Sten André Fagermo

59

Integralisme i Norge?

Nå vil jeg skrive ett lite innlegg som kanskje ikke er helt spiselig for noen.

Publisert: 29. jul 2012

Men de får bare bite i seg det, siden noen av dem har, eller støtter fortsatt en ideologi som er det største onde i den moderne historie, ved siden av nazismen.

Jeg har lenge hatt sans for landet Portugal og de portugisisk-talende land. Derfor vil jeg vise til en liten sammenheng, og om den kunne vært overført til vårt land.

Antonio de Olivieira Salazar er i min personlige mening den største politikeren, i etterkrigstidens Europa. Også i mange portugiseres mening er han den største portugiser noensinne.

Da spør kanskje mange noe naivt her til lands, hvorfor?

JO, fordi han samlet Portugals folk, vernet om landets kristne kultur og styrket økonomien i stor grad. Han forbød de ekstreme fascistiske nasjonalsyndikalistene, styrket utdannelsesvesenet og ikke minst, under krigen tilbød han jøder og politiske motstandere av nazismen få komme til Portugal. Dette er bare noe av hans bragder.

Estado Novo het hans styre, og blant mange portugisere vekker det fortsatt som nevnt, kjære minner.

I Brasil hadde de en beslektet bevegelse, brasiliansk integralisme, der lederen var Plinio Salgado. I tillegg til å være filosofisk anlagt og musikalsk anlagt, så var han en svoren anti-rasist. Selv om noen av hans medarbeidere dessverre var noe anti-semittisk, så stod allikevel hans organisasjon for: " Enhet av alle raser, og alle folk!". Ett annet slagord var: "Gud, Hjemlandet, Familien". Bevegelsen til Salgado ble faktisk den største massebevegelsen i Brasils historie, med over en million aktive tilhengere.

Den senere regjeringen til kanskje Brasils største president noensinne, Getulio Vargas, benyttet seg av noe av Salgados filosofi. Men det er en litt annen historie.

Både Portugal og Brasil er som kjent katolske land, og har nok en litt annen kultur enn for eksempel Norge, særlig religiøst sett. Men jeg finner mye av ideologien til Salazar og Salgado noe som kunne vært overført til Norge, da gjennom nettopp en konservativ, kristen anti-rasisme. Hvis jeg har noe å utsette særlig på Salazar, så er det hans feilaktige kolonipolitikk og påfølgende kriger i Afrika. Der hengte han ikke med i tiden.

Dette innlegget blir mest en slags drømmevisjon, det innrømmer jeg. Men siden jeg som tidligere nevnt ikke er helt fremmed for økumenikk, og også har respekt for ikke-kristne trosretninger, så håper jeg ihvertfall man kan samarbeide politisk uten å tråkke på hverandres tro.

Nå 42 år ganske nøyaktig etter Salazars død, så står han fortsatt som en politisk leder med stor L for meg. Nå som sosialistene også i Portugal er i full gang med å avkristne landet, så kan man bare sette sin lit til Gud, og be om bedre tider for kristendommen i hele verden.

La meg tilslutt si at dette innlegget gjenspeiler min politiske tro, siden selv som kristen er det lov å være aktiv politisk også ;). Man trenger ikke lukke seg inne i sin egen verden, selv om man synes verden eller Norge går feil vei.

Jeg er ikke medlem i noe politisk parti, men stemmer høyresiden av gammel vane. Hvis noen vil sette noen merkelapper på meg nå, så værsågod...Jeg er ihvertfall ærlig, og gir egentlig blanke i om dette blir politisk ukorrekt, i det sosialdemokratiske Norge. Nazisme hater jeg forresten like mye som kommunisme.

Jeg får avslutte med ett lite "Avante!", og ønsker alle nordmenn en god søndag.

MVH

SAF

 

 

 

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

SKRYT av troen paa Jesus Kristus

Publisert nesten 9 år siden

Takk for et flott innlegg. ALT baade mennesker, tro og tanker - som kan fremme den herlige kristne tros-tanke tas imot med STOR takk. Skal lese mer om han Salazar. Da var han av samme sinn som meg selv. Naar det gjelder koloni-tenkning saa maa man jo begynne aa lure nar folk fra disse koloniene naa strömmer til Europa i massevis. Da maa man spörre seg - er det noe som ikke er som det skal väre i hjemlandet deres likevel siden de flytter i massevis. Selvom ogsaa jeg erkjenner at det var stygge utvekster av koloni-tenkningen. DET var synd.

Det staar i Bibelen at vi skal rive ned alle tankrebygninger som setter seg opp mot troen paa Jesus Krstus og det er jeg HELT enig i. Saa faar andre drive paa for seg selv, jeg KAN ikke diskutere kristen etikk eller tro med mennesker som ikke har det samme kristne tros-grunnlag som meg selv. Jeg möter SAA mye motstand fra mennesker som baade er liberale kristne (hva er naa det....) eller ikke-troende at man skal föle seg ganske sterk i sin tro for aa forsvare Jesus.

Jeg fortalte at min eneste lykke paa jorden var aa elske Jesus Kristus som min Far og at denne lykken gjennomsyret hele meg. 

Men NEI TAKK, dette skal vi ikke ha noe av - JEG kan jo ikke föle eller väre noe annet enn hva alle andre "normale!" mennesker er. Jeg har faatt slengt til meg: Skal du pröve aa overbevise meg....." med en närmest fornärmet mine i tillegg og de har sett meg strengt inn i öynene. Og mange har värt enig med sistnevnte.

Altsaa ALLE ANDRE kan fortelle om hva de har opplevet av ting som gjör dem lykkelige, men forteller du at Jesus Kristus gjör deg lykkelig, saa er det ikke populärt aa si. JEG sier at Livet er MENINGSLÖST uten Jesus Kristus - og det mener altsaa JEG - hva andre mener kan ikke jeg innflyte paa - men JEG mener og sier og skriver det. Og JEG har ogsaa YTRINGSFRIHET. Tenk det Hedda.

Troen paa Jesus Kristus er av overnaturlig art og det skjönner jeg jo godt er vanskelig baade og tro paa og akseptere for det moderne menneske, men andre MAA ogsaa akseptere at noen baade tenker og ER annerledes enn dem selv. Men dere ser vel selv hvor vanskelig det er aa väre annerledes for dere som har opplevet dette. Vi SKAL helst tenke likt, gaa i samme takt og mene akkurat det samme. Men vär ydmyk og si det stille saa det ikke blir som mannen som ble uvenner med vennen sin og kom med fölgende uttrykk: "Du skjönner vel det - din idiot". Huffda.

Ja, i alle ting enten man er kristen eller ikke - bör man veie ordene og legge dem paa en fininnstilt vekt.

Elllers takk og ALT GODT for deg i Jesu navn.

Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Takk Torill

Publisert nesten 9 år siden

jeg savner ihvertfall det gamle Krf, med Korvald og Kristiansen med flere i spissen.

Enig også med deg i at enten er man kristen, eller så er man ikke kristen.....i mine øyne er det egentlig litt tåpelig å snakke om liberale kristne, eller forsåvidt konservative kristne.

Selv som ikke-katolikk, har jeg dyp respekt for standhaftigheten til Salazar, og hans innsats for sitt land.....

Jeg kjenner meg også igjen i din beskrivelse av hvordan ikke-kristne nesten ser ned på meg, fordi man snakker om Jesus........og det i egen omgangskrets.

Guds fred med deg :).

Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Interessant..

Publisert nesten 9 år siden

Interessant innlegg Fagermo, men kanskje ikke spiselig for alle. Men jeg er ikke blind for at Portugal kanskje ikke var modent på 30-tallet for demokrati selv når det var godt utviklet i andre deler av Europa.

Jeg har i bakhodet at når Mao Ze Dong døde, fikk han en beskrivelse av vår daværende norske utenriksminister Knut Frydenlund som en stor leder. For ja, kanskje Kina hadde endt i et fullstendig kaos uten Mao og en ett-parti stat?

Kommentar #4

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Hei

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Men jeg finner mye av ideologien til Salazar og Salgado noe som kunne vært overført til Norge, da gjennom nettopp en konservativ, kristen anti-rasisme.

Likte innlegget ditt godt. Du får frem den merkelige situasjonen vi har i dag, at kristendommen tilsynelatende fremstår som konservativ og rasistisk, mens de nye radikale ideene er antirasistiske?

Jeg kan bare ikke skjønne at ikke verdikonservatisme og anti-rasisme er en bedre parhest? (at jeg har fødselsdag samme dag som Erna spiller kanskje inn;-)))

Jeg har levd lenge nok til å ha erfart alle skyggesider ved de oppløsninger av familie og normer min generasjon har vært igjennom, både personlig og i henhold til flere venner. Selvfølgelig var ikke alt bra før heller, vi trengte å komme videre....  - Men vi må vel heller komme dit, at vi gjør bedre og mer gjennomtenkte bevisste valg på "de gamle verdiene"? Er det dette som ligger i dagens eller morgendagens tro?

Var nettopp inne på noen sider med studier av de hebraiske tegn. Det fasinerer meg ellers å se våre religioners fellesskap  i dette bildet av Abrahams tre.

mvh  mette

Kommentar #5

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Salazar

Publisert nesten 9 år siden

var ikke Franco eller Mussolini for å si det sånn...

Der Francisco Franco var ansvarlig for mange grusomheter, mens Mussolini nok også var det, særlig under Salo-republikken i 1943 og bombingene av Etiopia, så stod Salazar for en mer moderat linje....

Salazar var litt skeptisk til amerikanerne for eksempel, men samarbeidet med dem både under og etter krigen, hvor Portugal ble ett ganske viktig medlem i Natos startfase.

Jeg liker å sammenligne Salazar med Ioannis Metaxas i Hellas, siden Metaxas også unngikk å bruke vold og da drap mot politiske motstandere.....han sendte dem i eksil til de greske øyer, som jeg hørte fra en greker :).

Når det gjelder Plinio Salgado og hans organisasjon AIB, så ebbet den ut etter krigen....men den eksisterer fortsatt i Brasil, også på nettet ved navn Frente Integralista Brasileira.

Personlig så liker jeg selve slagordet, Gud, Fedreland og familien.....for er ikke det det vi alle burde hedre?

PS, nå på fredag 27.juli var det nøyaktig 42 år siden Salazar avgikk med døden.....idag er det faktisk Mussolinis bursdag.....men den burde kanskje forbigåes i stillhet....selv har jeg mer respekt for Dino Grandi's forsøk på å fjerne Mussolini....noe som ikke gikk, men Grandi endte opp som en gammel mann på over 90 år.

 

 

Kommentar #6

Tor-Olav Foss Baldersheim

77 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

@Gullberg

Kina har en lang historie og Mao er trolig den i verdenshistorien som har stått for flest dødsfall, så det blir litt som å si at Russland ikke hadde klart seg uten Stalin.

Sultkatastrofen som han stod bak tok livet av minst 45 millioner mennesker i følge forskningsarbeid som ble publisert i 2010. Så kan en legge til de som døde på grunn av kulturrevolusjonen, borgerkrigen, invasjonen av Tibet og under Korea-krigen, der Kina rykket inn for å forsvare det kommunistiske diktaturet i nord.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mao's_Great_Famine

http://en.wikipedia.org/wiki/Mao_Zedong

Kommentar #7

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Ikke bra..

Publisert nesten 9 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Sultkatastrofen som han stod bak tok livet av minst 45 millioner mennesker i følge forskningsarbeid som ble publisert i 2010. Så kan en legge til de som døde på grunn av kulturrevolusjonen, borgerkrigen, invasjonen av Tibet og under Korea-krigen, der Kina rykket inn for å forsvare det kommunistiske diktaturet i nord.

Jo, jeg har fått med meg at ikke alt var helt bra der borte. Men det er jo ganske mange av dagens høyt ansette ledere og toneangivende persoligheter i Norge som hyllet både Mao og andre som ikke var helt bra, hvorav en del fortsatt ikke har tatt et oppgjør med sin engang nesegruse beundring for nevnte formann.

Kommentar #8

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Vel, kanskje ikke lurt å ta den

Publisert nesten 9 år siden

gamle debatten, hva er verst: nazisme/fascisme eller kommunisme? Men ok.

Kommunismen har fått de verste følger for menneskeheten gjennom den moderne historien.

Nazismen er kanskje den mest menneskefiendtlige ideologien noensinne.

Fascismen er ett litt annet kapittel, etter min mening...da tenker jeg på den "latinske" om man vil.

Mens fascismen i Italia var ganske liberal, med intellektuelle som filosofen Giovanni Gentile og poeten Gabriele d'Annunzio i starten, så var jo for eksempel falangismen i Spania betydelig mer verdikonservativ, med fokus på katolske verdier og det spanske kongehus.

Så hadde man ulike forgreininger i Libanon, Hellas, Sør-Amerika og ikke minst Portugal. For heller ikke å glemme Ungarn og noen andre øst-europeiske land.

Men jeg mener helt bastant at uten menn som Salazar, og til nød juntaen i Hellas, pluss Franco, fungerte som ett skjold mot den agressive marxismen som svelgte Øst-Europa, og truet med å ta Sør-Europa med i gapet.

Nå er portugiserne kjent som ganske sindige folk (saudade), så kanskje derfor ble det ikke begått de verste overgrepene under Salazar og senere Nellik-revolusjonen. Vanskelig å spekulere i.

 

Kommentar #9

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Det er mye man skal lese

Publisert nesten 9 år siden

Det er mye man skal lese, nå erklærer gud hjelpe meg enkelte av debattantene sympati for fascismen. Si meg satt det ikke folk fengslet av politiske årsaker i Portugal ? Var det frihet i Portugal ? Var Portugal et demokrati ? Var det frihet i Metaxas Hellas ? Var det et demokrati ? Hvor mange sivilie drepte ikke fascistene i Spania ? Var Francos Spania et demokrati ? Og hva med nazi-Tysklands allierte Italia ? Mussolini støttet Hitlers planer lenge før 1943, han sendte endatil italienske soldater til østfronten, og gikk til angrep på Sør-Frankrike i 1940.  Metaxas, Salazar og Franco gikk ikke med Hitler er det derfor du synest det er mer stuerent å støtte dem ? Hva du til sist angriper og tar avstand fra med din støtte til denne ismen er demokratiet og dets verdier, du virker faktisk å sverme for det autoritære, interessant å se at sympatisørene popper opp. Er det slik at vi ser det konservative kristen-Norges autoritære trekk dukke opp, eller snakker vi kun om et knippe eksentriske fantaster ? La oss håpe på det siste.

Kommentar #10

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Hva er demokrati?

Publisert nesten 9 år siden

vil jeg bare spørre...

Og ja jeg kan med hjertet på hånden si at jeg støtter både Salazar og Metaxas, når man tenker på de rådende omstendigheter det var under krigen, og etterkrigstiden særlig i Sør-Europa.

Når det gjelder Franco og Mussolini, så har jeg ikke så mye til overs for disse. Franco hadde for mye blod på hendene, mens Mussolini rotet seg vekk i sin egen maktsyke og logring for barbaren Hitler.

Jeg vet du er en liberaler på de fleste måter og det respekterer jeg....men skal ikke andre som meg få ha min konservative politiske tro også? Jeg minner igjen om at  Salazar ble kåret til den største portugiser noensinne i en avstemning i den portugisiske statskanalen i 2008...selv om det ble rabalder i Portugal etter det, så er det kanskje ett tegn på at folk ikke synes det var så ille allikevel under Salazar?

Partido Nacional Renovador er det største rene høyre-ekstreme partiet i Portugal idag....det sier egentlig lite, siden de har ikke engang krøpet over 1 prosent ved valg.....allikevel så er det fortsatt stor støtte til Salazar i Portugal idag?? Det sier jo litt om at forkjærligheten til Salazar ikke ligger i hat eller rasisme blant portugiserne, men at mange husker tryggheten og den økonomiske veksten i landet, blant mange ting.

Nei, jeg personlig er sterkt anti-rasist, anti-nazist og igjen, så er respekten min for Franco og Mussolini på ett minimum.....men den brasilianske integralismen har jeg på den annen side respekt for....

"Deus, Patria, Familia", jeg står fortsatt for at det er en perfekt rettesnor for alle folk i hele verden....

 

 

Kommentar #11

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

En tilføying fra

Publisert nesten 9 år siden

Aftenpostens nettutgave nettopp nå........det meldes at Spanias konservative regjering vil stramme kraftig inn abortloven, og forby fri abort.....og jeg som trodde det bare var oss pietistiske lavkirkelige protestanter som gikk inn for det, ifølge Aarsund med flere.

La meg også nevne det katolske Polen med sin ultra-strenge abortlov....

Men hvis Børre Knudsen og Ludvig Nessa protesterer mot abort, ja så er de mørkemenn, nesten fra helvete får man inntrykk av.

Jeg har ikke lyst til å drive noen personforfølgelse av deg Kjell Aarsund, men du virker nesten sykelig opptatt av blant annet alkoholens frie flyt.....sånn som jeg ser det er vel DET det eneste Norge er restriktiv og pietistisk på......sex-moralen er som kjent gått til helvete,bokstavelig talt.

Det er bare å kikke på Winsnes utmerkede tråd om disse perverse heftene som sosial"demokratene" deler villig ut til våre barn.

Nei, det er ikke lett å bli klok på gamle Europa.

Kommentar #12

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Hvem gir deg rett til å sette moralske standarder?

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Jeg har ikke lyst til å drive noen personforfølgelse av deg Kjell Aarsund, men du virker nesten sykelig opptatt av blant annet alkoholens frie flyt.....sånn som jeg ser det er vel DET det eneste Norge er restriktiv og pietistisk på......sex-moralen er som kjent gått til helvete,bokstavelig talt.

Man kan like eller mislike ting, men hvem gir deg rett til å sette deg til herre over andres liv ? Når du attpå til svermer for en totalitær isme for å oppnå en slik tilstand så må det vel sies at du representerer de mørkeste og mest autoritære politiske krefter.

Kommentar #13

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Hei igjen

Publisert nesten 9 år siden

jeg får lyst til å snu det litt på hodet, når det gjelder Spania og borgerkrigen der.....

Nemlig, hvem vant mediekrigen, selv om de tapte selve krigen?

Jo, republikanerne.....og hva gjorde de? De slaktet ned katolske prester fra Opus Dei blant annet...

Jeg er ikke noen ekspert på spansk historie, men glorifiseringen av republikanerne og jeg vil nesten si løgnene om Guernica, er i ettertid blitt "sannhet" for generasjoner etterpå....nettopp på grunn av liberale og marxister.....og ja nasjonalistene var ikke stort bedre med hensyn til krigsforbrytelser....

Så, er ikke det mørke krefter også? Å slakte ned prester pga hat mot kristendommen?

Der har man en slags fellesnevner: Kristendommen skulle utryddes av kommunister i øst og vest.

Folk idag får egentlig bare gjøre som de vil, jeg kan ikke stoppe dem.....men jeg vil gjerne ha en rett til å si min mening, når jeg og mange andre, ikke bare kristne, ser galskapen i det hele.

Kommentar #14

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Vås

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

jeg får lyst til å snu det litt på hodet, når det gjelder Spania og borgerkrigen der.....

Nemlig, hvem vant mediekrigen, selv om de tapte selve krigen?

Jo, republikanerne.....og hva gjorde de? De slaktet ned katolske prester fra Opus Dei blant annet...

Jeg er ikke noen ekspert på spansk historie, men glorifiseringen av republikanerne og jeg vil nesten si løgnene om Guernica, er i ettertid blitt "sannhet" for generasjoner etterpå....nettopp på grunn av liberale og marxister.....og ja nasjonalistene var ikke stort bedre med hensyn til krigsforbrytelser....

Så, er ikke det mørke krefter også? Å slakte ned prester pga hat mot kristendommen?

Der har man en slags fellesnevner: Kristendommen skulle utryddes av kommunister i øst og vest.

Folk idag får egentlig bare gjøre som de vil, jeg kan ikke stoppe dem.....men jeg vil gjerne ha en rett til å si min mening, når jeg og mange andre, ikke bare kristne, ser galskapen i det hele.

Og hvem slaktet fascistene ? Det var knapt få det heller, blandt annet dikteren Lorcha som knapt var en trussel for noen. En annen ting du bør ha i mente var kirkens tradisjon eller holdninger til den sosiale situasjonen i Spania på den tiden, den var en politisk aktør og en av de største jordeierne. Og så var det vel knapt republikkens arme som sto for forfølgelsen av presteskapet, men heller løst organiserte militser, som de forskjelligste grupperinger hadde. Den spanske republikken ble faktisk i utgangspunktet ledet av radikale borgerlige politikere og sosialdemokrater, og den var de jure landets lovlige og folkevalgte myndighet.

Kommentar #15

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Falangistene

Publisert nesten 9 år siden

var ikke bedre nei, det sa jeg jo.....nettopp derfor har jeg tatt avstand til Franco og hans medsammensvorne....

Men det er ingen tvil om at HELE historien bak borgerkrigen er ukjent for mange.

Det senere Franco-regimet var jo nasjonal-syndikalistisk, i motsetning til Salazars styre...og det er jo nettopp han denne tråden handler om, pluss den brasilianske integralismen....

Så jeg avsporet kanskje litt i min egen tråd her.....

Men står fortsatt for hovedinnholdet.

Kommentar #16

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

En liten tilføying

Publisert nesten 9 år siden

så vil jeg nevne at Brasil var det eneste sør-amerikanske landet som sendte tropper til Europa under andre verdenskrig....til støtte for de allierte i Italia MOT tyskerne.....

Den store Getulio Vargas burde huskes for det også...

Kommentar #17

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg anbefaler også

Publisert nesten 9 år siden

å søke på engelsk Wikipedia på Alberto Torres (1865-1917), en annen klok brasilianer.

Artikkelen er kort, men "sums it up in a way".

 

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere