Verdidebatt

Debatten om helvete.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debatten om helvete.

I den senere tid har helvete vært mye debattert. Mange tror at helvete er noe som bare forekommer i kristendommen. Men det er ikke tilfelle. Helvete opptrer i en rekke mytologier og religioner.

De aller fleste religioner har en eller annen beskrivelse av helvete. Også religioner som er eldre enn både kristendom og jødedom.

Det er naturlig å spørre om hvilken rolle helvete har spilt når det gjelder kristendommen. Dessverre ser det ut som kristendommen bygger på myten om helvete. For i kristendommen heter det at Jesus kom for å frelse oss fra å komme til dette fortapelsens sted.

Jesus som frelser er det sentrale i kristendommen. Og det han altså skulle frelse menneskene fra, var nettopp helvete.

Men hva hvis det ikke finnes noe helvete? Ja da er det ikke bruk for Jesus som frelser lenger. Derfor er det ikke rart at mange kristne tviholder på helvetets eksistens.

Dette høres jo helt grufullt ut. Men jeg synes det er verdt å tenke gjennom denne saken en gang til. For faktum er følgende:

Uten helvete - ikke bruk for Jesus som frelser.

Og ingen Jesus som frelser - ingen kristendom.

Jeg tror likevel at vi har veldig god bruk for Jesus. Ikke som frelser, men som læremester. For det var som læremester Jesus presenterte seg selv før han forlot jorden. Gå og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere, sa han.

Han sa ikke at nå har jeg dødd for å frelse dere fra å komme til helvete.

Vi kan jo se litt på hva Jesu lære gikk ut på. Kort fortalt gikk den ut på at vi skulle elske hverandre. Han kom med kjærlighetsbudet.

Hvis vi levde etter hans kjærlighetsbud, ville vi bli frelst fra mye elendighet som vi ser omkring oss i verden i dag. - Ingen krig, ingen fattigdom.

Mange mennesker i dag tror ikke på helvete. De tror at dette stedet er en eldgammel myte som mange religiøse mennesker holder liv i. Det er mot enhver fornuftig tanke at den virkelige Gud skal stå bak eksistensen av et slikt pinens sted.

For sa ikke Jesus en gang at ingen er god uten én, og det er Gud? Og en god Gud kan ikke forbindes med at mennesker havner i evig pine.

Jeg tror kristendommen ville bli fornyet hvis den pekte på Jesus som læremester, og ikke pekte på ham som frelser fra å komme til helvete. Det ville være helt i råd med hva Jesus selv lærte, og i samsvar med at Gud er den eneste som er god.

19. juli 2012.

Bjarne Løvnes

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt