Sten André Fagermo

59

Den protestantiske rasismen

Nå vet jeg ikke om dette temaet er blitt drøftet før, men nå fikk jeg lyst til å dele mine spesielle tanker om denne protestantismen, som har gjennomsyret vårt samfunn, på godt og vondt.

Publisert: 15. mai 2012

Tidligere har jeg tilhørt både Statskirken og ett luthersk trossamfunn. I disse dager hvor Statskirken sannsynligvis blir fjernet, og Grunnlovens endres, vil jeg fortelle hvorfor MIN tro på den "normale", ihvertfall lutherske kristendommen forsvant.

Jeg vil påstå at året 1537, var ett katastrofens år, på linje med 1940, fordi det var da det religiøse mørket senket seg over Norge, og senere manifestert i 1814 i Grunnlovens paragraf 2.

Da sa man farvel til troens mystikk, og hilste velkommen den harde, annerledes-fiendtlige lutherdommen, som siden har preget ikke bare vårt land, men også våre nærmeste naboland i Europas hovedsakelige, germanske og finsk-ugriske nærområde.

Det verste var at det ble trødd nedover hodene på oss, av "vår" Konge, Christian lll, som dermed, blant flere ting, gjorde Norge til et lydrike av danskene.

Hva er det spesifikt jeg har så mye imot lutherdommen, og protestantismen?

For det første, er jeg jo selv unitarianer, altså protestant, men jeg ser meg dog i den rekkefølgen også...Først unitar(ianer), så protestant.

La oss ta noen hovedpunkter:

1.Hvorfor er så mange protestanter mistenkelig og fiendtlig mot andre medkristne (katolikker, ortodokse), og ikke minst mot muslimer, og grupper man velger å kalle New Age? Man kaller til og med buddhister, hinduister og jainister for New Age, enda de beviselig er eldre religiøse grupper enn kristendommen?

Katolikker spesielt, blir anklaget for å drive avguderi med helgendyrkelser og Paven blir utpekt av utrolig mange som selve Antikrist. For eksempel i Amerika ble, og blir irer, italienere og andre katolske folkegrupper sett ned på som annenrangs borgere, bare eller mye pga av sin tro....sin kristne tro!

Islam blir regnet som selve Djevelens verk, og Koranen som ett voldelig, farlig "makkverk". Hvis man prøver å bygge litt bro mellom kristendom og islam, så blir man avfeid nesten som femtekolonist, svak i troen og "sosialistisk"....Enda jeg er anti-kommunist :-).....

Ortodokse kristne blir heldigvis "spart", for de er ingen trussel mot Luthers håndlangere, siden de er så få i vårt land, og dessuten er enda mer fremmed enn katolisismen kanskje.

Dermed kommer vi inn på en annen ting, nemlig: De som er redd for Norges lutherske og protestantiske fremtid, er de rett og slett bare redd for litt god gammeldags konkurranse?

Vi vet jo at islam vokser her i landet, men katolisismen vokser faktisk enda mer. Dette mest på grunn av arbeidsinnvandring fra Øst-Europa, og kanskje Sør-Europa etterhvert.

Og hvem glemmer protestantenes "yndlinger"? Nemlig jødene, som Luther talte så varmt om?

Lutheranere, pinsevenner og andre lavkirkelige protestanter nemlig elsker Israel og jødene....Gud har jo en viss plan med Det Hellige Land,,,og palestinerne?

Nei, de består mest av smådjevler (muslimer), og avgudsdyrkere (ortodokse, katolske), pluss noen "ekte kristne" ( lutheranere, anglikanere), men de er det ikke så farlig med.....De kan nok alltid ofres, for Guds store plan. Sola Fide gjelder , gode handlinger fører jo ingensteds!.....Og de jødene, som ikke omvendes og blir frelst? Vel, jaja, pytt pytt.

MEN, hva er bra med protestantismen?

Jo, vi har f eks den protestantiske etikk.......Det som gjør de protestantiske land mest overlegen, nemlig vår gode arbeidsmoral som vi kan takke herr Luther for?

Selv mistenker jeg kulturen som grunn for arbeidsmoralen her til lands, men etikken?

Ikke mye etikk , når man ser på våre byer nattestid i helgene, eller det moralske forfallet ellers i samfunnet, som våre ukristelige regjeringer har styrt til. Eller når man er så snill at drapsmenn har det bedre enn offerene, i utallige straffesaker.......

Arbeidsmoralen, tror jeg forresten har mer med vår kjølige og "straight to business"-kultur....Men den finnes jo også i ikke-germanske land som Finland, Japan, Korea, og delvis også i Polen og Baltikum, osv....

Nå er dette innlegget satt bittelitt på spissen, og jeg håper jeg ikke har såret noen sarte (eller harde) hjerter.....Men som sagt, dette er mye av grunnen til at jeg sa "ha det bra!" til lutheranismen, men ikke NØDVENDIGVIS protestantismen. Jeg har det egentlig ganske så komfortabelt som unitar, fordi jeg kan kombinere min gudstro med fornuft (vitenskap)....Med plass også til gode handlinger.

Men la meg også tilslutt, si at jeg er meget fornøyd med at den nye Grunnloven fortsatt har plass til det kristne, selv om den ikke lenger favoriserer en viss kristen tro.......

 

MVH

 

SAF

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

?

Publisert over 8 år siden

Rasisme er vel i sin natur nedvurdering eller forakt for mennesker som ikke "er som oss". Slik jeg har lest og lært, legger ikke protestantene bånd på folk med hensyn til å inngå ekteskap med andre.  Islam er i en særstilling, og katolikkene er vel også skeptiske.  

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Suppe

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

fordi det var da det religiøse mørket senket seg over Norge, og senere

Det er for meg helt umulig å forstå hva du egentlig mener med dine mange motstridende meldinger her på VD..
Vi skal feire vår grunnlov fra 1814 om to dager,og hva som sier at det har sammenheng med et religiøst mørke å gjøre....
Vil du tilbake til den mørke katolske middelaldern..?

Kommentar #3

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Nå er jeg en ganske komplisert person

Publisert over 8 år siden

med mange selvstendige (rare kanskje) meninger....Det vil si at jeg ikke har noe parti, jeg finner verdt å stemme på her i Norge for eksempel....

Er selvlært i det meste, og søker mine egne sannheter....derfor kan det gi utslag i noen "motstridende" meninger....

Så, det jeg mener med DETTE innlegget, er å vise til den følelsen jeg har av mange protestanter som "overlegne" i sin tro, kultur og bakgrunn....Særlig i USA, med disse WASPene..(White-Anglo-Saxon-Protestants)....

Nei, jeg vil ikke tilbake til den mørke middelalder....Men lever Irland, Malta, Spania, Italia eller Østerrike fortsatt i den mørke middelalder??? Sist jeg sjekket, er de nå sånn nogenlunde oppegående, selv om de ikke hadde samme reformasjon som oss...

Nisi, du har ett godt poeng der med ekteskap....og det blir igjen, en av de ikke så bra sidene ved katolisismen og islam.....Jeg skal ikke skjønnmale (?) disse to gruppene heller....

Innlegget mitt, var kanskje, og det skal jeg ærlig innrømme, skrevet litt i frustrasjon, over mine erfaringer med flere protestanter (pinsevenner og lutheranere), både i samfunnet ellers, og her på Verdidebatt.

 

Kommentar #4

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hva

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Innlegget mitt, var kanskje, og det skal jeg ærlig innrømme, skrevet litt i frustrasjon, over mine erfaringer med flere protestanter (pinsevenner og lutheranere), både i samfunnet ellers, og her på Verdidebatt.

Handler en slik frustrasjon om..?

Er vår grunnlov bygget på noe som ikke er bra for oss mener du..?

De fleste som satt på Eidsvoll i 1814 var haugianere...og haugianere kan sies å være en blanding av pinsevenner og lutheranere....

Jeg vil påstå at det er vår grunnlov og Hauges holdninger som er selve grunnmuren i vårt gode demokrati.

Kommentar #5

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Frustrasjonen står vel ganske eksplisitt

Publisert over 8 år siden

i innlegget?....I min (drømme)verden er det de negative sidene ved mange protestanters holdninger jeg vil til "livs"...... Jeg har forresten gode inntrykk av det metodismen, mennonittene,Frelsesarmeen og kvekerne for eksempel står for.......Og jeg beundrer, og ser faktisk opp til menn som Lars Levi Læstadius, Thomas Ball Barratt, William Booth, og ja Hans Nielsen Hauge...til og med Aage Samuelsen! .....pluss den norske unitarismens høvding, Kristofer Janson.

Problemet med Grunnloven, er for meg og mange, rett og slett paragraf 2, som har på en måte bidratt til denne lutherske "sjåvinismen", uten å nevne hva paragrafen sa om jøder og jesuitter.

Normisjon er vel forresten dagens haugianere, strengt tatt....Vet ikke om jeg husker feil, men kom ikke pinsebevegelsen til Norge med bla Barratt nesten hundre år etter 1814? Men ja, en viss likhet er der....

Så sånn sett, er det vel ikke selve protestantismen det er galt med, men hvordan den utøves av noen (mange) enkelte protestanter.......og det gjelder vel islam også....selv om du Holt kanskje ikke er enig med det om islam.

Kommentar #6

7 innlegg  815 kommentarer

ja, rune,

Publisert over 8 år siden

alle er kompliserte i forhold til deg?

Vel jeg og du er nok mere enige med hverandre enn med fagermo, for når man tar inn over seg new age og annet demonsk lære fra den tohornede som god fisk, har det "tiltet" fullstendig.

Vårt interne problem, rune, mellom sånne som deg, og sånne som meg, er forholdet til den trefoldige tjenestegave kirken og den tilsvarende med fem tjenestgaver. Den med tre henger ikke med i svingene, til tross for at begge forholder seg til den treenige gud.

Kommentar #7

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Odd Arne

Publisert over 8 år siden

jeg vet hvor du står, og jeg respekterer det....Men er vanskelig å diskutere med deg noen ganger, siden vi blir som to motpoler.

F eks, om at Gud advarte Norge flere år før Utøya, faktisk så kan jeg verken bekrefte eller avkrefte det, så det får bli en av "troens mysterier" ihvertfall for meg.....kanskje du har rett i det, men jeg har ingen mulighet til å "sjekke" ut den påstanden, siden jeg ikke har noe direktelinje til Gud.

Hvis du mener buddhismen er New Age, så jaja, så har jeg sagt mitt om det....mange vil si det ikke er noen religion i det hele tatt, dessuten er det andre "krefter" som har prøvd å "ta" vekk min tro på Gud og Jesus....buddhismen er IKKE en av de krefter, siden den ikke har noen gudommelig kraft....det er faktisk andre monoteistiske religioner som jeg personlig har "strevd" litt for å holde på avstand......

Kommentar #8

Daniel Hisdal

59 innlegg  2194 kommentarer

Misforståelse?

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Jeg vil påstå at året 1537, var ett katastrofens år, på linje med 1940,

Håper det er i frustrasjon du skriver dette, for det henger ikke på greip at en kristen skal skrive noe slikt. Du sammenligner nesten Luther med Hitler her!!!!!!

Skal en kristen bare si: " De får tro på sitt. Jeg tror på den kristne Gud, på Jesus og den Hellige ånd, og jeg vet at jeg har en plass i himmelen siden Jesus døde for meg"? Selvsagt er ikke dette nok. For det første tar man ikke misjonsbefalingen på alvor. For det andre så er det slik at Bibelen sier at man skal si fra når man ser at andre er på vei i feil retning. Katolikker, muslimer, hinduer osv er like verdifulle mennesker som kristne, og derfor er det de kristnes plikt å vise kjærlighet ved å fortelle om Jesus. Hvis det er slik at kristne behandler disse dårlig, ser ned på de osv, er det selvsagt feil, men akkurat i spørsmålet om at Jesus (ikke helgener, pave, Ganesha, Shiva eller Muhammed) er eneste veien til Gud, må de kristne få si det som det er.

Kommentar #9

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Nå er ikke "linken"

Publisert over 8 år siden

mellom Luther og Hitler bare en heelt vag påstand.....det er lett å finne informasjon på nettet, om hvordan nazistene og tyskerne brukte Luther som en av sine store inspirasjonskilder...De hadde til og med Luthertag!

La meg få spørre, hva kom først?

Oldkirken (ortodokse-katolske) eller lutherdommen (protestantismen)?

De påfølgende kommentarer til mitt innlegg, underbygger egentlig bare mine påstander, og ikke minst oppfattelser.......

Kommentar #10

Jahn Magnus Eriksson

9 innlegg  86 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Innlegget mitt, var kanskje, og det skal jeg ærlig innrømme, skrevet litt i frustrasjon, over mine erfaringer med flere protestanter (pinsevenner og lutheranere), både i samfunnet ellers, og her på Verdidebatt.

Jeg fikk ikke til å merke riktig avsnitt så tok et annet.

Om jødene!

Martin Luther var en rabiat jødehater så disse protestantiske "yndlingene" er jeg usikker på hvor de kommer fra. Luther skrev en pamflett med tittelen "Jødene og deres løgner" der han omtaler de som blodigler o.l. Det europeiske jødehatet har faktisk ganske mye å takke denne mannen for.

Kommentar #11

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Religiøs kynisme

Publisert over 8 år siden

forklarer kanskje særlig protestantenes syn på jødene....blandet med litt islam-hat, som kanskje bunner i STORE kulturforskjeller, som protestantiske nord-europeere finner veldig fremmed kanskje.....

Men rett skal være rett, den katolske kirke har også sine skampletter når det gjelder jødene...

Israel-Palestina konflikten er den store tornen idag dessverre......

Mange særlig eldre, men også yngre protestantiske nordmenn, synes å ha en nesegrus og ukritisk beundring for hva som kommer fra evangeliske fundamentalistiske kristne fra USA....I tillegg til at de tror den "norske" kulturen fra 50-60 tallet enda finnes....

Jeg personlig, er veldig nostalgisk av meg, men man må jo innse at vi lever i 2012....Og at de fleste moderne nordmenn er opptatt av "kjødets lyst" og diverse utskeielser, og har kastet ALL kristendom på skraphaugen.....Dessverre, vil jeg faktisk si noen ganger.

 

Kommentar #12

Daniel Hisdal

59 innlegg  2194 kommentarer

?

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

La meg få spørre, hva kom først?

Oldkirken (ortodokse-katolske) eller lutherdommen (protestantismen)?

Hva har dette med noe som helst å gjøre??

Kommentar #13

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Ja, hva har det med saken å gjøre?

Publisert over 8 år siden

Jo, nemlig siden mange protestante ser på katolikker og ortodokse sin tro som vranglære, enda disse "kom" først!

Protestanter setter sin lit til at Luther hadde "rett", enda han kom 1500 år senere enn Jesus, og 1200-1300 år senere enn Oldkirken og dens menn.

Hva om Luther er en av de falske profeter, som Skriften advarer mot?

Jeg sier ikke det, men det sier mange protestanter om diverse andre reformatorer.

 

Kommentar #14

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Hev deg over barbarene

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Jo, nemlig siden mange protestante ser på katolikker og ortodokse sin tro som vranglære, enda disse

Fagermo du bør være klar over at disse, altså protestantene, representerer en barbarisk kulturform, kunnskapsløshet, hetrofobi og fanatisme. Den katolske kirken er sine feil til tross sivilisasjonsbæreren, den kulturelle broen mellom antikken og vår tid. Selv en ikke - troende som jeg innser dette faktumet. Men innse at du kan knapt argumentere med frådende barbarer og fanatikere, bærere som de er av den romantiske tradisjonens destruktive emmosjonalitetet.

Kommentar #15

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Og der kommer vi inn på

Publisert over 8 år siden

min sammenligning mellom konservative protestanter og konservative muslimer :-)

 

 

Kommentar #16

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Jeg ser sammenhengen, takk din skaper for det sekulære samfunnet

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

min sammenligning mellom konservative protestanter og konservative muslimer :-)

Der eksister knapt noen vesensforskjell i primitiv emsosjonell fanatisme, du har den samme hangen til å proklamere de evige sannheter hos begge grupper, den samme syklige purismen som de vil av all makt påføre ikke - troende. Distinkjsonen er vel at det sekulære samfunn får seg en god latter over de protestantiske fanatikere, men det er i vår tid, ikke den gangen de tyrrannisserte små lokalsamfunn fra sine bastioner på bedehuset eller Salem. En annen forskjell er vel også at de fanatiske protestanter ikke har våpenmakt, og det skal vi som demokratiske mennesker være glade for, bare tenk på Calvins Geneve eller samfunnene til "The Pilgrims " og "The Puritans" i sin tid. De behersker knapt noen kulturell tradisjon som går lengere tilbake enn til Luther fyllikken, voldsromantikeren og anti-semitten. Ja, tenk bare på Luthers svar til de tyske fyrster i spørsmålet om de opprørske bøndene; drep, drep ,drep, sa han.Alt som er eldre enn Luther er i deres øyne kjettersk eller hedensk svineri, her innkludert den vestlige sivilisasjonens grunnlag Athen og Roma, det taler vel for seg skulle jeg tro.

Kommentar #17

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Sterke ord Aarsund,

Publisert over 8 år siden

men jeg er enig i at Calvin og Luther ikke akkurat er noen "glansbilder", som de sier i Finnmark.

Er jeg frekk, hvis jeg antyder at protestanter også har sine "helgener", nemlig Luther, Calvin, Knox, eller Wesley?

Står de på noen måte i veien for Gud eller Jesus?

Man kan jo lure noen ganger.....

Kommentar #18

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Mulig det

Publisert over 8 år siden

Jeg vet ikke om disse er helgener, kansje i noen miljøer.Maktemennesker som Lestadius(han burde vel ha holdt seg til botanikken i stedet for å spre åndsmørke) og Hauge har imidlertid en tilnærmet" helgenstatus" hos puristene. Men det kan jo virke som om Paulus i noen miljøer skygger for Jesus. Hvilket han vel også gjorde gjennom sin forkynnelse, siden Jesus skikkelsen før korsfestelsen knapt interesserer Paulus, tvert om ligger hans interesse i selve blodofferet, altså korsfestelsen og oppstandelsen, ikke så mye i Jesu ord og virke.

Kommentar #19

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

En ting forresten,

Publisert over 8 år siden

Læstadius spredte vel ikke bare mørke?

Han tok jo kraftig opp alkoholismen blant det samiske folk, som dermed gjorde han til en torn i øyet på de etnisk norske og svenske makthaverne.

I mine øyne var han en opprører, men retningen læren hans tok er kanskje mer beklagelig.

Da tenker jeg på den "ny-lutherske" fundamentalismen, særlig når det gjelder Israel, men også DOBBELTMORALEN med hensyn til alkohol for eksempel.

Det jeg ser som positivt med Hauge, er hans noe positive og revolusjonerende syn på kvinner.

 

 

Kommentar #20

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Etter min menig var de intet annet enn destruktive

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Læstadius spredte vel ikke bare mørke?

Han tok jo kraftig opp alkoholismen blant det samiske folk, som dermed gjorde han til en torn i øyet på de

Jeg ser knapt nok noe posistivt i disse forkvaklede typene, åndsmørke er hva de representerte på lik linje med resten av det lutherske svineriet, men bare i enda sterkere grad. La oss en dag håpe at man kaste det lutherske svineri med sitt åndsmørke, sin syklige forkvaklede purisme og sitt kulturelle barbari på historiens søppeldynge der det vitterlig hører hjemme.

Kommentar #21

Daniel Hisdal

59 innlegg  2194 kommentarer

Svært sannsynlig

Publisert over 8 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Hva om Luther er en av de falske profeter, som Skriften advarer mot?

Skulle Luther være en falsk profet? De som mener dette må enten være katolikker av gammel art, eller gal. Skulle en som gjorde skriften til "allemannseie", og som fikk folk bort fra avlat og annet tull, være falsk. Luther gjorde sikkert ting som var merkelige, men ingen kan synes det er dumt å gjøre en religion kjent for folket slik den egentlig er - ikke slik pave og lærde sier den er!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere