Verdidebatt

Om trakassering av muslimer og innvandrere etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet 22.07.2011

I en rapport til 22. juli-kommisjonen har Antirasistisk Senter gjort dybdeintervjuer med 15 personer som har opplevd enten fysisk eller verbal trakassering etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har versert mange historier om hva som skjedde i perioden mellom eksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli og frem til det ble klart at det var en hvit nordmann som løste skudd på Utøya. Mange medier rapporterte i tiden etter 22. juli om overfall og trakassering av innvandrere og muslimer etter eksplosjonen, men få av sakene har blitt dokumentert. I en rapport til 22. juli-kommisjonen har Antirasistisk Senter gjort dybdeintervjuer med 15 personer som har opplevd enten fysisk eller verbal trakassering etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet. Vi bruker stort sett bare førstehåndskilder, det vil si folk som selv har sett, hørt eller opplevd noe.

I vår kontakt med informantene har vi til dels opplevd en stor motvilje om å snakke om denne tidsperioden. Det er gjennomgående for de vi har snakket med at de ønsker å fokusere på samholdet vi alle opplevde så sterkt i tiden etter 22. juli. Mange begynner samtalene med å si at de vil snakke om all støtten de fikk og den positive oppmerksomheten både innvandrere og norske muslimer opplevde. Noen forteller at de fikk klemmer av fremmede og at folk gjorde ekstra mye i det offentlige rom for å være hyggelige. Men allikevel sier også nesten alle vi har snakket med at de følte en sterk frykt i timene etter bomben. Det beskrives en stemning hvor folk var veldig redde og at det var tydelig at frykten i en del tilfeller gikk utover innvandrere og muslimer. Det virker som om det spesielt var synlige muslimer for eksempel kvinner med hijab og folk med afrikansk bakgrunn som var utsatt.

Ingen av informantene har meldt det som skjedde til politiet.Begrunnelsene informantene gir for ikke å kontakte politiet kan oppsummeres slik:

·        De har opplevd trakassering tidligere

·        De ønsket ikke å gå til politiet fordi politiet hadde viktigere ting å ta seg av denne dagen

·        De ville ikke bli anklaget for å styre fokuset over på seg selv (dvs. muslimer)

·        De har tidligere opplevd å ikke bli tatt på alvor av politiet

·        De tror saken uansett blir henlagt

·        De ser ikke på hendelsen(e) som alvorlige nok til å anmelde

Utdrag fra fortellingene

En 21 år gammel kvinne med somalisk bakgrunn ble spyttet på av en ung gutt, mens han sa: ”Nå har dere gjort det, og dere skal få svi, ut av landet vårt!”. Hun ble senere overfalt av en gjeng med ungdom og fikk blåmerker og sår i hodebunnen. En kurdisk asylsøker ble sparket da han ville sette seg på et ledig sete på bussen. Mannen han ville sitte ved siden av ropte: «Hvor er du fra», flere ganger og sparket ham gjentatte ganger. En mann med algerisk opphav ble truet med kniv av tre unge menn. En kvinne i 30årene fra Kongo og en mann med bakgrunn fra Irak gikk mot Regjeringskvartalet for å hjelpe til. De fikk høre tilrop som: ”Hva gjør dere i Norge?" og ”Kom dere tilbake dit dere kommer fra.». En bussjåfør med skjegg og arabisk utseende fortalte at mange passasjerer lot være å gå på bussen da de så at det var han som kjørte. En kvinne med hijab fikk spørsmålet: «Er dere sånne Al-Qaida muslimer?». En ung mann fra Kenya fikk høre: «Jævla muslimske faen”. En kvinne med hijab ble nektet taxi. En etnisk norsk mann satt ved siden av en guttegjeng på bussen som sa de: «…skulle til sentrum og smake muslim-blod”.

Omfang av trakassering

På grunn av manglende statistikk over hatkriminalitet og temaets følsomhet er det vanskelig å si noe sikkert om hvor mange som ble trakassert eller hvor mange voldsepisoder og trusler det kan ha vært snakk om. Selv om mye er usikkert har vi i denne rapporten dokumentert flere til dels alvorlige hendelser innenfor et kort tidsrom og et avgrenset geografisk område. Vi vet også at det er flere historier som ennå ikke har blitt fortalt. Vi mener derfor at det er grunn til å tro at det var høyere forekomst av vold og trakassering av innvandrere og muslimer i perioden etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet enn vanlig.

Rapporten er skrevet av Anne Gerd Grimsby Haarr og Kari Helene Partapuoli.

Last ned rapporten fra Antirasistisk Senters hjemmeside:
http://www.antirasistisk-senter.no/rapport-til-22-juli-kommisjonen.5034717-98689.html

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt