Jan Terje Omdal

1

Dessertgenerasjonen

Den generasjon som fant oljen er den eneste som nyter godt av den, og fremtiden de bygger er en fremtid tilpasset dem selv

Publisert: 20. mar 2012


De siste månedene har jeg tenkt mye på en hendelse jeg hadde i Oslo i 1990. Vi skulle på skoletur til hovedstaden se på storting, LO, NHO og andre viktige institusjoner. Jeg var 18 år politisk aktiv, og gikk på gymnaset på linjen samfunnsfag politisk.

Jeg husker spesielt godt møtet i LO, der en meget yngre versjon av Jens Stoltenberg stod og forklarte oss at innen 2016, vil 1/3 av norges befolkning måtte betale for utgiftene for 2/3. på den tiden virket 2016 som en evighet.

I dag står vi her og ordene han sa har blitt en realitet.

Det jeg har tenkt på er hva har blitt gjort på de 22 år for å møte den utfordringen, hva har vi som Verdens beste land å bo i som Jens alltid påpeker lagt inn som forutsetninger og forbehold i møte med dette.

Mange politikere har de siste to tiårene snakket om hvor forferdelig det er at den generasjon som bygde landet vårt skal leve under så dårligeforhold på eldrehjem, at de skal betale skatt som minstepensjonister osv. De fikk sin "eldremillion" som et symbol på at nå både måtte og skulle noe gjøres.

Den generasjonen er nå snart utdødd, og en ny pensjonisgenerasjon vokser frem. Det er den generasjonen mennesker som opplevde tidenes kupp. Det er barna av krigsgenerasjonen. De som stod på barrikadene under 68 opprøret, de som hadde forledre som passet barna for dem, de som fikk lønn under opplæring som ikke hadde særlig med studielån, og som opplevede tidenes gulleventyr. Hvor man iløpet av få år fikk doblet sin lønn som følge av oljefunnene i nordsjøen.

I snitt betalte dem som bygde hus på 70-80 tallet 3-500.000. De vil idag sitte med en lønn som er tilsvarende husets verdi. Det har aldri skjedd før og vil aldri skje siden.

Det er den generasjonen som snakker om å ikke bruke av oljefondet for å sette av til fremtidige generasjoner. Det er den generasjonen som for seg selv har laget en AFP ordning som gjør at de kan gå av når de er 62. Det er den generasjonen som snakker om eldrebølgen, og hvordan møte denne (hvordan legge til rette for at de selv skal få det godt). Det er den generasjonen som har sagt at unge idag må ha 15% egenkapital for å skaffe egen bolig. Det er den generasjonen som har fattet en utdanningspolitikk som gjør at man ikke er istand til å leve på det man får i lån/stipend. Det er den generasjonen som ber om moderate lønns oppgjør.

Vår generasjon, de som kommer etter må betale regningen. Man ser allerede konturene av det nå. Hvor en mest sannsynlig må jobbe til en er 70, hvor nesten ingen har råd til egen bolig. Hvor besteforeldre er totalt fraværende i barnebarns liv. og hvor stadig flere bukker under og blir NAV klienter.

Hva har så skjedd i verdens rikeste land? For hvem er det det beste land å bo i?

det finnes nok mange forklaringer. En mulig forklaring mener jeg er at min generasjon, og generasjonen under meg, er så vant til å høre at vi er verdens rikeste land at vi ser oss blinde på det. vi velger å ikke forholde oss til det som er der fremme, men lever dagen idag.

Vi har et land med en enorm velstand og med et enormt forbruk. Og for dem som har mulghet til å benytte seg av tilgang og tilgjengelighet på alle muligheter som finnes, må dette være et drømmeland å bo i. For dem som ikke klarer dette, er tragedien total.

Det er untarulig at et land med så mange muligheter som er så godt å bo i, har så mange som ikke klarer å henge med.

Det er unaturlig at hvis velger et yrke som er lavtlønnet så er det så darlig betalt at du ikke har noen mulighet til å eie, og knapt nok leie.

Jeg venter på den dagen der vår generasjon på samme måte som i 1968 reiser seg, stter ned foten og sier at nå er nok nok.

At den generasjonen som nå blir pensjonister selv begynner å betale, at de selv jobber lengre og at de selv er med på å bidra til fellesskapet.

Slik det er nå er det bare en generasjon som får nyte godt av oljen. Den generasjonen som fant den

Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Beklager

Publisert rundt 10 år siden

Men vi er nok ikke helt der ennå. Faktisk er det vel jeg som er et tiår eldre enn deg og deg selv som kommer til å utgjøre den stigende kurven av alderspensjonister som er dyre i drift for de som jobber.

Dog skal det sies at vi nok kunne fremskynde en regel som vil komme og det er at pensjonister betaler samme skatt på sin pensjon som de som arbeider. Det er en generasjon pensjonister på vei inn i systemet som langt på vei er skånet for de endringene som fremtidige pensjonister må leve etter.

En annen utfordring i dag er at det langt på vei lages pensjonsregler for den store andel akademikere som er ute i jobb. Det er nok en del yrker som godt kunne ha klart seg uten en forlengelse av arbeidslivet til sytti-syttifem år, ikke bare balettdansere, politifolk (hvorfor i huleste de skal ha kortere pensjonsopptjening enn andre er en gåte) flygere med noen fler.

Ser ikke helt for meg håndverkere jobbe fulltid til passerte sytti, ei heller en del renholdere, frisører med flere som ofte sliter med belastningsskader etter et langt yrkesliv.

På den annen side er det ikke rent få som sitter seg til ryggplager med mer så kan hende det er sundere med skranglete knær, dårlige ledd og hofter med mer :-)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere