Per Winsnes

12

Sadomasochisme for barn

Helsedirektoratet gir støtte til opplæring i Sadomasochisme for barn i 13-årsalderen og oppover.

Publisert: 28. jul 2012

I dagens Vårt Land kan vi lese at opplæring i sadomasochisme er tilgjengelig for barn fra 13-årsalderen og oppover ved helsekontorer landet over.

Opplæringen er gitt i form av en brosjyre med tittelen BDSM - Berikende samspill, og er utgitt av SMil Norge med støtte fra Helsedirektoratet.

Dette innbydende, men litt merkelig navn "SMil" er et akronym der bokstavene, lest bakfra, står for Landsdekkende interesseorganisasjon for sadomasochister og fetisjister.

Som det står i artikkelen i VL i dag: "Heftet har blitt distribuert siden i vår og informerer gjennom 48 sider hvordan man kan praktisere smerteleker, underkastelse, slag, ris, pisking og lenking.

Ordlyden i heftet vitner ellers om en skremmende ansvarsfraskrivelse, både fra Helsedirektoratet og fra SMil Norge sin side.

Se bare på følgende formuleringer:

·       Det første du bør vite om BDSM er at det er ganske vanlig.

·       Veldig mange bruker elementer av sadomasochisme som krydder i sexlivet sitt,
som å binde hverandre til senga, å gi hverandre kjærlighetsbitt, og klaps på rumpa.

·       Det finnes ikke flere farlige folk blant sadomasochistene enn i andre befolknings­grupper, snarere tvert i mot, dette er mennesker som har et bevisst og reflektert forhold til sin seksualitet og personlighet.

Heftet inneholder også en del "praktiske" råd:

Slag, ris og pisking

Slag kan utføres med mange ulike redskaper. Det enkleste, og mest hendige, er hånden. Den har de aller fleste god kontroll på, det er enkelt å styre den til å treffe på ønsket sted. Slagstyrken kan lett varieres, og du kan skifte mellom lukket hånd og flat hånd.

På kjøkkenet, samt ellers i heimen finnes utrolig mye som kan brukes: Steikespade, sleiv, skohorn og persiennestang, for å nevne noe. Her setter kun fantasien grenser.

I tillegg finnes et stort utvalg på hestebutikker eller på sex-butikker og nettbutikker. Her finnes floggere, batonger, og hestepisker med mer.

Bruken av kniver har et eget avsnitt der det står:

Noen blander inn kniver eller andre skarpe gjenstander i rolleleker.
Det brukes oftest i en setting med rollespill og blir sjelden brukt for å rispe/skjære til blods. Lek med kniv handler om sensasjon og følelser. Ikke smerter og blodsøl.

Legg merke til følgende advarsel, og da spesielt til ordlyden i den siste setningen:

"Ved lek med kniver kreves full oppmerksomhet og kontroll.
Et feilskjær kan være fatalt.
Tilliten må ligge i bunnen for at sadomasochisten ikke skal kjempe på feil tidspunkt.
Start alltid å leke med en sløv kniv."
(Tenk det...)

Elektrisitetslek kan også være morsomt, men litt farlig:

Noen BDSMere liker å leke med apparater som gir ulike typer elektriske støt til en partner. Det kan være morsomt både som del av smertelek, og for å stimulere musklene på ulikt vis.

Det finnes mange ulike typer som gir ulike grader av støt,
fra veldig mildt til svært smertefullt.
Brukt på riktig måte og på riktige deler av kroppen,
kan dette være en givende lek.

Men elektrisitet kan også være farlig,og forårsake både brannskader og hjertestans.

Du bør bruke utstyr som er laget for denne typen aktivitet, enten spesialutstyr, eller ulike typer massasjeapparater (TENS).

Plugg aldri noe rett i et støpsel og koble det til en partner, eller til egen kropp.
Og først og fremst: Vit hva du driver med før du begynner å leke med strøm!

Her må det være lov å spørre: Er det noen i Helsedirektoratet som virkelig tror at barn i 13-årsalderen ved hva de driver med når de begynner "å leke med apparater som gir ulike typer elektriske støt til en partner"?

Ellers så har brosjyren BDSM - Berikende samspill en del generell informasjon om bruken av alkohol og rusmidler i dette "berikende samspill" mellom barn i 13-årsalderen:

Det er viktig å huske at alkohol og rus ikke er mer vanlig hos BDSMere enn andre.

I tillegg til at du bør vise stor aktsomhet i din egen omgang med rusmidler i BDSM-sammenheng, er det viktig at du er klar over partnerens rusbruk.
Det gjelder uansett hvilken rolle du inntar.

Husk at du har ansvar både for egen og partnerens helse. Det finnes dessverre eksempler på uvettig kombinasjon av rus og BDSM som har ført til alvorlige skader og død, særlig på grunn av manglende oppmerksomhet om farlige episoder.

Med andre ord, skulle noen barn i 13-årsalderen og oppover komme i skade for å påføre noen "alvorlige skader og død, særlig på grunn av manglende oppmerksomhet om farlige episoder," da kan jo Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Eriksen og ledelsen i Helsedirektoratet stå frem i media og fraskrive seg enhver form for ansvar: "Barna ble jo advart, ble de ikke?!"

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Revise 65

Publisert nesten 10 år siden

Et veldig interessant tema, Winsnes. Over hele verden pågår et arbeide for å revidere diagnosemanualen (som vi husker fra Rettssaken). Deriblandt også sadomasochisme som diagnose. Norge avdiagnostiserte bdsm ifjor.

Dette er et knefall for at man ikke kan tilby noen behandling til bdsm'ere. Da fjerner man det heller som diagnose og friskmelder alle på lik linje. Jeg vil kalle dette politisk psykiatri fordi det er ikke bestemt av psykiatri som fag, men av føringer som overgår fagkunnskapen. Man gir opp å finne gåtene. Det finnes f.x flere forklaringsmodeller, men nå trenger man ikke lete etter dem innen psykiatrien, men kan se hen til antropologi eller sosiologi for å finne svar, eller kanskje bare psykologi.

Jeg regner med at der hvor bdsm har gjort skade slik at det blir en kriminalsak vil dette nå måtte fortone seg anderledes enn om man kunne kalle det en diagnose. Værst er det at man gir opp å behandle eller gi terapi.

Jeg kjenner enkelte bdsm'ere, og enkelte av dem er blandt de sykeste mennesker jeg noensinne har møtt og med sammensatte problemer, men altså utenfor behandlingsmessig rekkevidde. Dvs, de kan behandles men ikke med bdsm som diagnose, men via andre innganger som personlighetsforstyrrelser av variert karakter. Et tap for helsevesenet og pasienten,  spør du meg.

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det er så man

Publisert nesten 10 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

svært smertefullt.
Brukt på riktig måte og på riktige deler av kroppen,

Må gni seg i øynene for å se en gang til før man tror på det man leser.

Disse tilbøyelighetene og "lystene" har altså blitt fjernet fra noen slags sykdomsdiagnose eller lidelse...Mens selvskading som tilfredsstillelse blir sett på som tegn på indre problemer og plager,blir altså de samme tegnene på psykiske plager,opphøyet til en spennende måte å oppnå sexuell nytelse på.??!!

Det ser ut til at helsevesenet får mye å slite med i framtia.....
 

Kommentar #4

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Dette er til å bli både kvalm og sint av

Publisert nesten 10 år siden

Får inderlig håpe at barna og ungdommene begynner å ta avstand fra denne galskapen som generasjonen over dem har satt igang.

Det er jo en snarvei til selvødeleggelse og ikke noe annet, dette her.

Nå må noen begynne å våkne.

Rett blir galt, og galt blir rett, i vår tid. Sukk....

Kommentar #5

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Jeg er redd at svaret er ja.

Den nevnte brosjyre, http://www.smil-norge.no/media/SMilbrosjyre_web.pdf som er utgitt med støtte fra Helsedirektoratet kan også forteller om denne "intime og deilige opplevelse":

Wetsex – urinering

Noen har en seksuell opplevelse ved å urinere på noen eller å bli urinert på.

Dette kan være basert på dominans/underkastelse og nedverdigelsen i å bli urinert på,
eller tvunget til å drikke urin.

For andre vil urinering være en intim og deilig opplevelse som ikke har noe med dominans og underkastelse å gjøre.

Jeg, for min del, har veldig vanskelig for å sette ord på hva jeg mener og føler om en slik deilig opplevelse, og det skulle derfor være fint om det er noen her på VD som tilfeldigvis kjenner en person i Helse- og omsorgsdepartementet som er villig til å stå frem og si: "Ja, denne brosjyre er en del av den sittende regjeringens offisielle politikk!"

Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Jeg synes ikke bdsm er noe barn skal drive med. Hvis man skal informere barn om bdsm må det være i lys av risikoadferden, i lys av de etiske spillereglene i samfunnet og det tvilsomme i å gi seg ut i aktiviteter i for ung alder.

Jeg har lest en del blader for ungdom. Spørrespaltene er gjerne fulle av sexrelaterte spørsmål fra svært unge som spør redaktøren om det er naturlig at en kjæreste får titte på mens hun onanerer. Svaret er som regel at det ikke er greit hvis hun ikke føler for det selv. Selv om hun etterpå ser på han slik at det skjer en deling av opplevelse er det handlinger man bør oppfordre unge til å vente med til de kan stå for det uten å være nødt til å spørre seg for. En tommelfingerregel kan være at man er moden når man vet hva man gjør uten å spørre seg for eller tvile på om man vil være ved det også når man våkner. Det er flere spørsmål av for så vidt tyngre karakter også, ikke minst bdsm-relatert.

Sex er for voksne samtykkende parter. Det er mye som ikke er skadelig og det er mye som vanskelig vil la seg gjøre å hindre eller forby. Opplysning er viktig, men spesielt for de yngste bør den også være preget av advarsler på enkelte punkter.

Wet og beslektede emner er fullt ut tillatt mellom enige parter, men spørsmålet blir om hva man vil stå for og hvem man vil være.

Kommentar #7

Ingar Thomassen

0 innlegg  2 kommentarer

Perspektiv

Publisert nesten 10 år siden

Jeg føler det er behov for å sette ting litt i perspektiv. SMil Norge mottok, såvidt jeg vet, 10000 kroner i støtte fra Helsedirekoratet. Jeg tviler på at det er første gang en forening eller organisasjon mottar støtte fra staten for å gi ut en trykksak og det blir helt sikkert ikke den siste.

Selve brosjyren er sendt ut til et utvalg helsestasjoner i Norge. Mottagerene fikk kun noen få eksemplarer, med tilbud om å få flere. Hva den enkelte helsestasjon har gjort, eller gjør, med brosjyrene er selvsagt opp til hver enkelt mottager. Det må være lov å tro at det rundt omkring på de forskjellige helsestasjonene praktiseres sunn fornuft og at brosjyrene deles ut til de som faktisk ønsker å vite mer om BDSM. Jeg tviler på at den enkelte helsesøster (hvis det de fremdeles kalles det) står i døra og trykker brosjyren ned i halsen på alle som kommer innenfor. 

Når det gjelder selve innholdet i brosjyren, så vil jeg påstå at den ikke på noen måte oppfordrer noen til å finne seg noen å piske og slå på, som det fremstilles av enkelte her. Det er en nøktern og balansert informasjonsfolder, tiltenkt de som ønsker å vite hva BDSM KAN være. Med tanke på hva enhver 7-åring med et par tastetrykk finne av forferdeligheter på nettet, synes jeg at denne brosjyren faktisk bidrar med noe helt annet. Informasjon med stor vekt på sikkerhet, trygghet, respekt og tillit.

"Informasjon" i form av grov porno, drap, lemlestelse og andre vederstyggeligheter ligger åpent på nettet for enhver å finne. Kanskje man heller skulle bruke energi på å stoppe denslags?

Bare sånn at det er sagt, jeg skriver ikke dette på vegne av noen andre enn meg selv og de meningene som kommer fram her er mine egne.

Kommentar #8

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Sex, og BDSM, er kommet for å bli.

Publisert nesten 10 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

Helsedirektoratet gir støtte til opplæring i Sadomasochisme for barn i 13-årsalderen og oppover.

Jeg leste brosjyren, og den virket riktig så nøktern på meg. Den oppfordrer ikke til å prøve BDSM, men gir informasjon til nysgjerrige.

Alternativet er ikke at unge ikke får informasjon om BDSM, alternativet er at de får informasjon via tvilsomme sider og filmer på nettet.

Kommentar #9

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg trykket bra-knappen

Publisert nesten 10 år siden

og det står jeg for....takk til de andre som gjorde det samme, og FORSTÅR emnet.

Kommentar #10

Terje Hansen

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

Sadomasochisme for barnPublisert 17 timer siden - 667 visninger Innlegg

Helsedirektoratet gir støtte til opplæring i Sadomasochisme for barn i 13-årsalderen og oppover.

Egentlig burde jeg antagelig ikke kommentert dette, men blir provosert av Winsnes sitt tydelige fokus på at dette er rettet mot barn i 13-års alderen....

Det er da ikke det Winsnes ??

Det står da vitterlig i brosjyren at den ....sitat "Forutsetningen for at det skal kunne kalles BDSMer at det foregår mellom samtykkende voksne, som begge ønsker å holde påmed det. "

Dessuten, som andre har kommentert før meg.....hvor mye annet finner ikke barn på nettet, som vel strengt tatt nesten er verre ?.....

Artikkelen du kommenterer, sto opprinnelig på trykk på vg.no, den 27.07........ på samme sted kan du finne en annen sak:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10067009

Syns du dette er noe særlig bedre ??.....personlig syns jeg det er mye verre.....

I likhet med enkelte andre her, gir jeg tommelen opp for et nøkternt og informativt bidrag til opplysningsarbeidet rundt BDSM.

Kommentar #11

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Så lenge dette

Publisert nesten 10 år siden
Ingar Thomassen. Gå til den siterte teksten.

så vil jeg påstå at den ikke på noen måte oppfordrer noen til å finne seg noen å piske og slå på,

Er sexrelatert og omtalt som nytelse og "deilig",vil det være fryktelig naivt å tro at ikke ungdom vil kunne bli nysgjerrige på hva dette er.

Jeg blir seriøst skremt over at voksne folk som BØR ha litt mer mellom øra,sitter her og forsvarer alle disse abnormitetene som folk kan lyste på....

Grensene blir altså stadig flytta stadig videre ettersom hva folk får for seg av perversiteter innen "nytelsens" verden.
Når SMERTE og avføring innlemmes i det å ha det godt i senga,er vi uten tvil på vei..bokstavelig talt... i dass. 

Kommentar #12

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Terje Hansen. Gå til den siterte teksten.

Egentlig burde jeg antagelig ikke kommentert dette, men blir provosert av Winsnes sitt tydelige fokus på at dette er rettet mot barn i 13-års alderen....

Jeg har litt vanskelig for å forstå at noen kan føle seg provosert over at jeg retter mitt fokus på at Helsedirektoratet har vært med på å finansiere en BDSM informasjonsbrosjyre; en brosjyre som deles ut hos helsestasjoner landet over til en målgruppe som også omfatter barn helt ned i 13-årsalderen.

Jeg er ellers helt enig med Terje Hansen når han skriver i sin kommentar:

Dessuten, som andre har kommentert før meg.....hvor mye annet finner ikke barn på nettet, som vel strengt tatt nesten er verre ?.....

Som far til 3 barn har jeg i årenes løp blitt spurt om både det ene og det andre, både før og etter at internett kom på banen. Problemstillingene som jeg ble konfrontert med har vært relevant for barnet, der og da, og det hendte ofte dette dreide seg om ting som jeg ikke hadde peiling på i det hele tatt, men som jeg likevel måtte prøve å finne et svar som barnet kunne akseptere og forholde seg til på en positiv og konstruktiv måte.

At jeg ikke alltid var like heldig med svaret, forhindrer ikke at jeg synes at ledelsen i Helsedirektoratet har gått langt over streken i sin iver til å tilfredsstille alt og alle når de har vært med på å finansiere en brosjyre der det bl.a. står at "Lek med kniv handler om sensasjon og følelser. Ikke smerter og blodsøl," hvoretter leseren, (enten vedkommende er barn, ungdom eller voksen), får denne oppfordringen: "Start alltid å leke med en sløv kniv."

En slik oppfordring er hinsides all fornuft, og jeg håper virkelig at denne debatten kan føre til en endret holdning hos ledelsen i Helsedirektoratet når det gjelder støtte til publisering av helsebringende informasjon.

Kommentar #13

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Jeg er rystet!

Publisert nesten 10 år siden

Takk for at du tok opp dette temaet, Winsnes! Det er en uhyggelig utvikling vi ser ...

Barn og unge kan nok finne både det ene og det andre når de surfer på nettet, men da vet de i det minste at dette har de funnet selv. Mange vil også antakelig kjenne på at de har kommet bort i stoff som ikke er akseptabelt og selv lukke en slik web-side. Det kommer bla an på i hvilken grad den unge har utviklet indre grenser.

Når barn helt ned i 13 års alder kan finne brosjyrer om sado-masochistisk sex på helsesøsters kontor, der man forventer å finne veiledende brosjyrer, antar jeg at mange ikke bare vil oppfatte det som informasjon til den som evt måtte «trenge» det, men også som en oppfordring til å utforske denne typen for seksuell atferd som inntil ganske nylig var regnet som en sykdom.

Jeg vil tippe at dersom «normale barn» skulle fristes til å prøve, så vil de sitte igjen med dårlig samvittighet etterpå som vil melde seg igjen og igjen og igjen. De vil kanskje for resten av livet være nødt til å leve med skammen av at det var han eller henne selv som enten lot seg bruke som dørmatte av en eller flere andre eller som påførte andre smerte bevisst.

Noen barn vil kanskje bli fristet til å prøve mer og dermed, via feillæring, bli opplært til et seksuelt mønster som evt vil overskygge det normale og gode seksuallivet de kunne fått utviklet dersom ikke de var blitt avsporet i sin seksuelle utvikling tidlig i livet. Et tyveri med andre ord.

Det er ikke kjærlig å skade andre. Kjærlighet handler om å vise omsorg, elske, bry selg om, ta vare på. Avvikende sex som handler kun om å tilfredstille tillærte behov, - ikke om kjærlighet.

Man kan også tenke seg at mennesker som allerede er skadet, f.eks gjennom overgrep i hjemmet, lett kan bli offer for den slags manipulerende læring. Barn som fra før av har store psykiske skader kan evt bringes inn i et mønster som gjør det atskillig mer vanskelig å behandle dem.

Mitt håp et at det skal bli forbudt å ha denne type brosjyrer på helsestasjonene!

Kommentar #14

Roger Larsen

0 innlegg  1 kommentarer

EN manns meninger.

Publisert nesten 10 år siden

Skal prøve å gi mitt syn på denne borsjyren uten å fornærme noen. Men må jo få lov til å begynne med å understreke at jeg ikke er syk på noen som helst måte...
Jeg er en fyr på 22 år som har full jobb, er forlovet og har et godt sosialt liv :)

Selv hadde jeg vært veldig takknemlig hvis det hadde vært en slik brosjyre påplass når jeg var yngre. Jeg føler jeg akkurat har våknet fra et sexliv uten noen form for lidenskap eller innlevelse. Har egentlig bare vært samleie uten at det har vært svært mye mer enn det.

Jeg sitter selv som styremedlem i en BDSM klubb og har blitt tatt godt imot av alle i klubben. En gjeng med sosiale og trivelige folk som jeg ser på som venner for livet.
Nå skal det være sagt at jeg hadde ikke vært med i klubben mer enn et halvt år før jeg faktisk var så godt tatt imot at jeg ble tilbudt å være med i styret.
Det som noen mener om at det er mye syke folk innenfor BDSM miljøet må være vrangforestillinger etter min mening. Selvfølgelig har alle sin sprø side. Men det må da være grenser for om man oppriktig talt mener folk trenger hjelp i livet sitt.

Synes dessuten det er helt greit at helsedirektoratet er med på å utforme en slik brosjyre. Mye bedre enn at ungdommer skal sitte på egenhånd på nettet og tro at alt de ser der kan brukes i praksis og at det bare er tut og kjør.
Hvis det da skulle være en ungdom som lurer på hvordan det fungerer er det mulig å få tak i et greit og opplysningsfullt hefte på helsestasjonen som beskriver det meste fra A til Å slik at de kan ta til seg informasjonen og da ha noen rettningslinjer å gå etter.

Jeg kan forstå at det er strid om hvorvidt kniver skulle vært nevnt i denne sammenhengen. Men heller at det nevnes for de som eventuelt har lyst til å prøve det. Enn at noen prøver det uten å ha lest det lille som står i brosjyren. Som i mine øyne faktisk ser ut som en grei beskjed mot at man må være aktsom ved bruk av slike redskaper i BDSM sammenheng.

Har selv vært i kontakt med noen av de som har vært med å utforme denne brosjyren, og de har laget den som et informativt redskap for de som ønsker å utforske BDSM på godt og vondt. 

Selvfølgelig må folk få bestemme selv hva de vil godta av slikt. Men smaken er som baken. Den er delt. 
Jeg blander meg ikke opp i hva andre gjør i senga. Men koser meg veldig med det jeg gjør.
Takk for meg :) 

Kommentar #15

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Hvem skal holdes ansvarlig?

Publisert nesten 10 år siden
Roger Larsen. Gå til den siterte teksten.

Jeg kan forstå at det er strid om hvorvidt kniver skulle vært nevnt i denne sammenhengen.

Etter å ha lest kommentaren til Roger Larsen, sitter jeg igjen med et spørsmål som han kanskje kan svare meg på: Hvem i SMil Norge, (organisasjonen som har utgitt brosjyren om BDSM med støtte av Helsedirektoratet), er det som skal holdes ansvarlig i de tilfelle noen påfører seg selv eller andre en skade; en skade som i verste fall kan være dødelig som følge av det "glimrende" rådet "Start alltid å leke med en sløv kniv"?

Kommentar #16

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Fordømmelse

Publisert nesten 10 år siden

I dagens Vårt Land kan man lese følgende bibelvers, ironisk nok mitt favorittvers:

Døm ikke, for at dere ikke skal bli dømt! Etter dommen dere ­dømmer med, skal dere selv få dom, og i samme mål som dere selv måler opp med, skal det også måles opp til dere. Matt 7 1-2

For ikke lenge siden var det fengslesstraff, sågar dødsstraff for homofil praksis. Frem til 1977 var homofili en psykatrisk diagnose.

Fordommer, uvitenhet og intoleranse er for mange en spennende del av hverdagen, som bl.a. kan føre til sosial utestengelse, sykehusbesøk og dessverre død; kanskje mer spenning enn hva man skulle ønske seg, men likefullt en del av hverdagen. Vi kjenner det igjen i rasisme, mobbing, religiøs forfølgelse osv, med Hitlers gjøren og laden som kanskje det absolutte verste eksempelet på hvor ille det kan bli.

Jeg ser det tas opp som et problem at sadomasochisme er fjernet som psykiatriske diganoser. Sadomasochisme er fjernet som psykiatriske diagnoser fordi:

"de er utdaterte og ikke på høyde med de vitenskaplige standarder som ellers preger den intarnasjonale diagnosmanualen ICD-10.

Innholdet i diagnosene har ikke blitt vesentlig endret på over hundre år. De oppstod på bakgrunn av teorier basert på datidens kunnskaper om og syn på seksuelle variasjoner blant mennesker i samfunnet." (Helsedirektoratet/revise65)

Jeg kjenner ikke til fagkunnskapen til debattanten, men jeg går utifra at fagpersonene som vurderer, revurderer og endrer diagnosemanualen har en viss peiling på det de holder på med.

At debattantene kjenner flere BDSM'ere med store psykiske problemer, er ikke et statistisk bevis på at BDSM'ere er psykisk syke; jeg kjenner f.eks. flere kristne med alvorlige psykiske lidelser, uten at jeg tror at kristne generelt er psykisk syke.

Så, til brosjyren. Det er godt mulig den ikke er god nok, at den er for drøy, og dette er så absolutt en sak det er verd å debattere. At BDSM for enkelte er galskap og perverst, og at BDSM'ere antakelig burde bures inne på lukket anstalt - muligens burde de også årelates - er helt greit, men det endrer ikke det faktum at BDSM er en del av mange menneskers følelsesliv, og god, objektiv informasjon bør være tilgjengelig, for å forebygge eventuelle skader utført av uvitende utforskere.

Ja, man kan diskutere innholdets kvalitet kan uten å henfalle til stigmatisering av en gruppe mennesker, og stempe de som psykisk syke. 

Det vil være uproblematisk for helsestasjonene å skjerme brosjyren fra de yngste brukere av helsestasjonen, og man kan da tilfredsstille de som er engstelige for at 13-åringene tilfeldigvis skal kaste et blikk på bosjyren og henfalle seg ut i et liv med perversiteter (som enkelte kaller det).

Ja, man kan diskutere hvorvidt man burde sørge for at brosjyrens tilgjengelighet bør begrenses, men man kan diskutere det uten å rabulere sitt personlige syn basert på fordommer og uvitenhet.

Hva mener jeg? Jeg er av den oppfatningen at seksualundervisningen bør innføres allerede i første klasse, i regi av helsesøster og helsestasjonene. Jeg mener at seksualundervisningen bør inneholde alle temaer, fra det grunnleggende - forplantningen -  til de ulike variasjonene i seksualiteten; homofili, BDSM, fetisjisme, monogami, polyandri, analsex, oralsex, gruppesex osv osv. Overgrepsproblematikken bør følge undervisningen hele veien.

Jeg mener ikke at 6 åringer skal lære om g-punktsorgasmer, men at barn og unge skal vite at deres seksuelle utvikling ikke bare er normal, men at det også er steder man kan oppsøke om man trenger hjelp, eller man lurer på om det er normalt å våkne med ereksjon; for det er ikke alle foreldre som like lettvint som hr. Winsnes kan svare på sine barns spørsmål om seksualitet.

Jeg er også av den oppfatningen, at det er langt verre å få høre at ens tenningsmønster er perverst, antakelig et tegn på sinnslidelse, enn å lese i en brosjyre som anbefaler deg å bruke en sløv kniv OM du skulle finne på å leke med kniv. 

Jeg synes altså at det er for få slike brosjyrer. 

Kommentar #17

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Dette er altså

Publisert nesten 10 år siden
Even Bjerkeli. Gå til den siterte teksten.

Hva mener jeg? Jeg er av den oppfatningen at seksualundervisningen bør innføres allerede i første klasse, i regi av helsesøster og helsestasjonene. Jeg mener at seksualundervisningen bør inneholde alle temaer, fra det grunnleggende - forplantningen -

En oppskrift på god informasjon som en 6-ÅRING har behov for å få??????

Og i tillegg er du frekk nok til å bruke bibelvers for å rettferdiggjøre disse holdningene??

Har det virkelig kommet så langt? 

Kommentar #18

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Hvordan kommer babyen inn i magen? Fint eksempel på hva en 6-åring lurer på.

Hvorfor blir tissen min hard? Et annet eksempel.

Hvorfor er det godt å gni seg der nede? Et tredje eksempel. Jeg kan godt fortsette, poenget er at det er ikke vanskelig å innføre alderstilpasset seksualundervisning i alle klassetrinn, og ikke minst viktig med tanke på overgrepsproblematikken.

Godt mulig jeg er frekk, det er en subjektiv vurdering. Men jeg synes faktisk det er en lang rekke gode leveregler i bibelen, og dette stod passende nok på forsiden av Vårt Land, som er referert til i hr Winsnes' startinnlegg. 

Jeg synes også at dine holdninger i denne saken gjør sitatet enda mer passende, fordi du mener av en eller annen grunn at BDSM er abnormt. Jeg kjenner ikke til bakgrunnen din, som fagperson, eller hva annet som gjør deg kompetent til å stemple en gruppe menneskers handlinger som abnorme. På meg virker det altså som dømmende, sågar fordømmende; ergo et passende sitat fra mitt ståsted.

At psykolog Spitznogle mener brosjyren er god og informativ, at BDSM ikke er så uvanlig i sexlivet og at det internasjonale diagnoseutvalget mener at sadomasochisme ikke er en psykisk lidelse, gjør tydeligvis ingen forskjell, og i lys av dette regner jeg heller ikke med at du endrer dine oppfattelser om dette.

Men jeg mener så absolutt at det er på sin plass at fordommer og intoleranse ikke skal forbli uimotsagt. 

Kommentar #19

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Brosjyrer for 13-åringer?

Publisert nesten 10 år siden
Roger Larsen. Gå til den siterte teksten.

Selv hadde jeg vært veldig takknemlig hvis det hadde vært en slik brosjyre påplass når jeg var yngre.

Fordi om du i ettertid har kommet frem til at en brosjyre hadde vært greit for deg, så er det slett ikke sikkert at alle andre ville syns det samme. Generalisering ut fra egne opplevelser er en meget dårlig vitenskapelig metode! Ja, den er faktisk uvitenskapelig.

Det fins mennesker som har sado-masochistiske fantasier som de aldri lever ut og som, dette til tross, har et godt og kjærlig seksualliv uten noen form for skading av partneren. Den gamle diagnosen som ble tatt ut av diagnosemanualen for ikke så alt for lenge siden, ble aldri satt på mennesker som kun hadde fantasier som de aldri praktiserte.

Seksuell tenning handler ikke bare om lyster, men om de læringsmønstre som blir preget inn i personene ved erfaring. Jeg er overbevist om at dersom man gnikker seg mange ganger opp etter f.eks en lyktestolpe, så vil man etterhvert få seksuell tenning hver gang man ser en lyktestolpe. Dette ville i så fall bety å være i seksuell aktivert tilstand nærmest kontinuerlig fordi lyktestolper finnes i stort antall der mennesker ferdes, dvs antakelig svært ubehagelig for den som måtte finne seg i å være kontinuerlig «aroused».

Jeg vil ikke gå inn på din personlige historie. Den er din og bare din. Generelt sett tenker jeg meg at personer som ikke har glede av sitt seksualliv (uten smertepåføring), kanskje kunne blitt hjulpet til å finne ut av egen psyke om de hadde søkt hjelp for dette i tide. Da kunne man kanskje sluppet å havne i et sado-masochistisk miljø til slutt.

Hva man velger for seg selv som voksen må man selv ta ansvar for. Å lokke 13-åringer inn på en vei som kanskje kan være skadelig for dem via brosjyrer som er tilgjengelige hos helsesøster, syns jeg er uansvarlig, både fordi de kan komme til å skade seg eller andre meget alvorlig og fordi de da kan bli opplært til et mønster som de ikke klarer å komme ut av igjen. Som jeg nevnte tidligere; jeg ser det som tyveri av menneskers normale seksualitet.

På helsestasjonen må man få lære at noen mennesker har sado-masochisriske tanker som de ikke praktiserer og likevel får et lykkelig seksualliv når de blir gamle nok til det. Jeg husker ikke tallene for hvor høy prosentandelen er for de som har sado-masochistiske fantasier som de ikke ønsker å leve ut, men det greier sikkert helsesøster å finne ut av selv i de tilfellene der elever har henvendt seg for å få kunnskap om dette.

Jeg minner om at seksuell praksis for barn under 16 år er straffbart i Norge.

Kommentar #20

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

At det går an ...

Publisert nesten 10 år siden
Even Bjerkeli. Gå til den siterte teksten.

Døm ikke, for at dere ikke skal bli dømt! Etter dommen dere ­dømmer med, skal dere selv få dom, og i samme mål som dere selv måler opp med, skal det også måles opp til dere. Matt 7 1-2

Jeg kan ikke skjønne hvordan du kan møte dine meddebattanter med et bibelvers i en så alvorlig diskusjon hvor man kan komme til å pådytte våre forsvarsløse 13-åringer den typen materiale det er snakk om!

Faller ikke dette tilbake på deg selv egentlig? Er det ikke du som tillegger debattantene her på tråden holdninger som de kanskje ikke har, dvs fordømmer?

Med mindre jeg har skumlest for raskt, så har ikke jeg lagt merke til at noen av debattantene har beklaget at diagnosene på sado-masochisme er tatt ut. Derimot har jeg sett det nevnt at når en diagnose er tatt bort, så kan ikke den som ønsker behandling for det, få slik hjelp. Dét handler om omtanke for de som trenger slik hjelp og ikke om fordømmelse av de som selv har valgt å praktisere sin seksualitet på spesielle måter (og som ikke ønsker noen form for hjelp eller innblanding).

At du blander inn vanlig seksuell opplysning som helst foregår hjemme når barna spør (hvorfor har ikke mamma slik tiss som pappa / hvorfor er det bare damer som har bryster), gjør deg til en useriøs debattant i mine øyne. På denne tråden diskuterer man sado-masochisme og påvirkning av 13-åringer på helsesøsters kontor. Vi diskuterer ikke når det er klokt å lære 6-åringer om det ene og det annet. Vær vennlig å hold deg til trådens tema! Personer som avsporer tråder er dårlig likt her på VD. Det regnes, generelt sett, for å være uhøflig når man ikke klarer å holde seg til tema for tråden!

Seksåringer spør ikke om mer enn det de er nysgjerrige på. Jeg tror neppe en seksåring vil komme på å spørre om å få forklart ulike måter å drive sado-masochistisk seksuell «lek» på!

Kommentar #21

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Hva man tror og ikke tror

Publisert nesten 10 år siden
Bente Haukaas. Gå til den siterte teksten.

Seksåringer spør ikke om mer enn det de er

Seksåringen ser mor slå far på stumpen. Dette er en lett sado-masochistisk handling og kan for barnet assosieres med avstraffelse eller vold. Hvorfor slår mamma pappa lurer da kan hende seksåringen på?

Man kan jo da selvfølgelig fortelle poden at mamma er voldelig og at pappa bør oppsøke krisesenter bare for å skåne barnet for en mer korrekt forklaring, dog en som barnet kan forstå.

Kommentar #22

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ikke helt korrekt vel

Publisert nesten 10 år siden
Bente Haukaas. Gå til den siterte teksten.

Jeg minner om at seksuell praksis for barn under 16 år er straffbart i Norge.

Seksuell praksis er så mangt. De fleste har vel bedrevet selvbesmittelse lenge før de fyller seksten. Seksuell omgang mellom to femtenåringer er ikke straffbart om det er samtykkende og ønsket av begge.

Det kan virke som om mange ser på seksualitet som noe man bare bedriver med en partner. Vel å merke har selvbesmittelse blitt sett på med skjeve øyne i mange religiøse miljøer tidligere men man bør vel forvente at opplysningstiden også har nådd disse miljøene nå i 2012.

Kommentar #23

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Jenter godt under 16 kan få p-piller på resept av legen, uten foreldrenes viten, uten at legen bryter loven av den grunn. De unge kan plukke med seg kondomer fra helsestasjonen uten at helsestasjonen rammes av loven. Helsesøster, leger og stort sett alle kan veilede og informere ungdommen til et tryggere seksualliv uavhengig av den seksuelle lavalder, uten at det er lovbrudd.

Å informere om seksualitet er ikke ulovlig, informasjon generelt har derimot vist seg å være forebyggende.

Og det handler IKKE om å lokke 13 åringer med på noe som helst. Brosjyren er sendt til noen helsestasjoner med tilbud om flere; hva helsestasjonene ønsker å gjøre med de, er opp til de. Brosjyren er en informasjonsbrosjyre ment for de som har et tenningsmønster som passer inn under BDSM-mønsteret.

Brukere av helsestasjonene er foreldre, og barn og unge opp til 24 år, og helsestasjonene har også annet informasjonsmatriell omkring seksualitet som er tilgjengelig til brukerne.

I tillegg så er det et overveldende flertall av BDSM'ere som ikke har noen som helst problemer med sin egen seksualitet, og de som er i såkalte sadomasochistiske miljøer, har det faktisk veldig fint.

Videre handler ikke BDSM nødvendigvis om smerte, og det er heller ikke slik at en BDSM'er MÅ utøve sine preferanser for å bli seksuelt opphisset; de aller fleste BDSM'ere har et helt vanlig sexliv også. Det er heller ikke slik at BDSM'ere løper rundt og har seg med alle de kjenner, svært mange er helt normale monogame mennesker som lever relativt lykkelige i sine helt normale liv.

Problemet er de menneskene som mener de er psykisk syke.

Kommentar #24

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Bak lukket dør.

Publisert nesten 10 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

Seksåringen ser mor slå far på stumpen. Dette er en lett sado-masochistisk handling og kan for barnet assosieres med avstraffelse eller vold. Hvorfor slår mamma pappa lurer da kan hende seksåringen på?

Lars, det er ikke vanlig å ha samleie, eller hva man nå måtte finne på kalle den sado-masochistiske praksisen for, mens barn ser på.

Kommentar #25

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Religiøs?

Publisert nesten 10 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.

i mange religiøse miljøer

Vennligst ikke bland det at du vet at jeg er kristen inn i dette! Jeg har ikke med ett ord nevnt religion i det jeg har skrevet på denne tråden.

Kommentar #26

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Bør helsestasjonene få bestemme dette selv?

Publisert nesten 10 år siden
Even Bjerkeli. Gå til den siterte teksten.

Og det handler IKKE om å lokke 13 åringer med på noe som helst. Brosjyren er sendt til noen helsestasjoner med tilbud om flere; hva helsestasjonene ønsker å gjøre med de, er opp til de.

Poenget var at det var snakk om bla å eksperimentere med kniver. Som jeg har nevnt tidligere, så antar jeg at dersom 13-åringer finner den type materiell det er snakk om lett tilgjengelig hos helsesøster, så kan det gjerne inspirere til en utprøving som kan ende svært dramatisk (dvs de blir lokket (selv om det ikke var meningen) av noe de finner på et sted de anser som trygt, nemlig helsestasjonen).

Dette er helt i tråd med hva lederen i Landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, også tenker. I følge "Vårt Land" (av 27. juli 2012, nettutgaven) syns  hun at "innholdet er for grovt.

– Å drive med SM er ikke risikofritt. Som ung og utforskende, kan det i verste fall førte feil av gårde, sier hun."

Det er faktisk forskjell på en 13-åring og en 24-åring (som du viser til)!

Kommentar #27

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bente Haukaas. Gå til den siterte teksten.

At du blander inn vanlig

Du får ha meg unnskyldt. Jeg har ikke vært på VD før.

Jeg er dog vant med å trekke tråder som jeg mener er relevante for det jeg måtte diskutere, og liker også dårlig å bli diktert for hva jeg kan og ikke kan si. Nok om det. 

Grunnen til at jeg dro sammenligningen med seksualundervisningen, er fordi jeg mener at disse brosjyrene som legges ut på helsestasjoner, det være seg om homofili, BDSM, prevensjon sov osv, bør være en del av et helhetlig opplegg i nettopp helsestasjonens regi. Du må gjerne kalle det useriøst.

Og igjen: Dette gjelder ikke bare 13-åringer, men ALLE som bruker helsestasjonen, og det er en avsporing, mener jeg, at alle overskriftene nærmest skriker Staten lærer 13-åringer sadosex! Det er jo ikke sant.

Det er et informasjonshefte, som helsestasjonene kan bruke på den måten de mener er best. Så har mediene kommet med sine overskrifter, som trådstarter da viderefører, og så får man en gjeng innlegg som benevner BDSM som perversiteter og abnormt - sånn apropos avsporinger.

Når det gjelder bibelsitatet så har jeg forklart det, og om noen mener det gjør meg useriøs, så får det så være.

Kommentar #28

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Perverst?

Publisert nesten 10 år siden
Even Bjerkeli. Gå til den siterte teksten.

så får man en gjeng innlegg som benevner BDSM som perversiteter

Det var da voldsomt så opptatt du er av perversiteter. Du er faktisk den eneste på tråden som er så opptatt av "det perverse".

Kommentar #29

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Kommentar#11 fru Haukås.

Men poenget ditt var?

Kommentar #30

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Even Bjerkeli. Gå til den siterte teksten.

Kommentar#11 fru Haukås.

Beklager på det sterkeste at jeg ikke har fått med meg kommentar #11 Hr. Bjerkeli.

Kommentar #31

Andreas Roger Robberstad

12 innlegg  35 kommentarer

BDSM etc...

Publisert nesten 10 år siden

Nå må vi stikke fingeren i bakken folkens. Det er en kjensgjerning, uansett hvor mye vi ønsker å dra nisselua godt ned over ørene, at mennesker fra kjønnsmoden alder leker seksuelle leker. De som vokser opp i dag er så mye bedre orientert en hva "vi" var på vår tid. Dette utforskes det i, som det har vært gjort i alle tider, og lek i forhold til BDSM er noe som for mange kommer tidlig opp i lyset. Derfor skal SMIL og departementet ha stor takk for å tørre å se på realitetene og opplyse om det.


Så mitt spørsmål blir:
Vi lever i en tid hvor sosiale nettverk og mulighet til å finne absolutt ALT på nettet uten at vi kan sensurere det. Er det ikke bedre da med opplysning? Er det ungdom som trenger informasjonen så finnes den altså nå. Alternativet er så mye dårligere.  

[Litt generell historikk sett fra mitt stå sted:
Jeg har under utdannelsen min gjort endel forskning i foto og filmhistorien og i det som finnes av historisk pornografi har jeg observert såkalte "franske bilder" som er så grove at de til og med går over grensene for den vanlige pornografien som finnes i dag. I filmarkiv er det samlet pornografiske filmer fra 1905 (!) til 1925, med sterkt innhold av BDSM.  Altså er ikke dette noe nytt, og det er noe som har skjedd og skjer i de beste kristelige familier.  En av fotohistoriens oppfinnere, Daguerre, hadde en assistent som "lånte" studio om natten og laget pornografiske bilder uten lov selvfølgelig, men altså, fra dag 2 var de i gang.]

Jeg har sagt mitt og trekker meg ut av denne diskusjonen. Det er så mye mere spennende som skjer i livet enn å sitte her og skrive :) 

Kommentar #32

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Psykolog Spiznogle sier i VG " - Slik jeg ser det er SM avansert sex for litt viderekomne, og ikke en naturlig førsteleksjon for en tenåring som kanskje ikke har debutert ennå. Når det er sagt, får tenåringer beklagelig nok mye av sin seksualundervisning via porno på nettet, og da er en nøktern brosjyre fra SMil langt å foretrekke"

Hun får også støtte av helsedirektoratet ved fungerende avdelingsdirektør Ulla Leth Ollendorf: " - Poenget med brosjyren er å styrke seksuell identitet og mestring. Det er viktige mål i de nasjonale planene for seksuell helse. Ved å fokusere på sunnhet, samtykke og sikkerhet, skal brosjyren nettopp bidra til å forebygge skader, sykdom og overgrep"

I Drammens Tidende ble to unge gutter interjuvet: "Selv om de begge er eldre enn målgruppen til helsestasjonen for unge, og til tross for at de inrømmer at de ikke engang visste hva BDSM var da de selv var i 14-årsalderen, tror de likevel at det finnes et informasjonsbehov blant unge.

- Det er jo folk som driver med dette, så hvorfor skal det ikke snakkes om? spør de retorisk.

Stenmark påpeker dessuten at ungdom ofte er usikre.
- Det må være fint for ungdom å kunne plukke med seg dette, og dermed slippe å føle seg unormal, sier han." 

Så blir det da opp til helsestasjonene og staben der til å vurdere hvordan de best kan bruke heftet. Jeg observerer at helsesøstrene er skeptiske, og jeg regner med at de bruker sin faglige kompetanse til å vurdere heftet og behovet.

Men jeg ser også av debattene rundt heftet at informasjonsbehovet er der, og man trenger ikke å lete lenge på spør legen/klara klok- sidene at mange unge, såvel som mange voksne har mangelfull innsikt i egen og andres seksualitet, og i så henseende er dette heftet et viktig steg på veien.

Så får man heller vurdere og redigere, etterhvert som man gjør seg erfaringer om nytteverdien. Det hjelper i alle fall ingen å blåse dette opp langt ut av proporsjonene.

Kommentar #33

Bente Haukaas

48 innlegg  1453 kommentarer

Tja, det er jo ikke så greit å bli referert i VG ...

Publisert nesten 10 år siden
Even Bjerkeli. Gå til den siterte teksten.

Psykolog Spiznogle sier i VG

Jeg er ikke enig i referert uttalelse fra psykolog Spiznogles i VG. Jeg ser klart at det flyter med forskjellige ting på nettet som kan være skadelig for barn. Jeg syns likevel ikke en brosjyre om SM i helsesøsters hyller er noe som er bra for barn å finne.

Jeg har allerede begrunnet dette med at helsesøsters kontor gjerne forbindes med trygghet og at det 13-åringer finner der evt kan få dem til å tro at SM er «hyper-normalt» og noe de bør prøve. Hvis vi ser for oss Gauskurven, dvs en kirkeklokke-formet illustrasjon av hva som er normalt, så kan man fra toppen av klokken starte med å tegne loddrette streker. Jo lenger ned man kommer på klokkeformen, jo kortere blir strekene og jo mindre plass blir det for en egenskap, trekk eller lyte, dvs det fins færre mennesker som har disse egenskapene. Det er på sidene man finner SM folket, ikke midt inne i det bredeste normalområdet på «kirkeklokken».

(Jeg beskrev Gausskurven (normalfordelingsskurven) på denne måten for at også de yngste leserne av VD, skal forstå hva det er snakk om og hvor på normalfordelingskurven man finner de sado-masochistiske menneskene).

De som praktiserer SM, får finne seg i at jeg påpeker at riktignok er SM tatt ut av diagnosemanualene og har fått plass blant de normale, men det er en meget liten plass på siden av Gauskurven (normalitetskurven). De som har det på den måten får være så pass ærlige at de våger å innrømme det!

Jeg mener at ungdom som kommer til helsesøster (som har taushetsplikt) og er bekymret for om de er normale dersom de har SM tanker, bør få vite at slike tanker ligger innenfor det som i dag regnes for normalt, selv om det ikke er der de fleste har sine seksuelle preferanser. En samtale i fortrolighet med en som har taushetsplikt tror jeg er mye mer til hjelp enn en upersonlig brosjyre.

Jeg har videre lagt vekt på de psykologiske læringsteoriene i det jeg har skrevet på denne tråden. Dvs at jeg mener at en hver helsesøster bør være seg bevisst på at det er hennes måte å legge frem «tingene» på som kan medvirke til om møtet med den unge skal bli et godt møte med saklig informasjon og ikke et møte hvor den unge føler at siden dette ligger innenfor det normales rammer, men dog i ytterkantene av det normale, så MÅ det utprøves. Faren for feillæring er da til stede, og som jeg har nevnt før, så er muligheten tilstede for å få innlært et spesielt mønster for sin seksualitet og bli frarøvet muligheten for å kunne leve ut sin seksualitet innen for det brede feltet på normalfordelingskurven. Å behandle praktisert SM er meget vanskelig (så jeg kan godt forstå hvorfor det er tatt ut av diagnosemanualene).

Helsesøster bør videre kunne være så varsom at hun ikke tror at hun er ansatt kun for ateistenes barn, men være seg bevisst at hun har med unge sarte sjeler å gjøre som kanskje også føler seg forpliktet til å leve i tråd med sin religion. En religiøs ungdom som føler seg overrumplet av følelser som de syns er fremmedartede, bør også kunne få råd omtrent som dette: «Nå vet du at dine fantasier ligger innenfor normalområdet, slik at du ikke behøver å skamme deg over dem. Siden du har Gud, så kan du gi de tanker og fantasier du strever med til Gud, slik at du som elsket «barn» kan få den trøst og nåde du trenger i ditt daglige liv».

Dette bør helsesøster være moden nok til å klare. Klarer hun det likevel ikke, så må hun være voksen nok til å henvise til prest, imam, rabbiner mm. Jeg legger vekt på dette fordi vi har religionsfrihet i Norge og et hvert barn har rett til å tas på alvor også for sitt religiøse ståsted. Vi fungerer som hele mennesker, ikke stykkevis og delt.

At du, Hr. Bjerkeli, viser til hva to unge 14-åringer har uttalt til Drammens Tidende om SM, taler lite til din fordel. Nå må det snart bli folkeeie at det er uvitenskapelig, ja rett og slett fordummende, å prøve å generalisere fra noen få enkelt tilfeller, dvs fra enkeltmennesket til allmennheten, (i dette tilfellet de to 14-åringene).

Jeg tror ikke jeg har noe mer å tilføye på denne «tråden», så jeg avslutter mitt engasjement her.

Kommentar #34

Even Bjerkeli

0 innlegg  9 kommentarer

Mitt siste ord

Publisert nesten 10 år siden

Fru Haukås. La meg få arrestere deg på at det var ikke to 14 årige gutter som ble interjuvet. Hadde du lest sitatet, så hadde du sett at de var eldre enn målgruppen.

La meg også få arrestere deg på at barn av ateister er på ingen måte mindre sarte enn andre barn; barn er barn.

Du skriver i kommentar#20 at du ikke kan finne noen som beklager at BDSM er tatt ut av diagnosemanualen som et motargument  til meg for at jeg hevder det motsatte. Så i kommentar#33 fresmtår det for meg som at du mener at de som praktiserer BDSM er unormale, og at grunnen til at SM er tatt ut av manualen er fordi det er for vanskelig å behandle. Grunnen til at SM er tatt ut av manualen er fordi BDSM i seg selv ikke er en psykisk lidelse.

Dernest går du ut og mener jeg fordummer debatten når du gjennomgående skriver at BDSM er feillært seksualitet, at BDSM'ere er heldige som faller innenfor normalfeltet -så vidt- og at du ikke er enig i fagpersonens uttalelser, som jo stadfester det motsatte av det du hevder.

Jeg vet ikke hva du mener er vitenskaplig korrekt å bruke av sitater, men i min erfaring, så kan man ikke faglig forsvare en tekst som begynner med "jeg mener" uten i det minste å referere til noe som helst. 

 Undersøkelse referert i Dagbladet viser at så mange som 45% tenner når partneren foreslår bruk av håndjern eller øyebind ( http://www.dagbladet.no/dinside/2004/10/12/411042.html ), og jeg nekter å tro at 45% av befolkningen er så gale at de burde behandles av psykisk helsevern for sine fantasier.

Nå gjelder jo dette ikke de yngste. Men barn har et seksualliv, om man liker det ikke. Allerede i mors mage opplever barnet opphisselse, og barn opplever også følelser opp gjennom oppveksten som betegnes som seksuelle - men som de ikke kan sette ord på. For noen er det mer påtrengende enn andre, og mange barn trenger rettledning for hva som er normal etikette, men også trenge de å få vite om, og få vurdert, om de seksuelle uttrykk barnet måtte vise er sunne, eller usunne.

Når barna når ungdomsalderen, så viser det seg at den informasjonen man tillærer seg ofte baseres på jevnaldrende, medier og trender -dette finner man i lærebøker om sosialpsykologi. Det vil altså si at man finner ut av livet gjennom prøving og feiling, og det er absolutt ikke alt som vi foreldre, eller andre voksne får vite noe som helst om.

Det er derfor viktig at man også kan skape en arena der de unge får informasjon uten at de måtte stå ansikt til ansikt med en voksen og skulle fortelle sine seksuelle fantasier. Det vil være et forsvinnende fåtall som ser dette heftet, og det vil være færre som i det hele tatt gidder å lese det, men de som har begynt å sette ord på sin seksualitet, det være seg om de er i begynnelsen av tenårene, i slutten av tenårene, eller sågar godt voksne, så vil et informasjonshefte kunne være et godt verktøy i det å redusere skammen over de følelser og tanker man eventuelt måtte ha.

Knivleken som det er referert til flere ganger er et godt eksempel. Om ungdommen vil leke med kniv, så kommer de til å gjøre det helt uavhengig av hva mor, far, helsesøster eller noen som helst andre sier - om de blir spurt om saken i det hele tatt. Da må jeg si at om barnet da har fått med seg at slik lek skal være samtykkende, og at en sløv kniv er lurt å bruke fremfor kjøttøksa på kjøkkenet, så er noe bra gjort.

Jeg vil tro at mange homofile vil kunne skrive under på hvor vanskelig det er å vokse opp med sin "annerledesseksualitet", og hvor viktig det er at informasjon når ut til den det måtte gjelde slik at man vet at det er eventuelt hjelp å få, eller at man faktisk ikke er psykisk syk, men annerledes - dog godt innenfor normalfeltet uansett hva enkelte måtte hevde.

BDSM er altså ikke et tegn på psykisk lidelse.

Jeg vil avslutte min deltagelse i denne diskusjonen med å minne eventuelle lesere på at dersom du føler deg annerledes, så er helsesøster, lege, prest, familievernkontor eller lignende, kun en telefonsamtale unna. Du er nok ikke så gal som du tror, men det er ofte lurt og godt å sette ord på de følelser og tanker man holder for seg selv.

Takk for meg.

Kommentar #35

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Nok et steg i feil retning...

Publisert nesten 10 år siden

Det har jo ikke kommet noe godt eller fornuftig ut av sekulær-humanismen og den seksuelle revolusjonene med Kinsey et.al. i spissen.

Deres forkastelige oppførsel ihenhold til seksualmoral gjør alle ateisters innvendinger mot kr.dom som "livsfiendlig" totalt til skamme.

Men dette er nok også kjernen av saken, selve brannsaken til de sekulære krefter: seksuell frihet. Dvs; "frihet", med all aksentuering på gåseøynene.

Det vil si: de lager lover som de lyster.

Beleilig med definisjonsmakten på sin side... (så lenge det varer; forhåpentligvis ikke altfor lenge) 

Og har det blitt tatt enda et steg i helt feil retning.

Så umåtelig tragisk!

Men overraskende?

Tja, faktisk; denne syntes jeg var nesten litt drøy, selv fra en pro-aktiv sekulæriserende og anti-kristen maktkonstellasjon...

Men jeg takker trådstarter for info og utdrag, og håper at alle kristne over hele landet vil be om vekkelse og generell omvendelse i vårt samfunn.

Tror tiden er overmoden for det.

Håper og ber om at vi får andre og mer gode myndigheter en disse her.

De er "hellbent" på ødelegge sinnene til oppvoksende generasjoner, med all den perversitet til selv elsker.

 

Så tragisk.

:-( 

 

Kommentar #36

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Du målbærer ørkenreligionenes syn

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

Det har jo ikke kommet noe godt eller fornuftig ut av sekulær-humanismen og den seksuelle revolusjonene med Kinsey et.al. i spissen.

Deres forkastelige oppførsel ihenhold til seksualmoral

Men kjære deg, dine synspunkter på seksualmoralen er 2000 år gammel. Der eksisterte i den siviliserte verden før den tid en helt annen seksualmoral, mer likt det syn vårt moderne samfunn i dag praktiserer. Med andre ord du står for økrenreligionenes moral, ikke de synspunkter som preget europeisk kulturhistorie før frelsesreligionenes puristiske herjinger.

Kommentar #37

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

Det vil si: de lager lover som de lyster.

Jammen det gjør jo kristne også; dere klarer jo ikke engang enes om hvilken dag som skal holdes hellig.

Jeg trodde kristnes behov for dyneløfting var begrenset til at det alltid er gifte par som ligger under dyna, det er meg bekjent ingenting i bibelen som sier at man ikke kan drive med litt BDSM der også?

Kommentar #38

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Dette er ikke vanskelig, når man tenker rett:

Publisert nesten 10 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.

synspunkter på seksualmoralen er 2000 år gammel

Å skade noen er å skade noen.

Ting som forårsaker blåmerker og sår er å skade.

Å skade noen er umoralsk. å la seg bli skadd frivillig, er sykt.

Staten fremmer synspunkter som er skadelige, persverse og syke.

Med aldersgrense 13 år.

 

De har mistet min respekt.

Fullstendig. 

Kommentar #39

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Hva syns du om...

Publisert nesten 10 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.

trodde kristnes behov for dyneløfting var begrenset til at det

... Alfred Kinseys dyneløfting og sekulær-humansitisk dyneløfting?

Kommentar #40

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

... Alfred Kinseys dyneløfting og sekulær-humansitisk dyneløfting?

De som fikk løftet dynen av Kinsey fikk vel det frivillig? Og verken han eller vi sekulær-humanister bryr oss særlig om hva som skjer under dynen så lenge de som er der samtykker.

Kommentar #41

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

Å skade noen er å skade noen.

Ting som forårsaker blåmerker og sår er å skade.

Å skade noen er umoralsk. å la seg bli skadd frivillig, er sykt.

Eh, nei, det er ikke så enkelt. Et sugemerke er et blåmerke, bør det være straffbart f.eks? Det er skading på det nivået som 'skade'-delen av BDSM går ut på. BDSM er også andre ting, som dominans, underkastelse, kle seg ekstremt (fetisj) osv.

Og det er mange typer skading vi tillater. Omskjæring, tatoveringer, scarification osv.

Kommentar #42

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Og det dette somviser at dere...

Publisert nesten 10 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.

Og verken han eller vi sekulær-humanister bryr oss særlig om hva som skjer under dynen så lenge de som er der samtykker.

... lever og tenker i et moralsk vakuum, der egoet`s tilfredstillelse er det eneste som får noen rett/rettighet.

tankegangen er adskilt fra virkeligheten der sex er en del av kjærlighetslivet mellom far og mor, som tilbliver barn.

Seksuelle handlinger er ikke isolerte greier; det er noe som virker sammen med sinnet og følelsene til de som har det med hverandre. Det å skade hverandre betegner ikke kjærlighet.

Og tanken på hva barn må vokse opp med av skrudde forhold mellom far og mor, eller far og far, eller en hel gjeng av mødre, får meg til å grøsse.

Bare en helt vanlig skjønnsmessig vurdering ville skjønne at sado, er perverst, og pervers sex er lite heldig for noe som helst av gode og sunne relasjoner...

Hva hindrer folk fra å se det opplagte?

Ateismens herlige mentale fornuft?

  

Kommentar #43

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Sorry, men dette er...

Publisert nesten 10 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.

Det er skading på det nivået som 'skade'-delen av BDSM går ut på. BDSM er også andre ting, som dominans, underkastelse, kle seg ekstremt (fetisj) osv.

... meningsløst å diskutere.

Sado er perverst.

Alle ting kan "argumenteres for", men dette er noe av det syke i hele greia; at vi sitter på nettet å vurderer om sado-sex ikke kan ha et lite snev av nytte i seg.

Så uendelig tragisk.

 

:-(

Kommentar #44

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

tankegangen er adskilt fra virkeligheten der sex er en del av kjærlighetslivet mellom far og mor, som tilbliver barn.

Forstår jeg det rett om du mener annen sex enn det som er for å lage barn, er pervers?

I virkeligheten er sex en måte å knytte sterkere bånd mellom mennesker på og den ultimate form for fysisk, og psykisk, nærhet vi trenger for å fungere.

Kommentar #45

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

... meningsløst å diskutere.

Sado er perverst.

Og det er derfor de aller fleste, også kristne, mener teokrati er en uting; at hva enkelte føler og tolker er rett og galt, uten å evne å begrunne det, skal være bestemmende i et samfunn vil føre galt avsted.

Kommentar #46

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Helt klart

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

meningsløst å diskutere.

Det er faktisk det meste igrunn. For hva spiller vel egentlig min mening for noen rolle eller din for den saks skyld. Så lenge vi ikke har noe med hverandre å gjøre kan vi leve i fullkommen harmoni på denne kloden samme hvor store motsettninger vi har i tanker og meninger.

Kommentar #47

Kjersti Aspheim

66 innlegg  895 kommentarer

Trist å se deg stemple andre mennesker som perverse

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

Sado er perverst.

Alle ting kan

Om man tror at Gud har skapt mennesket, vet man at Gud aksepterer mennesket akkurat som det er. Gud vet at folk føler forskjellig og fungerer forskjellig.

Mennesker er hetrofile og homofile, og det er også andre legninger man er født med.

Hva som gir seksuell glede og tenning er forskjellig, og i min bok er det ikke galt å utføre handlinger som gir alle involverte seksuell tilfredstillelse så lenge de er samtykkende. Så kan man diskutere om sex overhode skal utføres utenfor ekteskapet eller ikke.

Hva som gir seksuell tenning og glede blandt samtykkende voksne, varierer, og er i de aller, aller fleste tilfellene ikke en psykriatrisk sykdom. I såfall kommer det under andre diagnoser.

Dyneløfting, når man snakker om andres dyner, syns jeg man skal holde seg for god for. Om Ola får bedre orgasme etter ris på stumpen syns jeg ikke det er noe å løfte et øynenbryn over engang. Langt mindre sende han til psykolog.

Så over til påstanden om "opplæring av 13 åringer til bdsm". Jeg har skummet gjennom brosjyren og oppfatter den som opplysende, ikke som opplæring. Jeg kan heller ikke se at 13 åringer ser ut til å være målgruppen. Heller de som er litt eldre. Å mene at det er en skandale at en slik brosjyre er tilgjengelig for 13 åringer syns jeg virker rimelig hodeløst.

Jeg syns denne tråden er et glimrende eksempel på at informasjon om seksuelle minioriteter er høyst tiltrengt, og tydeligvis ikke bare for ungdom.

Takhøyde er en fin ting, uavhengig religion.

Kommentar #48

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Forstår du meg rett om jeg sier at...

Publisert nesten 10 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.

Forstår jeg det rett om du mener annen sex enn det som er for å lage barn, er pervers?

... å bruke knyttneve og kniv for vise kjærlighet er helt sjukt?

Kommentar #49

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Egil Wold. Gå til den siterte teksten.

... å bruke knyttneve og kniv for vise kjærlighet er helt sjukt?

Hvor vanskelig var det å svare på spørsmålet mitt? Hvor går grensen for akseptabel sex?

For å svare på spørsmålet ditt; jeg synes ikke en knyttneve og kniv kan brukes for å vise kjærlighet. Men andre kan kanskje synes det er en bra måte å gjøre det på. Men om du tror knyttneven eller kniven brukes voldsomt tror jeg filmene/bildene/whatever du har sett om BDSM har gitt deg feil bilde av hva det er.

Kommentar #50

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

problemet med dette er jo:

Publisert nesten 10 år siden
Rune Huseby. Gå til den siterte teksten.

uten å evne å begrunne det,

... at det bare er visse begrunnelser som blir hørt fordi de allerede er innenfor det politisk korrekte, så om noen hadde gitt forklaringer av typen: kjærlighetsfull sex skjer via øm berøring etc, og ikke bruk av knyttnever, batonger, eller leker som insinuerer/spiller ut roller om tvang og overgrep, etc, ... så hadde ingen hørt på fordi, det allerede er nå opplest og vedtatt at "i toleransens navn" skal hver gjøre som han eller hun vil.

Konsekvenser eller samstemthet mellom kropp og psyke er ikke egentlig temaer; bare at de allerede opptrukne linjene som følger Kinseys seksuelle revolusjon med alle sine devalueringer av menneskelig seksualitet, skal bli styrket og bemektiget.

det faktisk helt ille å se hvordan mange sekulær-humanister tenker om seg selv og sitt livssyn som noe supremt etisk, mens de forfekter et syn på mennesket som apekatter med udefinerbart kjønnsaspekt og syntes at voldelig sex og frihet til ta liv av ufødte barn er høyden av den "evolusjonære fremgang".

Man bare kaller det for noe finere, med finere ord,...

... så er det liksom greit?

 

Om kristne sier at du skal ikke drepe, eller du skal ikke drive hor, så har vi å plutselig begått den aller største synd som finnes: intoleranse (dvs; intoleranse mot sek. hum. "verdier", for det er jo intet problem med å stemple kristne som "intolerante")

 

Alt dette herlige samfunnsforfallet; abort, skilsmisser, dop, fyll og festing, ødelagte relasjoner, jag etter populæritet på kjønnsmarkedet med umennskelig press for ungdom til å være "pene og vellykket", press til å være tidlig ute med seksuell eksprimentering, uøsnkede graviditeter, barn uten oversikt over hvem foreldrene er, barn som vokser opp med far og far som har "uforklarlige" blåveiser, og rare ting i garderoben,...

... til applaus fra det politiske korrekte publikum & etablerte samfund.

Poenget mitt er bare at: sekulær-humanister har ingensomhelst grunn til å være stolte over sine meninger eller synspunkter, og deres anklager (forsøksvis) mot kristen moral er absurde i lys av deres eget destruktive, dysfunksjonelle projekt om "Utopium for Folket".

De politikere som iverksetter støtter slikt som dette, burde gjort hva som helst annet enn å være politikere.

Men... noe skal de jo sanke stemmer på...

Hva blir det neste? Statsporno-kanalen? Statsbordell?

Hva med å dele ut brosjyrer om hvordan man setter skudd? Det må jo være mye finere at de får høre det fra kvlifiserte helsefolk, enn at tenåringer må finne det ut på egen hånd?

Alt dette ville jo være fine "helsetilbud" for diverse målgrupper uti landskapet?

 

Fint samfunn sekulær-humanismen har gitt oss.     

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere