Verdidebatt

Satan-pop, hvorfor reagerer ikke kirken?

Tegn og symboler regjerer verden, ikke ord og lov. - Confucius.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette innlegget skal handle om okkult symbolbruk i populærkulturen og hva det betyr, men før jeg går inn på det, må jeg først si litt om symboler og hvordan de skal leses.

Jeg har i perioder brukt mye mer tid enn hva sunt er på å sette meg inn i okkultisme og mysterietradisjoner. Inngangsporten var som for mange andre fantasylitteratur, siden goth-subkulturen og metallsjangeren innen rock. Senere har jeg lest mye litteratur om ulike mysteriekulter og nyreligiøsitet samtidig som jeg har tatt utdanning som historiker. Fascinasjonen for det okkulte var en del av et ungdomsopprør mot en trygg kristen oppvekst som sikkert flere kan kjenne seg igjen i. I dag ser jeg på meg som selv som en relativt solid familiefar med sunne interesser. Det som sitter igjen etter dykket ned i det mørke er en innsikt i et symbolspråk som går utenpå hva «massen» besitter. Det er denne innsikten som får meg til å reagere når en spesiell gruppe megakjendiser av artister fra USA fremmer okkult symbolikk gjennom sine musikkvideoer. Jeg skal komme tilbake til symbolbruken i slike videoer.

Innen mysterietradisjonene er symbolene et eget språk de innvidde kommuniserer med. Mest kjent blant disse i Norge er frimurerne som gir seg ut for å være en kristen, selvutviklings-orden, men som jeg mener i større grad formidler gammelt mysterie-ritus som kan spores tilbake til gnostisismen og andre tidlige kulter. Frimureri er en form for okkultisme, all den tid seremonier og ritualer hemmeligholdes som en del av en stegvis erkjennelsesprosess der innholdet i symbolene gradvis skal avsløres for de innvidde.

Men frimurerne liker å fremstille seg selv som en kristen orden, og mange prester er sågar medlemmer. Så kan en stille spørsmålet: Hvis frimureriet er en kristen tradisjon, og frimurerne kristne, hva er det for slags opphøyd sannhet er det de til slutt får del av i enden av den «pedagogiske dannelsesprosessen» som frimureriet mener de selv er? Er det sannheter i det kristne budskapet som er skjult for oss andre kristne? Er det noe vi ikke har skjønt? Nei, bibelen er autoriteten på det kristne budskapet, og en når ikke en høyere erkjennelse av Jesu budskap med et dypdykk i frimureriets okkulte symboler og ritualer. Heller blir man forledet. Det er mye som tyder på at «erkjennelsen» i enden av frimureriet ligger i en forståelse av den judeo-kristne skapende Jahve som brutal og hevngjerrig Gud og underlegen den egentlige Gud, den rettferdige og opplyste verdensarkitekten, aka. morgenstjernen, aka. Lucifer. Denne påstanden vil nok provosere mange frimurere som mener de er gode kristne, og den svenske ritus som de norske losjene tilhører er nok mer subtil på dette feltet enn for eksempel de amerikanske losjene. Men tegnene er der, og kildene peker i den retningen.

Det som er det viktige å forstå om frimureriet i denne omgangen er at symbolene er et språk som de innvidde benytter til å kunne kommunisere med hverandre over hodene på oss andre. Symbolene betyr dessuten mer enn én ting. Det samme symbolet kan tillegges mange lag av mening, og dess dypere man blir initiert, dess dypere forståelse av betydningen av et symbol får man. Symboler ble tidligere gjerne gjemt i kirkelige utsmykninger, slik at bare de innvidde var klar over dem. Det har jeg sett eksempler på i mange norske kirker, for eksempel Ål kirke. Det kan være en måte for de innvidde å si til hverandre: «De får tro hva de vil, vi vet hva den egentlige sannheten er».

På samme måte forgår det en okkult kommunikasjon mellom amerikanske mediekjendiser og de som er innvidde i deres symbolbruk. Samtidig er det mye som tyder på at den okkulte symbolbruken som blir eksponert i musikkvideoer er et forsøk på å desensitivere, eller til og med initiere det brede publikum for okkulte symboler. Musikkvideoene inneholder ofte også elementer av sado-masochisme, seksuelle overgrep og tortur. Av musikkpressen er det oftest det rent seksuelle som får oppmerksomheten, som i denne artikkelen om Kanye Wests nye kortfilm/musikkvideo: http://www.kjendis.no/2012/07/04/kjendis/kanye_west/kim_kardashian/anja_rubik/erotisk_kortfilm/22408322/ Her er det nakenheten som får oppmerksomheten, mens de åpenbare referansene til satanisme, sado-masochisme, seksualisert vold og hypnose/mind-control blir ignorert. Slike referanser finnes i mange musikkvideoer fra Jey Z, Rihanna, Britney Spears, Kanye West og ikke minst Lady Gaga. Sistnevnes musikkvideoer er de reneste parademarsjene av okkulte symboler.

Så skal jeg ikke gå videre derfra til å belære noen om hva dette betyr. Men jeg synes det er underlig at dette er så lite diskutert blant akademikere og innen kirken. På grasrotnivå er det svært mange som er opptatt av disse tingene, og det finnes utallige nettsteder dedikert til å forklare symbolbruken. I Norge har vi en historie for å være opphavet til Black Metal, eller satan-rock som det også er kjent for med Varg Vikernes, platebutikken Helvete og band som Dimmu Borgur. At disse bandene har blitt tatt inn i mainstream-musikkulturen blant annet gjennom Dimmu Borgurs samarbeid med NRK synes jeg er svært underlig. De kristne miljøene var også da helt tause, med et hederlig unntak i Rebekka Rossland fra KrF i Bergen. Men det som bekymrer meg mest, er at det tilsynelatende ikke finnes noen debatt eller oppmerksomhet omkring den okkulte symbolbruken i pop-musikken. Dette er tross alt en sjanger som henvender seg til et mye bredere publikum og særlig barn og unge. Betyr det ingen ting at Beyonce bærer en Baphomet-ring på konserter? Eller at Lady Gaga promoterer satanisme og sado-masochisme i sine musikkvideoer? Reagerer dere ikke på dette, eller har dere bare skrudd av TV-en for lengst? Problemet er at barna deres har ikke skrudd av. De er koblet denne pop-kulturen gjennom alle mulige slags kanaler på internett. De har sett disse musikkvideoene på you-tube, og nynner på sangene i friminuttene på skolen. Bryr det deg?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt