Verdidebatt

Gjør noe for andre!

Hvordan ville samfunnet vårt sett ut hvis det å gjøre noe for andre var viktigere for oss enn rendyrking av egne interesser?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verdibevisste mennesker har opp gjennom historien vært opptatt av å gjøre noe for andre. Faktisk er det slik at mange av våre viktige samfunnsinstitusjoner ble startet av mennesker som hadde et slikt engasjement. De har gjennom dette bidratt til et bedre og varmere samfunn, og deres brennende sosiale engasjement har ofte resultert i positive samfunnsendringer. Hvordan hadde ting sett ut hvis flere av oss ble inspirert til en større innsats på dette området? Hva hadde skjedd med våre familier, lokalsamfunn, byer og til slutt, med landet vårt hvis vi alle var mer fokusert på å gjøre noe godt for andre?

Det er selvsagt viktig at vi ivaretar våre egne interesser og behov og sånn sett tar vare på oss selv. Imidlertid er det nok slik at for de fleste av oss er vi godt dekket og ivaretatt på dette området. Samtidig er det "nød nok til alle" og mange behov som skal dekkes om vi ser oss rundt både i Norge og verden forøvrig. Det skulle derfor være rikelig med muligheter for å gjøre noe for andre. Dessuten er det faktisk også mange studier som viser at det å hjelpe andre fører til større lykke, bedre helse og rett og slett et bedre liv. Dette poengteres i den interessante artikkelen Do Good, Feel Good som kan leses på www.msn.com der det blant annet henvises til forskning gjort av den amerikanske professoren Caroline Schwartz. Å gjøre noe for andre kan gi oss mange sunne, berikende og meningsfulle opplevelser. Det er med andre ord mye livsvisdom i det gamle ordtaket: "Den største glede du kan ha er å gjøre andre glad." Det å rette blikket litt bort fra oss selv og se hva vi kan gjøre for andre, er faktisk bra for oss og det å bety noe for andre er noe vi rett og slett kan risikere å bli glade av!

I et samfunn hvor vi lenge har blitt fortalt at det er i materielle goder og ved å fokusere på oss selv vi vil finne sann lykke og glede, er tiden kommet for å søke tilbake til våre røtter. Da vil vi finne at dugnad er Norges nasjonalord, at vi har ligget på verdenstoppen når det gjelder deltakelse i ideelt og frivillig arbeid og at vi har lange og stolte tradisjoner når det gjelder humanitær og bistandsrelatert innsats i verden. I vår bloggpost Typisk norsk å gjøre noe for andre? kan du lese mer om dette. Du vil også finne mer relevant informasjon om lignende temaer på vår blogg www.verdibanken.no/blogg.

Tenk om flere av oss tok tak i dette og faktisk begynte å spørre oss selv: ”Hva godt kan jeg gjøre for andre i dag?” - og så handlet deretter. Hva hvis mange av oss gjorde det? Hvordan ville samfunnet vårt sett ut da? Ville vi sett en revolusjon av godhet og nestekjærlighet? Kunne vi opplevd en sterk reduksjon i antall mennesker som opplever ensomhet, sliter med depresjon og plages av et dårlig selvbilde? Det er bare en måte å finne ut av dette på!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt