Verdidebatt

Giverglede og livskvalitet

Er det slik at vi faktisk kan bli gladere og mer lykkelige av å gi?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I artikkelen ”Raushet er gull” i Vårt Land 20. juli, belyses noen interessante aspekter ved nordmenns giverglede. Det pekes på flere positive utviklingstrekk, blant annet at flere av oss nå gir fast til veldedige organisasjoner og at totale veldedige gaver i 2010 hadde økt til 3 milliarder kroner. Men vi ser også at Norge fortsatt ligger langt bak land som USA, Storbritannia og Australia når det gjelder gavmildhet. Viktigheten av å gi og dele med andre ble også trukket frem og at vi som et rikt land bør se på dette som en forpliktelse og en mulighet til å hjelpe andre. Det er både viktig og gledelig at disse temaene blir belyst. Dersom vi endrer vår livsstil slik at den i større grad preges av å gi, er dette åpenbart positivt for mennesker rundt oss. Men et annet aspekt, som jeg ønsker å se nærmere på her, er at det faktisk kan berike vårt eget liv også. La oss derfor se nærmere på sammenhengen mellom giverglede og livskvalitet!

Ordet ”giverglede” indikerer at det er en sammenheng mellom det å gi og det å oppleve glede. I dagligtale blir nok ordet mest brukt i sammenhenger hvor folk for eksempel gir til en god sak fordi de opplever dette som meningsfullt og givende, ikke fordi de føler de må gjøre det. Giverglede beskriver derfor holdningen eller opplevelsen vår ved å gi. Men har vi dekning for å si at vi faktisk kan bli gladere eller lykkeligere av å gi?

Selv om det kanskje er mest nærliggende å tenke på penger når vi snakker om giverglede, bør vi ikke begrense det til dette. Vi kan vel så gjerne oppleve giverglede når vi gir tid, gaver, oppmerksomhet og komplimenter til andre. Det handler derfor om å gi noe til andre i utvidet forstand. Spørsmålet blir uansett det samme: skjer det noe med oss når vi gir til eller gjør noe for andre? Forskning synes faktisk å indikere at dette er tilfelle. Den amerikanske professoren Stephen Post viser til mange undersøkelser på dette området i sin bok Why Good Things Happen to Good People. Her viser han at det å gjøre godt, blant annet ved å vise omsorg og gi til andre, ikke bare bidrar til økt livskvalitet, men faktisk også et lengre og mer lykkelig liv.

Dette fremstår som et aldri så lite paradoks: ved å ikke fokusere på meg selv, men på andre, kan jeg faktisk oppleve at min egen livskvalitet øker. Altså, ved at jeg handler uegennyttig eller altruistisk, kan jeg ”risikere” at mitt eget liv blir bedre, blant annet gjennom en bedre mental helse! Dette synes å være et veldig annerledes budskap enn det vi ofte blir fortalt i vårt samfunn dag, hvor fokuset synes å være at vi blir lykkeligere jo mer vi får eller jo mer vi fokuserer på våre egne behov. Selv om det rent intuitiv synes å være noe i dette, ser vi av resultatene i undersøkelsene over at det ikke gir oss det komplette bildet. Det er bra å ta vare på seg selv, men kanskje fokuset for mange av oss med fordel kunne rettes mer mot andre.

Fenomenet vi har beskrevet over kan forklares på flere måter. Noen vil si at det handler om at vi høster det vi sår, det vil si at vi ved å gjøre gode ting mot andre vil oppleve at andre gjør gode ting mot oss. Kanskje de til og med forklarer det med en slags ”smil til verden, så smiler verden til deg” variant. Andre vil kanskje si at det å gi eller gjøre noe for andre er noe vi gjør for å bøte på vår dårlige samvittighet. Med andre ord, en tro på at det at vi gjør som er godt, vil på en eller annen måte oppveie for det vi har gjort som ikke er godt. Atter andre igjen kan mene at dette kun handler om at vi er opplært til å tro at det å gi til eller gjøre for andre er det riktige å gjøre og at det er derfor vi opplever positive effekter ved dette. Men kanskje forklaringen er så enkel at det faktisk er både tilfredsstillende og meningsfullt å oppleve at vi kan bety noe for andre mennesker ved å gi eller gjøre noe for dem.

Hva betyr så dette i praksis? Er det noe vi kan gjøre for å komme i gang med en livsstil som preges mer av å gi? Her er noen tips vi kan vurdere for å komme i gang: Jobbe som frivillig for en ideell organisasjon, gjøre tjenester for andre uten å forvente å få noe igjen, gi penger til en god sak og glede andre mennesker ved å gi dem noen oppmuntrende ord og kanskje et aldri så lite smil!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt