Verdidebatt

900.000 kr til Bredtvedt menighet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

...neida, det var ikke det som var overskriften i Vårt Land 20.11. "900 underskrifter for Bredtvedt kirke" sto det. 900 mennesker hadde skrevet under på at de ønsket å beholde menigheten sin, og ikke slå den sammen med nabosognet Rødtvet. Hovrfor sammenslåing? Gjett ti ganger! Økonomi - hvordan greide du det? Hva er det som ikke styres av økonomiske hensyn i verdens såkalt rikeste land?

Norge preges av privat rikdom og offentlig fattigdom. På de tolv årene som har gått siden jeg var ferdig på sykepleierskolen har lønna mi blitt nesten fordobla. Samtidig er ressursmangelen i det offentlige helsevesenet mye mer merkbar. I 1997 kom oversykepleierne til oss og spurte hva de kunne gjøre for å rekruttere oss til faste 100% stillinger. Nå er det nesten umulig for en nyutdannet sykepleier å få helstilling.

Er dette et innlegg mot sykepleiernes lønnsvekst? Neida, vi må da følge strømmen, vi og. Vi skal jo kjøpe hus og bil og mat og klær på det samme markedet som alle andre, og det er jo ingen grunn til at folk som gjør en samfunnsnyttig innsats ikke skal ha en "anstendig" lønn. (Ehem, i motsetning til fotballspillere, men det er en annen debatt.) Det var bare et eksempel.

Tanken  som slo meg da jeg leste om de 900 underskriftene var: Hva om disse 900 menneskene forpliktet seg til i gjennomsnitt å gi 1000 kr hver i året til Bredtvedt kirke? 900.000 kr, det burde dekke en prestestilling, inkl arbeidsgiveravgift, reisegodtgjørelser, kursing med mer. Eller? En menighet med 900 engasjerte medlemmer skulle ikke ha noe problem med å ha en prest ansatt i full stilling. Er 1000 kr i året mye? 100 kr i måneden, med betalingsfri måned i juni og desember. Kanskje litt mye for sosialklienter og barn. Men de fleste andre burde greie det. Mange ville nok greie mye mer, også. Hva med 10 % av bruttoinntekten? Eller tiende, som det også kalles.

Hvis Den norske kirke for alvor skal bli uavhengig av staten, er økonomisk uavhengighet helt nødvendig for at selvstendigheten skal være reell. De andre kirkesamfunnene i Norge greier det, den lille skjerven de får over statsbudsjettet er nesten symbolsk i forhold til driftsbudsjettet. Har lest statistikk på at halvparten av alle aktive kristne i Norge går i statskirka. Så det skulle egentlig være mange nok givere til å holde hjulene i gang. Men da må det en mentalitetsendring til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt