Verdidebatt

Luther og statskirken

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hei dere!

Jeg har fundert lenge på dette med Luther kontra kirken. Det er mange lutheranere i våre dager som forsvarer tanken om en folkekirke eller å beholde den som er, en statskirke med Luthers skrifter, salmesanger, orgelbrus og bibelen. Men da går de egentlig lengre enn Luther selv ville. Han så det gale her faktisk. Han sier at kirken slik den også står i dag, er et menneskelig foranstaltning, mens den rette evangeliske ordning, er menigheten eller forsamlingen av de Kristustroende, sier han. Etter at mange troende på hans tid ville fjerne messen med messeklær og alle ritualer, ble Luther engstelig og grep inn. Han ville som sagt finne den gylne middelvei. Han skulle ta vekk disse tingene litt for litt. Men vi ser resultatet. Ingenting skjedde. Senere ser vi at menneskene gjør Luther til en slags stedfortreder for Jesus i det han fikk sine skrifter på siden av bibelen. Han lagde katekismen som et sideskrift og hvor mennesker begynte å se ham som en slags Messias.

Når vi tenker på kirken forbinder vi kirken  med Luther. Luther her og Luther der.Luther har sagt det og han har sagt det. Statskirken har ikke klart å tolke skriftene etter DHÅ`s hjelp, men i stedet har de dratt fram denne lille boken for å se hva Luther har sagt. Jesus har liksom blitt til det lille barnet som ligger stille i krybben. Lenger kommer han liksom ikke i de kretser.Mens Luther har fått en slik høy stjerne at alt han sier er rett. Det er det samme hva bibelen sier, bare det stemmer med Luthers skrifter. I begynnelsen av sitt virke, så han troende dåp hvor han påpekte at et barn ikke kunne tro, derfor måtte det en tro først. Dette gikk han i fra og senere tviholdt han på barnedåpen som han hadde beholdt siden han var en katolsk munk. I en tid kalte han barnedåpen for aperi og gjøgleri. Senere vet vi også at han ble jødenes verste fiende. Han forbannet jødene og kalte de pakk. Selv Hitler i sin bok sier han at han ble inspirert av Luther ang. jødene.

Jeg skal ikke nevne mer triste ting om Luther, men hvorfor bruker menneskene hans navn og ser opp til han som en gud? Hvorfor bruker de hans navn på et kirkesamfunn og alle hans skrifter og tolkninger? Noe er sikkert bra, men det meste er vranglære som har ført millioner av mennesker i fortapelsen. Trist men sant! Husk at jødene forbinder alle kristne som lutheranere. Alvorlig!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt