Verdidebatt

Baltikum

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva vet du om Baltikum representert ved Estland, Latvia og Litauen, samt Polen ?

Jeg blir mer og mer sjokkert over hvor lite kunnskap vi har om disse landene og spesiellt Litauen. Jeg forholder meg først og fremst til Litauen som jeg nå driver å samler kunnskap om. De ble frigitt Sovjetsystemet i 1991 og er nå både EU og NATO-medlem. Baltikum er faktisk Skandinavias naboland og ikke lengre unna enn at en kan hive seg i bilen å kjøre dit. Jeg kan godt nevne Polen også i denne sammenhengen.

Poenget mitt er at vi vet allt for lite om våre naboer i øst. Og det er ikke slik jeg trodde at de snakker Russisk. Hver av de Baltiske land har sitt språk og sin kultur. Hvem av dere visste at Litauerne betraktet Nazistene som frigjørere da de kom fra Polen og skulle ta Russland. Russerne er ikke noe godt likt i Litauen og har nok blitt betraktet som undertrykkere...

Hva med Litaujødenes historie under siste verdenskrig? Jeg vet at det finnes et stort minnesmerke der over drepte jøder...

Så vidt jeg vet så er alle disse landene katolske, og det fikk en et veldig godt innblikk i når en passerer gjennom Polen. Over allt var det reist små "bautaer" i vegkantene over trafikkdrepte. Alle hadde friske blomster, og dette var også tilfelle midtvinters.

Nasjonalretten til Litauen ligner faktisk veldig på klubb eller komper som det heter her på sørlandskysten....

For min egen del så vet jeg at jeg med ganske stor sikkerhet at jeg skal tilbake til Litauen. En sterk dragning har satt seg fast mot dette landet som klarer seg bra så lenge alle har jobb, men intet sosialt nettverk som fanger opp hvis en mister inntekta si. Økonomer og investorer har for lengst inntatt landet for å gjøre seg fete. Jeg vet at en Nordmann som har investert der borte produserer svinekjøtt nok til hele det Norske forbruket, men hva med Jesus? Er det noen som har tenkt på at dette folket også trenger evangeliet. Jeg finner absolutt intet (ingen aktivitet) ved søk på internett eller andre steder.

Jeg vil påsta at Litauen er det glemte land, og det værste er at det er våre naboer vi snakker om...

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt