Verdidebatt

Feildiagnostisering av brystkreft

En voldsom belastning å lese om hvor mange som feildiagnostiseres etter selv å ha vært gjennom en ganske så traumatisk behandling.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gårdagens VG kunne melde at en ny, stor studie viser at det hvert år feildiagnostiseres brystkreft hos 800 kvinner. Og det er kvinner som får en slik diagnose etter mammografiscreening som får diagnosen helt unødvendig. Av et årlig antall på 1300 kvinner som diagnostiseres med brystkreft etter slik screening, får altså 800 en helt unødvendig kreftdiagnose. Alt i følge lege og statistiker Per-Henrik Zahl ved Folkehelseinstituttet, som sammen med overlege Jan Mæhlen ved Oslo universitetssykehus har analysert 14 år med mammografiscreening i Norge.

Dette er det ganske belastende å lese om for oss som har fått denne kreftdiagnosen etter en slik mammografiscreening. Og som har vært igjennom en ganske så traumatisk behandling som ihvertfall jeg merker de negative virkningene av, selv nå flere år etter at jeg fikk den. To operasjoner var egentlig for ingenting å regne bortsett fra de synlige merkene jeg fikk på kroppen min. Verre var det med cellegiftkurene som jeg ble voldsomt syk av, og som jeg har senvirkninger av fremdeles og antagelig må leve med resten av livet. Strålebehandlingen var heller ikke lett, hverken mens den pågikk eller i ettertid, med de stråleskader jeg heretter bare må leve med. Og i tillegg kommer en medikamentell hormonbehandling i fem år, som heller ikke den er uten bivirkninger.

Nå mener jeg det er på sin plass at ansvarlige helsemyndigheter kommer på banen og gir oss kvinner en avklaring på hvorvidt oppslaget i VG er kjent for dem og hvilke kommentarer de i så fall har.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt