Verdidebatt

Hva er fascisme?

I etterkant av 22/7, har det vrimlet med innlegg fra både den og andre siden, når det gjelder begreper som høyreekstremisme, nasjonalisme og ikke minst, fascisme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I mine øyne sauser man sammen flere ideologier, for å liksom finne en felles fiende. Dette gjelder både "kulturmarxister" som "høyreekstreme" forresten.

Derfor dukket det opp noen tanker i mitt hode, som jeg gjerne vil at de selvutnevnte eksperter og "fascistologer" kunne svare på.....

La oss glemme Hitler, Mussolini og Stalin og gjengen litt.......la oss heller rette blikket mot de "glemte" ekstremister (?), som ikke så ofte blir nevnt...

Var Metaxas's fascisme i Hellas sammenlignbar med Mussolinis fascisme?

Hva med Salazar i Portugal?

Eller for å ta Ataturk i Tyrkia? Var og er kemalisme en "mild" form for fascisme, selv om den har slektskap til kommunisme?

MINE svar vil være at  (og igjen for å glemme Hitler som jo var NAzist) Mussolini ganske objektivt gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser pga raselovene i '38, og så Salo-republikkens terror......Franco gjorde sin del av grusomheter både under borgerkrigen i '36 , og nok noe senere etter WW2.

Ioannis Metaxas sitt Hellas måtte jo forsvare seg mot Mussolinis Italia som kjent, men rent sammenligmessig når det gjelder overgrep, ble nok Metaxas noe av en smågutt.....

Antonio de Oliveira Salazar, ja det strides om hans styre var 100 % fascistisk, selv om styret allikevel var autoritært og sterkt konservativt katolsk.....Men igjen , målt mot Mussolini og ikke minst Hitler, så ble han også en smågutt.

Så for å ta, Mustafa Kemal Ataturk.....Hans styre til han døde i '38 kan også kalles autoritært, med til tider  overgrep mot kurdere, men kemalismen hadde vel mest rotfeste i kommunistisk tenkning contra fascistisk tenkning?

Og når man da tenker, at både nazisme, fascisme og kemalisme har sitt utsprung i kommunismen, er det kanskje denne ideologien som er den mest farlige?

Uten tvil, så står kommunismen bak mest drap på mennesker gjennom den moderne historie, selv om det er mennesker som dreper, ikke selve ideologien?

Det jeg vil frem til, er hvorfor etter grusomhetene fra ifjor sommer, prøver mange på venstresiden, å stemple annerledes tenkende som høyreekstreme?

Er det fordi de frykter at vanlige folk skal gjennomskue at det er forskjell mellom rasisme/nazisme og fascisme? Men at disse ideologiene stammer fra kommunismen?

Er ikke marxisme i seg selv totalitært? Som "fascistologene" prøver å BARE stemple sammensurummet som de kaller fascisme for???

Jeg er ikke noen akademiker eller teolog for den saks skyld, så hvis de nevnte "fascistologer" synes dette innlegget er veldig forenklet, så dem om det.

Jeg prøver bare å lufte noen tanker, og la meg presisere for sikkerhets skyld:

Jeg er ikke rasist, nazist eller fascist.......og ikke kommunist. Men jeg synes det begynner å gå for langt når vanlige bekymrede folk i vårt land ytrer meninger som egentlig er ganske rimelige å få svar på.....

La meg også få si, at jeg er for multikulturalismen, siden vi nå heller ikke har noe valg.....Nå er den her, og vi MÅ gjøre det beste for å fungere ilag...Men å undertrykke meninger, er langt ifra den rette veien å gå!

MVH

SAF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt