Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Hva gir man en som har alt?

Publisert: 14. apr 2009

Til: Elizabeth

Fra: Barack og Michelle

Dronning Elizabeth fikk en iPod i presang av det amerikanske presidentparet. I retur fikk de et signert foto, i ramme av sølv, av dronningen og ektemannen prins Philip. Fine, men unødvendige ting, ettersom de har mye mer enn de trenger, alle sammen. Dronningen har til og med iPod fra før, den fikk hun av barnebarnet William for to år siden. Ryktene vil ha det til at hun bruker den for å lytte til Last night of the Proms.

Mange hensyn. Det er en kjensgjerning at det kan gå galt når man er ute på gavegaleien. Å gi en presang er ikke alltid lett, for det er mange hensyn å ta: Hvor mye skal den koste, er det uhøflig å bytte? Gir mottakeren en mye dyrere gave tilbake? Eller har jeg brukt tusen kroner og fått en DVD til 59,50 fra Platekompaniet?

Da er det ikke lett å si at det er tanken som teller.

President Barack Obama har høyst sannsynlig lagt mye tanke i gaven til dronningen, etter at hans siste gave endte som en flopp som ikke virket. Da statsminister Gordon Brown ble beæret med et ettdags-besøk hos Obama, var gaven fra ham til Brown en samling med 25 av Hollywoods beste filmer – på DVD. Flere hvisket i gangene, på bloggene og i kommentarspaltene om at dette ikke var helt statsmannsaktig. Heller flaut. Man har da videosjapper i England også. Ekstra ille ble det da det viste seg at filmene ikke virket. Da Gordon Brown etter en lang dag på jobben, slang seg i sofaen i Downing Street nr. 10 for å hygge seg med klassikeren «Psycho», virket ikke filmen. Den var kodet for USA, ikke for Storbritannia.

Enda pinligere må det ha blitt for Obama og hans stab da de åpnet esken fra Gordon Brown: Der lå en penneholder, laget av tre fra anti-slaveskipet HMS President. Til alt overmål er skrivebordet i Obamas ovale kontor laget av tre fra søsterskipet HMS Resolute. Så her var det tenkt en del før gaven ble valgt.

Gavefelle. Dette er eksempel på en klassisk gavefelle, som ender opp med å være pinlig for begge parter. Giverne, i dette tilfelle Gordon Brown, forstår at han har lagt mye mer følelser i presangen enn mottakeren, her ved USAs president. Obama blir på sin side rødmende klar over at han får så mye mer enn han gir.

Dette er det vanskelig å rette på. Det er som om man har brukt tid og kjærlighet, ikke nødvendigvis penger, på å finne den perfekte 10-års bryllupsdagsgave, og ektefellen har glemt hele dagen.

Presangproblemer på presidentnivå er ikke stort forskjellig enn hva folk flest baler med. I en artikkel om julegavedilemma i Vårt Land, sto følgende hjertesukk på trykk: «Jeg liker å gi gaver, men ikke alle gir meg gave tilbake. Da ender jeg opp med å måtte unnskylde meg fordi jeg gir. Folk får dårlig samvittighet når de ikke gjengjelder. Skal jeg blåse i at andre sitter igjen med en dårlig følelse, eller skal jeg fortsette å gi?»

Se den andre. Forsker Anita Borch på Statens Institutt for forbruksforskning har en mer vitenskapelig definisjon enn sårede følelser:

– Ved å gi en gave uttrykker vi som et minimum at vi ønsker å opprettholde eller ha kontakt med mottaker. Gaver blir en materialisering av følelser vi har for den andre. En ideell gave skal røpe mer om mottakeren enn hva mottakeren tror den andre vet om en. Du skal vise at du ser den andre og har forstått hvor mottakeren er i livet.

Dette har Barack Obama tatt innover seg før møtet med dronning Elizabeth (I alle fall rådgiverne hans). Ipod-en var nemlig full av bilder og videoklipp fra dronningens besøk i USA to år tidligere. Personlig og gjennomtenkt. Ikke nødvendigvis dyrt.

Et alternativ er å spørre noen hva de ønsker seg. Kanskje noe hjemmelagd? Eller ikke gi noen ting til dem som har alt.

Une Bratberg, featureredaktør

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere