Verdidebatt

Etiske bompenger

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forleden nådde jeg et politisk mål som gjorde meg glad og andre sinte. Folk så at de måtte betale for at vi skulle få et bedre miljø. Det blir folk sinte av, også i Trondheim.

Mens verdens toppledere stod bom fast i Købehavn, handlet vi lokalt. Med bompenger.

Rett etter klimaforliket i Stortinget, tok jeg pva KrF initiativ til et tilsvarende lokalt forlik i Norges tredje største by. Det lyktes, og grunnarbeidet har vært igang i et drøyt år. Ved å løse store konkrete utfordringer samtidig - i en pakke - (på transport-, vei-, trafikksikkerhet - særlig for gående og syklende - og samtidig håndtere lokale miljø- og klimatiltak), fikk vi til et bredt politisk samarbeid. Første fase er godkjent av Stortinget, og forleden kunne også bystyret vedta prioriteringer og konkretiseringer + noen nye visjoner. En stor dag!

Mens våre partier hadde fokus på hva vi oppnådde, kom all kritikken fra Fremskrittspartiet på at vi belastet folk med bompenger.

Min anklage blir da ikke bare at man har fokus på gale verdier, og vekter etisk galt. Men jeg lurer samtidig på om det er frekt å si rett ut at vi har etisk mer høyverdige mål enn de som appellerer til pengeboka på en så entydig måte at folk blir forført til å tro at billigere bilkjøring er viktigere enn å minske risikoen for miljøkatastrofe og tap av menneskeliv og livskvalitet? Dette var et ledende spørsmål. Men vi er satt jo til å lede ;-)

I debatten spurte jeg om kampen mot VIRKEMIDDELET bomstasjoner var viktigere enn MÅLET; særlig miljø- og klimautfordringen, - men jeg fikk ikke svar. Dersom Frp er imot virkemiddelet bompenger, hva er da deres mål? Igjen: jeg fikk ikke svar. Dersom de har samme mål som oss, hva er virkemidlene? Intet svar.

Ser ikke folk at de må betale enda mer, både i penger og menneskelige offer, dersom de danser etter Frp sine kortsiktige, materialistiske og egosentriske lokketoner? Min konklusjon: Frp er helt ute og kjører, og dette er en etisk bomtur som burde vært avgiftsbelagt med færre stemmer ved neste valg. Men det er vel for optimistisk?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt