Verdidebatt

Forkvaklet teologi av Ludvig Nessa

Ludvig Nessa og Per Haakonsen skaper med sine utspill et tragisk bilde av norsk kristenliv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Abort og Israel er to saker som setter sinnene i kok i deler av norsk kristenliv. For Ludvig Nessa og Per Haakonsen har det  ført helt galt av sted. Den avsatte presten Ludvig Nessa presenterer forkvaklet teologi når han antyder at 22. juli-terroren kan ha vært en konsekvens av norsk abortpolitikk.

Abortloven ble vedtatt 13. juni 1975. Avisa Dagen skriver at Ludvig Nessa og hans tilhengere den 13. juni hvert år arrangerer en sørgemarsj. Flere ganger er regjeringsbygningen blitt lyst i bann.

Under fjorårets sørgemarsj skal Nessa, sammen med flere støttespillere, ha sunget og proklamert setningen «Ve dere som nå regjerer og ler, dere skal en gang gråte». Nessa kaller det «forbannelser» og sier at han har proklamert den over regjeringskvartalet, Høyesterett og VG-bygningen.

Ludvig Nessa hevder i intervjuet med Dagen at «Guds veier er uransakelige», og at han ikke kan utelukke at det er en sammenheng mellom terror og abortlov.

Nessas teologi og tenkning ligner mye på israelsvennen Per Haakonsens utspill tidligere i år. Det vakte stor oppsikt da Per Haakonsen under et lokallagsmøte i Sarpsborg Kristelig Folkeparti hevdet at Utøya var Guds straffedom fordi Norge som nasjon har sviktet Israel.

Både Nessa og Haakonsen har sine støttespillere i norsk kristenhet. Tanken om den straffende Gud ligger dypt i deler av kristenfolket. Det er all grunn til å ta til motmæle mot slik forkvaklet teologisk tenkning. Det er tragisk at det skapes et slikt bilde av norsk kristenliv.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt