Verdidebatt

Den protestantiske rasismen

Nå vet jeg ikke om dette temaet er blitt drøftet før, men nå fikk jeg lyst til å dele mine spesielle tanker om denne protestantismen, som har gjennomsyret vårt samfunn, på godt og vondt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidligere har jeg tilhørt både Statskirken og ett luthersk trossamfunn. I disse dager hvor Statskirken sannsynligvis blir fjernet, og Grunnlovens endres, vil jeg fortelle hvorfor MIN tro på den "normale", ihvertfall lutherske kristendommen forsvant.

Jeg vil påstå at året 1537, var ett katastrofens år, på linje med 1940, fordi det var da det religiøse mørket senket seg over Norge, og senere manifestert i 1814 i Grunnlovens paragraf 2.

Da sa man farvel til troens mystikk, og hilste velkommen den harde, annerledes-fiendtlige lutherdommen, som siden har preget ikke bare vårt land, men også våre nærmeste naboland i Europas hovedsakelige, germanske og finsk-ugriske nærområde.

Det verste var at det ble trødd nedover hodene på oss, av "vår" Konge, Christian lll, som dermed, blant flere ting, gjorde Norge til et lydrike av danskene.

Hva er det spesifikt jeg har så mye imot lutherdommen, og protestantismen?

For det første, er jeg jo selv unitarianer, altså protestant, men jeg ser meg dog i den rekkefølgen også...Først unitar(ianer), så protestant.

La oss ta noen hovedpunkter:

1.Hvorfor er så mange protestanter mistenkelig og fiendtlig mot andre medkristne (katolikker, ortodokse), og ikke minst mot muslimer, og grupper man velger å kalle New Age? Man kaller til og med buddhister, hinduister og jainister for New Age, enda de beviselig er eldre religiøse grupper enn kristendommen?

Katolikker spesielt, blir anklaget for å drive avguderi med helgendyrkelser og Paven blir utpekt av utrolig mange som selve Antikrist. For eksempel i Amerika ble, og blir irer, italienere og andre katolske folkegrupper sett ned på som annenrangs borgere, bare eller mye pga av sin tro....sin kristne tro!

Islam blir regnet som selve Djevelens verk, og Koranen som ett voldelig, farlig "makkverk". Hvis man prøver å bygge litt bro mellom kristendom og islam, så blir man avfeid nesten som femtekolonist, svak i troen og "sosialistisk"....Enda jeg er anti-kommunist :-).....

Ortodokse kristne blir heldigvis "spart", for de er ingen trussel mot Luthers håndlangere, siden de er så få i vårt land, og dessuten er enda mer fremmed enn katolisismen kanskje.

Dermed kommer vi inn på en annen ting, nemlig: De som er redd for Norges lutherske og protestantiske fremtid, er de rett og slett bare redd for litt god gammeldags konkurranse?

Vi vet jo at islam vokser her i landet, men katolisismen vokser faktisk enda mer. Dette mest på grunn av arbeidsinnvandring fra Øst-Europa, og kanskje Sør-Europa etterhvert.

Og hvem glemmer protestantenes "yndlinger"? Nemlig jødene, som Luther talte så varmt om?

Lutheranere, pinsevenner og andre lavkirkelige protestanter nemlig elsker Israel og jødene....Gud har jo en viss plan med Det Hellige Land,,,og palestinerne?

Nei, de består mest av smådjevler (muslimer), og avgudsdyrkere (ortodokse, katolske), pluss noen "ekte kristne" ( lutheranere, anglikanere), men de er det ikke så farlig med.....De kan nok alltid ofres, for Guds store plan. Sola Fide gjelder , gode handlinger fører jo ingensteds!.....Og de jødene, som ikke omvendes og blir frelst? Vel, jaja, pytt pytt.

MEN, hva er bra med protestantismen?

Jo, vi har f eks den protestantiske etikk.......Det som gjør de protestantiske land mest overlegen, nemlig vår gode arbeidsmoral som vi kan takke herr Luther for?

Selv mistenker jeg kulturen som grunn for arbeidsmoralen her til lands, men etikken?

Ikke mye etikk , når man ser på våre byer nattestid i helgene, eller det moralske forfallet ellers i samfunnet, som våre ukristelige regjeringer har styrt til. Eller når man er så snill at drapsmenn har det bedre enn offerene, i utallige straffesaker.......

Arbeidsmoralen, tror jeg forresten har mer med vår kjølige og "straight to business"-kultur....Men den finnes jo også i ikke-germanske land som Finland, Japan, Korea, og delvis også i Polen og Baltikum, osv....

Nå er dette innlegget satt bittelitt på spissen, og jeg håper jeg ikke har såret noen sarte (eller harde) hjerter.....Men som sagt, dette er mye av grunnen til at jeg sa "ha det bra!" til lutheranismen, men ikke NØDVENDIGVIS protestantismen. Jeg har det egentlig ganske så komfortabelt som unitar, fordi jeg kan kombinere min gudstro med fornuft (vitenskap)....Med plass også til gode handlinger.

Men la meg også tilslutt, si at jeg er meget fornøyd med at den nye Grunnloven fortsatt har plass til det kristne, selv om den ikke lenger favoriserer en viss kristen tro.......

MVH

SAF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt