Kjetil Nilsen

64

Golani-brigaden herjer i Hebron

Nå skal innbyggerne i Hebron plages ekstra: Israels regjering har plassert bøllete soldater fra den beryktede Golani-brigaden i byen.

Publisert: 18. feb 2012

De har vært i Hebron før, så palestinerne fryktet det verste da Golani-gjengen med sine brune berets dukket opp den 27. desember. De avløste da soldater fra Kfir-brigaden i vaktholdet av 500 fanatiske og voldelige bosettere som har okkupert eiendommer og klort seg fast midt inne i denne største palestinske byen på Vestbredden. Golani-brigaden er kjent for sin tøffhet og mishandling av palestinere. 

Og ikke uventet; nå rapporteres daglig om alvorlige krenkelser av vanlige innbyggeres grunnleggende rettigheter. Som okkupert befolkning har palestinerne ingen alternativ lov og ordensmakt å henvende seg til når de utsettes for lovbrudd fra de som skal ivareta lov og orden. Internasjonale frivillige organisasjoner i Hebron roper nå et kraftig varsku. Spesielt bekymret er de for barn og unge i gamlebyen og bydelen Tel Rumeida. 

En av de internasjonale organisasjonene, Christan Peacemaker Team (CPT), med lang erfaring fra Hebron, har nylig utgitt en rapport som dokumenterer maktmisbruk og grove overgrep fra regjeringssoldatenes side etter 27. desember. Noen eksempler fra rapporten: 

Torsdag 12. Januar: Soldat banket opp utviklingshemmet gutt etter at han forsøkte å åpne en dør som ble lukket rett foran ham på en militær kontrollpost. Samme dag: Soldater angrep moren og banket opp en annen av hennes sønner så alvorlig at han fikk brudd på hodeskallen. Begge guttene ble arrestert. 

Søndag 15. Januar: Bosettere tente på bilen til en palestinsk familie i Tel Rumeida. Soldater satt i en jeep like i nærheten passivt og så på. 

Tirsdag 17. Januar: Soldater tok seg inn i et hjem nattestid. Hele familien tvunget ut i kulda – inkludert familiens 1 1/2 år gamle barn. Faren ble slått i hodet med en geværkolbe. Trengte legebehandling etterpå. 

Fredag 20. Januar: Soldater anholdte to smågutter (10 og 12 år) ved Beit Romano bosettingen. Forsøkte å presse foreldrene til å overlevere fem navngitte gutter fra gamlebyen i bytte mot frigivelse av deres egne barn. 

Mandag 30. Januar: Soldater tvang en mann til å stå utenfor huset sitt i Tel Rumeida i 1 ½ time i iskaldt regnvær. Straff for å ha vært på taket for å rette på parabolantenna. Beskjed om at heretter må han søke om tillatelse for å gå opp på sitt eget tak. 

Mandag 6. Februar: To 11-år gamle elever ved Cordoba skolen anholdt av seks soldater. Etter trussel om arrestasjon for påstått steinkasting, ble de sluppet fri. Men både de og hele skolen ble truet om de kastet stein. 

Golani-brigaden har et frynsete rykte, men scorer høyt hos militære myndigheter for sin tøffhet.  De settes gjerne inn i førstelinjen når de råeste og mest brutale israelske krigsplanene skal iverksettes – som f.eks. Operation Cast Lead i Gaza i 2008/2009. Dette er «Israels’ 1st Brigade». 

Det er ingen tilfeldighet at den nå settes inn i Hebron for å «sikre lov og orden». Her får de utfolde seg og herje fritt – utplassert for å befeste den israelske okkupasjonen mot «fienden»; de okkuperte. Vanlige palestinske innbyggere er «fienden» – kvinner, barn, gamle, unge; eller fredelige butikkeiere i gamlebyen. 

Golani-soldatene har forstått rollefordelingen under okkupasjon, og opptrer deretter: Voldsnivået heves, trakasseringen intensiveres, tilfeldige arrestasjoner og nattlige husransakinger forekommmer hyppigere, tåregass-granatene sitter løsere i beltet. Råskapen rår. 

Men de ansvarlige er selvsagt den israelske regjering. Den benytter anledningen til å iverksette en mer hardhendt politikk i Hebron og på hele Vestbredden nå, mens verdens øyne er rettet mot Syria og Iran. Hva ønsker Netanyahu å oppnå? Er det forsøk på å provosere fram kaos og voldelig opprør, slik at den etniske rensking, undertrykkelsen og okkupasjonen kan forsterkes ytterligere?

 

Kommentar #1

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.

Golani-brigaden har et frynsete rykte, men scorer høyt hos

Dette er en grunnlegende problem slik jeg ser det, militære kampenheter settes inn for å utføre mer eller mindre polisiære oppgaver, selvfølgelig kan ikke noe godt komme ut av dette og jeg tviler ikke på at det forekommer overgrep mot den palestinske sivilbefolkningen i Hebron.

Når det er sagt, synes jeg ditt innlegg er problematisk i sin mangel på kontekst og din overforenklede kontrastering av israelerne som "fanatiske og voldelige bosettere som har okkupert eiendommer og klort seg fast" og palestinerne som "kvinner, barn, gamle, unge; eller fredelige butikkeiere i gamlebyen", så enkel er virkligheten i Hebron ikke!

Kommentar #2

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Virkeligheten i Hebron

Publisert nesten 10 år siden

TilAasvestad:
Jeg har bodd tre måneder i Hebron og har førstehånds kjennskap til okkupasjonens hverdag – altså «virkeligheten i Hebron» som du mener jeg ikke vet så mye om. Hvor godt kjenner du selv forholdene i Tel Rumeida? Har du vært med på å beskytte palestinske skolebarn mot overgrep fra soldater og bosettere på vei til Cordoba skolen? Har du overnattet hos palestinske familier i Al Bowereh for å gi dem trygghet mot voldelige bosettere?

Det som vil overraske deg hvis du besøker byen, er hvor utilslørt undertrykkelsen og maktmisbruket er. Den israelske regjering vet av erfaring etter 45 års okkupasjon at de straffes ikke av det internasjonale samfunn - uansett hvor grove krenkelsene av menneskerettighetene og folkeretten er.

Jo, bosetterne i Hebron er faktisk spesielt voldelige og fanatiske – men beskyttes like fullt av regjeringen. Det var fra dette miljøet Yitzak Rabins drapsmann kom. Det var også herfra Baruch Goldstein kom – han som stod bak den brutale massakren i Ibrahimi moskeen i 1994. I Israel er han betegnet som terrorist. Men i bosettingen Kiryat Arba i utkanten av Hebron er han hyllet som en helt og har fått sitt egen minnesmerke. Der finnes for øvrig også en minnelund for Meir Kahane – grunnlegger av den rasistiske Kach bevegelsen som er forbudt i Israel. Men hos bosetterne i Hebron området lever ideene videre – og beskyttes, ubegripelig nok.  

Kommentar #3

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Jeg har vært i Hebron. Jeg har snakket med lokale palestinere og tidligere israelske soldater. Jeg kjenner personer som tjenestegjør og som har tjenestegjort i TIPH.

Jeg har også lest om situasjonen i Hebron, skrevet fra ulike synsvinkler.  Har du?

Du beskriver  bosettere i Hebron som "fanatiske og voldelige". Ja, flertallet av dem har fanatiske synspunkter.

Men det har også flertallet av den palestinske befolkningen i Hebron, ihvertfall om man skal dømme utifra deres politiske valg. I det siste valget i Hebron (2006) fikk Hamas en overveldigende majoritet av stemmene.

Og en del av bosetterne i Hebron er voldelige, men det er også en del av palestinerne i Hebron. En ikke ubetydelig antall både sivile israelere (blant dem kvinner, barn og gamle) og soldater har blitt drept av palestinere i Hebron.

Du skriver at de israelske bosetterne i Hebron som har "okkupert eiendommer og "klort seg fast". Hvilke eiendommer er det de har "okkupert"? Jo, eiendommer som tilhørte det jødiske samfunnet i Hebron før palestinerne massakrerte 67av Hebrons jøder og etnisk renset byen i 1929.

Når det gjelder de bestemte hendelsene du refererer til, så kan jeg selvfølgelig ikke vite mer om dem enn det du oppgir, men jeg blir sittende igjen med en del spørsmål.

F.eks.: Du skriver at to 11-åringer ble "anholdt" av soldater for påstått steinkasting. Hva innebærer "anholt"? Dette sier du ingenting om. Ble de lagt i håndjern og tatt til en politistasjon eller militærbase? Eller ble de stoppet på gaten og fortalt at "dere får ikke lov til å kaste stein"? Hvis "anholt" innebærer det senere, så er knappt spørsmål om noe overgrep, selv det uten tvil oppleves som skremmende for barn å bli stoppet og irettesatt av bevæpnede soldater.

Når det gjelder mannen som ble straffet for å ha klatret opp på taket sitt i Tel Rumeida, så sier du ingenting om hvorfor det er ulovlig å klatre opp på taket uten tillatelse (kanskje vet du ikke hvorfor?). Faktum er at Tel Rumeida som ligger på en høyde over gamlebyen var et yndet sted for palestinske snikskytere for å gjennomføre skyteangrep mot israelerne, både soldater og sivile, inne i gamlebyen. Derfor ble det innført restriksjoner for palestinerne på å klatre opp på takene i høydedragene rundt gamlebyen. Jeg mener ikke at dette rettferdiggjør at mannen ble tvunget til å stå ute i regnet i halvannen time, men det er en del av bakgrunnen for denne situasjonen. En bakgrunn som du utelater.

Kommentar #4

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.

Det var fra dette miljøet Yitzak Rabins drapsmann kom. Det var også herfra Baruch Goldstein kom – han som stod bak den brutale massakren i Ibrahimi moskeen i 1994. I Israel er han betegnet som terrorist. Men i bosettingen Kiryat Arba i utkanten av Hebron er han hyllet som en helt og har fått sitt egen minnesmerke. Der finnes for øvrig også en minnelund for Meir Kahane – grunnlegger av den rasistiske Kach bevegelsen som er forbudt i Israel.

Yitzak Rabins drapsmann, Yigal Amir, delte synspunktene til mange av bosetterne i Hebron og besøkte også byen, men han kom fra Herzliya ved middelhavskysten, trygt plassert innenfor våpenhvilelinjene 1949-67.

Ja, det finns en minnelund for Meir Kahane, der terroristen Baruch Goldstein er begravet.

Men på den palestinske siden finnes plakater og minnesmerker som hyller selvmordsbombere, er det mindre fanatisk, mindre voldsforherligende?

Kommentar #5

Lars Gule

97 innlegg  3888 kommentarer

Tilbake til start

Publisert nesten 10 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Ja, det finns en minnelund for Meir Kahane, der terroristen Baruch Goldstein er begravet.

Men på den palestinske siden finnes plakater og minnesmerker som hyller selvmordsbombere, er det mindre fanatisk, mindre voldsforherligende?

Ja, det finnes voldsfanatikere på begge sider i denne konflikten. Det er åpenbart et av de alvorlige hindrene for å komme videre i prosessen med - i det minste å forsøke - å skape fred.

Det forhindrer ikke at det er mer enn relevant å spørre: Hvem begynte? Hvordan startet denne voldsspiralen?

Dvs. hvem tok hvem sitt land? Hvem okkuperer hvem? Hvem har nektet palestinerne en egen stat på deres eget territorium i snart 100 år?

Svarene på disse og lignende spørsmål er AVGJØRENDE for å forstå hvem som har rett og hvem som har urett; hvem som reagerer på undertrykkelse og overgrep (om enn med uakseptable midler); hvem det internasjonale samfunnet skal presse til innrømmelser - og hvem som bør ha vår støtte.

Lars Gule

Kommentar #6

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.

Dvs. hvem tok hvem sitt land? Hvem okkuperer hvem? Hvem har nektet palestinerne en egen stat på deres eget territorium i snart 100 år?

Israel har eksistert siden 1948 og kontrollert Vestbredden og Gazastripen siden 1967.

Nå vet jeg at matematikk ikke er Dr. Gules fagområde, men å snakke om "snart 100 år" er likevel ganske svakt.

Men tross alt, det virker ikke som sannhet er et særlig viktig kriterium når man anklager og demoniserer Israel, så overrasket er jeg ikke.

Kommentar #7

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

- You cannot occupy nicely

Publisert nesten 10 år siden

Dette handler om okkupasjon – et ord jeg skjønner av din siste kommentar du helst ikke tar i din munn for å beskrive situasjonen i Hebron og på Vestbredden.

Kjernen i enhver okkupasjon er en iboende strukturell vold, fundert i et asymmetrisk maktforhold mellom okkupant og okkupert. Makten holdes i et militært grep. Uansett hvor man befinner seg i verden: Ingen finner seg i å være okkupert, det vet okkupanten. Det skjeve maktforholdet slår derfor ut i ekstrem kontrollutøvelse, trakassering, fornedring, undertrykkelse og fysisk maktmisbruk av de okkuperte - i alle aldre.

- Det var dette du selv fikk et lite innblikk i ved ditt besøk i Hebron - om du forholdt deg ærlig og oppriktig til det du så og hørte.

- Det er dette, dine bekjente i TIPH (norskledet observatørstyrke i Hebron) kan gi deg mange – svært mange - eksempler på, om du vil lytte.  

- Det er dette, israelske soldater som har tjenestegjort i Hebron kan illustrere med å fortelle om trakasseringen, maktmisbruket og de mange overgrep de har observert eller selv har vært med på å utføre. Du har snakket med noen av dem, sier du. Da har du fått høre hvordan de opplevde at okkupasjonens systematiske overgrep mot sivile palestinere, kom i konflikt med deres egen forståelse av god jødisk etikk og moral. Flere av de tidligere soldatene har lettet sin samvittighet og delt sine historier med Breaking the Silence. (Se Testimonies from Hebron 2008-10) Mikhael Manekin, en av lederne i organisasjonen – og som selv tjenestegjorde i Hebron – sa det selv så treffende til meg: - You cannot occupy nicely.

Med andre ord: okkupasjon er brutalt – du blir en overgriper som okkupant. Okkupasjon er uforenelig med etterlevelse av grunnleggende menneskerettigheter og folkeretten. Det er nettopp dette som Christian Peacemaker Team dokumenterer i sin ferske rapport. Slik er hverdagslivet for vanlige palestinere under israelsk okkupasjon.

Kjetil Nilsen
(Til spørsmålet om eksemplene jeg refererte til fra rapporten, anbefaler jeg å lese rapporten – kikk ikke minst på videoklippene. LES Rapporten

 

Kommentar #8

Lars Gule

97 innlegg  3888 kommentarer

Sionisme og okkupasjon

Publisert nesten 10 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Israel har eksistert siden 1948 og kontrollert Vestbredden og Gazastripen siden 1967.

Nå vet jeg at matematikk ikke er Dr. Gules fagområde, men å snakke om "snart 100 år" er likevel ganske svakt.

Men tross alt, det virker ikke som sannhet er et særlig viktig kriterium når man anklager og demoniserer Israel, så overrasket er jeg ikke.

Fordi sionismen, av noen kalt jødisk nasjonalisme, innebar at det forestilte opprinnelige jødiske hjemlandet - Palestina - skulle bli territoriet for den nye jødiske staten, var det selvsagt uunngåelig at dette prosjektet ikke kunne forenes med en stat for palestinerne på det samme territoriet.

Siden dette territoriet etter både folkerett og sunn fornuft, var palestinernes territorium, måtte det sionistiske prosjektet gjennomføres med vold. Det innebærer krig, etnisk rensing og okkupasjon. I tur og orden og samtidig.

Golani-brigaden har således vært med på den etniske rensingen av Palestina tilbake i 1948, til og med noe mer brutalt enn andre sionistiske/israelske styrker, og er kjent for sin "tøffe" (dvs. menneskerettighetskrenkende) framferd. Det er sant at "You cannot occupy nicely", men Golani-brigaden gjør det vel til og med verre enn det behøvde å være.

Joda, sionismen som ideologi og prosjekt har selvsagt nektet palestinerne en stat på deres eget territorium i 100 år. Politisk og militært.

Lars Gule

Kommentar #9

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.

Okkupasjon er uforenelig med etterlevelse av grunnleggende

Nei, okkupasjon er ikke i seg selv alltid uforenelig med folkeretten.

Kommentar #10

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.

Siden dette territoriet etter både folkerett og sunn fornuft, var palestinernes territorium, måtte det sionistiske prosjektet gjennomføres med vold.

"Sunn fornuft" er et meningsløst begrep, den innebærer ulike ting for ulike mennesker.

Folkerett derimot er noe annet, og jeg nøyer meg med å konstantere at du har en annen tolkning av folkeretten enn Folkeforbundet, FN og det meste av det internasjonale samfunnet.

Var det foresten "sionistenes" skyld at det ikke ble opprettet en palestinsk, arabisk stat på Vestbredden og Gazastripen etter 1949? Hverken okkupasjonsmaktene (Jordan og Egypt), verdenssamfunnet eller palestinerne selv virket særlig interesert i å opprette en stat på de områder Israel ikke kontrollerte.

Kommentar #11

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Okkupasjon på det 45. året

Publisert nesten 10 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.

Nei, okkupasjon er ikke i seg selv alltid uforenelig med folkeretten

Okkupasjon som en kortvarig løsning, f.eks. etter en krig, behøver ikke være uforenelig med folkeretten. Ikke uenig i det. Men når okkupasjonen er i sitt 45. år, slik tilfellet er med Israel på Vestbredden og de facto i Gaza, vil det være uforenelig.
Som okkupasjonsmakt bryter da også Israel helt grunnleggende forpliktelser i henhold til den 4. Genevekonvensjon, f.eks.:

- Forbudet mot å tvangsflytte okkupert befolkning (art. 49) 
- Forbudet mot å ødelegge eiendom (art. 53)
- Forbudet mot å flytte egen befolkning inn i okkupert område (art. 49)
- Forbudet mot kollektiv straff (art. 39) 

Okkupasjonen rammer selvsagt først og fremst de okkuperte, men å stå i okkupant-rollen over så mange år - være hersker over et annet folk - gjør også noe med okkupasjonsmakten. Kritiske røster i Israel peker på den moralske forvitring de ser klare tegn til i det israelske samfunnet, etter så mange års okkupasjon. De okkuperte blir dehumanisert og demonisert for å rettferdiggjøre den brutale okkupasjonen. 
Se Gideon Levis tankevekkende kommentar i dagens Haaretz  

Kommentar #12

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.

Okkupasjonen rammer selvsagt først og fremst de okkuperte, men

Selvfølgelig, å være en okkupasjonsmakt og/eller å være i krig vil alltid være skadelig for en nasjon, selv om okkupasjonen eller krigen i seg selv kan rettferdiggjøres eller er nødvendig.

Jeg vil råde deg til å lese annet enn bare Gideon Levy og Haaretz hvis du virkelig ønsker å vite hva som rører seg i det israelske samfunnet.

Kommentar #13

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Det er

Publisert nesten 10 år siden

også krigstilstander på det 45ende året etter det jeg har forstått...

Kommentar #14

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Kjetil Nilsens tunnelsyn

Publisert nesten 10 år siden

Kjetil Nilsens tunnelsyn er tydeligvis ikke forandret.

Som tidligere plukker han fram en del eksempler på at israelske soldater ikke oppfører seg så pent mot "palestinerne". Men som Aasvestad også påpeker nytter det ikke å bedømme disse incidentene i et vakuum. Selvfølgelig må de settes inn i en kontekst. Bakgrunnen for at denne ene mannen ikke fikk lov til å gå opp på "sitt eget" tak kunne således utmerket godt være at IDF er livredde for snikskyttere. Og steiner kan også drepe og lemleste. Kanskje Nilsen mener at IDF burde tillate steinkasting, som en slags legitim protest?

Slik sett slår egentlig Nilsen bare inn åpne dører. Ingen har vel ment at israelere eller jøder er feilfrie overmennesker. Den krigstilstand som er, og har vært lenge, på Vestbredden sliter selvsagt på både karakter og moral også hos de israelske styrkene. Men det er nok Aasvestad som i hovedsak tegner et mer riktig bilde.

De fleste vil hevde at IDF er en stort sett tålmodig hær, og jeg tror ikke den hæren finnes som bedre hadde taklet å være i en konstant krigstilstand som Israel har vært. Omgitt av fiender på alle kanter, som sier de vil, og har flere ganger prøvd å, ta fra dem landet og å drepe dem. ... Har det aldri falt Nilsen inn at disse eksemplene på maktmisbruk som det henvises til, også kan være uttrykk for frykt og redsel - når ordinære 20- åringer, uten profesjonell militær utdannelse og karriere, stadig må være på utkikk etter terrorister med forakt sågar for eget liv overalt, - kvinner, barn, oldinger, utviklingshemmede og ambulanser med kniver, maskingeværer og selvmordsbelter…. Som læres opp til å hate og drepe jøder - fordi de er jøder. Har aldri Nilsen tenkt på det?

Generelt sett må vi også ta i betraktning at det vel neppe er noe annet land som har så mange ikke bare kritikere, men motstandere av selve staten Israel, hvorav flere opptrer på en måte jeg vil kalle landsforrædere, som nettopp Israel. For kort tid siden mottok en av disse "fredsorganisasjonene", enten det var B`Tselem, Peace Now eller Breaking the Silence, en pris i København. De delte den - med en terrorgruppe i PA!! 

Det er ellers ganske underlig å lese det Nilsen skriver - jeg trodde da PA hadde fått selvstyre på store deler av Vestbredden, inklusive Hebron, jeg! Noe annet er jo at PA ikke evner å holde orden, slik at de må ha hjelp av IDF. Skal Israel kanskje ha skylden for det også? Ja, de skal vel det - det er jo ikke annet enn rimelig og vanlig. Om IDF trakk seg ut, ville etter all sannsynlighet Hamas være der ganske fort, med Hezbollah, Al-Qaida og den iranske revolusjonsgarden og Mahdi-brigadene på slep. 

Abbas har jo stolt på IDF for sin personlige sikkerhet, av egen fri vilje velger han IDF, altså fienden, til å beskytte seg mot sitt eget folk. Ja, dette er greier!

Men at Abbas ikke får lov å besøke sin egen luksusvilla til 1.4 millioner dollar på Gaza, kan ikke IDF hjelpe med.

Nilsen beskriver ganske godt hva en okkupasjon er. Det er ikke noen god situasjon. En håpløs konfliktspiral. Men det er like fullt uhyre viktig å ha klart for seg hvem som begynte, som Gule også er inne på. Det er "bare" det at Gule tar feil mht. hvem dette var. Ingen tror vel at Israel ville forbli i dagens situasjon hvis omstendighetene ikke lenger gjorde det nødvendig? Israel er vel ikke onde, selv om Nilsen faktisk synes å mene at Israel gjør det, uten noe motiv eller årsak, - kun for å være stygge. Det er en insinuasjon som ikke bare er grunnløs og stygg, men også latterlig og dum. Har Israel-haterne allerede glemt de bestialske mordene på familien Fogel inne på en lovlig bosetning? Da var sikkerhetsgjerdet åpent, - som en velvillig prøveordning… De har vel sikkert også glemt hvordan morderne ble hyllet og feiret i palestinernes hovedkvarter - og i deres TV?

Om Nilsen hadde vært en smule opptatt av årsak og virkning, ville han sett at her er det ikke "okkupanten" som det primært bør stilles krav til. Den dagen Abbas får orden i eget hus, og sier at vi godkjenner Israels rett til å eksistere som en jødisk stat, og vil forhandle om sikre grenser, vil palestinerne få sin nye stat, og freden vil være en realitet. Men de vil ikke ha 98 % - de vil ha alt. Også det jødene har.

Derfor vil det nok skje en utvikling til det verre, - en utvikling som etter alt å dømme vil preges av at flere og flere, og ikke bare palestinerne, ikke vil ha jøder i området. Israel er en kreftsvulst, er jeg sikker på at mange tenker. Også i EU, og kanskje i USA, er det nok mange som tenker det, men ennå ikke tør å si det, - at bare vi hadde fått fjernet dette Israel, så ville verden blitt et mye mer fredelig sted. Jeg er redd vi kan se konturene av noe slikt nå. Og da er det også bare et spørsmål om tid før handling kan følge ord. Akkurat som ord følger tanke.

Du burde kanskje bekymre deg for en slik utvikling, Nilsen. Da må du imidlertid gjøre noe med tunnelsynet ditt.

 

Kommentar #15

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Kjetil Nilsen fosser videre

Publisert nesten 10 år siden

Her skriver du mye som i beste fall kan betegnes som tvilsomt.

Det du sier om okkupasjon er feil. Det har ingen ting med hvor lang tid okkupasjonen har vart å gjøre.

Jeg vet ikke om verden noen gang har sett en mer tricky situasjon enn den som er på Vestbredden. Men hvordan i all verden kan man få seg til å skylde på Israel? Det er ikke Israel som vil opprettholde okkupasjonen, som egentlig ikke er noen ren okkupasjon lengre. Det er palestinerne som ved sine gjentatte nei til forhandlinger og vilje til å anerkjenne "okkupantens" eksistens, som er den egentlige årsaken til den fastlåste situasjonen. Hva er det palestinerne gjentatte ganger har gjort siden det nå berømte, eller beryktede, tredobbelte nei i 1968? Hva skal en okkupant gjøre da? Kan du svare meg på det, Nilsen? Skulle de ensidig trekke seg ut med dødsfiendene i hælene, mener du?

Israel har jo forlengst gitt dødsfiendene selvstyre på store deler av Vestbredden. Gir de mer, uten å få fred, leker de med sin egen eksistens. Og hvilke ansvarlige politikere gjør det? Utviklingen i den senere tid illustrerer vel dette helt klart - styrkeoppbygging med moderne våpen på tre fronter som etter hva de selv sier ikke bare er ute etter landet, men også dets innbyggere.

Egentlig skulle det være unødvendig å si mer. Er det virkelig noen som ennå tror at det blir fred hvis Israel trekker seg ut av de omstridte områdene?

Når det gjelder de folkerettsbestemmelsene du viser til, er det kjent og ferdigtygd propaganda fra palestina-venner. Unøyaktig og misvisende, og uten sammenheng.

- Israel driver ikke med noen tvangsflytting av befolkningen på Vestbredden. De tvangsflyttet riktig nok sin egen befolkning fra Gaza!!!! Du snur det på hodet. Vestbredden som omstridt område skulle vært "fordelt" ved forhandlinger og grensedragninger vedtatt på slike forhandlinger mellom partene. Det er palestinerne som har lagt beslag på over 90 % av området, mens Israel bare har en liten del.

- Israel flytter ikke egen befolkning inn i okkuperte områder. De som ofte bosetter seg der kommer mye fra USA og andre land.

Akkurat denne anklagen er meget vel kjent og brukt. Den henspeiler på Hitlers, og for så vidt også Stalins, tvungne folkeforflytninger i stor skala inn på okkuperte/innlemmede områder. Å bruke dette mot Israel er uhyrlig og aldeles bak mål. 

- Dette med kollektiv straff hører vi også stadig. Hva menes med kollektiv avstraffelse?

For det første tyder mye på at man ikke helt skjønner begrepet. Da diskusjonen om legaliteten av Israels blokade av Gaza sto på som verst, hevdet flere at Israel ikke kunne gjøre dette fordi det var ulovlig med kollektiv straff. Hvordan skulle en blokade ellers håndteres? Dette er jo rent absurd. Det samme om man tenker på kollektiv avstraffelse i forbindelse med de sikkerhetsklareringer man har iverksatt så vel på Vestbredden, som på Gardermoen og Heathrow. Alt dette har sin årsak, (og gjett en gang fra hvor). Da må dessverre alle "lide". Kunne noen fortelle oss andre hvordan en slik sikkerhetssjekk ellers skulle kunne, og burde, foregå?

Apropos sjøblokaden: Mitt inntrykk er at de aller fleste, også blant de som skrek høyest om ulovligheter, og også Støre, omsider landet på at den var og er lovlig. Selvsagt er den det, og dette har intet med kollektiv straff å gjøre. Da er det kollektiv straff at alle må sjekkes på Gardermoen også? Ja, kall det gjerne det, men det er ikke det som menes med kollektiv straff i folkeretten.

- Om en terrorist som ren hevn, vel og merke uten at det finnes militære beveggrunner, får sin familie eller hus/eiendom ødelagt, kun på grunnlag av det denne ene har gjort, er det kollektiv straff. Det kan godt være at Israel her ikke har holdt sin sti ren. I den grad det har skjedd, er det ulovlig. Dessuten er det antagelig destruktivt - det skaper (unødvendig) hat og det blir lett en eskalerende hevn- og voldsspiral. Problemet i en krig er selvsagt å avgjøre hva som er hva, spesielt i en krig av geriljatype og der sivile blandes i så stor grad med terroristene.

Generelt sett kan jeg vanskelig sitte her og gjøre meg til overdommer over hva IDF gjør og har gjort. Men gitt at krigsforbrytelser er begått er det selvsagt å ta avstand fra, uansett hvem som har begått dem. Og som jeg skriver i mitt innlegg over - heller ikke Israel består av (bare) feilfrie overmennesker.

Ingen har sagt det.

Mht. anklagene om ødeleggelse av eiendom er nok dette en ganske komplisert materie. I et område som har vært "herreløst" og omstridt i så lang tid, er det ikke til å forundres over at det kan være mange konflikter knyttet til hvem som eier hus. Det har sikkert vært (mange) eksempler på urett begått her, - begge veier. Men i internasjonale media får man ofte det inntrykk at det er en selvfølge at palestinerne eier alt og jødene ingenting. Man skal også huske på at ofte har Israels høyesterett gitt palestinere rett, (og da dekker en Israel-kritisk presse det). Nettopp Høyesterett i Israel har lange tradisjoner for å være det mange vil kalle venstrevridd, og mange mener prinsipielt at Høyesterett bruker jus politisk, og er i mot dennes alt for vidtgående innblanding i politikk.

Samtidig er det masse eksempler på at jøder har blitt kastet ut av sine hjem som de utvilsomt eier. Så å fremstille det slik du gjør viser bare så altfor tydelig hvor du står.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere