Tania Randby Garthus

69

Da jeg forstod langfredagens mysterium

Mitt vitnesbyrd på en langfredag.

Publisert: 6. apr 2012

For mange år siden satt jeg full av angst og sorg i min egen stue. Jeg så ut på det store treet utenfor stuevinduet der knoppene var i ferd med å springe frem. Med stor sorg innså jeg at jeg aldri mer skulle glede meg over våren og dens mirakler. Alt var mørkt.

Jeg hadde gjort noe utilgivelig som det ikke kunne gjøres om på. Jeg var fortapt. Min skyld var så stor og så vond at jeg kjente fysisk med hele meg at jeg aldri kunne bli glad igjen. Min handling, min gjerning, mitt ansvar. Uendelig vondt å bære. Angeren satt som en klo i kroppen, men det var for sent å angre og ingen der å be om tilgivelse til.

Jeg la meg ned på sengen og ropte ut min fortvilelse til Gud. Hvem andre kunne jeg vende meg til? Før mine tanker og rop om hjelp hadde rukket å forme seg til ord skjedde det noe.

Jeg kjente en uendelig varme fylle meg fra hodet til føtter. Hele kroppen min ble bokstavelig talt badet i en ubeskrivelig fred. Alt mørket var borte, skylden var borte, angsten og sorgen var tatt bort.

I ett glimt hørte jeg Guds stemme: "Du er tilgitt Tania, jeg døde for deg. Straffen din har jeg tatt på meg. Du er fri". Der og da forstod jeg med hele meg - med hjerte, kropp og sjel - hva som skjedde på Golgata.

Korsfestelsens mysterium inn i meg i min stue. Jesus har i sannhet satt meg fri!

 

Velsignet påskehøytid!

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Hei Tania!

Takk for et godt vitnesbyrd.

Jeg møtte selv Jesus på samme måte.  Som en rekke mennesker har gjort gjennom alle tider.

Slik er Guds rike, kjærlighet - nåde - barmhjertighet - godhet.  I Jesus rike er de minste de største og de svakeste de sterkeste.  Gud hører våre bønner, og han kommer til de minste.

Jes 57, 15

Den som er knust og nedbøyd i ånden

    15 Så sier han som er høy og opphøyd,
          han som troner evig,
          Den hellige er hans navn:
          I det høye og hellige bor jeg
          og hos den som er knust og nedbøyd i ånden.
          Jeg vil gi ånden liv hos dem som er bøyd ned,
          gi hjertet liv hos dem som er knust.

Opplevelsen til  Simeon, den nye teologen, kan du lese om her:

                            SIMEON, DEN NYE TEOLOGEN

                            En beretning om en opplevelse

 Simeon ble født i år 949 og døde år 1022. Han er omtalt som den mest fremstående av middelderens bysantiske mystikere. Han fikk tittelen "Den nye teologen" på grunnlag av hans lære om Gud. Han var også enestående blant middelaldrens ortodokse mystikere ved at han åpent formidlet sine erfaringer.

 Han forteller om en av sine erfaringer:

 "Jeg gikk så til det sted hvor jeg vanligvis pleide å be. Jeg begynte å si: Hellige Gud . Straks ble jeg beveget til tårer og kjente en slik kjærlighetens lengsel etter Gud at jeg ikke kan beskrive med ord den glede å lykke jeg da følte. Jeg falt med ansiktet mot bakken, og straks fikk jeg se et veldig immatrielt lys som skinte over meg, grep fatt i min sjel, slik at jeg ble slått av undring ved dette uventede mirakel, og jeg gikk inn i ekstase. Om jeg var i legemet eller utenfor legemet, vet jeg ikke (2.kor.12.2), men jeg samtalte med dette lyset. Lyset selv vet dette, det fikk den tåke som måtte være i min sjel til å lette, og fjernet enhver jordisk bekymring. Det løste meg fra den materielle tretthet og kroppslige tyngde som gjør mine lemmer trege og valne....... I min sjel strømmet det på en usigelig måte inn den største åndelige glede og klarsyn og en sødme som overgår en hvilken som helst smak av synlige ting, sammen med en frihet og en følelse av at alle livets tunge tanker var glemt. På en underlig måte ble det gitt meg og åpenbart for meg hvorledes vår avskjed fra denne verden vil være. Slik var hele min oppmerksomhet, min ånd og min sjel, fullkomment konsentrert mot dette usigelige lyset."

God påske.

 

Kommentar #2

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Hei Tania

Publisert rundt 9 år siden

Det er et mysterium at vi må langt ned for å kunne gripe Jesus med hjertet.

Jesus sier selv at det er en sammenheng med at den som er mye tilgitt, elsker mye.

En slik erfaring sitter godt i kroppen og forankrer oss i vår frelser.

God påske

Kommentar #3

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

I 2 vers etter Fadervår sier Jesus akkurat det samme:

Matt 6, 14-15

14 For dersom dere tilgir menneskene de misgjerningene de har gjort, skal også deres himmelske Far tilgi dere. 15 Men dersom dere ikke tilgir menneskene, skal heller ikke deres Far tilgi de misgjerningene dere har gjort.

En meget kort fortelling om en liten del av det jeg selv opplevde:

Jeg fikk blant annet beskjed fra Gud eller en mellommann, da jeg var inne i opplevelsene som frelste meg.  Jeg holdt på å dø og ropte i 14 dager etter Gud.  Jeg hadde vært ateist i over 30 år.  Jeg visste ikke lenger hvordan jeg skulle be. Jeg ropte og ropte etter Gud flere ganger om dagen i 14 dager.  Etter 14 dager fikk jeg svar: Og for et svar!

Jeg fikk beskjed om at om jeg ville komme lenger inn i troen, måtte jeg tilgi en jeg virkelig hatet.  Det var litt av en jobb, men med Guds hjelp greide jeg det.  Så fikk jeg beskjed om nesten det samme: Du må tilgi deg selv!  Det var enda vanskeligere.  Alt det gale jeg hadde gjort mot mine medmennesker kom fram for meg.  Det var mye å angre på, selv om jeg ikke hadde gjort annet enn å såre mine næremeste og andre bekjente med bemerkninger som var sårende. Altså jeg hadde såret min neste med tungen.  Det var slike ting som jeg hadde angret på, men gjemt godt bort i hukommelsen.  Jeg hadde greid å såre andre mennesker. For en anger som kom over meg.  Mindre enn jeg da følte meg er ikke mulig å komme.  Men, Jesus renset sinnet mitt og reiste med opp igjen fra bunnen.  Jeg ble ren.

Deretter fikk jeg beskjed om å legge livet mitt i Gud hender.  Noe jeg gjorde.  Jeg inngikk en pakt med Gud om det.

Det jeg da mottok fra Gud var utrolig og fantastisk. 

Jeg fikk nyte Guds fred - jeg fikk hvile i Hans favn - jeg fikk en rekke nådegaver - jeg fikk kjenne Guds nærhet i hjertet - jeg fikk elske Gud og den treene - jeg fikk visdom fra Gud - jeg fikk hvile i troen - jeg fikk legge alle mine bekymringer over på Gud - jeg fikk opplevelser på opplevelser med Guds mysterium. 

Jeg kunne fortsette og fortsette med å prise alle Guds fantastiske gaver.

Amen

Kommentar #4

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Takk til deg Tania

Publisert rundt 9 år siden

 

Dette var en fin og riktig påskehilsen.  I vår tids ulne forståelse av hva Den Hellige Ånds gjerning blandt menneskene er, var dette et skoleksempel på hva som er hans opprinnelige og egentlige oppgave i denne verden, forkynt av Jesu egen munn.  " Han skal ta av mitt og forkynne dere."

Om synd, om nåde og tilgivelse, om Guds betingelsesløse og oppofrende kjærlighet til oss mennesker, skapt i hans bilde.

Jeg opplever det slik at vår tids jag etter lykke og suksess, rikdom og vellykkethet, ikke minst i kristne sammenhenger, og det til og med med DHÅ  som angivelig garantist,  det holder på å grave ned den rikdom som Ånden virkelig kan gi: Fred, "den som verden ikke kan gi" håp, tro og kjærlighet.

 

Fortsatt en god, fredfull og meningsfull påske

Kommentar #5

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden
Tania Randby Garthus. Gå til den siterte teksten.

Jeg la meg ned på sengen og ropte ut min fortvilelse til Gud. Hvem andre kunne jeg vende meg til? Før mine tanker og rop om hjelp hadde

det var ett flott og ekte vitnesbyrd på denne dag hvor Jesus døde for våre synder på golgata kors..

her er en annens vitnesbyrd etter å ha gjort en utilgivelig synd, også han fikk nåde....etter å ha angret sin synd..

salm.51.19  Nei, offer for Gud er en knust ånd. Et hjerte som er brutt og knust, ringeakter du ikke, Gud.

Kommentar #6

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Slik er det.

Jesus er oppstanden.  Han lever.  Han lever i dag.

Kommentar #7

Tania Randby Garthus

69 innlegg  661 kommentarer

Takk

Publisert rundt 9 år siden

Takk for gode kommentarer som varmer. Det er godt å tilhøre Gud og få hvile i hans nåde hver dag.

Påsken er en sterk høytid fordi den minner oss så sterkt om Guds eget oppgjør med synden. Han ofrer seg selv for oss alle. Vi er fri og kan leve i et nådefellesskap med vår skaper.

Han som var uten skyld og som ikke tåler synd valgte selv å ta straffen på seg fordi han elsker oss så høyt.

Når man har fått smake den kjærligheten er det veldig sterkt men også godt å få feste blikket på ham som hang på korset, i uendelig takknemlighet til Gud som elsket oss først.

Kommentar #8

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Gud tilgir alle som angrer!

Publisert rundt 9 år siden
Tania Randby Garthus. Gå til den siterte teksten.

Påsken er en sterk høytid fordi den minner oss så sterkt om Guds eget oppgjør med synden. Han ofrer seg selv for oss alle. Vi er fri og kan leve i et nådefellesskap med vår skaper.

Han som var uten skyld og som ikke tåler synd valgte selv å ta straffen på seg fordi han elsker oss så høyt.

En fin opplevelse. For å nyansere bildet kan jeg fortelle at jeg overhode ikke tror at Jesus døde på korset for å sone våre synder. Jeg synes hele tanken er blasfemisk og makaber.

Skulle det liksom hjelpe meg at man på den mest brutale og bestialske måte pinte Jesus til døde?

Gud tåler menneskenes synd, for Han vet hvor uendelig lett det er å feile. Men han sørger med oss når vi feiler, og tilgir oss når vi sørger over våre feiltrinn og ber om tilgivelse.

Den følelsen du beskriver, har jeg selv opplevd, men som en dyp fred og tilgivelse fra Gud. Jeg er sikker på at også alle andre troende føler det samme når de ber Gud (eller Allah) om tilgivelse.

Det er ikke noe eksklusivt for kristne å bli tilgitt av Gud.

Det er ikke nødvendig å godta drapet på Jesus som en offerhandling for å få Guds tilgivelse. Gud setter ingen betingelser for sin tilgivelse, når vi angrer dypt.

Gud hjelper alle - både troende og ikke-troende, og mennesker fra alle trosretninger behandles på nøyaktig den samme måten!

Guds fred til alle!

Mvh Sverre

 

 

 

 

Kommentar #9

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Avnskog

Publisert rundt 9 år siden

"En fin opplevelse. For å nyansere bildet kan jeg fortelle at jeg overhode ikke tror at Jesus døde på korset for å sone våre synder. Jeg synes hele tanken er blasfemisk og makaber

Gud tilgir alle som angrer!"

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Så sant så sant at Gud tilgir alle som angrer og ber om tilgivelse.  Jeg skjønner du har en velmenende ideologi om at det er ikke så farlig å synde, bare en ber om tilgivelse etterpå.  Men det er farlig, uhyggelig farlig å synde, og det er nettopp det langfredags budskapet forteller oss.

"Den som synder må dø !" er Guds klare budskap til mennesket.  At han selv tok dette på seg da han døde på korset for oss understreker alvoret i det å synde.  Det er dette som er langfredagens mysterium.  Det er i det hele tatt blasfemisk å påstå noe annet, når Gud har åpenbaret og sagt det så håndgripelig og ekte.

Den gud du skisserer her er en endimensjonal gud, en synkretisme av religiøse forestillinger og menneskeskapt filosofi.

Din "motlysbevegelse" forestiller en snill bestefar som bare gir og gir uten tanke på konsekvensene av synden i mennesket. Det er etter bibelen mer enn feil, det er heresi.

Gud har flere dimensjoner enn dette.  Gud er også hellig -tre ganger hellig.  Det betyr m.a. at ingen kan se Guds åsyn uten å dø på flekken. Det fikk Moses en pekepinn på, den gang på fjellet ved den brennende tornebusken.

Derfor er forsoningen mellom Gud og mennesket gjennom hans egen Sønn Jesus Kristus den altoverskyggende garantien for tilgivelsen. 

Din oppfatning av Guds tilgivelsesgrunn er like feil som å gå inn i en butikk og kjøpe vare med falske penger.  Det finnes ikke dekning for dem i Norges Bank.  Butikkpersonalet kan en kanskje lure - - - men ikke Gud.  

Bruker du ekte penger ligger dekningen for dette i Norges Banks gullbeholdning.  

Vi kan aldri få nåde og tilgivelse fra våre synder uten at vi støtter oss til den himmelske banks gullbeholdning som er Jesus Kristus, Guds Sønn og hans betalingsverk på Golgata.

Påskemorgen beviste han sin guddommelige kraft ved også ha beseiret døden, som også ligger i hans makt og myndighet.

 

Jeg ønsker deg og alle andre en god og fredfull påskemorgen. 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentar #10

Kurt Urholt

3 innlegg  48 kommentarer

Takk.

Publisert rundt 9 år siden

Takk for at du er så personlig, Tania. Det koster. Forstår at dette er verdifullt. 

Fortsatt god påske.

Kommentar #11

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Takk for fin preken!

Publisert rundt 9 år siden
Tania Randby Garthus. Gå til den siterte teksten.

Korsfestelsens mysterium inn i meg i min stue. Jesus har i sannhet satt meg fri!

Jeg leste ditt fine, ærlige innlegg først i går kveld. Har ikke orket å lese debatter om påskens innhold, og troendes uenighet om betydningen. I påska vil jeg bare ta i mot underet, at Gud elsket meg slik at Han ga sin egen sønn til soning for mine synder. 

1Pet 1:18-20 18 For dere vet at det ikke var med forgjengelige ting, med sølv eller gull, dere ble kjøpt fri fra den dårlige ferd som var arvet fra fedrene, 19 men med Kristi dyrebare blod, som blodet av et feilfritt og lyteløst lam. 20 Han var forut kjent, før verdens grunnvoll ble lagt, og for deres skyld er han blitt åpenbaret ved tidenes ende.

Gleden over dette kan vi få oppleve om og om igjen, i vår egen stue!

Nå har vi jo feiret oppstandelsen også! Halleluja!


 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere