Verdidebatt

Hva er egentlig en sekt?

Ja, hva kjennetegner EGENTLIG en sekt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg fikk til å skrive noen små tanker om dette temaet, etter å ha sett flere nett-sider og bøker i det siste som omhandler nettopp dette, noen ganger feilaktig i min mening.

Trossamfunn som blir nevnt som sekter er alt ifra Unitarforbundet, Ahmadiyya, Nardus, Åsatrufellesskapet Bifrost, Kristi Forsamling og andre trossamfunn som har en litt annen lære enn det som er "mainstream".

Ellers har jeg ofte hørt fra min egen omgangskrets at læstadianere, Jehovas Vitner og for eksempel mormonerne er sekter.

Hvis jeg selv skulle si hva en ekte sekt er, så ville det bli en liten liste....hvorfor?

Jo, fordi noen ganger mistenker jeg de som nettopp stempler en menighet som en sekt, gjør det rett og slett fordi de er uenig med læren til denne menigheten, og det er alt.

OK, kirker som Unity Church, JV, og andre grupper med sterkt avvikende lære, og noen ganger avdekket avskyelig praksis, kan nok kalles sekter. Men Unitarforbundet, Ahmadiyya, Kristensamfunnet, og Bifrost? Eller læstadianerne?

Selve sekt-begrepet er subjektivt, og dermed ett vanskelig område å definere. Det finnes i mange religioner, og kanskje særlig i kristendommen. For eksempel i katolske/ortodokse land blir jo mange protestantiske kirker definert som sekter, kirker som her til lands regnes som ganske så "mainstream". Men går ikke også det ut på selve læren? Man får jo ikke motta nattverd i en katolsk eller ortodoks kirke , hvis man ikke er katolikk.

Selv tror jeg bruken av sekt-begrepet også ofte brukes av storsamfunnet, fordi storsamfunnet er uenig i hva konservative menigheter mener om moral og etikk, i tillegg.Er ikke bare læstadianerne bibel-tro i sin levemåte , for eksempel? Hvordan ble haugianerne behandlet, kan man kanskje også nevne?

Jeg er ikke naiv, men det er ikke bra å være over-skeptisk heller mange ganger.

Men jeg runder av her, fordi jeg regner det er nok flere her inne på Verdi-debatt, som kanskje har mer inngående kunnskap om hva en sekt er....Eller ihvertfall hva DE mener, en sekt er.

MVH

SAF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt