Arne Johnsen jr.

21

Fienden alltid til høyre?

Hvordan kan det ha seg at "høyresiden" alltid har skylden, uansett hva som skjer?

Publisert: 30. mar 2012

Etter tragedien den 22. juli ble den innvandrings- og islamkritiske “høyresiden” i Norge avkrevd selvkritikk for å ha levert ideologisk ammunisjon til gjerningsmannen. Det tydelige bildet “han var en ensom ulv, men kom fra en flokk” legitimerte heksejakten.

For noen uker siden opplevde Frankrike en lignende tragedie. Syv mennesker, hvorav tre små jødiske barn, ble henrettet på iskaldt vis. Mediekommentatorer og politikere fråtset i spekulasjoner om “høyrekreftene” som måtte stå bak. Skuffelsen må derfor ha vært stor når det viste seg at gjerningsmannen var en jihadist som blant annet ville straffe Israel.

Tonen ble raskt en annen. “Høyresiden” måtte for all del ikke slå politisk mynt på dette, dette var en “ensom ulv”. Fra noen flokk kom han selvsagt ikke, for det ville vært ubehagelig for mange. Det kunne for eksempel tvunget frem spørsmålet: Har medienes ensidige Israel-kritikk fungert som ideologisk ammunisjon for gjerningsmannen?

Jakten på syndebukker må naturligvis foregå et annet sted. Det diffuse “samfunnet” står lagleg til for hogg, og fremst i rekken finner vi Euro-islams wonderboy, Oxford-professor Tariq Ramadan. Med to tunger skriver han på sin hjemmeside at det var riktig så fælt med drapene, men vrir det elegant over i en stakkarsliggjøring av gjerningsmannen. Han ble nemlig drevet til det, ikke overraskende av “høyrevinden” og marginaliseringen av muslimer i Frankrike. Og denne forklaringen kjøper dessverre mange.

Jeg er en enkel mann. For meg har gjerningsmannen selv skylden, både her og i Frankrike. Enhver politisk idé kan i prinsippet ledsages av terror, uten at det av den grunn alene er noe galt med ideen. Mediene og andre i det gode selskap plasserer ansvar der det til enhver tid er mest behagelig for dem. Men i all deres selvrettferdige prinsippløshet kan man likevel skimte én klar tanke: Fienden står alltid til høyre.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Det kan godt være...

Publisert rundt 9 år siden

"Jeg er en enkel mann."

Det kan godt være, om man ikke tenker så mye over omstendighetene. For de av oss som leser mer av de internasjonale aviser (la gå om de er tyske eller franske...) så får man litt mer nyanserte bilder av å lese hele artikkele'n, ikke bare deler av artiklene. På de franske forsidene er det iallefall særdeles få som forsøker å legge skylda over på høyre-folk, tro meg. Sarkozy var upopulær før det uansett, så jeg tror ikke å referere til litt statistikk vil endre på noe av det faktum... Sjekk litt inn mer med fakta, bitte.

Det er helt utvilsomt klart at gjerningsmannen (og kanskje hans bror, slik det ser ut til hittil) har ansvaret. Det betyr virkelig ikke at resten av den felles demografien skulle dele den samme ansvarsbyrden. Vi som mennesker er sjeldent ansvarlig for mer enn våre egne valg. Jeg ser liten grunn til å ta ansvaret for mer, uavhengig av kultur og hudfarge. Skal man ta ansvaret for den mislykketede assimileringen av f.eks. samer, så er det fantastisk. Da aksepterer man for et øyeblikk at andre mennesker kan finne ut av det samme!

All applaus til det.

Kommentar #2

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

La meg gjette..... du tilhører høyresiden? Jeg for min del ser at venstresiden får skylden for alt som er galt. Så nei, høyresiden er ikke altid fienden. Hele ditt innlegg er faktisk ett angrep på venstresiden i seg selv.

Kommentar #3

Arne Johnsen jr.

21 innlegg  176 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Høyresiden? Jeg? Egentlig ikke. Er nok mer i villrede, men har definert meg til venstresiden nesten hele mitt voksne liv. Innlegget mitt er nok mer et angrep på en veldig ubehagelig side ved "venstresiden".

Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

å dele i sider

Publisert rundt 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Hele ditt innlegg er faktisk ett angrep på venstresiden i seg selv.

høyre venstre,lys mørke,godt ondt er i seg selv den store illusjonen

Kommentar #5

Arne Johnsen jr.

21 innlegg  176 kommentarer

Sant nok

Publisert rundt 9 år siden

Det er muligens for enkelt å dele inn i venstre og høyre. Uansett synes jeg det er drøyt å påstå at venstresiden får skylden for alt. For hva da? Og hvor? Får de skylden for Utøya noe sted, annet enn på sære, sære nettsider? Får de skylden for Toulouse? Ikke i mediene, ikke blant etablerte kommentatorer.Og de skal selvsagt ikke ha skylden heller.

 

Kommentar #6

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden
Arne Johnsen jr.. Gå til den siterte teksten.

Det er muligens for enkelt å dele inn i venstre og høyre. Uansett synes jeg det er drøyt å påstå at venstresiden får skylden for alt. For hva da? Og hvor? Får de skylden for Utøya noe sted

Ja, AP med sin innvandringspolitikk førte til at ABB gjorde det han gjorde, ble og blir det påstått. Det la du kanskje ikke merke til da du har fokus på på annet. Det betyr at du bare ser litt av bildet og ikke hele.

Kommentar #7

Arne Johnsen jr.

21 innlegg  176 kommentarer

hvilke medier?

Publisert rundt 9 år siden

Hvilke seriøse medier har gitt AP skylden for galskapen? Eller noen andre med en viss pondus? Du kan jo ikke komme trekkende med en eller annen konspiratorisk kontrajihadist. De har liksom ikke samme schwung som NRK, VG, Aftenposten etc.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere