Verdidebatt

Liten kirkekollekt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dagens Vårt Land ble det vist til at en gjennomssnitt kirkegjenger gir 20 kr i kollekt og at dette er overraskende lavt. Jeg er helt enig i at dette er et svært lavt beløp, men jeg syns det er mye viktigere å svare på hva dette egentlig betyr og hvorfor folk gir så lite.

Jeg tror at grunnen til at folk gir lite i kollekt i kirka er at svært mange har ikke noe særlig eierforhold til kirka og menigheten. En profesjonalisert kirke der de som "driver" kirka er betalt av staten, fører raskt til at det blir et skarpt skille mellom de "lønnede" og de "andre". Jeg tror det er svært viktig å innlemme og uttruste alle i menigheten til tjeste for gud i menigheten, slik at folk i menigheten får et sterkt eierforhold til kirka. Det er svært viktig at det ikke er kun de ansatte (prest, organist, klokker, etc) som driver menigheten. Dette er først og fremst ikke pga. av kollekt, men for å få en levende menighet.

En gang i framtiden tror jeg det kommer et skille mellom stat og kirke. Da vil ikke staten gå med på å sponse kirkene slik de gjør i dag. Det kan være lurt å forberede seg på denne nye hverdagen i god tid...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt