Kari Helene Partapuoli

16

Om trakassering av muslimer og innvandrere etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet 22.07.2011

I en rapport til 22. juli-kommisjonen har Antirasistisk Senter gjort dybdeintervjuer med 15 personer som har opplevd enten fysisk eller verbal trakassering etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Publisert: 21. mar 2012

Det har versert mange historier om hva som skjedde i perioden mellom eksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli og frem til det ble klart at det var en hvit nordmann som løste skudd på Utøya. Mange medier rapporterte i tiden etter 22. juli om overfall og trakassering av innvandrere og muslimer etter eksplosjonen, men få av sakene har blitt dokumentert. I en rapport til 22. juli-kommisjonen har Antirasistisk Senter gjort dybdeintervjuer med 15 personer som har opplevd enten fysisk eller verbal trakassering etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet. Vi bruker stort sett bare førstehåndskilder, det vil si folk som selv har sett, hørt eller opplevd noe.

I vår kontakt med informantene har vi til dels opplevd en stor motvilje om å snakke om denne tidsperioden. Det er gjennomgående for de vi har snakket med at de ønsker å fokusere på samholdet vi alle opplevde så sterkt i tiden etter 22. juli. Mange begynner samtalene med å si at de vil snakke om all støtten de fikk og den positive oppmerksomheten både innvandrere og norske muslimer opplevde. Noen forteller at de fikk klemmer av fremmede og at folk gjorde ekstra mye i det offentlige rom for å være hyggelige. Men allikevel sier også nesten alle vi har snakket med at de følte en sterk frykt i timene etter bomben. Det beskrives en stemning hvor folk var veldig redde og at det var tydelig at frykten i en del tilfeller gikk utover innvandrere og muslimer. Det virker som om det spesielt var synlige muslimer for eksempel kvinner med hijab og folk med afrikansk bakgrunn som var utsatt.

Ingen av informantene har meldt det som skjedde til politiet.Begrunnelsene informantene gir for ikke å kontakte politiet kan oppsummeres slik:

·        De har opplevd trakassering tidligere

·        De ønsket ikke å gå til politiet fordi politiet hadde viktigere ting å ta seg av denne dagen

·        De ville ikke bli anklaget for å styre fokuset over på seg selv (dvs. muslimer)

·        De har tidligere opplevd å ikke bli tatt på alvor av politiet

·        De tror saken uansett blir henlagt

·        De ser ikke på hendelsen(e) som alvorlige nok til å anmelde

Utdrag fra fortellingene

En 21 år gammel kvinne med somalisk bakgrunn ble spyttet på av en ung gutt, mens han sa: ”Nå har dere gjort det, og dere skal få svi, ut av landet vårt!”. Hun ble senere overfalt av en gjeng med ungdom og fikk blåmerker og sår i hodebunnen. En kurdisk asylsøker ble sparket da han ville sette seg på et ledig sete på bussen. Mannen han ville sitte ved siden av ropte: «Hvor er du fra», flere ganger og sparket ham gjentatte ganger. En mann med algerisk opphav ble truet med kniv av tre unge menn. En kvinne i 30årene fra Kongo og en mann med bakgrunn fra Irak gikk mot Regjeringskvartalet for å hjelpe til. De fikk høre tilrop som: ”Hva gjør dere i Norge?" og ”Kom dere tilbake dit dere kommer fra.». En bussjåfør med skjegg og arabisk utseende fortalte at mange passasjerer lot være å gå på bussen da de så at det var han som kjørte. En kvinne med hijab fikk spørsmålet: «Er dere sånne Al-Qaida muslimer?». En ung mann fra Kenya fikk høre: «Jævla muslimske faen”. En kvinne med hijab ble nektet taxi. En etnisk norsk mann satt ved siden av en guttegjeng på bussen som sa de: «…skulle til sentrum og smake muslim-blod”. 

Omfang av trakassering

På grunn av manglende statistikk over hatkriminalitet og temaets følsomhet er det vanskelig å si noe sikkert om hvor mange som ble trakassert eller hvor mange voldsepisoder og trusler det kan ha vært snakk om. Selv om mye er usikkert har vi i denne rapporten dokumentert flere til dels alvorlige hendelser innenfor et kort tidsrom og et avgrenset geografisk område. Vi vet også at det er flere historier som ennå ikke har blitt fortalt. Vi mener derfor at det er grunn til å tro at det var høyere forekomst av vold og trakassering av innvandrere og muslimer i perioden etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet enn vanlig.

Rapporten er skrevet av Anne Gerd Grimsby Haarr og Kari Helene Partapuoli.

Last ned rapporten fra Antirasistisk Senters hjemmeside:
http://www.antirasistisk-senter.no/rapport-til-22-juli-kommisjonen.5034717-98689.html

Kommentar #1

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Kari Helene Partapuoli. Gå til den siterte teksten.

Vi mener derfor at det er grunn til å tro at det var høyere forekomst av vold og trakassering av innvandrere og muslimer i perioden etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet enn vanlig.

Men hva så? 

Kommentar #2

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Om trakassering av muslimer

Publisert over 9 år siden

Dette er veldig alvorlig og trist lesning. Beskjemmende.

Husker vår lokale grønsakshandler neste dag - blek og dødsens alvorlig. Han sa at om det hadde vært en muslim som hadde begått terroren hadde han vært klar til å pakke sakene for å flytte med familien herfra.

 Selv var jeg nærmest lettet over da de første meldingene kom om at det var en lyshudet blond nordmann.

Kommentar #3

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Tunnelsyn

Publisert over 9 år siden

Det skal særdeles dårlig gangsyn til for å unngå å få med seg alle hendelsene som foregår nesten daglig rundt i verden forårsaket av islamister....

Om det hadde skjedd i Norge,ville det kommet nærmere,men handlingene er de samme.

Det virker på meg som at EN idiots handlinger i Norge,blir forsøkt brukt som unnskyldning for å holde kjeft om all annen terror begått av muslimer i verden.

Noe skurrer voldsomt for meg når disse sakene debatteres.

Kommentar #4

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Her vel sannsynligvis den siste...

Publisert over 9 år siden

URGENT TOULOUSE LE TERROSITE MOHAMED MERAH ALGERIEN A ETE LOCALISEBefore the shootings in Toulouse and Montauban, he was known to the French authorities because he had a criminal record for non-terrorist crimes.

Police surrounded him at a block of flats in Toulouse after the shootings, in which three French soldiers and a rabbi and three Jewish children were killed.

According to the French authorities, he said he had sought to avenge Palestinian children and to attack the French army because of its foreign interventions.

He had described himself as an Islamist warrior and member of the al-Qaeda network.

French news channel BFM TV said he was linked to Forsane Alizza (Knights of Pride), an Islamist group banned last month in France.

Kommentar #5

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det er viktig at vi snakker om alle temaer rundt terror (og andre temaer for den del). Det at det foregikk verbal og fysisk trakassering av folk som så muslimske ut etter bomben i Regjeringskvartalet er nettopp en av de tingene vi må få opp på overflaten.

Vi skal forøvrig snakke om terror uansett fortegn.

 

Kommentar #6

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Terror

Publisert over 9 år siden

Jeg synes ikke det er riktig å sette i gang en "konkurranse" om hvem som er verst. Det er ikke tvil om at det har skjedd mange grusomme terrorhandlinger i islams navn. Men det er heller ingen tvil om at det høyreekstreme tankegodset har krevd mange liv i europeisk historie. Holocaust er det aller grelleste i så måte. På norsk jord har de fleste terrorhandlinger forøvrig hatt et høyreekstremt fortegn.

Tragedien i Toulouse er en grusom antisemittisk handling, men jeg synes det blir helt feil å bruke dette til å gjøre høyreekstreme handlinger "mindre". All terror og alle hat-drap må bekjempes - uansett om det utføres av høyreekstremister eller islamister.

Kommentar #7

Kari Helene Partapuoli

16 innlegg  12 kommentarer

Terror

Publisert over 9 år siden

Jeg synes ikke det er riktig å sette i gang en "konkurranse" om hvem som er verst. Det er ikke tvil om at det har skjedd mange grusomme terrorhandlinger i islams navn. Men det er heller ingen tvil om at det høyreekstreme tankegodset har krevd mange liv i europeisk historie. Holocaust er det aller grelleste i så måte. På norsk jord har de fleste terrorhandlinger forøvrig hatt et høyreekstremt fortegn.

Tragedien i Toulouse er en grusom antisemittisk handling, men jeg synes det blir helt feil å bruke dette til å gjøre høyreekstreme handlinger "mindre". All terror og alle hat-drap må bekjempes - uansett om det utføres av høyreekstremister eller islamister.

Kommentar #8

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Er det mulig!

Publisert over 9 år siden

Hva så? Helt enig

Når PST sier at trusselnivået først og fremst kommer fra islamistiske grupperinger i Norge, så forteller det ganske mye. Når vi tillegg får servert systematisk vold begått av islamister over hele verden.  Gjør det noe med oss. Skjønner ikke Kari det enkle faktum. 

Jeg skjønner godt hvis det var slik at nordmenn gikk banans . Det er enkel logikk. Du retter aggresjonen mot dem du tror har utført attentatet. Jeg er i grunnen forundret over at det ikke var flere episoder med trakassering i tim etter. Eller var det trakassering i det hele tatt?

Igjen er det bare synsing uten dokumentasjon fra antirasistene. Du kan alltid finne noen enkeltstående episoder, (anonyme kilder) som liksom skal være representativt for nordmenns holdninger. Er det ikke typisk! Når det i tillegg er det kriminelle og voldelige antirasist miljøet som kommer med påstandene mister det helt troverdighet. Det lukter svidd lang vei.

Det er påfallende mange kvinner som bifaller "hvit diskriminerer sort". Ofte renner det over av følelsesesladet vrøvl uten rot i virkeligheten. 

Feministene her til lands har et inderlig ønske om å bistå og støtte kulturer der kvinner helst skal holde kjeft. Patriarkalske diktaturer som krever makt og innflytelse på bekostning av kvinnene. Ikke bare kvinner skal lide. De ønsker også å rive ned demokratiet i Vesten og innføre kalifat. Det er islamistenes mål. For disse kulturene er "menneskerettigheter" et fremmed ord.  Vet ikke Kari dette enkle faktum!

Vi har en kvinne som kjemper standhaftig mot strømmen. Vår kjære landsmoder og kvinneforkjemper Hege Storhaug. Henne kan vi være stolt av!  

Fant denne i slengen:

AftenpostenSitat: "Avisa har forsøkt å komme i kontakt med folk som selv opplevde ubehagelige episoder, uten å lykkes med det.

Én kilde sier at to personer som var involvert i stygge episoder, ikke ønsker å snakke med media."

"Andre forteller at de tidligere har uttalt seg til media om hendelser de har fått høre om fra andre."

Aftenposten understreker at innvandrere kan ha blitt utsatt for vold og trakassering 22. juli uten at hendelsene ble registrert av politiet. (©NTB)

Kjenner du tilfeller av trakassering etter 22. juli? Tips TV 2 Nyhetene: 02255@tv2.no

Kommentar #9

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Kari Helene Partapuoli. Gå til den siterte teksten.

Det at det foregikk verbal og fysisk trakassering av folk som så muslimske ut etter bomben i Regjeringskvartalet er nettopp en av de tingene vi må få opp på overflaten.

Det er sikkert riktig og viktig. Men hva skal det brukes til? 

Reaksjonene mot muslimer rett i etterkant av 22/7 var naturlige.  Folk trodde jo, ikke uten grunn, at det dreide seg om islamsk terrorisme. Jeg tror egentlig muslimene selv forstår dette. Vi har de senere tiår sett utallige terroraksjoner begått av muslimer, men aldri hadde vi vel noensinne opplevd 22/7. En islamistisk gruppe påtok seg ansvaret kort tid efter eksplosjonen. Terrorisme har lenge vært varslet. Og så videre.

Jeg stiller derfor spørsmålet: hva skal man bruke denne rapporten til? Hva skal vi med kunnskapen om at trakassering mot muslimer var høyere rett i etterkant av eksplosjonene i Regjeringskvartalene enn ellers?

***

Antirasistisk Senter kunne med fordel se den diskriminasjon og rasisme som så konkret utøves fra andre kanter. Om ikke annet for å kunne vise til en nøktern, åpen og balansert tilgang.

Kommentar #10

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Antirasistisk Senter kunne med fordel se den diskriminasjon og rasisme som så konkret utøves fra andre kanter. Om ikke annet for å kunne vise til en nøktern, åpen og balansert tilgang.

Dream on Robin:)

Kommentar #11

Solveig A. Wahl

21 innlegg  2668 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Det skal særdeles dårlig gangsyn til for å unngå å få med seg alle hendelsene som foregår nesten daglig rundt i verden forårsaket av islamister....’ (Holt #3)

Unnskyld meg, men skryter ikke vi uhemmet av at vi bor i sivilisert land?

Kommentar #12

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Troverdighet eller partiskhet ?

Publisert over 9 år siden

"Det er viktig at vi snakker om alle temaer rundt terror (og andre temaer for den del). Det at det foregikk verbal og fysisk trakassering av folk som så muslimske ut etter bomben i Regjeringskvartalet er nettopp en av de tingene vi må få opp på overflaten.

Vi skal forøvrig snakke om terror uansett fortegn"

:::::::::::::::::::::::::

Men gjør dere dette?  Det er lite som tyder på det.   Vi må tenke også den tanken at de høyreekstreme gruppene er provosert, og vokst frem i islamist terrorens blodige fotspor. Å alltid pukke på høyreekstremistene hele tiden uten å sette det i sammenheng den islamterror vi har vert vitne til nå gjennom et par generasjoner.  Jeg tror dere gjør vanlige muslimer og oss andre en fryktelig bjørnetjeneste jeg.  Dere provoserer høyrekreftene, ikke ved å snerre mot dem, men ved å bagatellisere islamistenes blodige terror ved ikke nevne den siden.

Dere har intervjuet 15 muslimer om trakkasering etter 22.  Det var nå i minste laget, særlig når vi skjønner at at dere visste på forhånd hvem dere skulle plukke ut.  Da må dere ikke kalle det en undersøkelse, med en viss vitenskapelig underforståtthet.

Målgruppen ville helst snakke om de bra tingene de hadde opplevd.  Det sier mer om dem enn om dere.  Hvem var så disse som utførte trakkaseringen.  Var det marginale grupper i ungdomsgjenger som ikke har annet å ta seg til.  Galt nok for det.   Det en likevel får følelsen av er at disse var  et representativt utsnitt av den norske befolkning. Akkurat dette har ofte provosert meg.  Jeg vil ha meg frabedt slike insinuasjoner.  Jeg påstår at mesteparten av Norges befolkning ikke lider av fremmedhat. 

Antirasistisk Senter gjør sikkert en god jobb på mange felt, men å provosere en part, og bagatellisere den andre i en slik materie er det sikreste middelet til å oppnå full konfrontasjon.

Stikk fingen i jorda og registrer hvilket minefeldt dere beveger dere i.

 

For ordens skyld, jeg har ikke lest raporten, bare innlegget her på VD

 

 

 

 

 

 

  

Kommentar #13

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Utdrag fra rapport fra Anti rasistisk senter:

«De gikk alle av ved Lambertseter Senter, hvor gjengen, alle i slutten av tenårene, fulgt etter henne. Den ene spant bein på henne og de fortsatte med flere grove ytringer. Jenta i gjengen tok tak i flettene til kvinnen med somalisk bakgrunn og slang henne rundt før hun rev dem ut av hodebunnen hennes. Kvinnen skrek og prøvde å vri seg unna, til slutt dro en av guttene henne bort. Hun kom fra det med stort sår i hodebunnen og flere blåmerker etter at hun ble kastet rundt.»

Merkelig at ikke noe slikt ble rapportert til politiet. Kan dette være riktig jeg bare spør: En somalisk jente med fletter? Blir revet av begge flettene? Seriøst? Nei dette virkerveldramatisk spør du meg og uten noen politianmeldelse?

Spørsmålet om trakassering har vært debattert tidligere: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat11/thread240577/

På meg ser det ut som om både Aftenposten og Per Steinar Runde har rett at dette er: ei fjør har blitt til fem høns. De skriver:

Aftenposten konkluderer slik: ”Vi vet altså ikke om muslimer, eller andre som ikke ser etnisk norske ut, ble jaget eller overfalt i timene 22. juli.” I den grad innvandrarar har opplevd utrivelege episodar, synest medieomtalen å vere uproporsjonal. Ei fjør har blitt til fem høns.

 

Kommentar #14

Anonym167 Anonym

51 innlegg  342 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Poenget er jo at uskyldige mennesker ble utsatt for verbal og fysisk vold, fordi mange nordmenn ble styrt av fremmedfrykt og fordommer i timene før vi fikk vite hvem som stod bak terrorhandlingene. 

Og uansett hvor god grunn de hadde til å tro at det var islamister/utlendinger som stod bak, så rettferdiggjør ikke det verken ord eller handling som ble rettet mot uskyldige mennesker. 

Det er noe som heter at vi ikke skal ta alle under en kam, og det er faktisk noe mange av oss bør ta på alvor. Det finnes mange gode mennesker fra alle land, kulturer og religioner, og hvis vi lar frykten styre oss, blir vi selv mennesker som andre frykter og fordømmer. 

Ingenting rettferdiggjør verbal og fysisk vold mot uskyldige mennesker! 

Kommentar #15

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

”Å rette baker for smed.”

Publisert over 9 år siden

Det er helt riktig som Robin Haug påpeker i kommentar 9 at ei islamistisk gruppe kort tid etter terrorhandlingen 22/7 påtok seg ansvaret for udåden. Mye av det trådstarter kommer med, må sees i lys av et slikt utspill.   Dette er noe av forklaringen.

Dessuten - det reageres gjerne instinktivt når en slik tragedie oppstår. Det samme skjedde i Frankrike, der journalister (i kunnskapsløshet) øyeblikkelig rettet søkelyset mot ”høyreekstreme” – for dette kunne ikke muslimene ha gjort, ”siden de drepte soldatene var muslimer”!  Så lett er det å trekke feil konklusjon. For hadde journalistene satt seg inn i saken, så ville de ha funnet ut at disse drepte soldatene var kristne fransk-kabylere fra Algerie (i alle fall en av disse)!   Ellers er det lite trolig at muslimer i den franske hæren kjemper i Afghanistan (eller andre muslimske land) mot sine trosbrødre.

Så lett er det ”å rette baker for smed” – enten feiltrinnene kommer fra rappkjeftede på gata eller i mediene.  I dette bildet hører det også med at terror i vår tid i stor grad kommer fra islamistiske grupper. Og det preger også folks holdninger og tenkemåte når ugjerninger oppstår.

Kommentar #16

Øyvind Øyvindsen

0 innlegg  26 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Til Silje Pettersen Holand: Først og fremst vil jeg si at jeg selvfølgelig er enig i at ingenting rettferdiggjør handlinger ovenfor uskyldige mennesker slik det er nevnt i starten her. Men allikevel tror jeg du skal være litt forsiktig med å si at dy var mange som ble "styrt av rasisme og fordommer". For husk at det også blant muslimer i Norge var en frykt for at det var muslimer som stod bak, de første timene etter angrepet. Og mange ble jo også lettet da det viste seg at det var en nordmann, og grunnen var selvfølgelig fordi de nærmest tok det for gitt at det var en muslim. Men du vil vel ikke kalle en muslim for rasist, og fordomsfull, fordi han tok det for gitt at en muslim sto bak?
Kommentar #17

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Anonym167 Anonym. Gå til den siterte teksten.

fordi mange nordmenn ble styrt av fremmedfrykt

Mener du at Islam er ubegrunnet fremmedfrykt?

Kommentar #18

Anonym167 Anonym

51 innlegg  342 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Nei, å tenke tanken at det kunne være en eller flere muslimer som sto bak, det gjorde vel de fleste av oss. Det er når disse tankene gikk over til å i praksis håne denne gruppen med ord og handling, at jeg mener det gikk for langt. Fordi man ikke visste helt sikkert hvem som stod bak, men først og fremst fordi det var rettet mot uskyldige mennesker. Man skal ikke angripe mennesker som tilhører et land, en religion, en kultur osv, kun på grunnlag av at noen som er knyttet til disse, har gjort en ond handling. Allikevel ble dette gjort, og det mener jeg er veldig galt!

Kommentar #19

Øyvind Øyvindsen

0 innlegg  26 kommentarer

Publisert over 9 år siden
@ Helge Evjen At en muslim skulle henrette andre muslimer, som bærer franske uniformer, er ikke i seg selv ulogisk. Hvertfall ikke mer ulogisk enn at ABB henrettet flere dusin norske ungdommer. Og grunnen er fordi de blir sett på som forrædere. Husk også at de fleste som blir drept av alquaida antagelig er muslimer selv. Og ett eksempel til, siden Kari Helene Partapuoli nevner høyreekstrem terror. Vi har sett både drap og drapsforsøk i Norge tidligere fra nynazister. Men her også, har det meste vært internt i miljøene (f.eks hadelandsdrapene).
Kommentar #20

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.

Så lett er det ”å rette baker for smed”

Synd at VD ikke har en "liker" knapp

Kommentar #21

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Å anklage og trakassere uskyldige muslimer for noe andre muslimer har gjort (eller som man misstenker andre muslimer har gjort) er rasisme. Enkelt og greit.

Kommentar #22

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Det er enkel logikk. Du retter aggresjonen mot dem du tror har utført attentatet.

Men her rettet man ikke aggresjonen mot dem man trodde hadde utført attentatet. Man rettet aggresjonen mot noen som tilhørte samme religion som dem man trodde hadde utført attentatet.

Kommentar #23

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg nekter å ta Antirasistisk Senter seriøst så lenge det i praksis selv utøver diskriminasjon og rasisme

Den dagen de også motarbeider, for eksempel, den systematiske, teologisk begrunnede rasismen som ligger i enhver Qur'an og derfor enhver muslims tenkning, skal jeg endre standpunkt.

Kommentar #24

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Jeg nekter å ta Antirasistisk Senter seriøst så lenge det i praksis selv utøver diskriminasjon og rasisme.

Enig.

Til opplysning legger jeg ut link til Aftenposten som ikke har funnet en eneste rapportert politianmeldelse.

 http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Jakten-pa-rasistvolden-etter-22juli-6751209.html

Aviser skal ha skryt for å finne informasjon. Her har de ikke klart å finne nevneverdig om trakassering i kjølvannet av 22.7

Kommentar #26

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

Til opplysning legger jeg ut link til Aftenposten som ikke har funnet en eneste rapportert politianmeldelse.

For å sitere Partapoulis åpningsinnlegg:

"Ingen av informantene har meldt det som skjedde til politiet. Begrunnelsene informantene gir for ikke å kontakte politiet kan oppsummeres slik:

·        De har opplevd trakassering tidligere

·        De ønsket ikke å gå til politiet fordi politiet hadde viktigere ting å ta seg av denne dagen

·        De ville ikke bli anklaget for å styre fokuset over på seg selv (dvs. muslimer)

·        De har tidligere opplevd å ikke bli tatt på alvor av politiet

·        De tror saken uansett blir henlagt

·        De ser ikke på hendelsen(e) som alvorlige nok til å anmelde"

Kommentar #27

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Somaliere er svarte afrikanere. Hvis du visste hvordan svarte afrikaneres hårvekst ser ut hadde du ikke gått utifra at hun antakeligvis hadde to fletter i håret.

Ett eksempel: http://4.bp.blogspot.com/-CWP55ivyxv4/Tm97VB3sldI/AAAAAAAAAHw/FZh3sU0ekgw/s1600/micro-braids-pic.jpg

Kommentar #28

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Politidistriktene

Publisert over 9 år siden

Ingen av de 27 politidistriktene har funnet tilfeller av trakassering, overfall eller vold mot innvandrere 22. juli, verken i politiloggene eller blant anmeldelsene.

Ikke et eneste tilfelle over hele landet!

Så gjorde jeg et søk andre veien. Innvandrere som plager nordmenn. Der fant jeg mange historier om mobbing, vold og trakassering. En gjenganger er ikke-vestlige ungdom/menn som plager norske kvinner. Men klart! Det er ikke politisk korrekt og trekke frem "sort plager hvit" Si ifra hvis dere trenger noen historier.

Slike historier finner dere som regel på blogger og debattforum. Media dysser som regel ned dette. Pressen sparer kruttet og lader kanonene til historier som bekrefter "hvit trakasserer sort"

 

Kommentar #29

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.

Ellers er det lite trolig at muslimer i den franske hæren kjemper i Afghanistan (eller andre muslimske land) mot sine trosbrødre.

Feil. Det finnes til og med norske soldater i Afghanistan som er muslimer. Jeg ser ikke hvorfor dette skal være relevant?

Når det gjelder resten av debatten her. Jeg syns det er meget beklagelig at enkelte debattanter ikke fremstår konsekvent, men prøver å bagatellisere innholdet i denne rapporten. Man skal ikke overdrive, men heller ikke underdrive det som menneskene i denne rapporten sier. Argumentet om at det er "naturlig reaksjonsmønster" holder ikke i det lengste heller. Hvis man skal følge den tankegangen så skulle hvite menn i 30-årene fra Oslo Vest fått "gjennomgå" når det ble kjent at ABB sto bak terrorangrepet.

Ja, det finnes et "naturlig" reaksjonsmønster blant mennesker, men aldri prøv å forstå-deg-ihjel på den uretten som skjer med andre mennesker.

Når det gjelder Haugs kritikk av ARS - det er noe jeg kan skjønne meg på siden jeg har også her på VD kritiserte antirasister i Norge/Vest Europas engasjement og kalte det for ideologisk  antirasisme (selektiv rasisme, gruppefokusert/kulturalistisk - minoriteten er alltid offeret og majoriteten er alltid gjerningspersonen) og ikke universialistisk antirasisme (et som er individfokusert). Men denne kritikken kan man vel ta i en annen tråd?

Kommentar #30

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Tu quoque

Publisert over 9 år siden
Jarl Hanni Afsar. Gå til den siterte teksten.

Så gjorde jeg et søk andre veien. Innvandrere som plager nordmenn. Der fant jeg mange historier om mobbing, vold og trakassering. En gjenganger er ikke-vestlige ungdom/menn som plager norske kvinner. Men klart! Det er ikke politisk korrekt og trekke frem

Den ene formen av diskriminering og rasisme (eller hets i muslimers tilfelle - siden muslimer er ikke en rase) blir ikke mer akseptabel eller legitim ved at det går den andre veien.


Kommentar #31

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Mohamed

Publisert over 9 år siden

Kan du forklare følgende:

Ingen av de 27 politidistriktene i Norge har funnet tilfeller av trakassering, overfall eller vold mot innvandrere  22. juli, verken i politiloggene eller blant anmeldelsene.

Kommentar #32

Øyvind Øyvindsen

0 innlegg  26 kommentarer

Publisert over 9 år siden
@hanni afsar Det er forklart flere steder i tråden...
Kommentar #33

Øyvind Øyvindsen

0 innlegg  26 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Men Silje Holand Pettersen, hvis det er slik at angrepene var basert på rasisme og fordommer, vil ikke da også antagelser om at muslimer sto bak terroren også være basert på rasisme og fordommer, selv om man ikke tok i bruk vold? Jeg ser ikke helt den prinsipielle forskjellen her. Forskjellen går vel mer på at noen tok til vold mens andre ble triste, og noen spredde eder og galle på Facebook o.l. Men alle reagerte slik de gjorde, fordi de var sikre på at muslimer stod bak! Og som det er nevnt tidligere i tråden, så kom det ogå tidlig melding på radio om at n islamistisk gruppe hadde tatt på seg ansvaret....
Kommentar #34

Anonym167 Anonym

51 innlegg  342 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Nei, jeg mener ikke at antagelser er det samme som å utføre vold mot uskyldige personer. Det er to helt forskjellige ting. Og selv om det gikk rykter om at gjerningsmannen/mennene var muslim(er), så er det ingen unnskyldning for å angripe uskyldige mennesker. 

Kommentar #35

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

De tror saken uansett blir henlagt

Det kan være at saken blir henlagt hvis det er verbale overtredelser. Er det derimot voldelig med blåmerker og fletter som er revet av er dette mat for politi,legevakt og ikke minst aviser. Så lenge dette holdes skjult blir troverdigheten svekket overmåte.

Kommentar #36

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Ensidig fokus fra Antirasistisk senter

Publisert over 9 år siden
Kari Helene Partapuoli. Gå til den siterte teksten.

På grunn av manglende statistikk over hatkriminalitet og temaets følsomhet er det vanskelig å si noe sikkert om hvor mange som ble trakassert eller hvor mange voldsepisoder og trusler det kan ha vært snakk om

Undrer meg på hva trådstarter tenker om det hatet og den trakassering som legges for dagen overfor muslimer - av deres egne? Det finnes en rekke eksempler. Les om noe av det her.

Det er merkverdig stille rundt denne typen problematikk. Er det fordi det ikke dreier seg om hvite mot fargede?

Dette bidrar nok desverre til å sette trådstarters og Antirasistisk senters engasjement i et vel ensidig lys.

Kommentar #37

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden

"...hvis det er slik at angrepene var basert på rasisme og fordommer, vil ikke da også antagelser om at muslimer sto bak terroren også være basert på rasisme og fordommer, selv om man ikke tok i bruk vold?" (sitatfunksjonen fungerer ikke)

Å anta at muslimer sto bak terrorangrepet var ikke rasistisk eller fordomsfullt. I og med at de mest dødlige terrorangrepene i Europa de siste ti år er gjennomført av nettopp muslimske terrorister, så var det en ganske logisk antagelse.

Derimot så var det rasistisk eller fordomsfullt å holde alle muslimer kollektivt ansvarlige for terrorangrepet og å anklage og trakassere tilfeldige muslimer på gata i Oslo.

Kommentar #38

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Undrer meg på hva trådstarter tenker om det hatet og den trakassering som legges for dagen overfor muslimer - av deres egne?

Rettferdiggjør det hat og trakassering ovenfor muslimer utført av ikke-muslimer?

Kommentar #39

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Meningsløst

Publisert over 9 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Jeg stiller derfor spørsmålet: hva skal man bruke denne rapporten til? Hva skal vi med kunnskapen om at trakassering mot muslimer var høyere rett i etterkant av eksplosjonene i Regjeringskvartalene enn ellers?

Er fullt ut enig i hele Robin Haug sin kommentar #9 og i flere andre sine kommentarer.

Det er ikke overrassende at det i en opphetet situasjon og stemning, da landets regjeringskvartal var blåst til himmels, at både den ene og den andre ble klandret – også muslimer, eller kanskje spesielt muslimer siden muslimer hevdet at de hadde utført handlingen.

Det oppsiktsvekkende i så måte var at det ikke skjedde flere slike episoder og at de ikke var langt alvorligere. Takk og pris for at det ikke skjedde. Det sier kanskje noe om nordmenns sindighet. Og i så fall er det noe vi kan være stolte av.

Det må være sløsing med ressurser å lete med lys og lykte for å finne noen som eventuelt måtte ha opplevd ubehag fra nordmenn i den kaotiske timen eller to det tok før saken var oppklart. Det er, som noen er inne på, merkelig at politiet ikke fikk noen anmeldelser. Så da kan jo en lure på hvor alvorlig ofrene opplevde trakasseringen.

Er enig i at det er betimelig å stille spørsmålet om hva rapporten skal brukes til. Å gi innvandrere en offerrolle? Å prøve å skape inntrykk av at nordmenn er rasistiske? Det siste kan en for så vidt forstå at Antirasistisk senter er opptatt av, ellers ville deres eksistens være meningløs.

Antirasistisk senter har åpenbart et subjektivt utgangspunkt for en slik undersøkelse. Det, samt at ingen episoder knyttet til 22. juli ble politianmeldt, gjør at rapporten og saken kan forbigås med et likegyldig skuldertrekk.

 

Kommentar #40

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

Jeg nekter å ta Antirasistisk Senter seriøst så lenge det i praksis selv utøver diskriminasjon og rasisme.

Det er det som er problemet med ARS - det finnes ikke balanse i konkrete uttalelser. Kun honnørd: Selvfølgelig skal vi diskutere urett og diskriminering i alle leire - bare ikke nå (les: aldri).

 

Derfor tar jeg heller ikke ARS seriøst. Det fortjener de ganske enkelt ikke.

Kommentar #41

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Rettferdiggjør det hat og trakassering ovenfor muslimer utført av ikke-muslimer?

Er det virkelig det Johansen skriver - eller har du selektivbrillene på deg?

Kommentar #42

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Rettferdiggjør det hat og trakassering ovenfor muslimer utført av ikke-muslimer?

Tror du, Aasvestad, at det er det jeg vil frem til?

Selvsagt mener jeg ikke noe slags trakassering rettferdiggjør annen trakassering! Å antyde at jeg skulle mene det motsatte, anser jeg faktisk for ganske så frekt og forutinntatt mot min person.

Bortsett fra det, støtter jeg fullt ut Arne Danielsen i det han skriver om at man heller må kunne roses for den sindighet som tross alt ble utvist av "folk flest" i kaoset som fulgte dramatikken. Vi ser ikke samme sindighet utvist i f.eks. muslimske land. Der blusser hatet raskt og menneskemengder samles for bråk, hevn og gjerne vold.

Er også enig med både Haug og Zweidorff i at det er umulig å ta Antirasistisk senter på alvor, slik de velger å gripe saker an.

Kommentar #43

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Tror du, Aasvestad, at det er det jeg vil frem til?

Hva er det da du vil fram til?

Vi diskuterer trakassering av muslimer i Norge 22.juli. Hvorfor kommer du da med kommentarer som "Vi ser ikke samme sindighet utvist i f.eks. muslimske land". Hva har det med saken å gjøre? Hvilket formål tjener slike kommentarer annet enn å forminske og bagatellisere det som ARS rapporterer om?

Kommentar #44

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Hva er det da du vil fram til?

Jeg tror at det er såpass enkelt å forstå hva jeg vil frem til at de som ønsker det, gjør det.

Balanse - kan imidlertid være et nyttig stikkord.

Kommentar #45

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

absurd

Publisert over 9 år siden

...synes hele denne artikkelen fra trådstarter i regi av antirasistisk senter blir absurd i forhold til at det Akkurat da rådet nærmest unntakstilstand i Oslo, kaos overalt i timene og de nærmeste dagene etter, full utrykning, folk skyndte seg hit og dit, politibiler ulte og tungt bevæpnet politi rundt eksplosjonsstedet og de tilstøtende kvartaler og ellers...stod selv å kikka på dem med Clas Olson der de litt lengere bort hadde satt opp sperringer,  folk blir kastet på glattcelle for et godt ord uten å skjønne bæra, en gutt på 17 år som overlevde på utøya, ble antatt å være ABB's medarbeider ble kastet på glattcelle i samme fengsel som ABB satt i, folk ble til de grader sjekka og politiet var nok ganske desperat fordi man ikke visste om det var flere innvolvert eller om det ville gå av flere eksplosjoner....så snakker man her om at det kanskje, muligens det var en muslim som ble lugga,  eller at noen fikk slengord etter seg i  denne situasjonen....hva så ??  er det viktig å vite om fikk noen slengord etter seg eller mista noen hårstrå når nærmere 80 mennesker var drept og nærmere 70 skadet. Hele artikkelen er absurd satt i sammenheng med den tilstand landet befant seg i.

Kommentar #46

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Du må huske på at vi er bedre mennesker

Publisert over 9 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Hele artikkelen er absurd satt i sammenheng

Du må huske å at mange antirasister har som utgangspunkt av vi nordmenn er bedre mennnesker enn dem som de synes synd på,  og at det derfor er sterkt kritikkverdig  at noen av oss falt ned på en smule primitiv oppførsel i timene etter 22.7  Selv om en islamistisk organisasjon tok på seg æren de første timer. 

Å spekulere på hva som hadde skjedd med etniske nordmenn i et islamistisk land, der en kristenfundamentalistisk  gruppe tok på seg skylden etter en tilsvarende grusomhet kan vi kun tenke oss - men ikke si høyt.

Kommentar #47

Øystein Hetland

0 innlegg  39 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Her er det mange som avslører seg. Å trekka på skuldrene og sei "kva så" til dokumentert trakassering av medborgarar er å gjera seg til ein forsvarar av mobben. Endå verre blir det når ein snakkar om "forståeleg reaksjon". Forstemmande at det er folk som er meir interesserte i å mistenkeleggjera ARS enn å ta kontant avstand frå kollektivistisk pøbelmentalitet.

Kommentar #48

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Nei, som sagt, blandt  folk på et langt høyere nivå enn den gjennomsnittlige verdensborger skulle ikke sllikt forekomme.

Kommentar #49

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

No problem

Publisert over 9 år siden
Øystein Hetland. Gå til den siterte teksten.

Forstemmande at det er folk som er meir interesserte i å mistenkeleggjera ARS enn å ta kontant avstand frå kollektivistisk pøbelmentalitet.

Jeg tror alle her inne tar avstand fra "kollektivistisk pøbelmentalitet". Hadde det vært ARS sitt motiv å synliggjøre "pøbelmentalitet", så hadde det vært helt greit.

At noe ukontrollert kunne skje den første timen eller to etter at bomben sprang, er slett ikke så merkelig. Det var ikke bare muslimer som var redde og fryktet situasjonen. Frykt skaper, som kjent, irrasjonalitet. Derfor er det ikke overraskende at det skjedde enkelte "pøbelstreker". Dette er ikke å bagatellisere det som skjedde, men å sette det i et riktig perspektiv. På den annen side, det at ingenting ble anmeldt til politiet, tyder på at det som skjedde ikke var av den mest alvorlige karakteren.

Det oppfattes imidlertid slik at pøbelmentaliteten utlegges som rasistisk motivert i en dypere ideologisk betydning, og at hensikten med rapporten var å vise at det finnes mer rasisme enn det trolig faktisk gjør i det norske samfunnet. I ytterste konsekvens at nordmenn er et rasistisk folkeferd.

Mange av oss tar avstand fra en slik mistenkeliggjøring, og dermed tar vi avstand fra ARS sitt motiv for å lage og å presentere rapporten. På denne måten er det naturlig at ASR selv blir et tema i debatten – og at de selv blir mistenkeliggjort.

 

Kommentar #50

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

Akkurat Arne

Publisert over 9 år siden

...det handler om å se tingene i perspektiv, i den situasjon som landet befant seg i der og da...og selv ble jeg jo kastet på glattcelle mistenkt forå ha noe med terror å gjøre, som jeg skrev omi sist høst....(ligger ennå på nettet når man googler Terroristen Asbjørnn) noen her mente jeg burde gå til sak mot politiet....hmm....kanskje det....var sikkert et planlagt tiltak fra politiet fordi jeg kommer fra finnmark og ei sjøsamisk bygd, det er nok tydelige rassistiske tendenser i politiet, mon om de ikke var litt hardhendt mot meg...typisk rassistriske politimenn, mener meg også og ha hørt noen diskriminerende slengord da de stengte døra til glattcellen....der satt jeg med klautrofobien min i 12- 13 timer, et typisk meget alvorlig overtramp som jeg synes man burde srive rapport om da det var flere som opplevde slike traumatiske episoder.....

Men i juli/august handlet det IKKE OM MEG, EI HELLER OM NOEN FIKK NOEN SLENGORD ETTER SEG, eller at man mistet noen hårstrå, det handlet om at 77 mennesker mistet livet, at 66 andre mennesker mistet kroppsdeler eller noe av seg selv gjennom skader, at en mengde mennesker mistet noen av sine kjære og at nasjonen Norge mistet mange unge mennesker med fremtiden foran seg, disse unge som ennå var uprøvd av livet.

Mot dette fremstår en slik rapport absurd, det er som man nesten ikke kan tro at noen kan få seg til å tale rassisme og trakkaseringens sak i kjølvannet av en nasjonal tragedie. Dette synes jeg er lite anstendig !

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere