Verdidebatt

Vektklasser i skihopp?

Skal vi akseptere at det i skihopp bare konkurreres i vektklassen "fluevekt" når man enkelt kunne kompensert for vekt i regelverket?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går fikk vi meldingen på alle kanaler om at skihopper Johan Remen Evensen legger opp som skihopper i en alder av 26 år, og rett før VM i skiflyging i Vikersund. Alle har sett at sesongen har vært tung for skihopperen med verdens lengste skihopp, men få av oss har vært klar over den sammenhengen han ga i sin begrunnelse: «Jeg har rett og slett blitt tyngre. Jeg klarer ikke å komme ned på den vekta jeg bør være på». Dette sier en ung flott mann som ingen ville tenke på hadde «vektproblemer»!

Da jeg vokste opp på 60-tallet var skihopping for tøffinger, og tøffinger er ofte fysisk sterke. Derav kom også uttrykket «krafthopper» om de som satset så hardt at det knakte i trestillaset. Og den tøffeste skihopperen hoppet som regel lengst. Nå har utviklingen av skisporten gått mer mot «flyging» og vi har fått en helt ny teknikk og type skihoppere. Ingen ting i veien med sportens utvikling av både V-stil og satsteknikk, men skihoppingen har også fått nye betingelser og regelverk. Skilengden tilpasses skihopperens høyde og det er strenge krav til både skiene og hoppdressene ut fra aerodynamiske forhold. I tillegg har det nettopp blitt et poengsystem som kompenserer for ytre forhold som motvind eller medvind. Like fullt vet alle at innenfor dagens regelverk vil det lønne seg å være en lang tynn pinglete skihopper som hopper i motvind. Er det på tide å innføre vektklasser også i hoppsport? Jeg mener det, dette har vært diskutert før, og vekt sammen med høyde kunne regulere skilengden.

Det er tragisk at en flott ung spenstig idrettsutøver skal måtte pine seg «til døde» for å kunne hevde seg i en konkurransegren man enkelt kunne regulert på en rettferdig måte med noen cm på skilengden. Vi husker alle noen forferdelige bilder av de tyske skihopperne i bar overkropp for noen få år siden, de så ut som de kom rett fra en konsentrasjonsleir. Dette gir noen etiske betenkeligheter og er et svært dårlig signal til unge idrettsutøvere.

Takk, Johan Remen Evensen for en flott idrettskarriere og en idrettsutøver mange har satt pris på, og takk for at du sa i fra om vektproblematikken. Jeg håper dine etterfølgere i hoppbakken vil få et mer rettferdig regelverk som ikke favoriserer fluevekt slik som nå!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt