Sten André Fagermo

59

Tonen her på Verdidebatt

Jeg tenkte jeg skulle skrive ned noen tanker jeg har gjort meg om dette debattforumet.

Publisert: 25. apr 2012

Først og fremst er ikke dette noe angrep på VD som sådan, jeg synes det er Norges beste debattside på nett, men har bitt meg i merke den noe hatske (religiøse også av og til) tonen, som av og til gjør seg gjeldende her. Nå har jeg noe erfaring med Nye Meninger (Dagsavisen), og selv om de i manges øyne er en "ateistisk" avis med nære bånd til AP, så synes jeg tonen der noen ganger er mer respektfull. Er ikke dette ett slags paradoks? Når Vårt Land skal være en kristen avis, og formidle kristne verdier som f eks nestekjærlighet mot hverandre?

Nå vet jeg at det er vi debattanter som styrer showet, for å si det sånn, og jeg registrerer at moderator noen ganger griper inn og gjør jobben sin. Men hva hvis vi selv noen ganger tenkte litt selv på hva vi skrev?

Jeg tenker selvfølgelig ikke på meningssensur , men å behandle hverandres ulikheter, tro og meninger med respekt. For å avslutte dette innlegget, la oss fortsette å debattere, men særlig med Breivik-saken gående, la oss også behandle hverandre slik vi ville blitt behandlet selv. Det er mange meninger der ute, men tenk litt på at vi tross alt er forskjellige.... Og takk Gud for det!

MVH

SAF

 

 

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 9 år siden

En vakker tanke.

Men den vil aldri bli noe av.

Sic transit gloria mundi.

Kommentar #2

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Vakker tanke ja,

Publisert over 9 år siden

og for å være helt ærlig, tror jeg det forblir nettopp det, en tanke....Men en tanke som er verdt å tenke på :-)

Kommentar #3

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Den nye ideologien i norske media handler om penger

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Nå har jeg noe erfaring med Nye Meninger (Dagsavisen), og selv om de i manges øyne er en "ateistisk" avis med nære bånd til AP, så synes jeg tonen der

Med fare for å bli beskyldt for avsporing synes jeg kanskje det her kan være på sin plass å minne om at disse to avisene faktisk har samme eier, nemlig Mentor Media, et selskap som forøvrig figurerer på Norgestoppen i statsstøtte.

I utgangspunktet var dette to ideologiske aviser, det sosialistiske Arbeiderbladet og den kristelige avisen Vårt Land. I dag er de begge oppslukt av vår tids dominerende norske "ideologi": å få et sugerør ned i den utømmelige oljefinaniserte norske statskassen. I så måte må man vel kunne si at Mentor Media har lykkes over all forventning.

http://stavrum.nettavisen.no/?tag=helge-simonnes  

Et annet eksempel er  Aftenposten, som i min ungdom ble oppfattet som et talerør for partiet Høyre. I dag er sjefsredaktøren i den gamle "tanta" i Akersgata Hilde Haugsgjerd, medstifter av AKP (m-l) sammen med sin tidligere ektemann Sigurd Allern, som i dag opererer som statsautorisert medieguru med professortittel.

Kommentar #4

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

En bra avsporing,

Publisert over 9 år siden

den tar jeg gjerne med :)......

Kommentar #5

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det går ikke

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Jeg tenker selvfølgelig ikke på meningssensur , men å behandle hverandres ulikheter, tro og meninger med respekt.

Så lenge det finnes idiotforklarere som forteller hvor dum, ulærd og kunnskapsløs du er hvis du kommer med synspunkter som går imot enkeltes vedtatte fasit.

Se på hvor mye juling Herland får bare fordi hun snakker et krystallklart språk i samfunnsdebatten....
Men sånn er det..og sånn blir det...og sånn må det nesten være.Så lenge folk befinner seg på flere forskjellige planeter.
Men vi får håpe det blir lov...å si sin hjertens mening uten å bli sensurert.Til en viss grense.

Kommentar #6

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Dette er først og fremst

Publisert over 9 år siden

et forum for Kristne har jeg forstått. Det som på meg virker påfallende er at det finnes en del der ute som elsker å "PISSE" de Kristne i nakken så mye som mulig, og den KRISTNE "ideologien" er jo å ikke ta igjen med samme mynt så ulvene trives godt i saueflokken---

Høres det kjent ut?

Det er alikevel ingen grunn til bekymring. Dette fenomenet er helt etter BOKA...

Kommentar #7

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Per Traasdahl. Gå til den siterte teksten.

og den KRISTNE "ideologien" er jo å ikke ta igjen m

Nei, det høres ikke kjent ut.

Kommentar #8

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Nei, det høres ikke kjent ut.

Definitivt ikke! ;)

Kommentar #9

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Nissen på lasset -

Publisert over 9 år siden

 

Både ja og nei !    Teorien og ideologien er riktig etter boka.   Problemet ligger i å praktisere det. De kristne her på sidene tar nok ofte igjen med samme mynt,  innbefattet undertegnde desverre.

Om det var høna eller egget som begynte, blir vel en håpløs diskusjon, men jeg har nå mine tanker.  Det viktigste er om vi kan lære noe av det hele.  Har prøvd å lære litt av egne feil, og tror gjerne en har kommet et stykke på vei,  men så plutselig dukker nissen opp der bak på vogna igjen. Nei, det skal ikke være lett.

Kanskje vi kollektivt skulle gå inn for å få fjernet denne uregjerlige nissemannen ?

Takk til trådstarter ! 

Kommentar #10

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Den kan jeg henge meg på

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Så lenge det finnes idiotforklarere som forteller hvor dum, ulærd og kunnskapsløs du er hvis du kommer med synspunkter som går imot enkeltes vedtatte fasit.

For så lenge vi ikke er åpne for at vår sannhet er endrbar vil vi alltid få motpoler som slår hver sin fasit i hodet på den andre og hveder at det er de selv som har den ekte utgaven.

Det skal vel også nevnes at mye av det som skrives på mange nettdebatter er like mye individenes behov for å bli sett og hørt som det er tanken om nytte i det man skriver.

Beskyttelsen ved at man ikke omgås de man debatterer med gjør at man ofte kan gå langt lenger enn det man ellers ville gjort i debattene. Er man ikke en offentlig person er konsevensene minimale når vi gyver løs på alt og alle. Vi slipper jo å se dem i øynene de vi går til angrep på. Vi behøver ikke ta ansvar eller konsekvensene som ellers ville vært der om vi omgikk de vi så lett karakteriserer eller kritiserer.

For hvor lett er det ikke å hurtig taste ned noe gruff for så å trykke send og gå videre til avisen og kaffekoppen som om ingen ting var uttrykket.

Kommentar #11

Kjell Haugen

6 innlegg  1547 kommentarer

Kristne verdier ? Hva er det ?

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Når Vårt Land skal være en kristen avis, og formidle kristne verdier som f eks nestekjærlighet mot hverandre?

Hvilke verdier finner man i Biblene og kirkehistorien ?

Helt tilbake til da Jesus ruslet rundt i sandaler har krangel med andre religiøse har person debatt vært sakens kjærne.  Vi finner det i Evangeliene, Appostlenes gjerninger, Alle brevene.    Ser vi på kirkehistorien finner vi samme ordbruken mot brødre og søstre i ånden.  De blir halshugget eller vist i eksil bare fordi de har en litt anderleses tro på den samme Gud.   Kirkeesystemer har kommet og delt seg , skallet av til nye varianter helt fram til nå.  Disse dynamiske sannheter vi forvalter er de verdier man forvalter i krisendommen.  Alle har sin utgave av noen normerte bibelværs. Ja, mange har  sine egne bibeloversettelser spesialdesignet for sin tro. Helt fra tidlige tider har kristne en lang tradisjon på å ikke tåle hverandre.  Det er denne striden som gjenspeiler seg her på "VerdiDebatt".  Det er ikke en debatt om verdier, men stort sett egne meninger.

Debatantene skifter fort fra saklig til personlige angrep. Dette er som oftest bare et uttryk på annerkjennelse av din argumentasjon og at du har en så god argumentasjons for sitt uttrykk at motdebatanten ikke tør å imøtegå din argumentasjon, men heller angriper formidleren.  Denne argumentasjonsformen kjenner du igjen fra de mange meningheter rundt omkring og i kirkehistorein ellers.

Det med nestekjerlighet og slikt - det er forbeholdt de som ikke er troene til eller på noe.

Personlig har jeg mer tro på historien vi finner flere steder i NT - om kvinnen som berørte Jesus. Hun hadde ingen forkynnt teologi eller lære å forholde seg til men sin personlige tro uttrykt gjennom en handling :Matt 9: "Nå var det en kvinne der som hadde hatt blødninger i tolv år. Hun nærmet seg Jesus bakfra og rørte ved dusken på kappefliken hans,  for hun sa til seg selv: «Om jeg bare får røre ved kappen hans, blir jeg frisk.» Jesus snudde seg, og da han fikk øye på henne, sa han: «Vær frimodig, datter! Din tro har frelst deg.» Og kvinnen ble frisk fra samme stund."

Kommentar #12

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

De kristne her på sidene tar nok ofte igjen med samme mynt

Ikke bare tar igjen, men av egen fri vilje så går de både i angrep og driver med personkarakteristikker. De "pisser" ned ryggen på de som ikke er kristne, med innlevelse og stort patos for å bruke Per sitt uttrykk. 

At man ser på seg selv som anderledes er nok menneskelig. Andre er ufine, jeg hadde jo rett så det er anderledes med det jeg gjør. De angriper meg, jeg er jo bare saklig. Ateister er slemme, kristne er snille (og omvendt).

Kommentar #13

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Snille kristne og -

Publisert over 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Ateister er slemme, kristne er snille (og omvendt).

 

Slik opplever ikke jeg det alltid, desverre.  Som ho sa kjærringa  " feilene mangler vi alle."

Jeg tenker at, sinne, frustrasjon, maktesløshet over ufine angrep og fristelsen til ufine angrep er noenlunde likt fordelt blandt oss alle. 

At kristne burde, skulle, måtte ha vett til litt selvransakelse, mer enn kanskje andre er en annen sak.  Jeg har mer enn en gang gått i rette med kristne som har gått over streken slik, og meg selv også faktisk.   Så konklusjonen må bli: Ingen av oss er i utgangspunktet snille, men vi kan vel gjøre noe med det - kan vi ikke ?

Forøvrig synes jeg Lars Randby har fin gjennomtenkning av problemet her.

Kommentar #14

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Jeg tenker at, sinne, frustrasjon, maktesløshet over ufine angrep og fristelsen til ufine angrep er noenlunde likt fordelt blandt oss alle.

Jeg tenker at menneske er mennesker, og at de personlige egenskapene våre er viktigere enn hva vi måtte tro på. Jeg forventer ikke mer av kristne enn ateister, og ikke mer av ateister enn kristne. Jeg vurderer individer ut fra det de sier og gjør.

Kommentar #15

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Kloke tanker,

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

For å avslutte dette innlegget, la oss fortsette å debattere, men særlig med Breivik-saken gående, la oss også behandle hverandre slik vi ville blitt behandlet selv. Det er mange meninger der ute, men tenk litt på at vi tross alt er forskjellige.... Og takk Gud for det!

som jeg slutter meg til helt og holdent!

Viktig emne!

Mvh Sverre

Kommentar #16

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

Rock and roll.

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

den noe hatske (religiøse også av og til)

Kanskje tungrocken har nådd de kristnes måte å kommunisere på, bruke storstein til å rulle over andre. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere