Sten André Fagermo

59

Swedenborg og diverse Gudsbegreper

I år er det 324 år siden Emanuel Swedenborg ble født, men hans tanker om Jesus lever videre i flere kirkesamfunn.

Publisert: 7. mai 2012

Swedenborg var en av modalismens fremste forsvarere, dvs at han stod for at Gud er èn, i Herren Jesus Kristus. Det han da mente var at Gud, DHÅ og Jesus ikke var tre forskjellige personer, men at Jesus var alle disse tre, men i ett. Treenigheten var dermed feil, siden Gud ikke var delbar.

Sola fide, altså gjennom troen alene, avviste også Swedenborg fullstendig...Vel var det viktig å tro på den ene Gud, Jesus Kristus, men like viktig var våre handlinger mot våre medmennesker i dette liv på jorden.

Ekteskap kunne finne sted i himmelen, mellom mann og kvinne som hver representerte en dualitet, altså visshet fysisk representert i mannen, og kjærlighet fysisk representert i kvinnen. Mormonismen sies å ha fått inspirasjon fra Swedenborg der.

Selv om Swedenborgs hensikt aldri var å starte noe nytt kirkesamfunn, så ble det allikevel innledet kjetteriprosess mot ham i 1768. Dette på grunn av at man mente i samtiden at Swedenborgs teologiske skrifter ikke bare var feilaktige, men farlige. Dette selv om hans teologiske tankesett aldri ble ordentlig gjennomgått. Men han ble tilslutt frikjent i 1778, eller rettere sagt, saken ble lagt ned.

Idag finnes det tre kirkesamfunn som sprunger ut fra hans lære, de er:

The New Church, som er den største og mest konservative.

The Lords New Church, som betrakter Swedenborgs skrifter som Det Tredje Testament.

The Swedenborgian Church of North America, som er den mest liberale i etikk-spørsmål f eks.

I Norge er forresten, såvidt jeg vet, bare den største kirken, The New Church representert.

Selv påstod Swedenborg at Dommedag  hadde skjedd allerede, i den åndelige verden, i 1757, og at han hadde sett det i sine drømmer!......

Swedenborgs åpenbaringer, der han hevdet å ha snakket med engler og djevler i den åndelige verden, og i sine drømmer, er forøvrig gitt ut også i Norge. Den mest kjente boken er nok Himmel og Helvete. Hans (gode) prestasjoner som vitenskapsmann, lar jeg ligge til kanskje en annen gang. Swedenborgianismen kan forresten kalles New Christian, og ikke New Age, selv om den var en slags forløper til dette.

Utvilsomt var Swedenborg en opprører eller kjetter, sånn som Arius, Nestorius eller Fausto Sozzini f eks, var det før Swedenborgs tid....

Uansett hva man måtte mene om Swedenborgs "ideer", trenger man ikke egentlig personer som står opp mot de etablerte sannheter? Jeg tror det.

Hva hadde vel ikke kristenheten vært uten Martin Luther, John Wesley eller en William Booth? Eller mer kontroversielt kanskje, Joseph Smith Jr.?

Det vil alltid dukke opp nye "profeter", og før i tiden ble mange av dem brent på bålet eller drept på andre måter.....Men i vår tid, behandler man ikke opprørerne mer humant?

Vel, i hvertfall så skal man ta til debatt med disse, altså bruke pennen som våpen....Jeg ville bare med dette vise til diverse teologi og helvetes debatter her på forumet, og at det kan være sunt med litt "konkurranse" noen ganger, og noen utfordringer å bry seg på. Var ikke Jesus den største opprører i sin tid og noensinne forresten?

MVH

SAF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #1

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Falske profeter

Publisert over 9 år siden

"Selv om Swedenborgs hensikt aldri var å starte noe nytt kirkesamfunn, så ble det allikevel innledet kjetteriprosess mot ham i 1768. Dette på grunn av at man mente i samtiden at Swedenborgs teologiske skrifter ikke bare var feilaktige, men farlige.", skriver du.

......................

Jeg fant selv ut at Emanuel Swedenborg var et meget spennende navn når det gjelder fornyelse og forståelse av de hellige tekster, og studerte han litt for en del år siden. (glemt nå dessverre)

Når det gjelder begrepet "falske profeter", viser dette eksempelet ditt nettopp hvordan de "ekte profeter", de som representerer den ene sanne læra, - fra evighet til evighet, - ; nettopp blir forfulgt av dem som sitter ved makten.  De "falske profetene" håndhever troen ved makt og slår ned på denne sanne læra. - Ikke ulikt historien om Jesus, og om Bab og Baha'u'llah i Iran.

Jeg tror også du har helt rett i, at slike profeter ALDRI tenker på å etablere nye sekter eller trossamfunn. Læra er bare "den ekte", den som ikke makten tåler. Derfor tror jeg det er en ide å undersøke "de forfulgte gudsåpenbarere".

Der finner du meg :-)

vennlig hilsen mette

Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Hei Mette,

Publisert over 9 år siden

og takk for dine synspunkter...Jeg personlig finner mye av Swedenborgs tanker og noe av hans teologi som spennende, selv om jeg er uenig i mye.....Hvis jeg skulle "plukke" ut noe, så deler jeg ihvertfall hans syn på rett handling og rett tro...Modalismen er jeg litt mer uenig i :)...

Kanskje jeg valgte feil navn på ham, altså "profet", men det var derfor jeg satte anførselstegn...Selv kalte han seg bare en "ydmyk tjener av Herren Jesus Kristus".

La oss kalle dem reformatorer heller, og undersøke er nettopp det jeg har gjort for å finne min kristne tro...Jeg fant tilslutt ut at jeg ville søke MIN sannhet selv, og det endte jo opp med at jeg ble unitar...Ikke bare tro på de etablerte sannheter.

Om Swedenborg var en ekte reformator eller "profet", vel det får enhver avgjøre for seg selv, men jeg finner ihvertfall mange gode tanker fra hans side...

Og ja, man finner faktisk spennende tanker fra andre religioner også, som man kan ta videre med seg som visdom senere i livet.....Som kristenunitar ser jeg ikke noen problemer med å lese Koranen, Tao te Ching eller andre religiøse skrifter, selv om man ikke deler samme tro. Har forresten hatt lyst til å kjøpe, og lese Kitab-i-Aqdas fra Bahai-troen.....

Så som du sier, det er viktig å undersøke selv de forfulgte reformatorer og finne sannheten selv, særlig når man er ung.....Hva som er rett for noen, er ikke bestandig rett for andre....

 

 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere