Verdidebatt

Apologetikk i Den norske kirke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den norske kirke (Dnk) bygger på flotte bekjennelsesskrifter, noe som burde fremheves mye sterkere i den offentlige debatten. Likevel virker det som om mange prester ikke tør å stå for denne læren i det offentlige rom. Istedet snakkes det mye om dialog og at mennesker skal aksepteres på alle nivåer, nesten uavhengig av hva slags tro eller ikke-tro de bekjenner seg til.

Dialogen som fremheves i Dnk går nå på bekostning av vår egen identitet som kristne. Det siste eksemplet er Olav Fykse Tveit, avtroppende generalsekretær i Mellomkirkelig råd som angriper Bjørn A. Wegge for utspillet om at minaretforbud i Sveits burde være en tankevekker for muslimske land som ikke aksepterer kirker. Jeg har fulgt relativt godt med i den offentlige debatten, men jeg kan ikke huske å ha sett Fykse Tveit forsvarer kristen tro i forhold til andre religioner.

Istedet for å si at Wegge har gode poenger med manglende trosfrihet i islamske land, går Fykse Tveit direkte i angrep:

– Wegges utsegn kan så tvil om dei kristne verkeleg har eit ønske om at alle skal få vere seg sjølv, seier Fykse Tveit, som seier han går så hardt ut mot Wegge fordi det er uheldig om misjonsleiarens utspel blir tolka som kva den norske kyrkja meiner om saka.

Her er det Fykse Tveit, ikke Wegge som legger opp til feiltolking. Wegge sa tydelig at han mente minaretforbudet var uheldig, men dette tar ikke Fykse Tveit hensyn til i det hele tatt. Den nye kirkeverdenslederen er også bekymret for hvordan Dnk blir oppfattet i dette spørsmålet, og her kan jeg være enig med han. Det er meget bekymringsverdig at Dnk fremstår som svak i sin apologetikk og forsvar av apostater som lider under islam. Her er det viktig at misjonsledere som Bjørn A. Wegge kjemper for mer frimodig apologetikk fra Dnk.

Ikke misforstå meg. Jeg er ikke noen motstander av dialog, men dialog for dialogens egen skyld, slik som den predikeres av for eksempel Jonas Gahr Støre, er selvutslettende. Jeg etterlyser derfor en mer frimodig apologetikk fra prester og ledelsen i Dnk. Vi skal selvfølgelig ha en åpen dialog med andre religioner, men vi må frimodig fremheve at Jesus er veien, sannheten og livet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt