Verdidebatt

Er Kvarmes syn vemmelig?

Per-Kristian Foss - en kjempe i Høyre og åpen homofil mener dette. Dette pga Kvarmes konservative bibeltolkning. Jeg er i homosaken selvsagt på linje med Foss, men synes ikke det er ok å bruke slike merkelapper på de en er uenig med.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ole Christian Kvarme er ingen folkekjær biskop. Flere i Oslo kirken var selvsagt negative til å få en så konservativ leder den gangen han ble utnevnt - og gleden vil nok være stor da han får en utskifting. Men er nå rollen til en religiøs leder å være populær og godt likt? Neppe.

Selv er jeg ikke troende, men har respekt for at folk står på konservative standpunkt, også der en bruker sin tro til å belære folk om hvordan de må leve sine liv (for å leve som gode troende). Det jeg ikke aksepterer er når folk blir truet med vold etc. og der troen gir grobunn for dette, men dette gjør slett ikke Kvarme. Kvarme sier at han mener homofilt samliv er synd, og at homofile ikke kan leve sammen som gode kristne, eller ha stillinger i kirken.

Han om det tenker jeg. Dette er hans tolkning, og flere deler hans syn. Jeg derimot får bare bekreftet mine fordommer mot kirken og flere andre trossamfunn også (eksempelvis Islam) når deres ledere kommer med uttalelser. Men få av oss bryr oss vel så mye om dem eller hva? Vi har jo en ekteskapslov i Norge. Homofile blir akseptert. At kirken henger etter er vel på mange måter naturlig. Når har kirken vært progressiv?

Selvsagt finnes det kristne ledere som er liberale og folkekjære (dette henger jo ofte sammen) da de fleste av oss liker meninger vi selv har. Men vi må også ha respekt for de som mener noe annet.

Selv synes jeg Kvarme burde fokusere mer på de som er samboere i mange år før de gifter seg (blir de nektet å være prester?) og de som har vært skilt etc. For fordømmelsen i folks levevaner bør jo ikke kun rettes mot en liten minoritet, når majoriteten ofte bryter med det "hellige" ekteskapet Kvarme argumenterer for. For min del er det de norske lover og rettigheter som gjelder alle - uansett tro som betyr noe. Men jeg skjønner jo godt at de kristne homofile som vil få annerkjennelse og markering i kirken ønsker det. Jeg ønsker dem lykke til - men håper de vil ha respekt for at folk med andre tolkninger ikke gir dem støtte. For selv om kirken henger etter - kommer de jo etter i sak etter sak noen år etter oss andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt