Verdidebatt

Sosialister i Bergen og jødehat

To av ti paroler i 1. mai-toget i Bergen handler om kritikk av Israel. Det er en prioritering som jeg skjønner lite av, og som bør forklares. Hvordan har de kommet fram til at Israel er det største problemet for arbeidere utenfor Norge?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1. mai-komitéen i Bergen har ti paroler. De fleste handler om det vanlige maset deres, mens to av dem tar for seg utenrikspolitikk. Disse to går ut på kritikk av Israel. Jeg er ingen motstander av kritikk av Israel. De bør også kritiseres når de gjør noe galt. Det som for meg er litt kvalmende med sosialistene, er at de har valgt seg ut Israel, og det er bare de som får kritikk, bare de som skal boikottes. Hva med alle de landene som er mye verre? Skal ikke de boikottes? Er virkelig Israel det største problemet utenfor Norge?

1. mai er arbeidernes dag, og alle andre paroler går på arbeideres kår. Hvis en skal rette blikket ut av Norge burde de kanskje ha sagt noe o
m alle de som jobber for luselønn for at vi skal ha billige klær og billig mat i Norge? Er ikke det en sak sosialistene burde brenne for på en slik dag? Eller alle slaver i sex-industrien? Men, nei - sosialistene velger å hakke løs på Israel.

Hvis okkupasjon er temaet, hvorfor ingen boikott av Kina som har okkupert Tibet, eller Marokko som har okkupert Vest-Sahara? Det sitter vel langt inne for en sosialist å kritisere Kina, og de er temmelig føyelige overfor muslimske land, mens Israel, de er fine å gå løs på.

Det kan heller ikke være tapstallene man går etter. I konflikten i Israel har i ca. 15000 sivile fra begge sider blitt drept siden 1948. I Syria har nesten like mange blitt drept bare det siste året. I Iran har 4000-6000 homofile blitt henrettet siden 1979. I Pakistan ble 8500 kvinner utsatt for syreangrep, tvangsgifting og annen vold bare i 2011. I Afrika er det drept så mange mennesker at det er vanskelig å forholde seg til det. Likevel velger sosialistene å boikotte Israel.

De har også parolen "Staten Israel = Apartheid". Dette er igjen bare tull. De som påstår slikt har enten lite greie på Israel, eller lite greie på Sør-Afrika. Jeg ville heller ha rettet søkelyset mot muslimske land, der de som ikke er muslimer behandles som annenrangs mennesker. Kirker brennes, kristne drepes, og det er en omfattende diskriminering. Men også her er det mer fristende for sosialistene å gå løs på Israel.

Hva er det da som gjør at sosialistene velger å gå løs på dette lille landet med hele to av ni paroler? Jeg vil påstå at det er jødehat, enten bevisst eller ubevisst. Det er en utspekulert form for jødehat, fordi ingen liker jødehatere. Derfor går man løs på Israel, for alle jøder bor ikke i Israel, og alle som bor i Israel er ikke jøder. På den måten kan man ikke bli tatt for direkte jødehat. Likevel er dette jødenes land. Det er helt greit med kritikk av Israel, men når de er de eneste som blir kritisert lukter det svidd - brunsvidd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt