Verdidebatt

Hvilket bevis beviser?

Som kristen tror jeg på Den Hellige Gud, Hellig og Treenig. Jeg hevder jeg tror og jeg vet jeg tror og ut i fra min tro vet jeg Gud skapte. Hvordan Gud skapte vet jeg ikke, og jeg vet ut i fra Tradisjon og Skrift, Herren Gud skaper fortsatt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alstå, jeg har ingen problemer med å forstå og godta at mennesker bygger sitt liv på tro, snarere tvert om. Jeg tror vi alle bygger på tro, ikke nødvendigvis på Gud, men på tro. I bunnen for våre liv ligger et valg, et selvstendig valg, påvirket delvis av foreldre og miljø, ikke alltid, over hva vi velger å tro på. Problemet når vi tror er at vi så lett blir helt skråsikre på at vår egen forståelse er den eneste rette, og av den grunn forlanger mange at vi som tror skal bevise Gud. Dette er umulig om det ikke skjer i tro, men da igjen er ikke dette et bevis som kan eller muliggjør et matematisk kontrollerbart bevis. Det kan ikke settes to streker under svaret for svaret er ikke etterprøvbart.

Og en tro på Gud kan ikke være matematisk etterprøvbar da troen sier at Gud verken er av vårt vesen eller av vår verden. Dette betyr igjen at jeg mener vi gjennom historien gjennom Tradisjon og Skrift kan se Guds eksistens, men denne gjenspeiling kan ikke bevises, om det ikke skjer i tro. Noe av mine beste erfaringer om Guds eksistens har jeg hatt i møte med levende mennesker, deres personlige gjenspeiling og erfaring av noe større. Så sett så har jeg vært heldig, mener jeg.

I utgangspunktet mener jeg derfor ikke at beviset for Guds, Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, eksistens ligger i selve skapelsen, men i møte med og forandringen som skjer hos den som våger og tar imot utfordringen møtet med den Levende. Med andre ord, en personlig erfaring som kan forandre mennesker gjennom troens bevis, ikke intelektets bevis. Sett ut fra den felles erfaring mange deler er troen på Gud logisk, ikke etterprøvbar eller matematisk. Den utelukker ikke lang tids prosess i forbindelse med skapelsen ei heller mye annet.

I utgangspunktet betviler jeg heller ikke de etterprøvbare målinger og de funn som er gjort. Det vi har funnet er funnet, men jeg kan heller ikke se at de teorier som er satt fram dermed er "matematisk etterprøvbare og bevist."

Så derfor vil jeg spørre om noen kan fortelle meg hvilke etterprøvbare bevis som finnes, gjennomførbare under kontrollerte former, for både universets tilblivelse av singulariteten og singularitetens tilblivelse av intet?

Videre så synes jeg det er spennende å se Sir David Attenborougs naturprogrammer er fantastiske og lærerike om forståelse av hvordan livet oppstod, men jeg savner bevis som det kan settes to streker under. For meg handler evolusjonen også om tro, man tror på bakgrunn av de spor man har funnet, men tolkningen av funnene bygger igjen på troen. Akkurat det samme som hos oss kristne og andre troende. Vi underbygger vår tro ut i fra det vi finner som stemmer overens med vår egen forståelse og tro. Jeg etterlyser derfor det endelige og ugjendrivelige bevis for evolusjon på naturens egne premisser, kan noen forklare meg hvilke beviser vitenskapen sitter med? Jeg har ikke funnet slike beviser, bare indisier.

Hvorfor vil jeg ha slike bevis? Rett og slett fordi jeg mener vi alle bygger våre liv på tro. Sier man at man ikke bygger livet på tro, så må jo det som er bevis være, ikke bare vanlige i store miljø, men ugjendrivlige uten videre behov for forskning på emnet. Og det, se det tror jeg ikke vi har, snarere tvert om. Vi vet så mye i dag at vi må innrømme at vi vet mindre enn hva menneskene trodde de visste for 250 år siden. Men se det er en annen debatt.

Fredrik

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt