Verdidebatt

Spise svinekjøtt

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Til spørrespalten min på webpastoren.no har jeg fått et spørsmål. Det lyder slik: "Hei! Det står flere steder i bibelen at vi ikke skal spise svin. Hvorfor spises det da? Hverken jøder eller muslimer spiser svin, så det er da litt rart, syns jeg. Hilsen Mari."

Nå lurer jeg på om noen lesere av Verdidebatt har noe å tilføye eller protestere på når det gjelder dette svaret:

SVAR: Moseloven gjaldt for det gamle Israel som folk. De var utvalgt til å leve annerledes enn andre nasjoner, de skulle dyrke Gud Herren og bare ham. De lovene som hadde med dagliglivet å gjøre, finner vi særlig i 3. Mosebok. Mange av de praktiske forskriftene har tydelig et preg av undervisning, de skulle peke på noe åndelig. Slik med forskriftene om mat. Blandingsformer av dyr og fisk, krypdyr og insekter var ikke tillatt, for blant annet å vise til renhet – en kan ikke dyrke både Gud og avguder.

I 3. Mosebok kapittel 11 kan vi se noe om dette. En brukte den tids inndelinger i dyreriket før moderne vitenskap stilte opp andre kategorier. En hovedsak var at en skulle spise kjøtt av planteetende (drøvtyggende) dyr, og ikke kjøttetende dyr (rovdyr). I dette bildet var grisen en blandingsform, fordi den er altetende.

Et sidehensyn var antakelig at grisen ble mye knyttet til avgudsdyrkelse i kulturene omkring Israel. Dessuten var dårlig kokt svinekjøtt bærer av den farlige sykdommen trikinose.

Kristendommen kom med en frigjøring i forhold til de strenge renhetsforskriftene i Det gamle testamente. Peter fikk en åpenbaring om dette. Han ble sulten og fikk servert for seg «alle slags firføtte dyr og jordens kryp og himmelens fugler». Peter sa: «Aldri har jeg spist noe vanhellig eller urent.» Da svarte Gud gjennom engelen sin: «Det som Gud har renset, skal ikke du kalle urent.» (Apg 10,10–15).

Jødedommen og islam er loviske religioner, der en legger vekt på at et rent og strengt liv legger et grunnlag for at en kan fortjene å få frelsen. Kristen tro bygger på evangeliet og nåden, at en får frelse uten å gjøre gjerninger. Kristus har gjort oss fullstendig rettferdige for Gud.

Derfor skal vi slippe å gjøre det til et spørsmål om religion hva vi spiser. Vi kan fritt spise reker og krabber, blodpudding, struts og svin. At noe mat og visse former for fett er sunnere enn andre, må vi gjerne ta hensyn til. Vi trenger vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksydanter. Enkelte er vegetarianere og holder seg unna alt kjøtt, og det er greit nok. Men samvittigheten må ikke bli bundet på områder der Gud har gitt oss frihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt