Verdidebatt

Hva vil det si å være sekulær ?

I debattene opereres det ofte med uttrykket "sekulære muslimer". En hører sjeldnere om sekulære kristne, for enten er en kristen, en kristenfundamentalist eller ateist.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var utviklingen i tråden "Det muslimske jødehatet" som får meg til å etterlyse nærmere definisjoner av hva som ligger i de ymse  karakteristikker av mer eller mindre religiøse mennesker.

Undertegnede er døpt, konfirmert, og mener seg ikke å ha hatt vondt av det. Synes kirken forøvrig er et grunnsten i norsk kultur, og fyller verdige funksjoner i livets forskjellige faser. Men kristen - nei.  I likhet med si 75 % av det norske folk - er jeg en sekulær kristen ?

Det finnes angivelig milioner av sekulære muslimer. Men er de like sekulære som meg i forhold til sin religion ?  De følger kanskje ikke fastetiden, men spiser neppe grisekjøtt de fleste.  Som ektefeller må helst begge være  muslimer, helst av samme trosretning. Vel, jeg blander kanskje kultur og religion nå- men den veven er vel  temmelig tett ?   Blir såkalte sekulære muslimer fornærmet av en karikatur av profeten, eller bryr de seg lite om dette som oss 75 % nordmenn  over av KLM's og Jespersens form for humor ?

Spørsmålet under er todelt - først må jeg få definisjonen på hva som kan kalles en sekulær kristen. Deretter,  har en sekulær muslim  akkurat det samme avslappede forhold til sin religion som en sekulær kristen ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt