Rolf-Erik Pedersen

17

Djevler på to hjul

Du har sikkert sett dem. Du har kanskje til og med med nød og neppe unngått å bli nedkjørt av dem.

Publisert: 17. jun 2012

Ja – vi snakker om syklister i trange kondomdresser, gjerne i skrikende farger der de kommer farende langs gater og streder og gang- og sykkelveier. På sykler som koster like mye som budsjettet til en norsk utkantkommune. For ikke å snakke om hva alt tilleggsutstyret må ha kostet.  Det er spesialklær, spesialsko, spesialbriller, spesialhjelmer osv.  Jeg for min del har kun kjøpt en sykkelhjelm, men det er kanskje mest fordi man får stygge blikk hvis man sykler uten hjelm.  Omtrent på samme måte som man tenner seg en sigarett.

Men altså; fort skal de frem. Og nåde den som tilfeldigvis befinner seg i veien for disse herrene – ja, det er som oftest herrer som troner oppe på sykkelseter som er stilt i høyde med undertegnedes hake. Nå er jeg vel ikke av de lengste i vannfallet, men disse fyrene må ha en beinlengde som tilsvarer et av Usain Bolts firsprang. Joda, det er også noen damer på disse syklene, men de gjørt ikke like stort vesen av seg som de nevnte herrer. Dessuten tåler damene å se en barnevogn på sykkelstien uten at fråden står.

Men først og fremst skal det gå fort. Veldig fort. Her er det ikke snakk om å nyte lyden av fuglekvitter en tidlig morgen i juni, eller kjenne den deilige duften av syrin. Nei, her sykles det som om et kobbel av smådjevler skulle være i hælene på dem. Forsøker de å slå rekorden fra i går? Er det om å gjøre å slå en av kollegaene med sånn ca 1,54 sekunder? Trener de til Birken, må hende? Er de en av lederne i næringslivet som elsker å fortelle alle som gidder å høre på (og ikke minst alle de som ikke gidder høre på) hvor inn i granskauen aktive de er og på hvilken plass de kom på under fjorårets Birken? Med karslig dunking i ryggen og Gutta Boys og fremgangsrike ledere og full pakke (Etterpå står de fornøyd i garderoben etter dusjen mens de øver seg på å uttale ordet m-o-d-e-r-a-s-j-o-n. Ordet “Bonus” har de slettes ikke noe problem med).

Jeg for min del har etter lang betenkningstid og modningsprosess endelig fått frem min beskjedne farkost av en sykkel i et fåfengt forsøk på å trimme litt og kanskje få vekk den etter hvert litt omfangsrike magen. Joda, jeg har faktisk gått ned i vekt, men magan er like forbasket stor. Rompa derimot likner etter hvert på to slappe meloner og buksebaken blafrer muntert som et flagg i vestavinden.

Men jeg nyter disse tidlige sykkelturene. Og jeg har det i alle fall ikke travelt med å komme meg til jobb. Hjem fra jobb går det merkelig nok en smule fortere…. Men etter et par turer lærer man seg at sykkelfantomene kan dukke opp når du minst aner det. Rødt lys er for pingler, gangfelt er til for at fantomet skal krysse gaten i en fart av ca 85 km i timen og nåde den som ikke henger med i svingene! De skal fram, og de skal fort fram og de skal være først! Punktum! Det går så bikkjer og barnevogner skvetter til alle kanter, gjerne ledsaget av ukvemsord som ikke egner seg på trykk på verdidebatten. Jeg for min del nøyer meg med å bruke et av Lars Gules yndlingsuttrykk: Tullinger!

De siste morgenene har jeg med stor glede observert en fyr i 40-årene som jeg kaller fluesnapperen. Det er fordi han sikkert tror han vil brenne beina eller i beste fall såre sin mannlige stolthet hvis han går av sykkelen i de bratteste motbakkene og i stedet velger å tråkke på mens munnen rytmisk åpner og lukker seg.

Jaja, tenker jeg der jeg stille og rolig tråkker på min sykkel som koster en brøkdel av doningene til Gutta Boys. Vi kommer alle frem før eller senere. Og jeg kommer fornøyd frem til jobb (for ikke å snakke om hvor fornøyd jeg er på vei hjem fra jobb) og nesten koser meg litt over stillestående køer på Ring 3 mens jeg holder stødig til høyre for at fantomet skal få slippe frem. “Ikke så fort thi vi kommer tidsnok fræm” ropte Karoline Bjørnson når hennes ektemake pisket opp farten på karjolen. Men dette gjelder ikke for fantomet. Han skal helst komme frem før seg selv.

Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Scooter i Beograd

Publisert rundt 9 år siden

Broder Pedersen

Det er godt å ha deg tilbake på VD i full sving med din skarpe penn! Din ordinære sykkel, med vanlige klær, dog med sykkelhjelm, får meg til å tenke på min stygge grønne scooter jeg raser rundt med i Beograd. Den er laget i Kina, men den går som en kule, spesielt etter at jeg byttet sjokk! Den tar meg og den jeg møtte ønske å ta med, forutsatt at passasjeren ikke er alt for omfangsrik, dit jeg måtte ønske, selv om den bare er på 50 cc.... 

For meg er det aldri kø når jeg kjører slalom mellom bilene, tuter og kaller de som ikke følger med for apekatter. Jeg kjefter på selvrettferdige politikerne som skal kjøres hjem fra jobb, de som tror de er bedre enn alle andre når de kommer i eskorte med fire-fem  politibiler med ulene sirener og blålys og nekter å slippe andre forbi. Men oj, er det kanskje jeg som har blitt en djevel på to hjul? Har jeg blitt en apekatt i Beograd?  

Kommentar #2

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Dagen er ikke helt den samme uten...

Publisert rundt 9 år siden

Hei Rolf Egil - og takk for hjertelig gjensyn og fornøyelig lesning denne søndags morgen!

A letout a day keeps the doctor away!  Du er god til å sette ord på dine betraktninger, og i særdeleshet da denne lett gjenkjennelige hverdagsfrustrasjonen som vi vel alle har vår tilmålte del av.   Men slett ikke alle evner å sette slik ord på det som du gjør her!  You made my day!  Braknapp aktivert.

Som tidvis hurtigfarende tursyklist gav du meg nok også utilsiktet inspirasjon til å knatre ned noen linjer om en enslig syklists frustrasjon over de mange bredbakede fotgjengerne, som tror de eier absolutt hele feltet inklusive veibanen til å sprade og gå på kryss og tvers uten så mye som å se seg rundt.  Når de da en sjelden gang opplever at det tilfeldigvis kommer noen bakfra som attpåtil klinger med bjeller og høye rop, da ropes det "ulv" over en lav sko! @   Da er det fotgjengernes hellige rettigheter som skal ivaretas, mens de kondomdresskledde tohjulingene skal lynsjes. 

Two of a kind, eller hva? :-)

Ha en fortreffelig helgeslutt, og Herren være med deg i trafikken!

Kommentar #3

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

OM jeg har sett dem!?

Publisert rundt 9 år siden

Jeg ser knapt annet enn dem i kondomdress for tida! Og det simpelthen OSER av testosteron her i veien jeg bor, hver gang grupper av dem enten flyr forbi i lav høyde, på to hjul, eller en enslig stakkar, mer og mindre preget av fluesnapper. Er det ikke dem på to hjul, så er det søren meg de andre i kondomdress, med spesialutstyr. Dem man hører stavtakene på, før man aner at noe forsvinner forbi med lynets hastighet. Kaste skygge, gjør de jo knapt, uansett... Det er dem som må savne snø og is langt mer enn de fleste av oss andre. For de ifører seg jammen ski/skøyter, på de aller varmeste dagene i året.

Så dersom noen skulle ha bruk for en dose testosteron, er det bare å stille seg opp på min veranda en aldri så liten stund - og puste dypt inn når kondomdress-folket farer forbi. Dosene har lang holdbarhet!

PS. De greier til og med å føre normale samtaler i lynets hastighet - i bratt oppoverbakke! Det gjør de mens slimet danser rundt kjeften og snørra renner. Slett ikke rart at alle andre blir som pingler å regne, i deres øyne! ;)

Lykke til med din egen overlevelsesstrategi, Pedersen!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere