Kjersti Aspheim

Miljøaktivist
66

Hvorfor kvinner burde slutte å bruke begrepet menn i kjønnsrelaterte debatter

Kjønn er vanskelig, man må innrømme det. Voltekt og overgrep gjør det ikke enklere. Dog må man huske at et overgrep er et overgrep uansett kjønn, menn en mann bare er et menneske av hankjønn.

Publisert: 11. mar 2012

Vi kvinner har alle menn i våre liv, personer av hankjønn. Vi har sønner, ektemenn, samboere, elskere, venner. Vi har fedre, bestefedre. Muligens har vi en mannlig kollega eller sjefen på jobb, ekspeditøren på Rema og han du jogget forbi i dag tidlig… De kan være alt mulig, alt fra fantastiske, ok, forferdelige eller direkte farlige og alt det opp i mellom. Ikke fordi de er menn, men fordi de er mennesker.

Vi kvinner har også begrepet menn, menn som undertrykker, eller i det minste forsøker å undertrykke, kvinner med og uten hellige bøker i hånd. Menn som syns at det er den naturligste ting i verden at menn bestemmer over kvinner enten det nå er på grunn av en eller annen gud som gav mannen denne retten, eller det rett og slett bare er naturlig at en steinaldermann drar kvinnen etter håret inn i hulen sin, og dette fantastiske forbilde burde man følge til evig tid. Disse mennene er på sett og vis fienden til den moderne kvinnen. Det nærmeste hun kommer et rovdyr i skyskraperjungelen. Hun må være obs, for han kan dukke opp hvor som helst forkledd som «hyggelig, normal» mann. Er det rart man blir litt skeptisk? Man vil tross alt ikke ha en kølle i hode og bli dratt etter håret, bokstavelig eller ikke, av en post-steinaldermann. Enten han voldtar på åpen gate eller han benytter seg av mindre voldelige metoder.

Det er ikke menn, hannkjønn i flertall, som voldtar eller på andre vis forsøker å dominere kvinner på uønsket vis. Det er post-steinaldermenn, voldtektsmenn og patriarkatets menn, man skal passe seg for. De resterende mennene er sønner, ektemenn, samboere, elskere, venner, fedre, bestefedre etc. … og det må vi ikke glemme. Glemmer vi det graver vi oss ned i skyttergraver og skårer sjølmål i samme slengen. Og det er godt gjort;S

Kommentar #1

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Takk:)

Kommentar #2

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Endelig :)

Publisert over 9 år siden

Takk for en betimelig nyansering om et i utgangspunktet håpløst tema, slik kjønnsdiskusjonen har gått de 3-4 siste tiårene, en diskusjon som har skapt unødige fronter og som har stigmatisert menn og unge gutter som var ment å bli menn.

På tross av kvotering og andre goder, har den karikaturaktige kjønnsdebatten skadet kvinner like mye som menn. Alle, samfunnet har vært tapere.

Igjen, takk for befriende og høyst påkrevet nyansering.

Kommentar #3

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Kjersti Aspheim. Gå til den siterte teksten.

Vi kvinner har også begrepet menn, menn som undertrykker, eller i det minste forsøker å undertrykke, kvinner med og uten hellige bøker i hånd.

Det er også en del av bildet at ett tosifret tall i prosent av seksuelle overgrep mot barn blir begått av kvinner, og at en rekke menn blir fysisk og psykisk mishandlet av kvinner. Etter opprettelse av krisehjem for menn så det vært stor tilstrømning til dette tilbudet.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere