart et par gjesp og blir fjern i blikket. Han tenker vel han burde ha klipt plena eller noe sånt. Kona hans er imidlertid sentral i Arbeiderpartiet på det lokale plan, og hun har forlengst fått email om PLO-dronning Hanan Ashrawis celebre besøk. Hun har vært hos frisøren og ser flott ut.

Her får jeg imidlertid snart en snikende følelse av at et noe selektivt utvalg sitter og klapper rundt meg. Er det bare jeg som ikke har fått email om å innfinne meg på Stiklestad? Klapper de nå rundt meg helt slik de klappet i auditoriet på Patrice Lumumba-universitetet i Moskva, da nåværende leder i PLO (og sjef for Hanan Ashrawi), Abu Abbas, hadde sitt doktorgraddisputas – der han like gjerne fornektet Holocaust? Jeg skriver ikke det for å være stygg, men fordi det var det jeg satt og reflekterte over i denne sekvensen.

Etter hvert må jeg medgi at jeg ble imponert over denne klappingen. Det er ikke lenge siden jeg som historiker holdt foredrag i nøyaktig samme auditorium, og det var fullsatt. Men jeg kan slett ikke erindre at jeg fikk så heftig applaus hele tiden. PLOs dronning er å betrakte som mye mer populær enn meg på Stiklestad, men jeg har dog høyst begrensede ambisjoner.Jeg vet ikke hvordan det ville gått i et auditorium i Ramallah eller Gaza, med meg som stadig har feil meninger. Enn om Israels viseutenriksminister hadde kommer til Stiklestad for en lang monolog om Midtøsten på Olsokkvelsen, tenkte jeg. Da skulle du sett på spetakkel. Og de som stod for det ville aldri ha blitt kalt ekstremister, fordi de hadde hatt redaksjonene med seg fra første fottrinn, må vite. Slik er det politiske klimaet i våre hjemlige redaksjoner for tiden.

Dette er logoen til den klart dominerende fraksjonen i PLO, som imidlertid har en rekke iltre fraksjoner rundt seg, med Islamsk Jihad og Hamas-fraksjoner i en ny utvidet setting der freden angivelig skal komme dalende om disse gruppene får tidelt en egen stat, med den ene delen over Judea og Samaria og den andre delen i Gaza. Da skal freden komme, var slutningen i hovedtalen til PLOs utsending, Hanan Ashrawi.

Nei, jeg kom selv nemlig aldri helt inn i rytmen denne Olsokkvelen. Det var, med denne stadig klappingen, nesten som å komme keitete på danseskole igjen, og jeg husket plutselig dette glimtvis som et svett og litt fælt, freudiansk mareritt med rare navn som Rumba og Foxtrot og alt annet jeg slett ikke fikset. Danselærerinnen lignet til overmål på denne Ashrawi foran meg, men hun (Ashrawi) tråkket ikke meg på tærne så fysisk som danselærerne. Likevel, følelsesmessig kjente jeg smerten, følelse av smerte helt inn i ryggmargen. Hva i all verden har PLO å gjøre på Stiklestad en Olsok-kveld?

Jeg kjenner så absolutt ikke igjen den Midtøsten-historien som formidles i auditoriet denne Olsokkvelden, og skjønner snart at det heller ikke vil bli gitt anledning til spørsmål eller kommentarer etter seansen. Det som viser seg å være tid etterpå, blir i sin helhet avsatt til ekspedisjonssjef Mona Juul i Utenriksdepartementet, som hyller Ashrawi så det holdt. Hva om den israelske viseutenriksministeren hadde stått der. Hadde han blitt rost på tilsvarende måte, sånn for balansens skyld?

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) klappet og klappet

Men kommunalråd Geirmund Lykke fra Trondheim og Kristelig Folkeparti smilte fornøyd, litt sånn fromt, og syntes å trives. Han satt litt nede til venstre i auditoriet og reiste seg hele tre ganger og klappet undeer foredraget, smilte, og så klappet han igjen.

Jeg mener, det er jo Olsokkvelden og litt kos, liksom? Blir det for sterkt, kan en vel late som en gammel tante akkurat har kommet på besøk, om realitetene skulle bli for iskalde og steinharde, tenkte jeg? Men nei. Der satt jeg. Nå kom jeg på å tenke på at det omtrent akkurat er 40 år siden massakren på israelske olympiautøvere under OL i Munchen. Så bare sitt rolig, Lykke. Noe slikt kunne jeg ha sagt til ham om begeistringen hos denne Geirmund Lykke ikke hadde lagt seg litt ut i seansen. Men så til slutt var det så nok en lang, stående, takkfast applaus. Geirmund klappet mye da også. Men akkurat det kan selvsagt være utslag av overmåtelig stor høflighet for alt det jeg ikke vet; en dose gruppepress, men kanskje mest fordi KrF for tiden sitter i byregjering sammen med Arbeiderpartiet og dets ordfører Rita Ottervik i Trondheim. Kanskje er det en slags øvelse på et samarbeid i større format. Godt er det da at Arafat er død, slik at Hareide slipper å kysse så mye på ham, tenkte jeg.I øyeblikket er det tegn på at Kristelig Folkeparti kan overta som statister i en ny Arbeiderpartiregjering etter valget.

Kjell Magne Bondevik kysset Arafat flere ganger han. Jeg vet ikke om det hjalp. Men Arbeiderpartiet hadde som kjent skikkelig dreis på dette med å kysse Arafat, på begge kinn, to ganger.Og nå ser jeg konturene av forsøk på å revitalisere en slags fredsprosess rundt denne Ashrawi og hennes følge. Det kan redde litt av prestisjen i Arbeiderpartiet foran et valg hvor alle meningsmålinger peker nedover, og det kan redde PLO ut av skyggen av den til dels blodsprutende arabiske våren. 

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) har en ikke så uvesentlig birolle i dette, etter at Arbeiderpartiet praktisk talt (og fortsatt uten overdrivelse) har fusjonert med det som for kort tid siden var litt mer enn på vippen til å kunne karakterieres som et Die Hard-miljø – inne i den alt annet enn synlige Midtøsten-linken til AKP og dets kampanje-kadre i Trondheim.

Ordfører Rita Ottervik og Terje Rød Larsen, her på Stiklestad Nasjonale Kultusenter i kulissene umiddelbart bak PLOs propaganda-dronning. Ottervik har ordnet en del formaliteter, og enda litt til, for PLOs utsending som kom inn til Stiklestad via viktige og tekniske kontaktledd i Trondheim.

Gamle seilskuter hadde som kjent en gallionsfigur som hang foran på båten. Venke Aarethun, til daglig ved universitetet i Trondheim, NTNU, er mer enn en gallionsfigur. Ikke for å underkjenne henne, men det står ikke til å nekte at det er menn og atter menn som råder grunnen i AKP og dets lukkede fronter. Men Aarethun mener det hun gjør, intenst, og har blant annet vært pengekurer for PLO, i følge en usedvanlig kledelig og lojal bok skrevet av en NRK-mann. Avstanden til NRK fra Venke Aarethun har forøvrig aldri vært lang i Trondheim. Og Mads Gilbert sitter med sine skalpeller og mikrofoner, bare et par tastetrykk unna, i Tromsø, om det kniper. Men oberstløynanten i systemet er fortsatt Peder Martin Lysestøl i Trondheim. Og her ligger en lang historikk om den politiske undergrunnen, med utallige politiske kampanjer på samvittigheten.

En ny politisk overklasse, som en russisk nomenklatura?

Jeg skal ikke spekulere i om vi ser klare konturer av en ny overklasse, men konstaterer at det politiske teatret på Stiklstad ruller videre foran mine øyne, og det nå selveste Olsok-kvelden. Jeg kjenner det gjør litt vondt, og får en klump i halsen i det PLOs utsending messer om «etnisk rensing» i Israels regi – hele fire ganger i løpet av 15 minutter.

Og vi fikk snart vite at det nå bygges en israelsk militærskole på Olivenhøyden, som raseres. Resten som kom etter dette var veldig forutsigbart. Palestinerne lever nå bare på 22% av arealet i det historiske Palestina. Det Hanan Ashrawi fortrengte her var at Jordan folder seg ut over ca. 77% av det samme historiske Palestina, som aldri var noe i nærheten av et land, men et større geografisk område. Det resterende landområdet i vest ble så delt mellom arabere og jøder. Men siden arabere ikke godtok dette og angrep jødenes side, og gjentok sine angrep gjennom flere kriger, fortsatte et spetakkel vi fortsatt er vitne til.

Nå mener mange at det blir fred om det kiles inn et lite todelt arabisk land over Judea og Samaria, splittet slik at Gaza blir liggende som en dott for seg selv. Siden jeg tilhører dem som med begrunnet tvil setter spørsmålstegn ved den forgjettede freden oppe i en slik prosess, med PLO-fraksjoner og Hamas på andre siden av bordet, tilhører jeg helt samtidig dem som raskt nulles ut. Det er som kjent bare ett paradigme i møte med Midtøsten i dette landet, og takhøyden samtidig så lav at vi egentlig bare har å spise flatbrød og flyndre, og knipe igjen. Jeg blir som en støysender, i opposisjon til en ny historieskriving der selv Judea er okkupert av – jøder. For ikke å snakke om Øst-Jerusalem. Jeg skal vel være glad for at jeg kan løse billet til kr. 170.-, under den relative ytringsfrihetens merke, og høre på PLOs utsending denne Olsokkvelden, og ikke sitter i en eller annen konsentrasjonsleir for annerledes tenkende.

Vannet er stjålet!

Vannet er stjålet fra oss! Hanan Ashrawi fortsetter sterkt demagogisk, og legger til at det stjålne vannet selges tilbake til undertrykte arabere til markedspris. Intet mindre. Vi ser Jøden demoniseres og svarmales etter alle kunstens regler. Uten innsigelser, uten rom for dialog og uten ett spørsmål. Bare avbrutt av applaus. Og bare en avlang politisk messe, som jeg personlig syns ble direkte gyselig på en Olsokkveld.

Dette overgår klart denne famøse forelesningsserien på NTNU høsten 2009, der et internasjonalt stjernelag av Israel-hatere var inviterte etter hverandre – som oppløp til et fordummende akademisk boikottforsøk som nokså entydig hadde ren antisemittisk brodd. Jeg kjenner på ekkoet fra dette i auditoriet på Stiklestad. Kjernen i nevnte boikottkampanjen er nøyaktig den samme som støttet av Arbeiderpartiet i Trondheim og i utenriksdepartementet fikk PLO til Stiklestad som hovedtaler Olsok-kvelden.

Det er slett ingen stor begeistring å spore i Trønderriket for utviklingen og innviklingen på dagens Stiklestad. Her et konkret uttrykk for ekte følte frustrasjoner, som ble rislet over hele Stikelstad under Olsok. Og lokalt politi måtte passe på PLO. Verden er i forandring.

Hanan Ashrawi tilhører den gamle generasjonen i PLO, i kretsen rundt Arafat, og etter halvgått løp på Stiklestad forstår jeg hvorfor den arabiske siden i Midtøsten strever med å komme i mål med freden i Midtøsten. En tar på denne siden alt for lett på historiske realiteter, og forsøker seg stadig på snarveier gjennom landskap som faktisk også har et signifikant preg av jødisk historie, jødiske rettigheter og ikke minst jødisk legitimitet rammet inn i et land Israel som er godt folkerettslig forankret. 

Effektive kommunikasjonskanaler i Trondheim

Kontaktene er upåklagelig, og etter hvert så effektive over landegrensene at Hanan Ashrawi allerede i innledningen kunne fortelle et overmåtelig lyshørt publikum  (bror til Erling Folkvord ved siden av meg kvelte imidlertid to gjesper nokså tidlig) at hennes sekretær  på NTNU i Trondheim, Venke Aarethun, enten kunne kalles Norges ambassadør til Palestina, eller Palestinas ambassadør til Norge.

Kunstneren i meg lar seg fascinere av slikt. Det er litt arabisk James Bond girl over dette. Disse James Bond-jentene var slett ingen pingler. Det vet jeg, fordi jeg lurte meg inn på kinoen gjemt bak og under duffelcoaten til naboen, og så James Bond-filmer veldig lenge før mine jevnaldrende. Veldig mye i dette miljøet i Trondheim, som er ekstremt maskulint selv i kortere historisk perspektiv, foregår godt nede i den politiske undergrunnen , eller hvor de nå har sine møter. 

Hellsentret mer aktuelt

Hellsentret i Stjørdal (Det heter tilfeldigvis akkurat det!) ligger i umiddelbar tilknytning til Trondheim Lufthavn, Værnes, med flotte fasiliteter for konferanser og ditto hotell rett ved siden av parkeringsplassen. Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har hatt sine landsmøter der, men jeg vet dessverre ikke om det hjalp.

Jeg mener, dette stedet burde være langt bedre egnet som senter for multikulturell eller interreligiøs dialog, stadig slik Arbeiderpartiet ser verden. Ikke fordi man nødvendigvis er så avsindig begreistret for multikultur, men mer fordi begrepet er egnet til å resirkulere en ideologi som ikke er så salgbar uten et visst trykk gjennom politiske maskerader, nå helt inn på Stiklestad.

Det er plass til samtlige fraksjoner i PLO oppover i etasjene i hotellet på Hell, og hele Arbeiderpartiets ledelse om så er. Året gjennom. Og her avsluttes min refleksjon rundt PLOs hovedtale på Stiklestad Olsokkvelden. Jeg dro vekk og satte på Norea radio i vill protest. Dette ble for mye av noe som virker veldig umusikalsk på Stiklestad, aller minst på en Olsokkveld. Det å mene slikt er faktisk fortsatt høyst legitimt, enn så lenge.

Roy Vega

29. juli 2012

roynorvega@gmail.com

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

enda en monolog

Publisert nesten 9 år siden

fra bumerangens mester.nr 10 om dette emnet?

Kommentar #2

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

vi trenger

Publisert nesten 9 år siden

en motpol.kan jeg få lansere 30 juli som dag for feiringen av avkristningen av norge?da er jo allerede plo her,da trenger vi kun 5 indiske guruer og dalai lama

Kommentar #3

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Monolog?

Publisert nesten 9 år siden

Hva er problemet, Ommundsen? Et referat må jo nødvendigvis bli en "monolog."

En helt annen ting er at vi, skattebetalerne, er med på å finansiere PLO og De palestinske selvstyremyndigheter med flere millioner kroner i året, år etter år. Til hvilken nytte? Jeg synes derfor det er greit at Roy Vega tar seg bryderiet med å sette tingene i et større perspektiv når han skriver om hvordan Arbeiderpartiets politikk fungerer i praksis, slik han opplevde det på Olsokkvelden.

Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

så mange ganger?

Publisert nesten 9 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

En helt annen ting er at vi, skattebetalerne, er med på å finansiere PLO og De palestinske selvstyremyndigheter med flere millioner kroner i året, år etter år. Til hvilken nytte? Jeg synes derfor det er greit at Roy Vega tar seg bryderiet med å sette tingene i et større perspektiv når han skriver om hvordan Arbeiderpartiets politikk fungerer i praksis, slik han opplevde det på Olsokkvelden

dette er ca tiende likelydende tråden.ikke alle av oss støtter blodkristningen av norge heller.jeg synes vi bør markere avkristningen,som er godt i gang

Kommentar #5

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Palestinerne

Publisert nesten 9 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

PLO og De palestinske selvstyremyndigheter med flere millioner kroner i året,

Får ca 800 millioner i bistand i året....

 

Kommentar #6

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

...

Publisert nesten 9 år siden

En ærlig og god beskrivelse av din opplevelse på Stiklestad, som jeg på alle måter opplever at kaster lys over saken.

Selv om jeg personlig er sterkt splittet i min oppfatning. - For på den andre siden er mine trosfeller innvitert "inn i varmen" og får lov til å arrangere sine "Stille Rom" på selveste Erkebispegården i full offentlighet. Det gleder meg inderlig, og blir som et lys i mørke - også for meg.

Dette er, slik jeg har fått erfare det, små stunder i vakkert pyntet rom, med blomster og lys. Det som foregår er stille lesing fra de ulike hellige tekster, med små pauser av sacral musikk. Slik liker vi og formidle det sacrale som treffer mennesket i dets eget indre.  - Det er ikke pådytting av meninger; men ord fra skriftene som åpner oss med lys innenifra. "Multikulturen" ligger for meg i anerkjennelsen av også andres hellige tekster.

Men jeg er nok selv en mer verdikonservativ sjel i dag, og gleder meg på ingen måte over "kristendommens død i Norge" som hr. Ommundsen uttrykker. Tankene mine har vært på reise, og mange mente man måtte til østen for å bli vis. - Men i østen sa de til meg (billedlig) , at du kan gå hjem og grave i din egen hage, - så vil du finne alle de skatter som der er gjemt unna. -Jmfr. tråden "Kristen mystikk" :-)

Jeg blir derfor spaltet i min forståelse av hva som skjer. At de ulike hellige tekstene får lov til å berike hverandre, vil bare få frem flere nyanser vi selv har oversett, mener jeg. - Og ser at en bibelgransker her på forumet som Kjell Kristensen, faktisk også trekker noen forheng til side for den som våger å virkelig bruke lyset når en gransker skriften.

Men at det legges opp så ensidig politisk føring overfor en av partene i denne vanskelige MØ - konflikten, ser jeg ikke at har den samme ånd over seg. - for tross alt har vi alle våre røtter fra jødedommen.

Det har tydeligvis rent mye vann i havet, siden 1974, da min venn (antagelig agent innenfor "StayBehind") og jeg alene arrangerte skolefest til inntekt for det nystiftede skolekorpset. Han hadde kjennskap til bandet "Isenkram", som på den tiden i Trondheim, var de første som virkelig frontet Arafat og PLO, og  fikk dem til å opptre for oss.  Da var enda diskursen om PLO voldsom.

vennlig hilsen mette

Kommentar #7

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Og

Publisert nesten 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

.jeg synes vi bør markere avkristningen,som er godt i gang

Hvor mange tusen ganger har du sagt at du ikke liker kristendommen? 

 

Kommentar #8

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

3480 innlegg

Publisert nesten 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Hvor mange tusen ganger har du sagt at du ikke liker kristendommen?

ca 10 prosent,348? du kan jo telle etter

Kommentar #9

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Og for dem som søker en tolerant religion er heller ikke buddismen noe alternativ har vi forstått ;-)   Gjentatte ganger og i de fleste sammenhenger. Litt skuffende det.

Kommentar #10

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

hvorfor skuffende?

Publisert nesten 9 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.

Og for dem som søker en tolerant religion er heller ikke buddismen noe alternativ har vi forstått ;-)

sier du det fordi du har vurdert å bli buddhist?eller er det kun for å stikke meg?

Kommentar #11

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Utøya må oppgraderes snarest

Publisert nesten 9 år siden

Sitat:

Det er plass til samtlige fraksjoner i PLO oppover i etasjene i hotellet på Hell, og hele Arbeiderpartiets ledelse om så er.

-  -  -  -

Det er et riksanliggende å oppgradere Utøya. Slik at arrangementer av denne typen kan ha et fast tilholdssted. 

Kommentar #12

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Roy Vega. Gå til den siterte teksten.

Settingen er teatralsk, sakral og rar.

Kjempebra skrevet!

Vi får trøste oss med at de ikke har lest eventyret: "keiserens nye klær".

Bare et spørsmål som trenger seg på. Skulle ikke Gunnar Staalsett være der? Var ikke han en av frontfigurene til dette "teaterstykket"?

Kommentar #13

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Jeg forstår at Robert Ommundsen forsøker

Publisert nesten 9 år siden

å gi avkristningen i Norge et ansikt.
Jeg er ikke så sikker på at folk flest finner dette ansiktet spesielt tiltalende... 

Kommentar #14

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

ølmage med slips

Publisert nesten 9 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

å gi avkristningen i Norge et ansikt.
Jeg er ikke så sikker på at folk flest finner dette ansiktet spesielt tiltalende..

som har glemt slipset?

Kommentar #15

Geirmund Lykke

1 innlegg  3 kommentarer

Sant og usant fra Stiklestad

Publisert nesten 9 år siden

Roy Vegas innlegg fyller meg med vemod. Han blander sannhet, halvsannhet og usannheter og med en sarkastisk undertone som utelukker enhver saklig debatt. For Israels skyld: La sannhet være viktigste virkemiddel. Det må også gjelde støttespillerne.

Roy Vega ofrer av en eller annen grunn meg romslig plass i sitt referat. Han skriver:

"Men kommunalråd Geirmund Lykke fra Trondheim og Kristelig Folkeparti smilte fornøyd, litt sånn fromt, og syntes å trives. Han satt litt nede til venstre i auditoriet og reiste seg hele tre ganger og klappet undeer foredraget, smilte, og så klappet han igjen."

Ja, jeg var til stede. Og ja, jeg klappet etter foredragene, som de fleste veloppdragne personer bruker gjøre.

Men:Til orientering satt jeg aller bakerst i lokalet. Hvem som reiste seg tre ganger under Ashrawis foredrag vet jeg ikke, men det var i hvertfall ikke meg.  

Etter foredragene formidlet jeg mine tanker om seminaret til til styrelederen ved Stiklestad nasjonale kultursenter, Aina Holst, og kan referere det her:
-Jeg synes det er flott at både Stiklestad og Olavsfestdagene tar opp viktige verdispørsmål i form av foredrag og seminar. De verdier som kom med Olavsarven er det viktig å bruke som briller til å forstå dagens viktigste verdispørsmål.
-Jeg synes  at seminaret ville blitt bedre om ikke innledningene var såvidt ensidige. Mona Juul var godt balansert, men en talsperson fra israelsk side ville vært bra. Siden olsok er en kristen høytidsdag, sa jeg at jeg gjerne hadde sett at en israelsk kristen hadde vært invitert.

Min store bekymring er at de kristne på begge sider stadig får det verre og blir færre i den konflikten som rår. Disse våre kristne brødre og søstre kommer ofte på sidelinja både i norsk og internasjonal debatt om Midt-Østenkonflikten.

Geirmund Lykke

Kommentar #16

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Geirmund Lykke uten lykke med PLO på Olsok

Publisert nesten 9 år siden
Geirmund Lykke. Gå til den siterte teksten.

Ja, jeg var til stede. Og ja, jeg klappet etter foredragene, som de fleste veloppdragne personer bruker gjøre.

Men:Til orientering satt jeg aller bakerst i lokalet. Hvem som reiste seg tre ganger under Ashrawis foredrag vet jeg ikke, men det var i hvertfall ikke meg.

Det var flere observatører som observerte Geirmund Lykkes tilstedeværelse, og de registrerte hans klapping. Antall klapp har jeg imidlertid ikke fått klar tilbakemelding på; likevel tilstrekkelig til å trekke den foreløpig slutning at Lykke klappet godt og lenge. Som jeg skrev, kanskje for høflighets skyld.

Geirmund Lykke er blant dem som undervurderer hvilke følelser som ligger like under overflaten i denne saken. De er kraftig underkommunisert, samtidig som sterke krefter har vært i sving for å gjøre dette til noe "ekstremistisk", for så å forsøke å blokkere for åpen diskusjon der det er mulig.

På oppslagssiden (s. 3) i Trønder-Avisa 26. juli i år er stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke fra KrF ute med en fellesartikkel der stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande fra Arbeiderpartiet klart stikker av med flagget i ideologisk ladet vegg-til-vegg-tilnærming til Olsok, som KrF på sin side synes helt ute av stand til å avlese. Ei heller er partiet i stand til å registrere at det er stor uro blant folk i Nord-Trøndelag, nettopp når det gjelder Stiklestad. Ta kontakt med fylkesledelsen i partiet!

En synes å befinne seg i en tåkeheim, der KrF nå stadig blir gjort til statist for å legitimere Arbeiderpartiets spektakulære ideologiske og politiske maskerader, som nå kaster mørke skygger inn over Stiklestad. Til trampeklapp og stående applaus fra Krfs utsending, Gerimund Lykke fra Trondheim. Det er så en kan gråte.

Ved å stjele metaforer og foreta en serie semiotiske evolusjoner fra teologiens begrepsverden lykkes Arbeiderpartiet nå å blende av et naivt og ullent Kristelig Folkeparti, som på sin side blir sittende igjen med et alt - som i realiteten er et ingenting, og skjelve på sperregrensen sammen med Venstre og Senterpartiet. Her har KrF alle muligheter for å slå til med en krystallklar linje om verdipreferanser forbundet med det særdeles tydelige kulturhistoriske fotavtrykket Stiklestad represeterer. Hva skjer? Jo, en hiver seg med i fellesprosjekter med Arbeiderpartiet uten å mene noe som helst.

Dersom det ellers skullle være noen feil i min artikkel som KrFs Geirmund Lykke ønsker å diskutere eller korrigere, så står han fortsatt fritt til å komme med mer eller mindre verdifulle bidrag. Men jeg er redd antall klapp ikke er det som er utslagsgivende i en videre sannhetssøken, like lite som hr. Lykke nødvendigvis, i en såvidt ladet forsvarssituasjon, er alene om å sitte på en virkelighetsforståelse rundt PLOs nærvær som hovedtaler på Stiklestad en Olsokkveld.

I 2013 er det valgår. Stiklestadsaken følger med på lasset, sammen med kommunalråd Geirmund Lykke, som nødvendigvis ikke fant lykken på Stiklestad, foran PLO. 

Roy Vega

Minner også om min emailadresse: roynorvega@gmail.com

Kommentar #17

Harald Laugaland Østby

3 innlegg  755 kommentarer

Forferdelig! Uhørt! En tragedie!

Publisert nesten 9 år siden

Det er virkelig en tragedie at Stiklestad og vår kjære og elskede olsok kveld blir besudlet så til de grader på denne måten. Arbeiderpartiet, eller skal vi heller si AKP, har meget å svare for når det gjelder denne ukristelige overkjøringen av en flott markering af vår alles kjære og fredelige hellige Olav, Guds høyre hånd i den flotte og blodige kristningen av Norge.  

Olav kom til Norge på befaling fra vår kjære blod og offerhungrige Gud for å få oss hedninger til å bli fredelige og gode mennesker. Den godeste Olav lot hedningblodet flyte til ære for den store høvding i det himmelske langhus.

Når man ser på hvor besudlet denne flotte markeringen blir af de ukristelige krefter, så er det virkelig merkelig at det finnes de som ikke tror på eksistensen av Satan og hans kumpaner. Om det finnes noe i denne verden som er verdt å skrive side opp og side ned om, ja så er det nettopp denne sataniske besudlingen av Stiklestad og Olsok! Gi meg et eksempel på hva som er viktigere enn feiringen af Olsok? Ingen? Tenkte meg det. Det er selvfølgelig i slike viktige saker for de gudfryktige at Mørkefyrsten blander seg inn. Med fløyelsmyk stemme klarer han å påvirke de sarte, syndige og ukristelige sjelene til blasfemisk besudling og bespotting av denne fantastiske markeringen av spilt hedningblod til ære for den allmektige høvding.

Nei, stå på Vega, dine skriblerier om det forferdelige og ukristelige som foregår på Stiklestad bliver hørt af massene. Vi vil også høre mer om salmene som forsvinner fra radioen i en ukristelig fart!

Kommentar #18

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Harald Laugaland Østby. Gå til den siterte teksten.

sataniske besudlingen av Stiklestad

Helt enig med deg i dette uttrykket.

Kommentar #19

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Forlat "finn en feil"-forsøkene!

Publisert nesten 9 år siden

Det vil alltid være småplukk i en såvidt lang artikkel, og jeg har ikke mulighet til å gå tilbake å rette opp ubetydelig småfeil her og der, slik man kan på en vanlig nettside. Dersom feilen ikke forandrer på hovedinnholdet eller saksforhold som endrer artikkelens realitetsgrunnlag, så la den ligge. Jeg skriver ut artikler i ferien som andre klimprer på et piano, og i det store og hele er ikke dette myntet på akademikere, men på høyst vanlige folk.

Jada, Mahmoud Abbas (Arabic: مَحْمُود عَبَّاس‎, Maḥmūd ʿAbbās) bruker også navnet Abu Mazen. Det kommer mange interessante tips og innspill. Men la dette være konstruktivt. Det er da merkelig hvor humørsyke de er, de som med stadig høyere kneløft er med på dette like humørsyke oppløpet for å omstøte konseptet på Stiklestad? Vil de ikke bli forstyrret? Foruroligende er det å stadig identifisere hjelpere i media, som i utgangspunktet skal formidle en balansert fremstilling av saksforhold. Altså selv om de fortsatt har Arafat som husgud.

Roy V

Kommentar #20

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

satanisk besudling

Publisert nesten 9 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Helt enig med deg i dette uttrykket

personlig tror jeg ikke olav blodøks var satan,kun en mann som så kristendommens mulighet som makt og undertrykkende faktor i norge

Kommentar #21

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Besudling

Publisert nesten 9 år siden

var vel noe vikingene var eksperter på....

Kommentar #22

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

personlig tror jeg ikke olav blodøks var satan,kun en mann som så kristendommens mulighet som makt og undertrykkende faktor i norge

Her var nok tankene henført til Salmon Rushdie sin bok: "Sataniske vers".

Kommentar #23

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Ikke så kritisk

Publisert nesten 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

personlig tror jeg ikke olav blodøks var satan,kun en mann som så kristendommens mulighet som makt og undertrykkende faktor i norge

Ikke så kritisk nå ommundsen. Selv lurer jeg på mine eldre dager på å ta litt etterutdanning, studere teologi, fin hobby, og få "kappe og karge". Er jo et interessant studium, lurer bare på hva som er det beste studiestedet MF eller Teologisk Fakultet. Hvem vet kansje jeg dukker opp i en menighet nær Vega eller hans trofaste følgesvenner og kan gi dem noen nødvendige formaninger ?:) :) :)

Kommentar #24

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

universitetet

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.

Er jo et interessant studium, lurer bare på hva som er det beste studiestedet MF eller Teologisk Fakultet. Hvem vet kasje jeg dukker opp i en menighet nær Vega eller hans trofaste følgesvenner ?

i bergen var der jeg tok religionshistorie og kristendom.hadde eva lundgren som foreleser.pur satan-hadde aldri fått jobb som ferievisp.

Kommentar #25

Harald Laugaland Østby

3 innlegg  755 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

personlig tror jeg ikke olav blodøks var satan,kun en mann som så kristendommens mulighet som makt og undertrykkende faktor i norge

Slakteren Olav var guds høyre hånd som kristnet hedningene på den mest skånsomme og humane måte som den hellige høvding klarte å komme på. Ikke rart at slikt skal feires!

Kommentar #26

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Bedemannstrakasseringer!

Publisert nesten 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

i bergen var der jeg tok religionshistorie og kristendom.hadde eva lundgren som foreleser.pur satan-hadde aldri fått jobb som ferievisp.

Lundgren ja, dame med bein i nesa det, men mørkemenne trakasserte henne. Mye ble nok "kok sammen" på lokale bedehus. Men de fleste vet vel, som de ufrelste på bygdene sier, at det knapt er Vårherre som holder til i de husene, snarere Gammelerik ( det er ikke mine ord, snarere folkelig visdom).

Kommentar #27

Torry Unsgaard

11 innlegg  496 kommentarer

Olsok

Publisert nesten 9 år siden

Først vil jeg takke Roy Vega for at han med sine innlegg og referater bidrar til å skape en bedre balanse i debatten om Israel og om Stiklestad.

For øvrig undrer det meg at han retter en så krass brodd mot KrF og Geirmund Lykke på et så tynt grunnlag som dette. Dersom Roy Vega og hans medspillere skal nå fram med sine ønsker om bedre balanse i Midt-Østen debatten, er det viktig å alliere seg med de politikere som støtter ham i dette. Her tror jeg at KrF er blant de partier som er best egnet. Her vil jeg bare vise til KrF sitt politiske arbeid siden starten i 1933.

Jeg også bidra med å rette feil i Vegas artikkel. Det er ikke sant at ”KrF for tiden sitter i byregjering sammen med Arbeiderpartiet og dets ordfører Rita Ottervik i Trondheim.” I Trondheim finnes det ikke noen byregjering. En del partier, blant annet Arbeiderpartiet og KrF, gikk sammen ved konstitueringen i noe de kalte Sentrum-venstre samarbeidet i Trondheim. Her ble de også enige om en del saker som skulle gjennomføres. Alle som har drevet med politikk vet at dersom man skal få gjennomført noe i politikken må man samarbeide og lage allianser som har flertall, enten dette nå er i Stortinget eller i kommunestyret. KrF har som et sentrumsparti lært å samarbeide med både høyre- og venstresiden av den politiske skala. Begge deler har gitt resultater selv om man skulle ønske at partiet var større og dermed sterkere.

For øvrig har jeg disse råd til Roy Vega: Fortsett å skrive. Du har masse kunnskap. Bruk den. Pass imidlertid på at det du skriver er riktig. Prøv å bruke færre ord slik at flere orke å lese alt det du skriver. 

Kommentar #28

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Krf-representant med stående applaus til PLO på Olsok

Publisert nesten 9 år siden
Torry Unsgaard. Gå til den siterte teksten.

For øvrig undrer det meg at han retter en så krass brodd mot KrF og Geirmund Lykke på et så tynt grunnlag som dette. Dersom Roy Vega og hans medspillere skal nå fram med sine ønsker om bedre balanse i Midt-Østen debatten, er det viktig å alliere seg med de politikere som støtter ham i dette. Her tror jeg at KrF er blant de partier som er best egnet. Her vil jeg bare vise til KrF sitt politiske arbeid siden starten i 1933.

Jeg også bidra med å rette feil i Vegas artikkel. Det er ikke sant at ”KrF for tiden sitter i byregjering sammen med Arbeiderpartiet og dets ordfører Rita Ottervik i Trondheim.” I Trondheim finnes det ikke noen byregjering. En del partier, blant annet Arbeiderpartiet og KrF, gikk sammen ved konstitueringen i noe de kalte Sentrum-venstre samarbeidet i Trondheim. Her ble de også enige om en del saker som skulle gjennomføres. Alle som har drevet med politikk vet at dersom man skal få gjennomført noe i politikken må man samarbeide og lage allianser som har flertall, enten dette nå er i Stortinget eller i kommunestyret.

Mitt objektive utgangspunkt her er en konkret erfaring der en ledende representant for Kristelig Folkeparti (KrF) i bystyret i Trondheim stiller opp på Olsok-kvelden på Stiklestad og gir stående applaus til et Israel-hat-scenario av dimensjoner med PLO som hovedforedragsholder. I en situasjon der den samme KrF-representanten er inneforstått med et pågående kontrovers knyttet nettopp til Stiklestad, der en politisk elite gjennom ett år har forsøkt å institusjonalisere stedet som en internasjonal, multikulturell arena. Eller, som det nå heter, "interreligiøs dialog" - uten at KrF i noe organ har synliggjort sitt ståsted. Til tross for at dette er en ren verdidebatt, en prinsippdiskusjon som bærer i seg alle de elementer KrF påberoper seg å stå og gå for. Hva skjer? Ingen ting.

KrF dukker så, som anført over her, opp i en fellesartikkel i Trønder-Avisa foran Olsok, sammen med Arbeiderpartiet og tar for seg det samme Olsok i ideologisk modus, uten at det noe sted er mulig å finne variabler som skiller Arbeiderpartiet fra KrF. Hva er dette? Opptrapping til valgkampen? Er det slik partiet skal vinne velgere i Trøndelagsfylkene så fri og bevare meg vel.

"Det er ikke sant at KrF sitter i byregjering sammen med Arbeiderpartiet"? Usant? Om begrepsbruken her går fra kommunestyre til byregjering blir ikke påstanden automatisk "usann". I dette ligger en forsterkning. Dette er ikke skrevet mot bedre vitende, om det ikke er helt korrekt. KrF samarbeider med Arbeiderpartiet i Trondheim i kommunestyret, og man kaller dette Sentrum-venstresamarbeidet. Slik står saken, uten at det forandrer på noe som helst i min fremstilling.

Ja, KrF har støttet Israel tidligere, men nå er den saken som så mye annet inn i en slags drodle-modus, og må vel sees opp mot den realitet at en av KrFs fremste representanter befinner seg på Stiklestad Olsokkvelden for å avgi stående ovasjoner på en gigantisk propaganda-jippo for PLO. Uten at det er avsatt ett sekund til spørsmål, uten at der er noe som ligner på dialog, men en eneste lang tirande med demonisering av jøder og Israel. KrF har sannelig en vei å gå for å gjenfinne seg selv og en troverdighet i slike perspektiv.

Igjen: KrF vet utmerket at det er veldig mange som misliker utviklingen på Stiklestad, og mange syns partiet har sviktet her også. En tar ikke del i noen diskusjon, viser ingen tegn på verdipreferanser, langt mindre anstrøk av ideologisk forankring. Dette er trist, og det blir spesielt eksponertr og spesielt vondt å erfare på Stiklestad en Olsokkveld. KrF er alt for utydelig og tvetydig.

Roy Vega

Kommentar #29

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden
Roy Vega. Gå til den siterte teksten.

KrF er alt for utydelig og tvetydig.

Nok en gang snakker du fra leveren. Kjempebra!

KrF har ingen kristne verdier igjen dessverre, de gir ihvertfall ikke uttrykk for dem.

Kommentar #30

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

KrF står ribbet tilbake

Publisert nesten 9 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

KrF har ingen kristne verdier igjen dessverre

som BARE ett sentrums-parti nå.

Hareide og Inger-Lise Bibelstripp? Nei takk for meg.

Nå er jeg ikke helt enig bestandig med Vega, men at hans motstandere velger å rakke ned på ham for noen skrivefeil her og der, sier vel det meste om disse.

 

Kommentar #31

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Unnskyld!

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Hareide og Inger-Lise Bibelstripp?

den var kanskje ufin mot fru Hansen........kanskje i likestillingens navn skulle jeg sagt; Hareide Spirrevipp OG Inger-Lise Bibelstripp...så langt er det nesten gått i vårt land...

KrF vil så gjerne fremstå i ny drakt, med "våre verdier" og dilter etter, for å fremstå som "moderne"....derfor min kanskje noe ufine kommentar og noe spontane utbrudd.

Til slutt, jeg vil heller hatt ett klarere KrF a la Kåre Kristiansen og co, og ikke ett CDU a la Angela Merkel...ikke først og fremst pga Israel, men de KRISTNE VERDIER.

 

 

 

 

 

Kommentar #32

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Ja du foretrekker jo Salazar

Publisert nesten 9 år siden

Ja du foretrekker vel helst Salazar og fascismen, det har du jo sagt klart fra om, og har motatt støtteerklæringer fra en del av forumets skribenter (men vi ante vel allerede hvor de sto), at andre forbigår dette i taushet er imidlertid ganske sjokkerende, men de viser vel hva som "putrer under overflaten" i det lavkirkelige Norge. Jeg har mine ord i behold, mange " konservative" kristne miljøer har en vesenslikhet med den autoritære islamismen, og et hat mot friheten og pluraliteten. 

Kommentar #33

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Kan ikke du

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.

men de viser vel hva som "putrer under overflaten" i det lavkirkelige Norge. Jeg har mine ord i behold, mange "

Som har så god peiling på hvem alle disse ekstremistene er,fortelle oss det, sånn at vi vet hvem vi skal holde oss unna.
For det må jo være et preventivt middel for å verne samfunnet mot denne styggedommen....

Kom gjerne med navn på disse "lavkirkelige" samfunnene i samme slengen,så vi slipper å lure lenger på hvilke grusomme folk som vi omgås.

For du har vel en hensikt med denne stigmatiseringen din? 

Kommentar #34

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Dere representerer alle det autoritære

Publisert nesten 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Som har så god peiling på hvem alle disse ekstremistene er,fortelle oss det, sånn at vi vet hvem vi skal holde oss unna.
For det må jo være et preventivt middel for å verne samfunnet mot denne styggedommen....

Kom gjerne med navn på disse "lavkirkelige" samfunnene i samme slengen,så vi slipper å lure lenger på hvilke grusomme folk som vi omgås.

For du har vel en hensikt med denne stigmatiseringen din?

Hensikten er faktisk å vise at mange av de som er mest høyrøstet hva angår den faren islamismen utgjør, faktisk når det kommer til stykket knapt er bedre enn de islamistene som de kritiserer. Dermed blir " bildet" at religiøse ekstremister med ønske om samfunnsmakt angriper andre religiøse ekstremister med det samme ønsket. Dere er i deres vesen like autoritære, noe de forskjellige debattene her inne viser. Det er knapt demokratiet og pluraliteten dere til sist ønsker å verge. Når så, slik artikkelforfatteren fastslo, at mye av den anti-islamske ideologien skapes og kolporteres av nazister og andre autoritære grupper så tegner det seg et  bilde av en nærmest samlet gruppe av anti-jiihadister, ikke som demokrater, men tvert i mot med en vesenslikhet til de islamistene de sier seg å ville bekjeme,der er altså målbærere av det autoritære og anti-demokratiske. Dere er ikke frihetens forsvarere, dere vil bekjempe islamistenes ønske samfunnautoritet, men samtidig styrke bibelens. Både dere og islamistene utgjør en fare for det sekulære og demokratiske samfunnet, selv om deres guder er forskjellige.

Kommentar #35

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Dårlig svar

Publisert nesten 9 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.

utgjør en fare for det sekulære og demokratiske samfunnet,

Det du svarte er hakk i plata og viser tydelig at du befinner deg i en osteklokke der du titter ut på de gærne kristne og resten av det demokratiske samfunn som du ser på som livsfarlige.

Syns du vår samfunnsform er så ille altså..?  

Til opplysning så er den bygget på den kristne demokratiske nestekjærlighetens grunn.Med de ti bud som bærebjelke for alle våre lover.

Kommentar #36

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Ekstremister mot ekstremister

Publisert nesten 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Det du svarte er hakk i plata og viser tydelig at du befinner deg i en osteklokke der du titter ut på de gærne kristne og resten av det demokratiske samfunn som du ser på som livsfarlige.

Syns du vår samfunnsform er så ille altså..?

Snarere er det vel romernes universalrettsbegreper som ligger til grunn for våre lover. Men faktum er at i den rådende islamdebatten her i landet er det kristne ekstremister i samrøre med høyreekstreme som råder grunnen, knapt demokratisk og pluralistisk sinnede mennesker.

Kommentar #37

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Det totalitære uttrykket, ideologiene og PLO på Stiklestad

Publisert nesten 9 år siden

Det totalitære uttrykk bærer faktisk også på sin egen historikk, som blant annet lar seg avlese i alliansen mellom Hitler og Stalin helt fram til 1941. Etter at de to hodene i den totalitære familien (den ene en internasjonal sosialistisk ideverden, den andre en nasjonalsosialistisk ideverden) så stanget sammen i Slaget om Stalingrad, ble Stalin plutselig så anti-fascistisk at de fleste statsledere og land i Vesten ble "fascistiske" i tur og orden. 

Demokratiene utviklet seg til en nasjonal trosform, der voldsfilosofiene måtte vike. I bunnpanna ligger faktisk Moselovene og den jødisk-kristne kulturarven, etter hvert som et kulturelt limstoff. Det lyder stokk konservativt, men det var faktisk Kristenretten som mer enn noe annet brakk ryggen på vikingtiden, da det bl.a. kom eksplisitt lovforbud mot mannedrap; fortsatt som et normbyggende og statsbyggende element gjennom flere hundre år ligger det kristne perspektivet som den røde tråden i dette. Dette handler om normer, det handler om kultur og det handler og demokrati.

Europas store demokratier havnet på seierherrenes side etter krigen, med moderne styreformer bygger på individets frihet, ytringsfrihet og organisasjonsfrihet som umistelige elementer. De siste årene har de fleste land i Europa redusert og desentralisert statsmakten. Vi finner kantoner og storkommuner som i stor grad løser sine egen utfordringer, med sentralmakten i servicefunksjon og som koordinator.

Norge har gått stikk motsatt vei, og er i dag mer sentralstyrt enn vi var da Arbeiderpartiet hadde som mest makt ved inngangen til 1970-årene. Jens Chr. Hauge, Finn Lied og Arve Johnsen satt rundt bordet og var Det Norske Oljeselskap; samtidig som vi paradoksalt nok fikk en ideologisk og politisk venstredreining bak deres rygger. Noen kaller dette statskapitalisme. Det er fra nå vi ser en dikotomi mellom statsforherligende ideologier på den ene siden og et markedsteknokratisk image. Da Einar Førde sattt sammen med Arne Treholt og Jens Evensen og formet et nytt prinsipprogram for Arbeiderpartiet fra 1978 til 1980, ble det kutyme og maskere ideologien, men så for å prosessorientere den. Tett innpå lå sosialdarwinismen, Karl Evangs rasehygiene og doser av kulturmarxisme stjålet i lag for lag fra SVs eurokommunistiske støpeform. Summen av dette er i slekt med autoritær tenkning. På fallrepet i de sosialitiske landene i øst ledet det russiske kommunistpartiet med sine ideer om den forestående "Grønne revolusjon". Nå skulle nemlig den blodstenkte rødfargen dempes. Vi finner dette faktisk igjen i flere sosialistpartiet i Vest-Europa, der britiske Labour blir en del av bildet. Ikke minst i faneflukten fra miljø til en multikultur-doktrine. Man har tross alt også der sunget "Internasjonalen" i mange tiår.

Gorbatsjov kunne i 1988 lansere sin "Grønne revolusjon" med minst like stor patos som Gamal Abdul Nasser, da den egyptiske diktatoren under en lang tale på sin radiostasjon i 1959 lanserte en "Palestinsk enhet". (Senere bekreftet på et utenriksministermøte i den Arabiske Liga i den libanesiske byen Staura i 1961). Hvorfor tar jeg med de to talene fra Gorbatsjov og Gamal Abdul Nasser?

I 1964 ble så den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO satt sammen av ulike arabiske land, som knapt gjorde annet enn å rivalisere om hegemoni bak den blodsprutende frigjøringen som nå fulgte. Først rant elver av blod i det vestorienterte Jordan, deretter var det det vestorienterte Libanons tur. Der det skortet på palestinske frigjørere med pansrede russiske personellkjøretøy, Katyushabatterier, tanks og russiske sambandsopplegg kunne Syria gi ryggdekning. Fortsatt med innslag av rivalisering og partielle konfrontasjoner underveis. Vi kaller for enkelhets skyld den libanesiske tragedien for "borgerkrig". Uten at det fritar PLO for en tyngende ansvar for destabiliseringen som fant sted fra og med 1973.

I 1974 lanserte den klart dominerende fraksjonen i PLO sitt "Faseprogram", hvor man for første gang kunne identifisere en sideordnet strategi der en "Palestinsk administrasjon" skulle opprettes i alle de områder som så delvis ble frigjort. Det er denne strategien vi med kritisk blikk kan identifisere inne i den forgjettede Oslo-prosessen, der all hjemlig kritikk er behørig undertrykket og alle kritikere skjøvet vekk, i tur og orden. Da undertegnede sammen med en mer kjent historiker i Oslo ville se Oslo-arkivet, ble det fysisk stjålet fra sin plass i utenriksdepartementet, for senere å aldri komme tilbake. Man benekter dets eksistens. På Stiklestad under Olsok i 2012 var det en person tilstede som vet hvor nevnte arkiv er gjemt, eller makulert.

Det er mulig å identifisere totalitære og reaksjonære strukturer midt inne i dette PLO, noe som nok er den direkte årsak til at knapt halvparten av dem politiske venstresiden i Frankrike har sett noe godt med fenomenet Yassir Arafat. Selv Terje Rød Larsen gikk til slutt ut og karakteriserte Arafat som en notorisk løgner.

Hanan Ashrawi er nok mer en funksjon av behov for et mer salgbart laisonledd til pengesekker i EU og ikke minst Giverlandsgruppen til Palestina som Norge leder og leder. Norge er helt samtidig uhyggelig naivt, og generasjonene som kommer til er historieløse og uten de ryggmargsreflekser som en bør ha i møte med denne hybriden av en frigjøringsorganisasjon, der doktrinære ideer om islamsk "hellig krig" er blandet med marxist-leninistiske postulater om væpna revolusjon. Dette siste kommer fra en arabisk venstreside som i stor grad er utviklet av sekulariserte kristne, som lette etter metoder for å bryte ned stivbente islamske teokratier. Satt på spissen: Hanan Ashrawi er vel ikke mer kristen enn det Martin Gunnar Knutsen var?

Jeg tror mye av denne historien drukner i helnorsk naivitet, og nå kilt inn en multikultur-doktrine som ikke synes å være annet enn nok en plakat i en maskerade fra Arbeiderpartiet; i nok et forsøk på å kamuflere en ideologi som rett og slett ikke er salgbar i mer synlige former. Maskeraden begynte i vår tid med Einar Førdes prinsipprogram (ferdig i 1980), fortsatte under Gro Harlem Brundtlands "grønne revolusjon" .Tro meg: Hjulpet fremover av Einar Førde og Arne Treholt da Brundtlands bratte karrierestige som miljøvernminister kom og beredet grunnen for en senere statsminister Brundtland. Deretter i et nytt oppløp bak markedsteknokratiske fasader i 1990-årene, der den ene NATO-motstanderen etter den andre kom på plass på toppen av departementene og på statsministerens kontor. Det står ikke til å nekte at det kan minne om dagens Russland, med Putin og hans olgarker, uavlatelig bak et markedsteknokratisk image. I rett linje med over 500 års russiske despoti og elendighetshistorie.

Den politiske venstresiden fikk et kjempeløft i en spektakulær kampanje som ble til "Lund-kommisjonen" og en konklusjon i tråd med slagord og paroler gjennom det hele. Vi fikk aldri noe oppgjør med kommunistene etter Berlinmurens fall. De det gjaldt fikk en ny æra som journalister, direktører i mediahus, forlagssjefer, amanuensiser og mye mer. Ubedsudlet.

Hva skjer nå? Jo, nå går det samme veien med multikultur-doktrinen som med miljøsaken til Brundtland: En har surfet på paroler, fraser og mediekampanjer så lenge at det rett og slett brister på det ideologiske feltet. De ekte sosialistene er borte. Det er ingen Tranmæl som kan tenne glør. Han var rotekte. De største og ærligste høvdinger i Arbeiderbevegelsen, som Tryge Bratteli og Oddvar Nordli, ble parkerte på hver sin måte, av krefter som senere skulle nå til topps bak fasader av miljøfraser og senere multikultur-fraser. Hvordan makten alene kom til å bli dominerende.

Gløden og idealismen har forsvunnet. Vi sitter igjen med en Thorbjørn Jagland, en Jonas Gahr Støre (Han minner litt om Halvdan Koht i 1939), en Trond Giske og to bla Huidfeldt; klaner og profiler som knitrer av makt og papir og Oslo.  Makten og kynismen har overtatt der Kondrad Nordahl, Rolf Hansen og Oddvar Nordli snakket om fattigfolk og mente det! De var troverdige. De trodde på noe, gikk for noe, og hadde en visjon.Vi kan hevde den var forfeilet fordi oppskriften aldri fungerte i møte med hverdagsmenneske. Men de var ærlige.

Nå sitter de med rosa skaislips bak lag med flatskjermer, pleksiglass og aluminiumsprofiler og laster nå en periode som om de har blitt nesegrust opptatte av all verdens kulturer og religioner, så til de grader under globalismens merke at de rent glemmer at vi faktisk har vår egen kulturhistorie, vårt eget kulturelle limstoff der demokratiet og folkestyret fortsatt skulle vært sikret. Avstanden er forferdelig lang til Trøndelag. Selv til partiets egne regionale koryfeer.

Det demokratiske underskuddet øker på. Statsforherligelsen blir en del av den iboende maktkampen, og det holder ikke. Nå er dette snart over. Det brister. Jeg er blant dem som tror på en sterk desentralisert stat, med kantoner som i Sveits og etter hvert i Frankrike. Folkestyret må igjen sikres i Norge, og jeg tror ikke vi har andre veier å gå. Nå må det et skikkelig, ærlig løft til. De borgerlige partiene har en historisk sjanse. Med fortsetter de å drodle og fortelle hvor vanskelig det er å samarbeide, er det beste vi kan håpe på enda en periode med en ren Arbeiderpartiregjering. Lyder det trist, så se å kom deg over i konstruktiv politisk aktivitet som parkerer en slik evantualitet! Stiklestadaksjonen er en rasende god begynnelse, da det er en sak som er veldig lesbar og som viser hvordan maskerte ideologiske føringer ligger som en slags glassmanet på land og langt på vei gir den samme atmosfæren som trigget Hans Nielsen Hauge og bondehøvdinger som Ole Gabriel Ueland i første halvdel av 1800-tallet, og gav oss folkestyret.

Ekstremistisk? Dette er skrevet ut over en og en halv kaffekopp etter at Norge vant sølv i fekting i OL. Det var da noe. Det eneste som ellers vokser i dette landet er naiviteten og likegyldigheten.

Reflekter over dette i lyset av PLO som hovedtaler på Stiklestad under Olsok i 2012, i en atmosfære av tranpeklapp og naken antisemittisme. Hvilke ånder er det egentlig som er ute og går her? Derfra kan vi sikkert diskutere hvem som er mest "ekstremistisk".

Roy Vega

Kommentar #38

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Buon pomeriggio, Aarsund!

Publisert nesten 9 år siden

nå er jeg ikke typisk lavkirkelig, men heller mot den høykirkelige strømningen som er i Den Norske Kirke.....selv om jeg er utmeldt av denne...men er jeg konservativ? JA.

Og faktisk så frykter jeg ikke muslimer, men ser dem heller på en "alliert" om du vil, som kunne hjelpe oss å bli kvitt de rød-grønnes massakre av de gode gamle verdier....selv om det igjen, blir en slag drømmevisjon.

Islamismen er jeg dog ingen tilhenger av.

Og igjen, er jeg ikke bestandig 100 % enig med herr Vega's innlegg, men han viser til utrolig gode poenger, nemlig det hemmelige skitne spillet som bedrives her i vårt "demokratiske" land.

 

Kommentar #39

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Mens de røde

Publisert nesten 9 år siden

støtter Hamas, Castro, Nord-Korea og diverse ymse "demokratier"...

I denne tråden handler det jo om Hitlers arvtagere, nemlig Hamas, PLO og co.....men siden sosialistene idag nekter for noe slektskap til nasjonal-SOSIALISTENE, så kan man vel ikke vente mer.

Kommentar #40

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Det stolne vatnet!

Publisert nesten 9 år siden
Roy Vega. Gå til den siterte teksten.

Vannet er stjålet fra oss! Hanan Ashrawi fortsetter sterkt demagogisk, og legger til at det stjålne vannet selges tilbake til undertrykte arabere til markedspris

Mine ord druknar vel i alt dette ord-gyteriet,- men i Jayyous kan Roy Vega få kjennskap til dei 7 vasskjeldene som ligg i den store svingen apartheidgjerdet gjer, 5-6 km. aust for Greenline, for å få med vasskjeldene&& !

Kommentar #41

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

i midtøsten

Publisert nesten 9 år siden
Per Einar Sønnesyn. Gå til den siterte teksten.

Mine ord druknar vel i alt dette ord-gyteriet,- men i Jayyous kan Roy Vega få kjennskap til dei 7 vasskjeldene som ligg i den store svingen apartheidgjerdet gjer, 5-6 km. aust for Greenline, for å få med vasskjeldene&&

er vann makt.israel har nok mye vann...

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere