Verdidebatt

Skremmende kristenkonservative?

Det religiøse høyre taper i USA og kan skremme ungdommen vekk fra religionen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter lang betenkningstid annonserte president Barack Obama onsdag at han støtter homofile ekteskap. Det er nok et smart trekk. På denne måten sikrer han at grasrota, som er svært viktig i valgkampen, faktisk stiller opp, og at de sender ham penger. Og han skifter fokus fra økonomien, som meningsmålingene viser er en dårlig sak for ham, til verdispørsmål.

Det hevdes gjerne i norsk debatt at det kristne høyre er en voksende trussel i USA. Men både den politiske utviklingen og samfunnsforskningen viser at dette ikke er riktig. Det kristne høyre hadde utvilsomt fremgang på 1980-tallet, men i dag er de fleste av disse organisasjonene og lederskikkelsene borte eller svekket.

Falt. Andelen evangelisk kristne økte på 1980-tallet, men er nå falt tilbake til utgangspunktet igjen. Den gruppen som virkelig øker kraftig i USA, er de som ikke har noen religiøs tilhørighet. Blant dem under 29 år tilhører en av tre denne gruppen. USA nærmer seg Europa, om enn sakte.

De kristenkonservative har gang på gang mislyktes i å få sin kandidat nominert som republikanernes frontmann, senest med Rick Santorum, Rick Perry og Michele Bachmann. Unntaket er George W. Bush, som hadde støtte fra brede grupper i partiet.

Når de kristenkonservative taper kampen om presidentnominasjonen er det først og fremst fordi deres saker ikke lenger er velgervinnere. Meningsmålinger viser at de verdikonservative har tapt kampen om den amerikanske opinionen. Unntak er abortsaken, der det ikke er mulig å se en klar trend. For første gang har det i år kommet flere meningsmålinger som viser et flertall for homofile ekteskap, ikke bare for partnerskap.

Svekkes. Et flertall av de som deltar i republikanernes nominasjonsvalg innser at partiets sjanser svekkes dersom de velger en kandidat som ligger for langt til høyre i verdispørsmål. Til andre verv, lokalt og i Kongressen, der du ikke må vinne over hele landet, er det annerledes. Der vinner de konservative frem mange steder.

Dersom republikanerne går for langt i kristenkonservativ retning, får det to effekter. Den første er enkel å forstå: De skremmer bort velgere fra partiet, særlig de unge og mer sekulære.

Den andre er mer oppsiktsvekkende: Ved å skape en assosiasjon mellom parti og religion, skremmer de også liberale mennesker vekk fra religiøsitet.

Endrer religionen. I sin bok American Grace fant Robert Putnam at liberale kirkegjengere og kirkefremmede konservative ofte løser denne motsetningen ved å endre sin religion, fremfor sin politikk. Politisk ståsted driver altså religiøst ståsted.

Mange unge amerikanere er så negative til konservative republikanere at det driver dem til et stadig mer negativt syn på religion. «Santorum er ateistenes viktigste rekrutteringsagent», sa David Silverman, lederen for American Atheists, til meg under den store ateistdemonstrasjonen i Washington før påske.

Samtidig signaliserer KrFs programkomite her hjemme at partiet er på glid i kampen mot homofile ekteskap, og kanskje kan komme til å oppgi denne. De tapte sakers parti har vel innsett at også denne saken er tapt.

KrF nisjeparti. Men fra et velgertaktisk ståsted bør KrFs vurderinger være andre enn republikanernes. KrF er et nisjeparti, ikke et parti med ambisjoner om at et flertall av velgerne skal støtte dem. Da må de være forsiktige med å gå vekk fra standpunkter som gir partiet særpreg. En del velgere vil ta en ny kikk på et KrF som justerer kursen i homofilispørsmål. Andre velgere, og ikke minst tillitsmenn, vil isteden ta en kikk på Frp eller velge sofaen.

I Norge finnes det ikke noen klar assosiasjon mellom Kirken og KrF. Hva KrF mener i verdispørsmål har altså ikke den «skremmeeffekten» som republikanernes standpunkt har i USA.

Snarere mener jeg å se et stadig sterkere sammenfall Kirkens og SVs standspunkter.  Kirken fremstår som «SV med sakramenter», mens Human-Etisk Forbund er «SV uten sakramenter». Etter hvert kan dette bli et problem for borgerlige velgere.

INNLEGGET BLE FØRST PUBLISERT PÅ VÅRT LANDS DEBATTSIDER 14. MAI 2012

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt