Sten André Fagermo

59

Broder Aage og hans liv

Jeg tenkte jeg ville skrive noen ord om en mann, jeg fortsatt har stor respekt for.

Publisert: 26. jul 2012  /  1106 visninger.

Dette blir dessverre ett noe kort innlegg, siden som mange av mine innlegg, så har jeg lyst til å høre ANDRES betraktninger, i dette tilfellet helst de som husker ham, eller kanskje noen som har vært i kontakt med ham, mens han levde.

Det lille jeg vet om Aage Samuelsen, er at han hadde en vanskelig oppvekst. Før han var 30 år, var han en fullblods alkoholiker, som drakk en flaske sprit hver dag minst. Dette var på det som er kjent idag, som det harde 30-tallet, hvor han nok ikke var den eneste som søkte trøst i flaska. Men så ble han frelst i 1931, selv om det dessverre var kortvarig. I 1944 ble han frelst på ordentlig, og deltok i menigheten Tabernaklet Skien og bidro flittig med både sang og musikk, siden han var musikalsk anlagt etter sin mor blant annet.

Senere hadde han flere nedturer, blant annet i 1958 i en "infamous" tur til København, om jeg husker rett. Mange som vokste opp på 50-60 tallet husker nok også Maran Ata, menigheten han stiftet, men senere brøt ut av. I tillegg kom det kjente eller mislykkede kjøpet av Dalen Hotel på 80-tallet, som kanskje var med på å slite ham ut til han døde i 1987. Da var jeg forresten bare 3 år.

Så derfor ville jeg høre om noen eldre lesere her inne, kanskje kunne komme med noen historier om Aage Samuelsen, helst gode. Jeg vet at han var og er en kontroversiell person, men jeg ihvertfall har lenge hatt sans for ham og ikke minst hans gode bidrag musikalsk. Jeg husker når jeg kjøpte en bok om ham, jeg leste den på cirka 2-3 timer, fascinerende lesing.

Jeg har også lagt merke til når pinsevennenes høvdinger nevnes i diverse bøker, ja så utelukkes Samuelsens navn. Enda han er en av de mest kjente pinsevennene i landet vårt?

Nei, jeg vil alltid ha respekt for Aage Samuelsen og hans arbeid, selv om mange har forsøkt å dytte hans navn ned i søla. Så kommentarer tas imot med takk, men vis verdighet. Man skal uansett ikke snakke stygt om de døde, har jeg lært som barn.

MVH

Sten Andre Fagermo

 

 

 

 

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Aage

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Senere hadde han flere nedturer, blant annet i 1958 i en "infamous" tur til København, om jeg husker rett

Det er nok en god del av leserne på VD som husker mange detaljer om Aage. Her er årstallet litt feil - det var i 1966 den velkjente turen til København fant sted.

Aage fikk egentlig sitt "startskudd" da han som en heller ukjent predikant i pinsebevgelsen i 1953 var vitne til at den amerikanske "helbredelsespredikanten" William Branham ble nektet å be for syke under sitt besøk i Filadelfia i Oslo i henhold til norsk kvakksalverlov. Aage bestemte seg da for å kjempe for at denne loven ikke måtte misbrukes å nekte bønn for syke. Det hele endte i en debatt på Stortinget, og det ble debatt med helseminister Karl Evang, og resultatet ble at ingen lenger kunne bruke kvakksalverloven mot dem som ønsket å be for syke. Dette er en sak som Aage Samuelsen har fått litt for lite ære for, for idag - 60 år senere - bes det for syke i de fleste norske kirker, inklusive statskirken. Det var ingen selvfølge den gang.

I 1959 ble det brudd mellom den norske pinsebevegelsen og Samuelsen, og pinsevennene sendte ut en melding via NTB om at han ikke lenger var å regne blant pinsevennenes forkynnere, og han startert deretter bevegelsen Maran Ata. Etter turen til København i 1966 ville heller ikke lederne i Maran Ata bruke Aage Samuelsen som forkynner, og han startet så det han kalte "Vekkerropet Maran Ata".

Samuelsen var en musikalsk begavelse og har skrevet et stort antall sanger som synges mye i frikirkelig sammenheng, men han har også kommet med i Landstads Reviderte Salmebok med sangen "O Jesus du som fyller alt i alle".

Han hadde også stor humoristisk sans, og var alltid rett på sak uten noen omskrivninger. Dulgte antydninger om personer mislikte han - han foretrakk å nevne folk han ikke syntes om med navns nevnelse. Diplomati var en av hans desidert svakeste sider.

Forfatter Tor Edvin Dahl har skrevet en biografi om Samuelsen, hvor man også får et innblikk i hvilke store kvaler han led i de senere år etter at han følte seg mislykket og forlatt av alle.

Det foreligger forøvrig et utall av fornøyellige historier om Aage. Jeg nøyer meg med én:

Aage var invitert på middag i et privat hjem. Som vanlig skulle det bes før maten, og fruen i huset begynte på en heller lang bønn for misjonærene. Aage, som var sulten, orket ikke vente til fruen var ferdig med sin fromme bønn, og forsynte seg av middagen og begynte å spise. Da fruen endelig var ferdig, oppdaget hun til sin forskrekkelse at Aage satt og spiste og uttrykte sin forbauselse.

"Jeg begynte da du var i Kina", repliserte Aage og hygget seg videre med maten.

Noen av historiene om Aage er også renspikket tull og er blitt formelig vandrehistorier. Det ble f.eks. hevdet at han kjørte rundt i en fin Cadillac, men han hadde aldri sertifikat.

Dagbladets journalist Michael Grundt Spang ble hans hovedfiende i pressen, og sørget for regelmessig førstesidestoff i avisen - og gjerne med overskriftsfonter man helst bruker når det er krig.

Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Tusen takk Leif

Publisert nesten 9 år siden

for din korrigering og utfylling.

Han var en slags opprører ja :).

Kommentar #3

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Aages meritter

Publisert nesten 9 år siden

Jeg bodde like ved turnhallen i Oslo på 50-60 tallet, og hvor mine foreldre sto i Filadelfia menigheten rett over gata til vekkeropet Maran Ata. Jeg og noen andre stakk opp på møte hans mens far og mor satt i Filadelfia. Under dette møte skulle Aage samle inn kollekt. Han ville ha stille kollekt, ikke klirrende mynt. Han ville høre lyden av knitrende sedler, sa han. Mens kollektbøssa gikk rundt sa han at han hadde fått kritikk av mennesker som mente han stakk alt i lomma uten å betale skatt eller at det gikk til Herrens sak. Da tok han kollektbøssa og åpnet den og tok ut alle sedlene, og han sa: Herre, nå tar du alt det du skal ha! Og så kastet han pengene opp i luften. Da alle sedlene falt ned igjen, sa Han: Ser dere det! Herren unte meg alt sammen....

Kommentar #4

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Her kunne det kanskje passe med en "snutt"?

http://www.youtube.com/watch?v=UpZUGhnMMXw

Kommentar #5

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

:)

Publisert nesten 9 år siden

Ja,  jeg har sett den snutten noen ganger.....han var vel på en måte hele Norges kristen-klovn....på godt og vondt.

Nå kjenner ikke jeg til menighetslivet i pinsebevegelsen i gamle dager av kanskje naturlige årsaker, men jeg har fått med meg at han hadde noen "tvilsomme" metoder og oppførsel.

Kommentar #6

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Herrens glade hurragutt

Publisert nesten 9 år siden

Aage Samuelsen husker jeg godt. Jeg gikk fast på hans møter i Turnhallen i Oslo. Han ble kalt for ”Herrens glade hurragutt”. Han var en fargeklatt i norsk kristenliv helt siden han startet som predikant på slutten av 50-tallet og til han døde i 1987. Han var både hatet og elsket for sin kompromissløse og radikale måte å forkynne evangeliet på.

Talene hans var enkle og folkelige, bibelske og inspirerende. Han skrev over 300 sanger, og mottok en rekke gull og sølvplater, og en platina. Aage spilte inn mellom 30 og 40 singler, ca 15 ”steinkaker” (78-plater) og ca 17 LP-plater.

I 1964 skrev Dagbladet:

Åge Samuelsen rømt til Texas?

Åge Samuelsen er i hardt vær om dagen. Med sine fortsatt mirakelhelbredelser og utstratte annonsering i dagspresse er han på ny i myndighetens søkelys. Mer alvorlig enn noen gang overveies det å reise straffesak mot Samuelsen for overtredelse av kvaksalverloven .

Dagbladet har i formiddag forsøkt å få Åge Samuelsen i tale ved å budsende han over Skien rikstelefon. Det viser seg imidlertid at Samuelsen har bedt sentralen svare at han i går – søndag – forlot Norge og reiste til Texas.

Kommentar #7

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg

Publisert nesten 9 år siden

og en kamerat gjør aage,under navnet Mayhem Brothers.burzum gitar og min sang

Kommentar #8

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Takk for historiene

Publisert nesten 9 år siden

på godt og vondt......:-)

Jeg tenker på sangen "Huset i Hallelujagaten" akkurat nå, en av hans mange gode viser.

Til slutt, vil jeg spørre:

Aage Samuelsen sang jo også sangen " Nu er jeg glad og salig"........er det noen som vet hvor gammel den er? Jeg selv tipper rundt 1910......er det riktig?

Kommentar #9

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Glad og salig

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Aage Samuelsen sang jo også sangen " Nu er jeg glad og salig"........er det noen som vet hvor gammel den er? Jeg selv tipper rundt 1910......er det riktig?

Sangen er nok eldre. Den er en av de første sangene i Schibboleth (DFEF), og finnes i sangbøker helt fra 1897. Muligens også lenger tilbake.

Kommentar #10

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

OK

Publisert nesten 9 år siden

Kanskje Nordquelle hadde noe med den sangen å gjøre....uansett, en fengende og glad-låt.

Kommentar #11

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

OK, jeg må bare korrigere deg litt

Publisert nesten 9 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

med i Landstads Reviderte Salmebok med sangen "O Jesus du som fyller alt i alle".

siden, sangen er med i Norsk Salmebok, ikke Landstads...

Ikke for å være belærende, men Landstads reviderte salmebok var vel litt før Samuelsens tid.

Kommentar #12

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Dagens..

Publisert nesten 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

siden, sangen er med i Norsk Salmebok, ikke Landstads...

Her er det bare å gjøre dagens øvelse: Legge seg flat.

Som ikke-lutheraner er man bedre kjent med de frikirkelige sangbøkene enn den som kirken bruker om søndagen, og da nytter - gjentar nytter - det ikke å stole på hukommelsen når man beveger seg inn på fremmed territorium!

Kommentar #13

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

En øvelse jeg

Publisert nesten 9 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

Her er det bare å gjøre dagens øvelse: Legge seg flat.

er blitt ganske vant til her inne :).

Nå er jeg foreløpig uavhengig kristen, men jeg har Landstads ihvertfall....kanskje jeg skulle ha skaffet meg en Schibboleth også.....Maran Ata-sangboken mener jeg, jeg har liggende en plass.

Mange norske kristne sangskatter, det er sikkert.

 

Kommentar #14

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Schibboleth

Publisert nesten 9 år siden

Schibboleth er en fin sangbok - jeg vokste opp med den, og kunne som 5-6 åring ganske mange sanger utenat, og siden jeg kunne lese allerede i den alderen, er jeg blitt fortalt at jeg gikk til naboen med boken under armen og sang. Selv om jeg  altså kunne sanger utenat.

En gang - fortalte min far - satt jeg bak på sykkelen med ham, hvor vi tilfeldigvis møtte en kjent lærer i bygden. Jeg ble spurt om jeg kunne synge en sang for læreren, og jeg kvitterte med å synge alle versene på sangen "Hvorfor tvilende gå" fra Schibboleth. Utenat selvsagt. Det var en stolt far som syklet videre, for læreren hadde angivelig aldri hørt maken til vidunderbarn.

Sies det..

Men Schibboleth er ikke boken å kjøpe hvis du vil ha navn på tekst- og melodiforfatterne. De glimrer med sitt fravær, noe de ikke gjør i pinsevennenes tidligere sangbok Maran Ata.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere