Shoaib Sultan

55

Høyreekstremisme i Norge

Antirasistisk Senter har laget en rapport om høyreekstremisme i Norge i dag. Vi ser en utvikling med stadig mere hatefull propaganda som blir spredd, og nye grupperinger dukker opp.

Publisert: 11. mai 2012


Dette betyr ikke nødvendigvis at slike grupper blir så veldig mye større, det dreier seg om en flora av ulike grupper som splittes opp, og som bruker vel så mye tid på krangling seg i mellom som på noe annet. Dette er noe vi kjenner igjen fra 90-tallet, hvor splittelsene og fraksjoneringene av nazimiljøene nådde nesten komiske høyder.

Dette betyr imidlertid ikke at denne ideologien er mindre farlig. Derfor mener Antirasistisk Senter at det er viktig at flere følger med på disse miljøene.

Mye av dette forgår under dekke av religionskritikk. Det er, og skal selvsagt være, mulig å bedrive religionskritikk, det er til og med viktig at så skjer. Men mye av det vi ser dukke opp under begrepet «religionskritikk» hadde aldri blitt akseptert mot noen andre grupper enn muslimer. Like ille er det at vi haren del muslimer som bruker merkelappen islamofobi om all kritikk av islam, noe som bare er uheldig og er med på å vanne ut begrepet.

Uansett, rapporten kan leses her

Kommentar #51

Chris Svendsen

10 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.

Håper flere av dere kan tysk og kan forstå det han sier

Nei desverre, jeg hadde fransk på skolen... men ikke at jeg husker noe særlig av det den dag i dag. :)

Det er - i mine øyne - ingen tvil om at det er stor forskjell på å demonstrere mot/for en sak man brenner for, kritisere ting man er uenig i, og på det å gjøre alt man kan for å fremprovosere en respons. Slik "valgkamp" du nevner hører ingen steder hjemme, og kan aldri føre med seg noe positivt.

(Eller, det stemmer jo ikke helt; den videoen er jo positiv, hvor han tar avstand fra voldshandlingene.)

Kommentar #52

Chris Svendsen

10 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Ja, jeg er jo forsåvidt enig med deg her; den gjengen må kunne sies å tilhøre en annen kam enn Islam Net...

...men alle indikasjoner peker derimot på at de ikke er så forskjellige som først antatt.

Istedenfor å offentlig spre et så hatsk, forhistorisk, diskriminerende og voldelig verdisyn som det demonstrasjonsgjengen gjør, velger Islam Net og aktivt skape et "oss mot dem" på sine fora. Dette gjøres ved å bl.a. til stadighet linke til Islam QA og videoer/artikler av deres tidligere foredragsholdere. Fremgangsmåten til disse kammene er altså klart forskjellig, men er du sikker på at de ønsker forskjellige ting? (Nå er det jo fremdeles lov til å mene det du vil i Norge, så det er vel ikke ulovlig å ønske noe, så lenge man ikke kommer med konkrete oppfordringer som går på kant av det gjeldende lovverket.) De er f.eks. enige i at Allahs lover skal gjelde over menneskeskapte lover, og at ingen muslim kan gå imot hva Allah/Muhammed har sagt/gjort.

Grunnen til at de mener dette, er et resultat av hvem de har bestemt seg for å basere sin religionsforståelse på. Hvilke personer de hører på, dvs. hvem sine tolkninger som er de rette. Jeg er ganske sikker på at de færreste har fått sin religiøse overbevisning av å slå av en prat med Gud/Allah, og så lenge den mennesklige faktoren spiller inn lønner det seg å være både kritisk og skeptisk.

Du var inne på dette med forskjellige tolkninger, og det er jo noe av det mest skremmende når det over alt står klart og tydelig "interpretation of the meaning". Da er vi forsåvidt inne på noe som også gjelder innen kristendommen; er den ALLMEKTIGE Gud/Allah virkelig så smålig og patetisk at han sender sine undersåtter til evig pine i helvete kun pga. deres seksuell legning? Mener Allah at det er forbudt for kvinner og menn å være venner, og at personer som forlater religionen skal - og bør - bøte med livet?

Jeg kjenner ikke vedkommede personlig, og for alt jeg vet så er det bare en fantasifigur. Men det høres jo helt absurd ut - for meg iallfall - at overnevnte ting er av ytterst viktighet, noe som tilsier at Gud/Allah må være en meget ond og sadistisk skapning. Jeg skulle gjerne visst hva det er som får et menneske - som har alle nødvendige hjerneceller i behold - til å tro på en slik "gud". Mulig det bare er mine preferanser som er annerledes, men dersom jeg trodde på en gud, så ville det vært en god gud.

Men ja, Islam Net... det er jo de selv som har valgt hvilket fokus de (som organisasjon) skal ha, hvem de baserer seg på. Spørsmålet blir da - når de mener at egne meninger ikke hører hjemme i islam - hvem var det som tok den beslutningen for dem? Det kan ikke ha vært ledelsen som kom frem til dette selv, for de er ingen lærde, så det er ikke godt å si hvem som har vært "puppet-master" her.

Dette får bli min siste kommentar i denne tråden. Jeg frykter at min allerede avsporing bare vil øke - selv om det jeg sporet av med er av relevanse - så jeg avslutter med følgende setning:

Hat, diskriminering og oppfordring til vold forekommer over alt, og bør alltid overvåkes og etterforskes uavhengig av hvor det har sin opprinnelse fra. PST sitter selvsagt på mye mer informasjon om hva som faktisk skjer enn det offentligheten er klar over, noe som jeg mener er utelukkende positivt. Dersom "mannen i gata" visste alt om hva som pågår i kulissene, bak lukkede dører, så ville det brutt ut panikk, og det ville bare skapt mer hat.

Det blir litt som følgende:
"There are two rules for success...
1. Never reveal everything you know."

Kommentar #53

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

!

Publisert rundt 10 år siden
Thomas K. Gå til den siterte teksten.

Den dagen politikere bestemmer hvem PST skal overvåke, bor vi ikke lenger i et demokrati.

Temmelig avslørende, kan en visst trygt si.

Kommentar #54

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

’Jeg er ganske sikker på at de færreste har fått sin religiøse overbevisning av å slå av en prat med Gud/Allah, og så lenge den menneskelige faktoren spiller inn lønner det seg å være både kritisk og skeptisk.’ (Chris Svendsen #52)

Slå av en prat med Gud, ja. Godt sagt. Men så er det jo alt dét som står i GT/NT/Koran, og som noen tar bokestavelig – som Guds ord, eller ogdå plukket ut den biten som passer en selv. Uhyggelig.

Selv har også jeg  merket meg at det er om å gjøre for en del mennesker å ’aktivt skape et ”oss mot dem”’ 

Jeg er veldig skremt av det du forteller om å bli truet på livet av muslimer. Man skulle kanskje oversetter det mannen på videoen (i #39) sier til sine søsken: ”Forsvare Gud med visdom”

Kommentar #55

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

 

@ Shoaib Sultan: Vi prøver å orientere oss i alt det som er fremmed for oss, og hvordan du selv forholder deg til div. problemstillinger (mener ikke at du skal kunne svare for andre). Jeg lurer på om du ikke tar deg nok tid til å sette deg inn i hvert spørsmål du får, før du svarer.

Edit: Nå er du ganske alene i fht alle andre debattantene. Jeg vet. Men desto viktigere at du tar deg tid.

Kommentar #56

Chris Svendsen

10 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.

Jeg er veldig skremt av det du forteller om å bli truet på livet av muslimer.

Neida, det er ingen grunn til bekymring. Eller, det er selvsagt grunn til bekymring med tanke på at slike trusler ses på som godtatt innen visse miljøer, men det er ingen grunn til å bli skremt var det jeg mente å si.

Truslene jeg har mottatt er langt ifra like alvorlige som det de andre jeg nevnte mottar. Dersom jeg en dag mottar ting i min postkasse, eller detaljert informasjon om min familie og hva som skal skje med dem pga. hva jeg har skrevet på nettet, ja da vil jeg også bli skremt.

Men enn så lenge har det ikke kommet så lang - bank i bordet - jeg blir kun plaget av mennesker som ikke forstår at drapstrusler er en feig og patetisk måte å prøve og kvele sine meningsmotstandere på. Eller for å si det på en bedre måte; jeg blir plaget av fjortiser (kanskje ikke i alder men oppførsel) som gjør alt de kan for å virke tøffe på internett. :p

Kommentar #57

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Chris Svendsen. Gå til den siterte teksten.

Neida, det er ingen grunn til bekymring. Eller, det er selvsagt grunn til bekymring med tanke på at slike trusler ses på som godtatt innen visse miljøer, men det er ingen grunn til å bli skremt var det jeg mente å si.

Ok, Chris Svendsen. Godt at du kan leve med det. Ufyselig er det likevel. Like ufyselig som det  Blattmann og AUf'er får.

Om du ikke har trykt på ”ikke følge debatten”  så vil jeg bare si at dine innlegg har klar adresse, er klare i hva som er ment og tar klar standpunkt mot vold i alle former. Din måte å være ærlig på er for meg lett å forholde meg til.

Takker også for adekvat respons på mitt innlegg om valget i NRW :-)

Kommentar #58

Chris Svendsen

10 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Solveig A. Wahl. Gå til den siterte teksten.

Om du ikke har trykt på ”ikke følge debatten”

Jeg følger alle debatter jeg har kommentert på, selv om jeg ikke lengre kommenterer der. :)

Kommentar #59

Chris Svendsen

10 innlegg  706 kommentarer

En purring til Shoaib ang. min kommentar #50.

Publisert nesten 10 år siden

Jeg har fremdeles ikke mottatt noen mail fra deg, og du har heller ikke svart her på VD, hverken på debatten eller privat. (Når jeg har skrevet ferdig her, videresender jeg mailen (jeg sendte til din gmail) til din ARS-mail.) Dere (ARS) ignorerer vel ikke slikt hat og klare trusler som det jeg har dokumentert kun pga. det ikke kommer fra en person som er høyreekstrem og/eller viser islamhat?

Det håper jeg da inderlig ikke, for på Antirasistisk Senter sine websider står du oppført som "Rådgiver med fokus på ekstremisme", så korriger meg gjerne dersom det var feil av meg å henvende meg til deg mtp. slike ekstreme utsagn fra en muslimsk person.

Isåfall - dersom min bekymringsmelding har feil mottaker - ville jeg satt pris på å bli fortalt hvem jeg skal henvende meg til i fremtiden for å rapportere slik ekstremisme dersom dette ikke er noe for deg/dere å ta tak i.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere