Sølva Nabila Saxelin

1

«Jeg har aldri hørt henne klage»

Jeg har vært muslim i 18 år. Flerkoneri var noe av det jeg hadde mest fordommer mot. Etter hvert har jeg blitt kjent med flere som lever i slike ekteskap, og jeg har endret syn.

Publisert: 9. jun 2012

I islam praktiseres polygyni, flerkoneri. Det skjer kanskje ikke så ofte, men det hender, og i noen miljøer og land mer enn i andre. Resultatet er uansett som regel det samme: I en sofa sitter en kvinne og lurer på hva mannen gjør, og i en annen sitter en annen kone med mannen og koser seg og slapper av. Neste kveld er rollene byttet.

I Koranen står det i Surah an-Nisa (Kvinnene, surah 4), vers 3: «Hvis dere er redde for ikke å gjøre rett mot de foreldreløse, ta til ekte det som passer dere av kvinner, to, tre eller fire. Men hvis dere er redde for ikke å kunne gjennomføre full likhet, så nøy dere med én, eller med deres slavinner. Det er det mest nærliggende for å unngå å gjøre urett.»

Jeg skal ikke tolke Koranen på egen hånd, men verset er ganske klart: Man kan gifte seg med inntil fire koner, men om man ikke kan være totalt rettferdig, så skal man nøye seg med bare én. Det med slavinner er noe annet som jeg ikke skal gå inn på nå.

Jeg har vært muslim i 18 år. Flerkoneri, polygyni, var noe av det jeg hadde mest fordommer mot. Da jeg var ny muslim, syntes jeg flerkoneri var rart, fremmed og totalt undertrykkende, men etter hvert har jeg endret syn.

Når man møter mennesker med andre liv, justerer man gradvis oppfatning. Og selv om flerkoneri er noe jeg ikke ønsker i mitt liv, i hvert fall ikke her i Norge, kan jeg aldri se ned på noen som velger det som levevei.

Forelsket i en yngre dame

Mitt første møte med flerkoneri, bortsett fra venninner som hadde fått trusler om det i sine ekteskap, var i Algerie. Jeg var gift med en fra Algerie, og fordi vi var der flere ganger, fikk jeg en del venner der.

Jeg ble blant annet godt kjent med to engelsktalende søstre. Hun ene giftet seg mens jeg var der, og broren hennes giftet seg senere med svigerinnen min. Først fortalte de ikke noe om foreldrene sine. Jeg møtte moren, men i og med at man ofte var delt og ikke hang sammen med mennene i familien, møtte jeg, forståelig nok, ikke faren.

Neste gang vi var der, var det bryllup i familien, og vi var en del sammen siden de snakket engelsk. Da jeg kom hjem, spurte min daværende svigermor hvem jeg hadde vært sammen med, og jeg forklarte. Alle ble stille, kikket på hverandre som om de tenkte «skal vi fortelle henne det?» og «nja, hun er jo utlending, kanskje hun ikke forstår».

Men én tok bladet fra munnen og fortalte: «Faren deres er faktisk gift med to damer. Vi snakker ikke så mye om det, for det er litt skam rundt det. Han ble forelsket i en yngre dame. Tenk så hensynsløst, hun nye kommer jo også til å bli gammel en gang.»

Et sårt tema

Jeg ble veldig overrasket. Ikke fordi han var gift på nytt, det hadde jeg jo sett for meg at var normalt for muslimer. Jeg ble overrasket over at familien hadde holdt det hemmelig for meg, og at det var en skam forbundet med måten han gjorde det på.

Han fortsatte ekteskapet med sin første kone og forsørget henne til tider, men hun hadde to sønner med gode jobber, som bodde hjemme, og som forsørget henne mer enn ektemannen. Selv hadde mannen flyttet til den nye kona, som var minst 20 år yngre. Og selv om det visst ikke var tanken på flere barn som drev ham, hadde han fått seks barn med henne etter at første kona ble ufruktbar etter sin siste fødsel.

Mer snakket vi ikke om temaet. Det var for sårt.

Jeg lurte egentlig på hvorfor han valgte bort sin første kone. Hun var utrolig vakker, og selv om vi ikke hadde noe felles språk, elsket jeg å være sammen med henne. Hun fikk alle til å føle seg vel. Selv var han faktisk en veldig sympatisk mann, oppdaget jeg året etterpå, og den nye kona hans var også kjempesøt. Det var litt ekkelt, litt bittersøtt, å få et så godt inntrykk av dem.

Halv mann bedre enn ingen

I flere år har jeg vært aktiv på ulike nettforumer i inn- og utland. Jeg ble en gang kjent med en kvinne fra et nordeuropeisk land, la oss kalle henne Halima, som var skilt og hadde flere små barn. Etter en stund giftet hun seg med en mann fra Midtøsten.

Han var praktiserende muslim med skjegg, opplagte bukser og full pakke. Han sa tidlig fra om at han ønsket en kone til, gjerne fra hjemlandet. Halima syntes det var greit, hun hadde jo barn fra før, og «en halv mann er jo bedre enn ingen mann». Men samtidig tenkte hun at han nok kom til å ombestemme seg når han skjønte hvor mye jobb det er med en familie.

Halima fikk et barn med ham, og omtrent samtidig fortalte han at han hadde funnet en kone til. Hun var ikke muslim, men inneforstått med at hun ble nummer to, og at de ikke kunne være sammen hele tiden. Mannen forsørget kun Halima, og nummer to valgte å forsørge seg selv.

Halima mistenker at hun andre den gang ikke visste at hun hadde rett på forsørging, eller at hun rett og slett ikke brydde seg. Vi muslimske kvinner er kanskje litt over gjennomsnittet opptatt å bli forsørget siden det er vår rettighet.

Halima har tålmodighet

Halima ble ganske satt ut. Hun, en vakker, men kraftig kvinne, som har hatt mange barn, som bærer niqab, som ikke har tid til stort annet enn husarbeid og unger, måtte sitte hjemme en uke av gangen og vite at mannen var ute sammen med en ung, lys jente som hadde tid til å pynte seg, tid til å gå på cafe om kvelden og tid til å kose seg hjemme uten at unger henger over skulderen hennes og skriker inn i øret.

Men det Halima har, er tålmodighet. Hun valgte å bære det med en tålmodighet jeg aldri har sett maken til. Selv hadde jeg revet meg i fillebiter, men hun valgte å skille seg helt fra den delen av livet, ignorere det og gå videre, og leve for øyeblikkene han var med henne i stedet.

Selvfølgelig har det vært oppturer og nedturer, men de har nå fått sitt andre barn. Mannen har skjønt at gresset ikke var grønnere på den andre siden, og har beklaget det han gjorde. Men fordi han fikk et barn med den andre kvinnen, er de fremdeles gift, og han føler seg forpliktet til å være der for barnet ikke minst fordi moren ikke er muslim.

Halima stoler riktignok ikke på alt han sier, men velger å tro at han har blitt voksen og ikke lyver mer. Jeg, som er av den mer kyniske typen, hadde sikkert hatt problemer med å stole på ham.

Flerkoneri må skjules

For mange innebærer flerkoneri veldig hardt arbeid. Ikke bare med seg selv, sine følelser og sitt indre, men også med at flerkoneri er forbudt i Europa , og man må skjule det.

Barn fødes uten at faren oppgis fordi det vekker mistanke om noen i sosialsystemet fanger opp en alenemor med ett barn og finner at faren allerede er gift. Andre oppgir faren, men velger å ikke forsørges av systemet selv om man har rett på ulike stønader. Her i Norge ville nok flerkoneri vekke såpass oppsikt at man fort hadde blitt mistenkt for det.

Det er store forskjeller mellom ulike land i Europa. Jeg kjenner til en famlie hvor mannen og den engelske kona bor i England, og hans andre kone, som er fra hjemlandet hans, bor i Frankrike. Han er lovlig gift med begge, men ekteskapet med kone nummer to ble inngått i hjemlandet og er kanskje ikke 100 prosent registrert. Han forsørger begge, men nummer to har også en egen jobb. Kona i England jobber ikke fordi hun må passe syke barn.

Jeg har aldri hørt henne klage. Selvsagt vet man ikke hva som skjer utenfor forumet, men hun er innstilt på å få ekteskapet til å fungere. De har vært gift i over 25 år og har levd slik i størstedelen av ekteskapet.

Bringer med seg løgner

Det er sikkert like mange svar på hvordan man kan leve i polygyne ekteskap i land hvor det i utgangspunktet er forbudt, som det finnes par. Jeg mener flerkoneri bør unngås der det er forbudt fordi det bringer med seg så mange løgner.

Her i Norge vil den som ikke er gift med mannen, når hun eventuelt får barn, få stønader hun i utgangspunktet ikke har rett på. I andre land er det ingen som følger deg opp dersom du får et barn og ikke søker om stønader.

Noen har en kone her og en i hjemlandet eller et annet land. Det er nok det letteste, selv om det innebærer komplikasjoner fordi begge konene ifølge islam har rett på like mye tid, materielle goder og alt annet.

Det får være opp til enhver familie å finne ut av situasjonen. Men tilbake sitter ofte minst én såret kvinne som ikke får alt hun har lyst eller rett på fra sin mann.

Hvorfor er det forbudt?

Jeg har ofte tenkt på hvorfor flerkoneri ikke er lov, mens elskerinner er lov. Det ville løst en del problemer om flerkoneri var lovlig, blant annet at kone nummer to, tre og fire ikke får arve mannen når han dør. Hva er egentlig så galt med flere partnere så lenge alle samtykker?

Jeg ser at flerkoneri kan være en ramme for utnyttelse. Mennesker kan havne i situasjoner de ikke ønsker å være i. Men skal man forby sex siden noen tvinges til det? Eller ekteskap fordi noen blir tvangsgiftet? Eller er det nettopp tvangen som må være forbudt?

Flerkoneri er ingen fanesak for meg. Jeg har ikke konkludert ved hvorvidt polygami bør tillates eller ikke. Rettferdighetssansen min tilsier likevel at enten bør polygami tillates, eller elskerinner forbys. Men for all del, jeg skal ikke løfte noens dyner.

INNLEGGET BLE FØRST PUBLISERT I MINERVA.

Kommentar #1

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

Flerkoneri er ingen fanesak for meg.

Dette minner meg litt om det de sa om enkelte sjømenn før i tiden. "Han hadde en kvinne i hver havn"

I anstendighetens navn mener jeg at konen i England bør ha rett på en reservemann når mannen er hos den andre konen han har i Frankrike. 

Likhet bør være prinsippet. 

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hvis dette

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

Jeg skal ikke tolke Koranen på egen hånd, men verset er ganske klart: Man kan gifte seg med inntil fire koner, men om man ikke kan være totalt rettferdig, så skal man nøye seg med bare én. Det med slavinner er noe annet som jeg ikke skal gå inn på nå.

Står i koranen,så vil det altså si at de som vil leve etter den fullt ut,vil få et problem i norsk lov....
Men ellers viser også dette at islam har i seg mange elementer av kvinneundertrykkende ideer..
Forresten....Hvem har sagt at det er greit å ha elskerinner...?Eller kvinnelige slaver..?

Det må vel være en av muhammeds påfunn det ...?

Kommentar #3

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Står i koranen,så vil det altså si at de som vil leve etter den fullt ut,vil få et problem i norsk lov....

Det er riktig, jeg har faktisk måtte forklare forskjellen for muslimer et par ganger. 

Her kan du lese om Islam og skilsmisse:

Skilsmissetyper 
De følgende skilsmissetypene vil bli gjennomgått i dette kapitlet. Legg merke til at det er lokale variasjoner på både uttale og vilkår for de enkelte skilsmissetypene.

Talaq. Dette er hovedregelen og betegnelsen på mannens uinnskrenkede skilsmisserett. En mann kan når som helst, uten vilkår og begrunnelse, skille seg fra hustruen(e).

'Khul. Dersom hustruen kan bevise at hun føler så sterk aversjon mot mannen at samlivet ikke kan fortsette, kan hun gis skilsmisse av retten. Hun må i så fall betale tilbake brudegaven (mahr).

Mubarat. Dette er skilsmisse ved enighet. Partene blir enige om å skilles. Skilsmissen har umiddelbar virkning, og kvinnen behøver ikke å betale kompensasjon.

Oppløsning av ekteskapet. Ekteskapet kan oppløses i retten dersom visse vilkår er oppfylt. De ulike lovskolene i islam har ulike vilkår, men typiske eksempler er manglende underhold fra mannes side, mannens impotens, mannens fravær i en viss tid etc. Kvinnen må imidlertid bevise overfor retten at vilkårene er oppfylt.

Talaq tafwid. Mannen kan delegere sin skilsmisseadgang til hustruen ved å fylle ut en rubrikk i ekteskapskontrakten. Delegasjonen kan være betingelsesløs eller knyttet til visse vilkår. Dette er helt opp til ektemannen og er ikke omstridt i forhold til sharia. Det er denne konstruksjonen som ved et par anledninger har vært foreslått som et obligatorisk vilkår for at ekteskapet skal kunne danne grunnlag for familiegjenforening

Andre. Det finnes visse andre skilsmissemuligheter for kvinnen som følger av klassisk sharia. Disse er relativt spesielle og ikke særlig relevante.

kilde:Tvangsekteskap.net

Kommentar #4

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Er på vei til fjelltur, og må svare i kveld, men akkurat at denne typen skal være opp til ektemannen sånnsett, er vel å ta i, i og med at dette er noe som er opp til begge to. 

Kommentar #5

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Saxelin

Publisert over 9 år siden

"Jeg har vært muslim i 18 år. Flerkoneri var noe av det jeg hadde mest fordommer mot. Etter hvert har jeg blitt kjent med flere som lever i slike ekteskap, og" jeg har endret syn."

Koranen:"Men hvis dere er redde for ikke å kunne gjennomføre full likhet, så nøy dere med én"

Kommentar: Hvordan i alle dager kan du innføre full likhet? Når du velger deg en ny kone vil mannen selvsagt være mest interessert i henne. Er ikke det innlysende? Han er ute på romantiske middager og erotiske eskapader. Første kone sitter hjemme med oppvasken og ungene. Slik kan han holde på med 4 koner. Trøsten er kanskje at kone 1,2 og 3 kan forsone seg med sin skjebne og kanskje trøste hverandre. Men jeg kan forestille meg et sjalusidrama uten like.

"Han ble forelsket i en yngre dame. Tenk så hensynsløst, hun nye kommer jo også til å bli gammel en gang.»"

Kommentar: Her sier du eksplisitt at det ikke er noe hyggelig å bli gamma og forlatt. Jeg kan forestille meg hva kvinnene måtte føle. Smertefullt at du blir byttet ut med en ung vakker kvinne.

"Vi muslimske kvinner er kanskje litt over gjennomsnittet opptatt å bli forsørget siden det er vår rettighet."

Kommentar: Det kan også være at dere ikke har noen reelle alternativ. Muslimske kvinner er og forblir prisgitt mannens økonomi. Derfor bør alle innvandrer kvinner få tilbud om utdannelse og jobb i Norge. Slik at de kan forsørge seg selv. Hvis polygami skal fungere forutsetter det at kvinnene i utgangspunktet selv velger denne ordningen. Slik tror jeg det ikke er.

"Halima ble ganske satt ut. Hun, en vakker, men kraftig kvinne, som har hatt mange barn, som bærer niqab, som ikke har tid til stort annet enn husarbeid og unger, måtte sitte hjemme en uke av gangen og vite at mannen var ute sammen med en ung, lys jente som hadde tid til å pynte seg, tid til å gå på cafe om kvelden og tid til å kose seg hjemme uten at unger henger over skulderen hennes og skriker inn i øret."

Kommentar: Jeg skjønner godt at Halima ble satt ut. Du blir sittende igjen alene tullet in i en niqab og mannen dater en ung lys jente som pynter seg. Dette er da en ekstrem forskjellsbehandling. Han kan sprade rundt som en fri mann, kjenne solen og vinden mot hud og ansiktet, men Halima blir nærmest sett på som hans eiendom og skal skjules i niqab. Henes plass er husarbeid og unger.

"Men det Halima har, er tålmodighet. Hun valgte å bære det med en tålmodighet jeg aldri har sett maken til. Selv hadde jeg revet meg i fillebiter, men hun valgte å skille seg helt fra den delen av livet, ignorere det og gå videre, og leve for øyeblikkene han var med henne i stedet."

Kommentar: Du hadde revet deg selv i filler sier du. Allikevel har du altså forandret syn. Jeg kan ikke skjønne at dine eksempler kan få deg til å forandre syn? Du ramser jo opp den ene triste historien etter den andre.

"Det får være opp til enhver familie å finne ut av situasjonen. Men tilbake sitter ofte minst én såret kvinne som ikke får alt hun har lyst eller rett på fra sin mann."

Kommentar: Nettopp. Dette kommer da klart frem i historiene.

"Jeg har ofte tenkt på hvorfor flerkoneri ikke er lov, mens elskerinner er lov."

Kommentar: Hvor har du det ifra at det er lov med elskerinner? Riktignok er det ikke straffbart, men hvis mannen finner seg en elskerinne er det få norske kvinner som gidder dette.. Da er det over og ut! Når du er en selvstendig og sterk kvinne finner du deg ikke i en slik oppførsel.

Hva er egentlig så galt med flere partnere så lenge alle samtykker?

Kommentar: Hva legger du i samtykker? Hva med om du ikke har noen alternativ. Hva gjør du da? Jo du samtykker stilletiende, selv om du er såret, krenket og føler deg bedratt. Du biter tennene sammen og aksepterer din skjebne.

"Jeg ser at flerkoneri kan være en ramme for utnyttelse. Mennesker kan havne i situasjoner de ikke ønsker å være i. Men skal man forby sex siden noen tvinges til det? Eller ekteskap fordi noen blir tvangsgiftet? Eller er det nettopp tvangen som må være forbudt?"

Kommentar: Kan du utdype dette: "Men skal man forby sex siden noen tvinges til det?"

"Rettferdighetssansen min tilsier likevel at enten bør polygami tillates, eller elskerinner forbys. Men for all del, jeg skal ikke løfte noens dyner."

Kommentar: Hva har dette med rettferdighet å gjøre. Rettferdighet er likestilling mellom mann og kvinne. Punktum finale! Det kan virke som du rent intellektuelt ønske å forstå og akseptere polygami men følelsene sier noe annet. Deri oppfatter jeg innlegget som motsigelsesfullt.

Jeg finner ikke kvinne historiene særlig overbevisende. Kvinnene er fastlåst. De må bare akseptere livssituasjonen. Det eneste disse kvinnen kan kreve er å bli forsørget. Slik jeg har skjønt det kan kvinnene heller ikke skille seg.

Det er ganske sjokkerende når jeg plutselig skjønner hvordan polygami kan misbrukes i Norge. Her har vi enda et eksempel på hvordan sharia sniker seg in i vårt samfunn.

Mennene skiller seg etter norsk rett men forblir gift i henhold til sharia. Mannen henter seg en ny kone. På den måten får første konen trygdeytelser. Så kan du fortsette slik. Han forblir gift i henhold til sharia med opp til 4 koner. Skiller seg gjentatte ganger i henhold til norsk rett, og kvinnene får trygdeytelser. Så isteden for å være i stand til å forsørge kvinnene selv, som faktisk er et krav i koranen, blir isteden vårt trygde og sosialsystem som må ta forsørgelses byrden. Snedig og sjokkerende.

Mvh Hanni

 

 

Kommentar #6

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

Er på vei til fjelltur, og må svare i kveld, men akkurat at denne typen skal være opp til ektemannen sånnsett, er vel å ta i, i og med at dette er noe som er opp til begge to.

Jeg hentet det bare fra netsiden til tvangsekteskap.net. Jeg står ikke inne for hva som er riktig her. 

Men jeg har i forbindelse med min jobb måttet veilede noen muslimer om rettigheter i forbindelse med ekteskap og skillsmisse. I den forbindelse har jeg informert om norsk lov. Jeg har opplevd at det er forskjellig forsåelse av hva som skal til før  f eks en skillsmisse er gyldig i Norge

Kommentar #7

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Mennene skiller seg etter norsk rett men forblir gift i henhold til sharia. Mannen henter seg

Dette er en reel konsekvens av sharia lovene. 

Kommentar #8

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det kan se ut som om enkelte muslimske kvinner ser på muslimske menn som barn...barn som må få følge sine lyster...menn må få lov til å ekte flere kvinner fordi det er ok for dem å gi etter for forelskelse under dekke av at mannen skal forsørge en som `har det vanskelig` (lett å lyve om dette). Ja en kvinne blir `mor` for sin mann etter en tid og tillater at sitt barn (ektemann) både får sin mening igjennom og gir lov til andre forelskelser and good times. Hvor dum kan man bli...?

Ellers enig med kommentar no 2.

Kommentar #9

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Dersom jeg har forstått innlegget rett, så er det vanskelig å fatte at forfatteren har skiftet syn på polygami. Det fremgår heller ikke klart hva endringen hennes er, men seriøst? Den ene triste kvinneskjebnen etter den andre.....

 

Videre i innlegget kommer det frem at på grunn av at disse situasjonene er vanskelige, så tyr man til taushet eller løgn. Man føyer skade til skam. Det må være tungt å være muslimsk kvinne og så til de grader underlagt mannens forgodtbefinnende. Jeg skriver det på den måten fordi det kan se ut til at Islam er særdeles godt tilrettelagt for mannens tilfredsstillelse og behag.

 

Jeg vet ikke om dette har stor utstrekning i Norge, men uansett antall: Hvor er kvinnesaksforkjemperne? Har dessverre en følelse av at det spørsmålet forblir et ekko.

Kommentar #10

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Rettelse; ellers enig med Tveit sin kommentar no 1 mente jeg.

Jeg må le av den mannen som gifter seg med flere..men jøss, hvis han klarer å få kone 1 med på det slik at hun samtykker (uten tvang eller trusler - noe jeg tviler på,men) så har han jo en dum kone (noe han så skjønner selv og respekten vil således avta for henne..så er vi igang!).  

 

Kommentar #11

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Kunne du være så snill

Publisert over 9 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Det er ganske sjokkerende når jeg plutselig skjønner hvordan polygami kan misbrukes i Norge. Her har vi enda et eksempel på hvordan sharia sniker seg in i vårt samfunn.

Mennene skiller seg etter norsk rett men forblir gift i henhold til sharia. Mannen henter seg

Og fortsette med denne livsviktige informasjonen i de medier du er i stand til å slippe til.??

Det du skriver om i dette innlegget er sjølve grunnfjellet i mye av islamkritikken vi har.

Det går mer og mer opp for meg hva islam handler om av kvinnefornedrende lære.

Kommentar #12

Anonym167 Anonym

51 innlegg  342 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg synes det er skremmende at det finnes en religion som gir menn lov til ha flere koner. Enda mer skremmende at det finnes folk som følger denne religionen, og synes det er greit. Det er utrolig dårlig behandling av kvinner, å utsette dem for å være en av flere koner. At de aldri klager, sier bare mer om hvor undertrykte de er, og hvor lite de har å si om saken. Eventuelt hvor sterkt de tror at denne regelen faktisk er sann og gjeldende. Det viser hvordan "sannhet" kan binde folk i "lenker" et helt liv. 

Jeg vet ikke om du sikter til Norge, når du sier at elskerinner er lov? Det er svært få personer i Norge som går god for utroskap. Jeg har sett en økende trend nå, hvor ektepar/samboere/kjærester går inn for å tillate hverandre å ha sex med andre, hvis de får muligheten til det, og har lyst til det. Uten at det ska få negative konsekvenser for forholdet. Dette er en utvikling jeg synes er svært trist, og jeg håper at de parene som prøver ut dette, får opp øynene for hvor ødeleggende dette er. 

Dessuten... Ser jeg ikke den store forskjellen på elskerinner og flere koner. Begge deler handler vel om at mannen ikke klarer å styre lystene sine (ikke VIL styre lystene sine), og ikke ser verdien i troskap mot sin ene kone. Begge deler viser en umoden mann, ja, som et barn, som tidligere blir nevnt i en kommentar over her. Og begge deler handler om å misbruke kvinner, fordi menn tror de har rett til å gjøre som de vil. 

Kommentar #13

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Heller ikke jeg

Publisert over 9 år siden

kan forstå hva grunnlaget skulle være for å kunne endre syn på flerkoneri - ut fra et knippe heller trasige kvinneskjebner. Ville trådstarter kanskje forsøke å forklare nærmere hva hun faktisk mener har bidratt til at hun har skiftet syn? Kan det handle om at hun er blitt mer og mer vant til denne måten å tenke på, om en manns rettigheter, og derfor aksepterer det lettere? Det er rart hvor enkelt det er å la seg forblinde av det man står midt oppi. Har selv også erfart det.

Ellers synes jeg det er uvanlig mange gode kommentarer i denne tråden og de fleste går i samme retning. Spesielt peker Afsar på mange viktige momenter. Og det er viktig å forstå hvilken belastning en slik  livsførsel (som innebærer flerkoneri) vil ha for vår felles velferdskasse - på sikt. Vi har vel allerede fått merke det godt, men ingen våger å snakke høyt om det.

Jeg har selv nevnt det i flere sammenhenger, at mange 2. generasjons innvandrere reagerer sterkt på å se at endel av deres bekjente henter seg nye koner i foreldrenes hjemland, som oppbevares i innpakket tilstand på kjøkkenet hjemme, mens de selv forlyster seg på byen med norske damer. Det skal visstnok være utbredt, iflg. dem jeg har snakket med.

Norske, eller mange andre europeiske kvinner, har vel ikke samme hverken krav eller behov om å forsørges som endel muslimske uten arbeid og inntekt. Derfor er nok disse kvinnene ofte greie leketøy for en mann som er giftet til en han ikke tenner på (for å si det litt brutalt). Skulle leken få følger, vet mannen at det offentlige stiller opp for en alenemor. Og det gjelder jo uansett hva slags etnistitet hun tilhører. Hun lever ikke fett, men har mulighet til å greie seg på et vis. Selvsagt finnes det også etnisk norske som benytter seg av det offentlige på en slik måte. Desverre.

Religion kan i sannhet legge til rette for mye undertrykkende adferd. Dette er bare en liten del av alle muligheter som finnes, for dem som leter. Husker godt at det ble prediket i endel kristne miljøer også engang i tiden: dersom en kvinne er misfornøyd, bør hun gå ut og rope det til vinden...

På den måten blir en jo fort "en som aldri klager" ;)

Kommentar #14

Randi Nilsen

10 innlegg  3869 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

Jeg lurte egentlig på hvorfor han valgte bort sin første kone. Hun var utrolig vakker, og selv om vi ikke hadde noe felles språk, elsket jeg å være sammen med henne.

Stakkars. Så urettferdig at hun ikke kan få gifte seg med en bedre mann enn han, og at han bare kan gjøre som han vil. Veldig urettferdig.  At noen velger å tro på noe som er så skadelig for kvinner.

Men jeg skjønner jo at de som blir tvunget til det tror. For mange risikerer jo dødsstraff for å ikke tro på Islam. Men allikevel. Håper verden går framover for den Islamske verden også. Den er direkte skremmende.

Kommentar #15

Monica Farinetti

70 innlegg  354 kommentarer

"Flermanneri "

Publisert over 9 år siden

Da må det være tillat for kvinner å ha flere ektemenn !

Anbefaler alle å se dokumentaren om Mormonerne.

Det var en sterk dokumentar, og de katastrofale konsekvenser flerkoneri i

disse samfunnene hadde både for kvinnene og ikke minst for barna!

Monica

Kommentar #16

Monica Farinetti

70 innlegg  354 kommentarer

...korrigerer !

Publisert over 9 år siden

...det var Smiths venner.

Er ikke sikker på om Mormonerene også praktiserer dette...

Monica

Kommentar #17

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg skal se om jeg får tid til å svare her i løpet av dagen i dag, det ble en lang fjelltur i går, og det var ikke så lett etterpå, på grunn av ryggsmerter :) 

Jeg vil jo ikke la det se ut som om jeg slenger ut masse påstander og ikke står på barikadene for det hehe.  

Kommentar #18

Lars Christian Svanholm

0 innlegg  10 kommentarer

Stakkars sinte mann!

Publisert over 9 år siden

   Neida, jeg tenker ikke på han med to eller flere koner. Derimot på de som aldri har sjanse til å få en eneste en.

   Pussig at ingen tenker på mannen i denne debatten. Siden det blir født ca. like mange menn som kvinner så vil jo en ordning med inntil fire koner pr. mann kunne medføre at  25% av mennene får alle kvinnene. Store grupper av den mannlige befolkningen vil aldri ha noe håp om kone og familie.

   Ordningen med flerkoneri kan bare fungere i land med stor sosial og økonomisk urettferdighet.  Helst med et diktatorisk regime som kan holde sinte, frustrerte og fattige menn på plass. Men som vi nettopp har sett, tilslutt sprakk det for menn i Tunisia, Egypt, Libiya og Syria. Nettopp store grupper av unge menn som innser de aldri vil kunne stifte familie blir nevnt som viktig drivkraft til den arabiske revolusjonen. De hadde ingen ting å tape. Da smeller det!

   Så vil kanskje noen hevde at flerkoneri fungerer jo i Norge uten alt for store tumulter. Så lenge en begrenset del av befolkningen henter nye koner fra sitt gamle hjemland kan det se slik ut. Jeg forstår det slik at felleskapets midler via Nav brukes til å finansiere uoffisielle ekstra shariakoner med tilhørende barn.

   Hvis mine skattekroner i økende grad brukes til å gjøre fattige menn i Pakistan og midtøsten koneløse så tror jeg dette etterhvert kan bli en belastning på min og andres skattemoral.  

    

        
 

Kommentar #19

sissi solsvik kringlebotn

5 innlegg  8 kommentarer

Flerkoneri

Publisert over 9 år siden

Hei!

Leste innlegget ditt og tenkte at flerkoneri bør være et udiskutabelt  tema i et demokratisk samfunn. Flerkoneri er og blir diskriminering av kvinner. Det samme er nikab.

Muslimer og andre religiøse grupperinger velger blant annet å flykte til Norge på grunn av at deres samfunn ikke fungerer. Dersom de alikevel vil ha en hverdag som bl.a. inneholder disse kvinnefiendtlige skikkene som flerkoneri er ,hadde det vel bedre å flykte til hovedsete for  Islam, nemlig Saudi Arabia. Debatten her bør være å undervise og opplyse hvilke rettigheter kvinner har i et demokratisk samfunnn. Tror på ingen måte at noen synes det er greit at ektefellen har flere koner. Isåfall er det et resultat av indoktinering.

 

 

Kommentar #20

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Monica Farinetti. Gå til den siterte teksten.

...det var Smiths venner.

Er ikke sikker på om Mormonerene også praktiserer dette

Har såpass god kjennskap til Smiths venner at jeg med sikkerhet kan si at det ikke praktiseres flerkoneri blant dem. Så det første du kom med (mormornere) er nok absolutt mer riktig. Mener jeg selv også så et slikt tv-program, fra fundamentalistiske mormoner-miljøer i ulike samfunnslag i USA. Det var ikke spesielt lykksalig for disse kvinnene som ble forventet å leve tett innpå andre koner i en trang og kummerlig campingvogn-tilværelse. Slikt er det ingen forunt å måtte leve - bare fordi mannen skal ha sine rettigheter intakt!

Enig med den som skrev at dette nok i stor grad handler om indoktrinering - heller enn egne ønsker og behov.

Kommentar #21

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Til Hanni

Publisert over 9 år siden

Kommentarer til hele innlegget til Hani:

«Hvordan i alle dager kan du innføre full likhet? Når du velger deg en ny kone vil mannen selvsagt være mest interessert i henne.»

Dette handler vel om intensjonen til mannen. Meningen med å ta en kone til, er jo å gjøre det for Allahs skyld. Kanskje en kvinne som har mistet forsørgeren sin i krig, eller en enke av andre årsaker. Fraskilt kvinne som ikke blir gift igjen. Altså i kulturer hvor dette med å være skilt desverre er ett sosialt stigma. Om han gjør det kun fordi han er lei det han alerede har, kan man jo snakke om forskjellsbehandling. Den eneste gangen han har lov til det, er når han er nygift. Dersom han gifter seg med en til kone, kan han være tre dager alene med henne dersom hun tidligere var gift, om hun ikke har vært gift før, kan han være syv dager med henne.

«Her sier du eksplisitt at det ikke er noe hyggelig å bli gamma og forlatt. Jeg kan forestille meg hva kvinnene måtte føle. Smertefullt at du blir byttet ut med en ung vakker kvinne.»

Har jeg sagt noe annet enn at det ikke er noe særlig hyggelig? Denne kvinnen valgte å bli i ekteskapet, sånn kun fordi, hun hadde vel egentlig ikke noe interesse av mannen lenger, men heller ikke noe interesse av andre menn heller, det er jo ikke normalt at seksti år gamle damer blir gift i mange land sånn uten videre på en måte. De hadde hatt sitt liv sammen, og for hennes del var det over, men de skilte seg heller ikke, noe som hadde vært løsningen her.

«Det kan også være at dere ikke har noen reelle alternativ. Muslimske kvinner er og forblir prisgitt mannens økonomi. Derfor bør alle innvandrer kvinner få tilbud om utdannelse og jobb i Norge. Slik at de kan forsørge seg selv.»

Dette er noe jeg synes er veldig viktig, men mange, også norske kvinner, velger å bli forsørget, og være hjemme med barna i alle fall i en periode mens de er små, fordi de ønsker å tilbringe tid med sine barn. Jeg er hel-norsk, men har også valgt denne løsningen, men gikk tilbake til arbeidslivet igjen da den minste var tre år gammel. Det er ett valg man velger ofte for barnas skyld.

«Hvis polygami skal fungere forutsetter det at kvinnene i utgangspunktet selv velger denne ordningen. Slik tror jeg det ikke er.»

Noen gjør det, andre gjør det ikke. Noen, spesielt her i Europa, leter etter å bli andrekone, fordi de har situasjoner i sine liv som tilsier at det kan være greit. Har spesielt sett dette blandt konvertitter, men er veldig forskjellig fra miljø til miljø.

«Jeg skjønner godt at Halima ble satt ut. Du blir sittende igjen alene tullet in i en niqab og mannen dater en ung lys jente som pynter seg.»

Jeg skjønner henne veldig godt, men hun og mannen har det faktisk veldig fint når de er sammen, finner på ting og koser seg best de kan til tross for at de har mange barn. Men jeg har alltid forstått henne, det er ikke det, hun visste hva hun gikk til, han sa i fra på forhånd at det var det han ønsket på sikt, og hun syntes det virket ok.

«Du hadde revet deg selv i filler sier du. Allikevel har du altså forandret syn. Jeg kan ikke skjønne at dine eksempler kan få deg til å forandre syn? Du ramser jo opp den ene triste historien etter den andre.»

Ja, jeg har endret syn. Fordi jeg har sett kvinnen bak dette. Kvinner som er både sterke og ikke ofre i det hele tatt. Jeg trodde det var svake kvinner som aksepterte sånne situasjoner, men det var det ikke. Det er kvinner i alle livets faser. Unge, flotte jenter som går inn i det selv, eldre, fantastiske og kloke kvinner som har fått det på seg av andre,

«Hvor har du det ifra at det er lov med elskerinner? Riktignok er det ikke straffbart, men hvis mannen finner seg en elskerinne er det få norske kvinner som gidder dette.. Da er det over og ut! Når du er en selvstendig og sterk kvinne finner du deg ikke i en slik oppførsel.»

Mange muslimske kvinner velger også å skille seg om mannen vil ha en til kone, eller evnt velger å beint ut nekte mannen det, og han følger hennes ønsker. Om han likevell gjør det, går hun. Noen velger å se på det som en test, og følger Guds vilje og aksepterer det. Det er vel opp til etthvert menneske å velge hva de vil gjøre.

«Hva legger du i samtykker? Hva med om du ikke har noen alternativ. Hva gjør du da? Jo du samtykker stilletiende, selv om du er såret, krenket og føler deg bedratt. Du biter tennene sammen og aksepterer din skjebne.»

Det finnes mennesker som gjør dette totalt frivillig.

«Kan du utdype dette: "Men skal man forby sex siden noen tvinges til det?"»

Ja, tanken min er at det finnes jo mennesker som tvinges inn i flerkoneri, som ikke ønsker å være i den situasjonen. Så derfor velger man å holde det forbudt. Mange tvinges til sex, men vi kan jo ikke forby det. Selv om noen tvinges, så rammer det desverre uskyldige. Se på feks UDI. De nektet 5000 familiegjenforeninger, og skryter av at de stoppet 10 tvangsekteskap. 4990 par får da ikke være sammen for at 10 ble stoppet. Og kanskje bare 10 til av de 4990 var tvang?

«Hva har dette med rettferdighet å gjøre. Rettferdighet er likestilling mellom mann og kvinne. Punktum finale! Det kan virke som du rent intellektuelt ønske å forstå og akseptere polygami men følelsene sier noe annet. Deri oppfatter jeg innlegget som motsigelsesfullt.»

Her er det vel mer motsatt, at følelsene mine ovenfor de som lever i det, har endret seg, men at jeg ser jo at det er forbudt her, og ærlig talt, det er ikke en sak jeg på noe vis prioriterer i det hele tatt, det er ikke så viktig, jeg ble spurt om å skrive litt om mine følelser og tanker rundt dette etter en diskusjon på Twitter.

«Jeg finner ikke kvinne historiene særlig overbevisende. Kvinnene er fastlåst. De må bare akseptere livssituasjonen. Det eneste disse kvinnen kan kreve er å bli forsørget. Slik jeg har skjønt det kan kvinnene heller ikke skille seg.»

De kan skille seg. Skilsmisse er lov i islam. De kan kreve mye når de er i ett ekteskap med flere koner.

Kommentar #22

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Mener jeg selv også så et slikt tv-program, fra fundamentalistiske mormoner-miljøer i ulike samfunnslag i USA. Det var ikke spesielt lykksalig for disse kvinnene som ble forventet å leve tett innpå andre koner i en trang og kummerlig campingvogn-tilværelse. Slikt er det ingen forunt å måtte leve - bare fordi mannen skal ha sine rettigheter intakt!

Det er mormonere, og ikke Smiths venner ja.

I Sisterwives er det ingen trailere, tvert imot har alle hvert sitt store hus.  

Kommentar #23

Monica Farinetti

70 innlegg  354 kommentarer

På villspor !

Publisert over 9 år siden

Det er sammenheng mellom udemokratiske, mannsdominerte

samfunn og flerkoneri.

Så hvem skal man klage til når all motstand mot autoriteter blir slått ned og med trussler

om å ikke få se sine barn eller andre familiemedlemmer ?

Mistenkelig er det også at det er bare menn og at de velger stadig yngre koner...!

Kaller dette ren mannsjåvinisme !

Monica

Kommentar #24

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Nei, ikke sant...

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

I Sisterwives er det ingen trailere, tvert imot har alle hvert sitt store hus

Der kommer dette med status i samfunnet inn - også i dette spørsmålet. Og det er klart at det har en hel del å si, i spørsmål som dette, med tanke på valgfrihet. Jeg fikk også med meg at noen av disse mormonerne som delte mann, hadde det meste av materielle goder, mens andre igjen måtte klare seg med en heller trasig trailertilværelse, der de hadde valget mellom å lytte til sengeaktivitet fra mannen og en annen kvinne eller vandre utendørs mens det pågikk.

Jeg vil sammenligne dette med de kvinner, som innen muslimske miljøer er såkalt intellektuelt sterke kvinner, som selv gjør sine valg og har en viss makt over sine menn, og de som slett ikke er så ressurssterke og istand til selv å velge. Kanskje er de ikke engang voksne (etter vår målestokk).

Det er alltid greit å kunne velge egen livsførsel, så lenge det faktisk dreier seg om reelle valg.

Kommentar #25

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det blir sagt av Saxelin at mannen kan ta flere koner hvis noen betingelser er oppfylt. 1) Man må ha evne til å forsørge og å ha to boliger (i Egypt f.eks. er det vel ca. 10% av de rikeste som praktiserer flerkoneri) 2) Ny kone må trenge hjelp fordi hun har vært igjennom en `ekstrem` situasjon.

Der det skurrer for meg er hvorfor akkurat `en kone til` kom opp som alternativ fra Gud mellom han og Mohammed. Er det ikke egentlig å forsørge en annen man legger muligheten åpen for? En god gjerning?

En god gjerning er vel ikke å be sin partner om å få ligge med den man hjelper? Det blir jo å aktivt gå ut å såre en annen som er glad i en og samtidig nekte denne andre å søke trøst hos en annen når mannen ligger med kone no 2.. Er det ikke bedre kun å hjelpe en eldre kvinne, f.eks. som er enke, istedenfor og også se etter en kvinne som man vil ha sex med? Synes det er umoralsk. Men kvinner kan jo velge selv, selvfølgelig - utfra troen på Gud. Troen hjelper jo kvinnen til å akseptere at det som skjer er Guds vilje. Og kvinner har den ventil at de kan klage til hverandre, det hjelper sikkert og.  

Kommentar #26

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Shabana Rehman

Publisert over 9 år siden

Sitat: Jenter: husk at dere er født som vakre, majestetiske skapninger, kroppen deres er hellig, den er vakker, myk og følsom. Sinnet deres er mystisk, vilt og frodig. Fremtiden ligger foran dere, der kan dere skape, danse, synge, skrive, meditere, tenke, utforske, klatre, vinne og leve livet deres slik som dere selv ønsker. Hvis ikke vi kvinner snakker sammen og deler våre erfaringer på tvers av de forbannede religiøse, kultruelle og sosial barrierne, vil abslolutt alt fortsette som før.

Det du ikke vet har du ikke vondt av. Lenge leve friheten.

Lykke til videre Saxelin

Kommentar #27

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Insinuerer du at jeg ikke vet hva frihet er?

Kommentar #28

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Og tenk hvor mye penger det kan bli av det i Norge - med flere koner og masser av unger.

Kommentar #29

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det er jo ikke akkurat normen her da. Jeg har ett ganske bredt kontaktnett blandt muslimer i Norge, og jeg kjenner ingen nært innpå livet, bortsett fra ett par hvor konen bor i ett annet land (ikke parets opprinnelsesland, men ett naboland, hvor mannen har bodd en stund) og jeg vet om ett par menn som har to koner. Vet om ett par stykker til som har prøvd, hvor det ikke fungerte. 

Om man gjør det på riktig måte, skal jo han forsørge dem begge, så lenge en forsørges av staten, blir det jo en slags urettferdighet, og man behandler dem ikke likt egentlig.  

Kommentar #30

Lars Christian Svanholm

0 innlegg  10 kommentarer

Flerkoneri, -forkastelig egoisme!

Publisert over 9 år siden

   Sølva Nabila Saxelin, jeg hadde gjerne sett at du forsøkte å forklare meg hva man skal si til de menn som i et samfunn med flerkoneri nødvendigvis aldri kan ha noe håp om å få stifte familie.

   Flerkoneri kan nok fungere i et middelaldersamfunn hvor fattige menn innfinner seg med sin skjebne forde det ikke er noe tema å utfordre makten. Men sosial urettferdighet er en av flere årsaker til at det nå koker i mange muslimske land. Et steg i riktig retning var om verdens imamer nå tok en sniktitt i det nye testamente og deretter sa: "Fra nå av skal hver mann ha sin hustru, og hver kvinne sin mann." 

    Flerkoneri er først og fremst hensynsløs utnyttelse av kvinner, dernest grovt urettferdig mot de lavere sosiale sjikt blant menn. 

   Samfunn med en så tilbakestående sosial tankegang at de fortsetter å akseptere dette vil i vår internettid ikke klare seg i verdenskonkurransen. De vil gå i grus, eventuelt fortsette å befinne seg i ruiner. 

Kommentar #31

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det hadde vært fint om Saxelin kunne svare på spørsmålene jeg stilte i min kommentar no 25. For så langt jeg har forstått det så var det Mohammed som lystet på flere kvinner og fikk så en regel rundt hvordan han kunne få til det slik at det hørtes `barmhjertig` ut.  

Kommentar #32

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Jada

Publisert over 9 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

så var det Mohammed som lystet på flere kvinner og fikk så en regel rundt hvordan han kunne

muhammed designet nok sin ideologi på en sånn måte at hans egoistiske behov og lyster ble tilgodesett.....
Det verste er at han har fått med seg så mange på å innføre denne superegoideen videre helt til dagens virkelighet i 2012.
Og denne ideen har altså Saxelin funnet å være en grei måte å organisere familie og samfunn på.
Er det rart at mange er bekymret for at Norge skal bli snikislamisert?

Kommentar #33

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

Det hadde vært fint om Saxelin kunne svare på spørsmålene jeg stilte i min kommentar no 25. For så langt jeg har forstått det så var det Mohammed som lystet på flere kvinner og fikk så en regel rundt hvordan han kunne

Jupp. Svaret kommer her. Jeg har vært litt opptatt med å alikevell sende mine barn til Spania, ferien gikk ikke i vasken alikevell :) 

Sitat: «Der det skurrer for meg er hvorfor akkurat `en kone til` kom opp som alternativ fra Gud mellom han og Mohammed. Er det ikke egentlig å forsørge en annen man legger muligheten åpen for? En god gjerning?»

Jo, selvsagt kan man forsørge andre uten å være gift med dem, men ekteskapet gjør at man kan være alene med denne andre personen, sånn at hun også får andre behov oppfylt. Kvinner som ikke har de seksuelle behovene, velger jo ikke nødvendigvis å gifte seg igjen, mens en ung enke eller fraskilt kvinne kanskje har seksuelle behov hun også ønsker å løse, i tillegg. Behovet for å bli elsket igjen, og ikke bare forsørget. Ekteskapet er jo mer enn bare penger i hånda, selv om man kanskje lever i ett fornuftsekteskap, som jo er vanlig i enkelte kulturer. Og i islam, uansett kultur, er jo sex kun innenfor ekteskapet.

Eller så er de forsørget av sin far, jobber selv, eller har andre løsninger, men rett og slett trenger det å ha en annen i livet. Jeg selv kunne ikke tenkt meg den løsningen, og en mann med en til kone hadde nok kommet langt langt ned på listen min over potensielle partnere, men jeg respekterer den som velger dette som en løsning. Jeg har ikke noe problem med at noen gjør det, selv om jeg ikke vil. Det er bare det jeg, på en litt krøkkete måte, forsøker få fram.

Dessuten er det jo ikke sikkert at første kona har noe imot det. Hva vet vi? Jeg vet om kvinner som bevisst har lett etter menn som ønsket dette, fordi de ville ha en stor familie. De få konvertittene jeg vet som har ønsket det, har hatt ønsket fordi de ikke har muslimsk familie selv, og derfor fått den muslimske storfamilien via ett slikt ekteskap, som de savner.

Når jeg snakker om forsørgning, sånn for å ha det sagt, mener jeg i land hvor man ikke har overgangsstønad eller andre støtteordninger for enslige mødre. Ikke her, hvor man har systemer, muligheter for jobb, osv, når man blir alene.

 

Kommentar #34

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Takk for svar Saxelin!

Men finnes det noe grunnlag i Hadith eller i Koranen for å hevde at flerkoneri baserer seg på kvinners seksuelle behov? At i tillegg til å forsørge og å gjøre en god gjerning så er målet også først og fremst å tilfredsstille flere kvinner seksuelt?

Etter min forståelse så kan jeg ikke se at dette kan stemme. Da vil det jo følge at kvinners seksualitet også vil kreve å ha en mann no 2, i det mannen ikke er tilgjengelig for kone no 1 når han elsker med kone no 2.

 

Kommentar #35

Lars Christian Svanholm

0 innlegg  10 kommentarer

Bevare oss fra et slikt samfunn.

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

Det er bare det jeg, på en litt krøkkete måte, forsøker få fram.

Jeg vil sterkt anbefale at du heller bruker litt mer tid på dine innlegg. For "krøkkete" blir desverre en korrekt beskrivelse av din framstilling. Riktig pussig er det siden du sier du er glad i å skrive. Likevel er setningene dine så slurvete formulert at det krever leserens velvilje å oppfatte hva du ønsker å si.

Enda verre er det at man blir i tvil om sannheten i det du sier. Du påstår nå at det finnes kvinner som foretrekker menn med planer om å anskaffe seg flere koner på et senere tidspunkt. Dette bl.a for å sikre seg en stor nok muslimsk familie. Til og med blant konvertitter. Jeg antar du mener europeiske kvinner oppvokst i vår kultur. Kan vi få noen henvisninger til troverdige utsagn fra europeiske eller andre ugifte kvinner som uttaler seg slik?

Jeg mistenker at du bare dikter opp udokumenterbare påstander som passer inn i forsvaret av ditt opprinnelige innlegg.

Jeg legger og merke til at du slett ikke vil svare meg på mine spørsmål om de ugifte mennenes situasjon, og den samfunsmessige betydning av å ha en stor gruppe menn gående uten håp om å få oppleve ektefelle, barn og familie.

Med den tankegang du viser i dette spørsmålet er du etter min mening etisk fullstendig på villspor.

Kommentar #36

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.

Men finnes det noe grunnlag i Hadith eller i Koranen for å hevde at flerkoneri baserer seg på kvinners seksuelle behov? At i tillegg til å forsørge og å gjøre en god gjerning så er målet også først og fremst å tilfredsstille flere kvinner seksuelt?

Etter min forståelse så kan jeg ikke se at dette kan stemme. Da vil det jo følge at kvinners seksualitet også vil kreve å ha en mann no 2, i det mannen ikke er tilgjengelig for kone no 1 når han elsker med kone no 2.

Det baserer seg jo på mange ting, hverken kun seksuelle behov eller forsørgningsbehov. Det å ha en mann. Det å ha en kompis, en beskytter, en likeverdig, en å henge sammen med, selv om det er bare halvparten av tiden, kan være det noen trenger... "Halima" i historien her, visste jo hva hun gikk til, fordi mannen sa i fra om det på forhånd, men hun ville være sammen med ham, og ville ha det å ha en ektefelle, uansett hva man bruker ham til. En muslimsk mann kan ikke være alene med en kvinne engang uten at de er gift, langt mindre ha sex. 

Nå er dette ikke noen fanesak jeg har, som sagt, jeg mener bare at det kan fungere bra, og det kan fungere dårlig. Men så lenge de som er i en slik situasjon, selv godtar det, bør vi andre ikke dømme.  

Kommentar #37

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lars Christian Svanholm. Gå til den siterte teksten.

Jeg legger og merke til at du slett ikke vil svare meg på mine spørsmål om de

Kan veldig gjerne svare på det, men har desverre hatt noen hektiske dager på hjemmebane, som har tatt mye tid og energi. Ikke alltid like lett å styre skuta.

Går over innleggene litt etterhvert i kveld, om jeg får tid.  

Kommentar #38

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lars Christian Svanholm. Gå til den siterte teksten.

Enda verre er det at man blir i tvil om sannheten i det du sier. Du påstår nå at det finnes kvinner som foretrekker menn med planer om å anskaffe seg flere koner på et senere tidspunkt. Dette bl.a for å sikre seg en stor nok muslimsk familie. Til og med blant konvertitter. Jeg antar du mener europeiske kvinner oppvokst i vår kultur. Kan vi få noen

Dette er kvinner jeg kjenner personlig, og har snakket med, personlig. Sitater fra lukkede forum deler jeg ikke, men blandt annet har det vært diskutert på forumet her http://sisters.islamway.net/forum/index.php? , ganske så åpent. Nå ser det derimot ut til at forumet er stengt, jeg har ikke vært der på år og dag, så jeg vet ikke helt. 

 

Kommentar #39

Lars Christian Svanholm

0 innlegg  10 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sølva Nabila Saxelin. Gå til den siterte teksten.

Går over innleggene litt etterhvert i kveld, om jeg får tid.

Jeg forstår at jeg desverre bare kan håpe at du får tid til noen betraktninger om de koneløse menn i flerkoneriets virkelighet. 

 

Kommentar #40

Sølva Nabila Saxelin

1 innlegg  35 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Lars Christian Svanholm. Gå til den siterte teksten.

Jeg forstår at jeg desverre bare kan håpe at du får tid til noen betraktninger om de koneløse menn i

Ettermiddager med lekser og styr er ofte litt hektiske her, og det kan virke litt demotiverende på enhver :)

Her i Norge har vi jo dette problemet med menn som ikke blir gift. I mange andre land er det krig, og de har det motsatte problemet. Her har vi svært mange menn i gifteklar alder som enten avvises av kvinner fordi de er asylsøkere feks, eller ikke har jobb, eller mangler nettverk, det ser vi hver dag her på FB, jeg er hverken singel eller pen, men har da fått min del av frierier online.

Det å da ta en kone til, synes jeg er dårlig brødresolidaritet. Da mannen min ble utsatt for en dame som ville gifte seg med ham, forsøkte han be henne finne en annen. noe hun tydeligvis også gjorde, fordi hun ble da stille. Han kunne sikkert hjulpet henne med å finne noen konkrete, men han ville ikke ha kontakt med dama i det hele tatt.

Men at en mann kan ta en kone til, når kompisen er singel, skjønner jeg faktisk ikke. Spesielt om kompisen er en bra og ærlig mann, og ett godt manne-emne. 

Kommentar #41

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 9 år siden

`Men så lenge de som er i en slik situasjon, selv godtar det, bør vi andre ikke dømme.`

Langt på vei enig i det. Det har bare flere uheldige konsekvenser enn heldige konsekvenser så det er viktig at samfunnet ikke legger til rette for denne praksisen. I Egypt, f.eks. er det vanlig blant de rike (ca 10%) av befolkningen og i Norge er det ikke lev og ikke vanlig. Det er jeg glad for :)  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere