Sten André Fagermo

59

Du skal ikke ha andre guder enn meg?

For ett halvt år siden sånn circa, kom jeg i debatt på den største bønnegruppa på Facebook, om hvorvidt det var lov å ha for eksempel Buddah-statuer som pynt hjemme i stua, for kristne mennesker.

Publisert: 26. apr 2012

Det var ikke mange kommentarene som kom, før jeg meldte meg ut av den debatten. Men i ettertid har jeg tenkt litt på dette. '

Jeg har selv en Buddha-statue på stue-bordet, og synes den er en fin dekorasjon og gir rommet ett litt eksotisk preg. De rolige øynene til Buddha liksom roer ned rommet.

Men noen ganger tenker jeg, har jeg denne statuen fordi jeg synes den er dekorativ, eller er det fordi jeg tillegger den en viss guddommelighet?

Nå ser nå jeg på Buddha som en religionsstifter og en meget klok mann, men ikke guddommelig. Selv Buddha selv sa han IKKE var guddommelig.

Når jeg vet at jeg tilber den ene Gud, Bibelens Gud, hvorfor får jeg disse tankene?

Kan det være skyldfølelse (svak i troen?), som både jeg og andre troende har eller får?

Jeg håper og tror ikke det. Jeg synes ikke det gjør noe hvis man har Buddha, Vishnu eller andre fremmede religiøse pyntegjenstander i huset. Personlig har jeg fått masse visdom av å ha lest Konfutse, Lao Tse, Zarathustra og Guru Nanak Dev med flere.

 Hvis man ikke legger noe i det, eller rett og slett synes det piffer opp rommet eller huset, why care?

Hva synes dere her inne? Tilber man falske guder? Eller er det bare pynt?

Håper på noen interessante svar.

MVH

SAF

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

7 innlegg  815 kommentarer

Du kan være på tynn is, ja,

Publisert over 8 år siden

har selv en opplevelse om noe jeg trodde var helt ufarlig. En bok som kunne være til å piffe opp ekteskapet, om du skjønner. Boken ble stående i hylla, ubrukt, men etter noen år, da jeg hørte på John Bevere på God Channel, så jeg i ånden hvordan Gud rettet fokus på boken så sto i en bokhylle på andre siden av veggen. Denne måtte jeg fjerne fikk jeg inntrykk av, men glemte det ganske raskt. Noen uker etter begynte det å bli urolig i soverommet. Fruen våknet etter noen grufulle opplevelser og var helt svett, mens jeg sov min søteste søvn, som KAN ha vært i forbi med denne boken.

Noen uker etter det igjen begynte også jeg å miste nattesøvnen og en gang jeg våknet så jeg en grå skygge komme ut av boken og står som en søyle foran meg der jeg ligger. Jeg tenker, Ok, den boken går i ovnen i morgen. Fruen brente boken etter at jeg fortalte henne dette, og mens boken brenner lystig i ovnen, kommer det et angrep på meg som gjør meg helt matt, blir liggen helt utslått på sofaen, men når boken er aske er også angrepet over.

Boken var om kama sutra, da jeg kjøpte den fikke jeg mer enn jeg bestilte. Jeg fikk også filosofien bak dette, jeg fikk åndskreftene fordi jeg hadde gitt disse autoritet over meg, gjennom at jeg kjøpte boken. 

Så du er på farlig grunn. Tar man inn ting, buddhafigurer eller noe annet som mennesker har gitt autoritet, f.eks talisman, afrikanske gjenstander etc som man ikke har kontroll over, kan man faktisk drasse med seg svineriet i sitt eget hus, og la det påvirke deg. Mange historier fra misjonærer bekrefter dette.

Er du i tvil spør gud. Det er det enkleste jeg kan si, etter å ha lært en lekse med denne boken, men jeg hadde kastet buddhafiguren i smelteovnen, uansett. Buddhafiguren er jo ett av symbolene for løgnens gud, han som gjør seg om til hva det skal være for å ta autoritet fra vår Gud, og han kan bruke denne som et brohode mot deg og din familie.

Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Takk for ditt svar

Publisert over 8 år siden

Ja, jeg har flere ganger lurt på om jeg skal kvitte meg med herr Buddha, det skal jeg ærlig innrømme. Nå er forresten Kama Sutra fra hinduismen, og DE tror på guder, flere guder. Det gjør ikke buddhismen, ingen guder der.

Men så kan jeg tenke , hva hvis Buddha tar over rollen som Mester? I stedenfor Jesus?

Da bruker jeg å tenke følgende:

Jesus er Guds Sønn.

Buddha var en klok mann, men selverklært ikke-guddommelig i tillegg.

Det blir ett slags valg mellom å tro på en Gud, eller å bli sekulær-humanist, basically.

Og ja, jeg har prøvd å meditere for noen år siden, men det skjedde fint lite, i tillegg er jeg en ganske rastløs fyr.

MEN, når jeg ber en bønn til Gud, hva skjer?......Jo, roen senker seg i hele kroppen.

 

Jeg vet mange her nok er veldig uenige i mitt kristne teologiske standpunkt. Jeg er sikkert alt fra arianer, socianer til kjetter......Men som sagt, jeg tilber Bibelens Gud.....Derfor har jeg kanskje ett litt mer liberalt syn på Gud. Men til og med "liberale" jeg, sliter med å holde fokuset noen ganger.

Så jeg tenker at Buddha-figuren får stå der så lenge, dessuten er Buddha-figurer skapt lenge etter Buddhas død. Tror forresten det var noe inspirert av grekerne og deres kultur... Så sånn sett, har han ikke hatt noe å gjøre med det.

Ofte er det uansett personlige ting som skjer i livet mitt, som noen ganger får meg til å miste litt av gangsynet mest.... Og det skjer jo ofte utenfor husets fire vegger også... Men Gud, han er nok der uansett. Også for en enkel mann som meg :)......

 

Kommentar #3

7 innlegg  815 kommentarer

Det handler ikke om antall guder

Publisert over 8 år siden

det handler om at du gir andre autoriteter enn bibelens gud autoritet inn i livet ditt. Du merker det kanskje ikke, om det er en liten autoritet, men livet tar kanskje fart i en mere kristen rettning om du hiver ut buddhan, etter å ha spurt gud om den.

Det bibelske begrepet "autoritet" er et begrep ikke mange i norsk kristenhet skjønner så mye av, har jeg skjønt.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere