John Doe

81

Det gode og det onde – en betraktning

Vi kristne befinner oss i en evig drakamp mellom det onde og det gode, slik Donald erfarer når djevelen og engelen sitter på hver sin skulder og hvisker (eller skriker) inn i hans ører.

Publisert: 16. feb 2012

Jeg har lyst til å komme med en personlig hypotese: Vårt hjerte – mer enn fornuften – bestemmer hva vi vil følge. Hjertet vårt kan ikke lyve – men det kan fornuften. Derfor kan fornuften i utgangspunktet være god, men fort bevege seg over til den onde, utspekulerte siden. Årsaken er menneskets iboende egoisme og dypest sett tanken om at man selv er midtpunktet i verden. Ofte kan mennesket begrense seg til å bare se verden fra sitt eget perspektiv; et resultat av indre stahet og egoisme.

Innerst inne mener de fleste av oss at det er en selv som betyr noe – ikke ens medmenneske. Mange vil heller redde seg selv enn en annen. Det er slik egoisme vi utfordres til å bevege oss bort fra. Egoisme er ondskapens næring. Det er hjertet som må forandres – det holder ikke å forandre fornuften.

Noen på forumet hos bokelskere.no skrev om vampyrer som konkrete skikkelser. Min kommentar til det var at jeg mener at det eksisterer mennesker på jorden i dag som har inngått nære pakter med satan og kan fremvise seg selv som demoner både på den ene og den andre måten; enten utseendemessig eller ved åndelig utførelse av tegn og mirakler. Ofte påstår disse "mirakelmennene" at kraften kommer fra Gud, men de kan lett avsløres som løgnere av de av oss som har hjertet sitt hos Gud. For å avsløre dette er det derfor så utrolig viktig å ha hjertet sitt på riktig plass og studere Guds Ord.

Flørting med åndsmakter – slik som i "Åndenes makt" på TV Norge – er flørting med satan selv, da det tar fokuset bort fra Gud vår skaper og holder mennesker på avstand fra Gud. Men heldigvis – ved Guds nåde – står Han der klar for å ta imot selv det mennesket som har kommet lengst bort fra Ham. Han er som faren til den bortkomne sønn; uegoistisk kjærlighet overgår hans lyst til å straffe – Han vil heller se oss frelst. Det er imidlertid ethvert menneskes valg hvorvidt man tar imot Guds tilbud eller ikke. Tilbudet får vi gratis – ved Guds gode nåde. For å ta imot kreves det en forvandling i hjertet. Og når vi har tatt imot, så forandrer Gud oss innenfra, slik at vi blir mer lik Jesus og søker det gode. Men vi må holde ilden brennende og vårt hjerte nært til Ham, slik at vi får påfyll fra den rette Ånd hver dag.

Kommentar #1

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Pseudo-psykologi?

Publisert over 9 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.

Ofte påstår disse "mirakelmennene" at kraften kommer fra Gud, men de kan lett avsløres som løgnere av de av oss som har hjertet sitt hos Gud.

Jeg har forståelse for at min navnebror kanskje velger å skrive med en litterær penn istedenfor en anført i sakprosaens tegn, så Hesselberg for unnskylde meg om jeg blir for pirkete (jeg mener det ikke ille). Men jeg har noen anføringer og spørsmål som jeg synes det kunne vært interressant å høre hva du mener om:

Det enkleste først. Du skriver i det siterte at det er lett for de med Gud i sitt hjerte å avsløre de falske mirakel- og visdomsmennene. Kommer du på noen spesifikke eksempler her? Jeg som ateist tenker nemlig på innimellom på de innleggene som advarer mot div. kristen-karismatiske figurer som Benny Hinn og slikt. Nå sist var det Magne Pedersen som var ute og avkrevde 14kr minuttet (i minimum 10 min pr samtale) for å be for fortsatt god helse til de som allerede var friske. Jeg noterer meg at på alle slike advarselstråder så er frontene relativt steile, selv mellom kristne. Hvordan synes du en slik debatt passer inn i ideen din om at falske "mirakelmenn" er lette å avsløre som løgnere?

Så til mitt egentlig anliggende, som jeg tror skal være mer interessant for deg også å tenke på. Du skriver at egoisme er onskapens næring. Kan du utdype denne påstanden? Det er kanskje vi legger forskjellig mening i ordet, men egoisme er ikke per definisjon motpolen til altruisme, som jeg antar er hva du håper alle skal se på som en positiv verdi. For meg kan egoisme også være fravær av handling, dvs å la andre være i fred. I relasjon til det du skriver om fornuften og hjertet, mener du at egoismens tanker er basert i fornuften eller noe som er iboende i vårt hjerte?

Det siste du skriver om Åndenes makt har jeg som ateist litt vanskelig for å følge, særlig transformasjoner og pakter lagd med djevelen. Men det hadde vært interressant å lese dine refleksjoner rundt mirakelmenn og hva du legger i begrepet egoisme. Er det en utvetydig negativ ting?

Kommentar #2

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hei Andreas

 

 

Et bra innlegg, med viktige poeng. Egoismen har ikke blitt mindre med årene som har gått. Den har økt i styrke og i omfang, Menneskene grabber til seg av det de kan, samtidlig har også grådigheten begynt å bli verre. Se bare på når folk stiller seg i kø på salg eller på loppemarked, blir jo helt gale, i bilen blir også folk forandret, fra å være normal til gale egoister. Jeg ser det dageligt, at barn og voksne passer på sin mat eller snop de har kjøpt,og skal kose seg, det er mitt, jeg har kjøpt det kjøp ditt eget. blir vanskeligere å dele med det man har kjøpt som man skal kose seg med, man passe på at man får nok selv. Trist å se denne utviklingen. Vi er blitt mer likeholden ovenfor verandre, se på de eldre som blir glemt opp i alt dette, de som var med å bygge landet vårt opp igjen, hva sitter de igjen med ? lite og ingen ting. En grådighets kultur som kommer til å straffe seg. Tror det er viktig å ta noen kamper med seg selv, og tvinge seg selv.til å gjøre uvante ting som er godt for hjerte og sjelen.

 

Når du nevner Åndenes makt, så vet ikke folk hva de begir seg ut med. farlige krefter å leke med for mennesker som ikke har den hellige Ånd i seg. Dette spre seg også veldig fort, blir vanliggjort og ufarligjort i dette samfunnet. Alle er velkommen. Dette ødlegger også den åndelige strukturen i vår liv. det som skiller mellom godt og vondt.

Det kreves som du sier en forandring i våre liv, vi må bli nye skapninger i Kristus. fornyet i sinn og i hjertet.

 

 

Gud velsigne deg Andreas :)

 

 

mvh

Rune

Kommentar #3

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

å se satan

Publisert over 9 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.

Flørting med åndsmakter – slik som i "Åndenes makt" på TV Norge – er flørting med satan selv, da det tar fokuset bort fra Gud vår skaper og holder mennesker på avstand fra Gud

slik du gjør er å tro på satan,og dermed gi begrepet makt.det er flørting det.men du er kanskje djevelavhengig slik som endel andre kristne?

Kommentar #4

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

å tro på satan?

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

slik du gjør er å tro på satan,og dermed gi begrepet makt.det er flørting det.men du er kanskje djevelavhengig slik som endel andre kristne?

Hva mener du med det kan du utdype det litt mer?

Kommentar #5

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Fint med en nærmere forklaring

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

slik du gjør er å tro på satan,og dermed gi begrepet makt.det er flørting det.men du er kanskje djevelavhengig slik som endel andre kristne?

Jeg slutter meg så absolutt til Velands ønske om en nærmere forklaring.

Kommentar #6

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

begreper

Publisert over 9 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

Jeg slutter meg så absolutt til Velands ønske om en nærmere forklaring.

kristne tror på,synd,satan og helvete og frelse.eksisterer.men kun subjektivt for de kristne.fokus på en djevel fører til negative krefter.slik jeg ser det

Kommentar #7

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

kristne tror på,synd,satan og helvete og frelse.eksisterer.men kun subjektivt for de kristne.fokus på en djevel fører til negative krefter.slik jeg ser det

Tror du på en eksistens av godt og ondt, og hvor kommer det gode fra og hvor kommer det onde fra?

Kommentar #8

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Som menneske

Publisert over 9 år siden

enten vi er troende kristne eller ikke, så gjør vi våre subjektive observasjoner og tankesprang og legger dem til den kontekst vi har - eller ikke har.

VD er på den måte en gavepakke for oss som tror til å få noe innblikk i hvordan ikke-troende eller annerledes troende ser og reagerer på den åndelige virkelighet som vi som kristne har et innblikk i.

Når jeg leser det Andreas H skriver så får jeg en tanke om noe jeg leste for noen dager siden om at vi lever i en tid der det foregår en forberedelse til frafall og forførelse av mennesker i dag som verden over bekjenner seg til en eller annen religion tro.

Hvis Satan skal bli tilbedt av alle nasjoner i endetiden og etablere en verdensomspennende Antikrist tilbedelsesbevegelse, så må det verden over skje en rokkering i mennesker som tror på noe enten de er kristne, muslimer, hinduer, jøder o.s.v..  For at dette skal bli virkelighet må mennesker verden over være villige til å avskrive eller fraskrive seg sin religiøse arv.

Satan innser at dette vil være et for stort trossprang for oss som tror - vi vil aldri gå vekk fra vår tro til å bli hans tilbedere i ett nu.

Derfor legger han inn en forførelse i sin religion der "toleranse" er basis i "forkynnelsen" og hovedtesen at alle religioner fører til Gud.  Ved å gå inn i denne religionen vil det en en gang hadde i sin arv bli både besudlet og forringet.  Slik vil den tilknytningen en en gang hadde til en rendyrket tro bli brudt. 

Idag er det hørbare stemmer som ønsker at de tre monoteistiske religionene skal flettes sammen.  Dette faller ned i "god jord" hos liberale kristne og urene - de som har minst en fot inne i new age der stemmene snakker om "toleranse" og viktigheten av "enhet."

I denne "pakken" vil demonisk kraft være en del av det som tiltrekker og fasinerer mennesker - som godt.  Jeg har de senere år undret meg over alle disse seriene som går på tv med vampyrer og andre skikkelser og tenkt at dette er vel et substitutt for en åndelig lengsel, men jeg kan og se at det kan være en forberedelsestilsnikelse.

Kommentar #9

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

ikke utenfor oss

Publisert over 9 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.

Tror du på en eksistens av godt og ondt, og hvor kommer det gode fra og hvor kommer det onde fra?

det gode er et som hjelper mennesker,det onde gir lidelse.en absolutt ondskap som dere kaller satan tror jeg ikke på.å tro på satan skaper lidelse,slik jeg ser det.og hvor ting kommer fra?det er,og det er sansbart.jeg bryr meg ikke om hvor vi kommer fra.big bang eller skapelse?uvesentlig.vi er her!

Kommentar #10

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Publisert over 9 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.

Flørting med åndsmakter – slik som i "Åndenes makt" på TV Norge – er flørting med satan selv, da det tar fokuset bort fra Gud vår skaper og holder mennesker på avstand fra Gud.

Nå må du utdype deg litt mer her - hva mener du med å flørte med åndsmakter?

Kommentar #11

Per Winsnes

12 innlegg  388 kommentarer

Det gode og det onde

Publisert over 9 år siden
robert ommundsen. Gå til den siterte teksten.

kristne tror på,synd,satan og helvete og frelse.eksisterer.men kun subjektivt for de kristne.fokus på en djevel fører til negative krefter.slik jeg ser det

Jeg takker for din klargjøring – inkludert det du skrev i din kommentar #9, for hvis jeg forstår deg rett så har du et litt blandet forhold til kristne (for å si det slik) når det gjelder hva de sier de tror, eller ikke tror på. Samtidig opplyser du at du er klar over at det finnes negative krefter i tilværelsen, krefter som vi må passe oss for.

Slik jeg ser det er det ingen motsetning mellom de synspunktene som du nevnte. For hvis det er slik at Gud er god, og det motsatte av Godhet er Ondskap, da er det logisk at det må finnes en åndsmakt, en satan eller en djevel, som er med på "å styre" folk til å gjøre de mest avskyelige ting mot andre, enten det dreier seg om mennesker eller dyr.

Jeg tenker her på en gang som jeg kom rundt et hushjørne og så en guttunge som holdt fast i halen på en katt mens han svingte den rundt og rundt, klar til å smelle hodet mot en murvegg. Jeg fikk stoppet "moroa" i tide. Katten slapp unna, men jeg glemmer ikke ondskapen som lyste ut av øynene på gutten da han så på meg. Det hele var ganske skremmende, men jeg slapp ikke taket i gutten, og hele min holdning var slik at ansiktsuttrykket hans skiftet raskt over fra ondskap til en begrunnet frykt for at han kom å lide samme skjebne som den han hadde tiltenkt katten.

Jeg slapp gutten like før han møtte veggen, hvor etter han gjorde som katten, han stakk av. Dette skjedde for om lag 50 år siden, men jeg glemmer aldri den ondskapen som hadde lyst ut av øynene på ham. Og jeg glemmer heller ikke det forvirrete ansiktsuttrykket hans da det plutselig gikk opp for ham hva han egentlig hadde holdt på med da han svingte katten rundt etter halen: "Jeg mente det ikke!" sa han til meg før han løp avgårde. Og jeg tror ham, for der og da hadde jeg opplevd 2 personligheter i en og samme kropp.

Jeg tror det er riktig som du sier at vi må være forsiktig med å fokusere på djevelen, men vi skal heller ikke glemme at Ondskap eksisterer, uansett hva vi velger å kalle den, og at det derfor kan være lurt å tenke over at det kanskje kan være noe mer som ligge bak hvis man plutselig skulle oppdage at man er full av "ja vi elsker" i en gitt situasjon.

Kommentar #12

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Hesselberg:

"Flørting med åndsmakter – slik som i "Åndenes makt" på TV Norge – er flørting med satan selv",

................

å se satan  slik du gjør er å tro på satan,og dermed gi begrepet makt.det er flørting det.men du er kanskje djevelavhengig slik som endel andre kristne?"    Skrev Ommundsen   

::::::::::::::::::

 

Fy skam deg robert !  Gå hjem og vask munnen din.  Den siste setningen din her må oppfattes som et grovt og ufyselig angrep på annerledes (enn deg) tenkende.  (kristne)Den første setningen din vitner om en grunnleggende mangel på nyanser i språket. Og, om du så hadde utgitt tusenvis av diktbøker forandrer ikke det noe.  Men kanskje du vrir på det med vitende og vilje, men da blir det jo bare enda verre.  Leksjon 1:  Å tro at det eksisterer en ond makt i tilværelsen som heter satan er ikke det samme som, "å tro på satan".  De kristne vet satan eksisterer, og motarbeider han.  Leksjon 2:   De som "tror på satan" kaller vi djevledyrkere" eller "satanister"  Og disse hater de kristne, og flørte med onde åndsmakter.   Da er det jeg lurer på om du selv er i nærheten av noe slikt, de bruker ofte å røpe seg slik.   Det onde kan finnes både i oss og utenfor oss.  Utenfor oss er dette en metafysisk åndsmakt som kan materialisere seg som demoner og den slags. Hesselberg har helt rett i at det disse TV programmene som "Åndenes makt" og mange fler, er flørting med satan og onde åndsmakter. Lærte du noe nå ? Men om du ærklærer deg som hedning, venter jeg selvsagt ikke at du forstår dette.

Kommentar #13

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 9 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.

Årsaken er menneskets iboende egoisme og dypest sett tanken om at man selv er midtpunktet i verden.

Ifølge bibelen er vi skapt i guds bilde. Er det ikke da naturlig at vi er egoistiske og selvsentrerte?

Husk at vi snakker om Jehova. Han som satte oss på dette lille støvkornet i et uendelig univers. Her skal vi leve i naturens vold uten bevis for hans eksistens. De som ikke tror blindt på han, må pines i evigheten. De som tror, får tilbringe evigheten i jubeldans og lovsang. Det ene verre enn det andre.

Ikke engang andre avguder kan vi ha (hvem skulle det skade siden de ikke finnes).

Alt dette fordi skaperen, han som kan alt, ikke valgte en annen åpenbar løsning: Sende oss rett til et godt sted, der vi kunne ha levd i fred og harmoni - i fred fra den evige overformynder. 

Han går foran som et godt eksempel.

Kommentar #14

trond fossum

72 innlegg  48 kommentarer

den ene side

Publisert over 9 år siden

hvor vanskelig dette livet blir

det er bare den ene siden
god
jeg tror ikke på satan og demoner
jeg tror ikke på det onde
jeg tror ikke på døden

det finnes bare en side
en ånd en gud god livet

ingenting er i noen satan

alt kommer fra gud
alt overgis til gud
alt.....ingenting som stenger for
da skjer forvandlingen
god i gud

Kommentar #15

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Synes det er litt spesielt å lese voksne mannfolk skrive om demoner og annet, ting jeg overhode ikke klarer å ta alvorlig. Det er greit nok at jeg aksepterer at andre tror på andre ting enn jeg gjør, men jeg klarer fortsatt ikke å ta det alvorlig. Hvordan må det påvirke de som går og tror at deres medmennesker tidvis er eller er besatt av demoner?

Når det kommer til den mer normale delen av hovedinnlegget, ondskap, og det å legge til side egoisme så har jeg derimot noen tanker. Først av alt så er jeg opptatt av at vi er dem vi er. Jeg er ett menneske som har noen egenskaper. Noen av de egenskapene er av svært fast karakter, noen av fastlåst karakter og noen av flyktig karakter. Uansett så er jeg den personen jeg er.

Det betyr at jeg er egoistisk, og jeg er opplyst egoistisk, og jeg er altruistisk egoistisk. Jeg strever etter å finne en balanse mellom disse egenskapene under ulike situasjoner. Jeg tror det er direkte skadelig å prente i mennesker at de er onde eller at helt normale egenskaper ikke er akseptable. Det vi sier da er at de er dårlige mennesker for å ha helt vanlige følelser og tanker. Det fører til at de enten oppfører seg dårlig, slik de har blitt lært at de er, eller at de blir selvutslettende noe som ikke tjener noen.

Når vi ser pastorer som snakker om helvete, synd, straff og etterpå blir funnet på ett offentlig toalett med en mannlig prostituert så tenker jeg at noe har gått helt galt. Mens menigheten har trodd de har gjort noe godt, stått for noe gått, så sitter det mennesker som om igjen og om igjen hører at den person de er ikke er god nok, mens de ikke klarer å være noen andre enn den de er. Dette er når godt blir ondt. Man gjør andre mennesker ondt ved å tro at man gjør godt.

Ellers mener jeg at ondt og godt er begreper vi som mennesker bruker for å beskrive hvordan handlinger påvirker oss selv og andre, og at det ikke finnes noen metafysisk godt og ondt. Vi vet hvor i hjernen ulike egenskaper som humor, glede, ondskap sitter, og vi vet at hvis en del av hjernen blir forandret så kan en person bli mer glad, mer lei seg, mer deprimert, eller gjøre handlinger mot andre som er det vi kaller onde. Vi vet også at man i oppveksten blir preget både psykologisk og fysiologisk av de opplevelser vi har. Mennesker som opplever missbruk, vold og ustabilitet får endringer i hjernen, samt noen forventinger til seg selv og omverden som fører til at de blir formet.

Dette har ingenting med djevelen å gjøre, og det er for.... trist hvis en jente som har blitt seksuelt missbrukt, slått, løyet til, blitt tatt fra glede, trygghet, omsorg, og da blir en person med voldsomt sinne, selvutslettelse, usikkerhet og dermed handler på måter som ikke er akseptert, blir fortalt at de er djevelen eller at djevelen er inne i dem. For meg er det ett nytt overgrep. De er flotte mennesker som har blitt påført skade, og det de trenger er god behandling, omsorg, omtanke, respekt, muligheten for Å VÆRE OG AKSEPTERE SEG SELV, ikke en beskjed om at de ikke er gode nok. Det er hva de har blitt lært hele livet.

Kommentar #16

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg er buddhist

Publisert over 9 år siden

takk gud.og jeg er ikke slem mot kristne,kun vass mot dem som skaper lidelse.å påkalle satan slik du gjør skaper lidelse

Kommentar #17

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

hadde du fullført

Publisert over 9 år siden
Per Winsnes. Gå til den siterte teksten.

Katten slapp unna, men jeg glemmer ikke ondskapen som lyste ut av øynene på gutten da han så på meg. Det hele var ganske skremmende, men jeg slapp ikke taket i gutten, og hele min holdning var slik at ansiktsuttrykket hans skiftet raskt over fra ondskap til en begrunnet frykt for at han kom å lide samme skjebne som den han hadde tiltenkt katten.

hadde du vært like ille,vold kan ikke løses med vold.men hvordan få frem at dyret led?hvordan øke empati?jeg hadde nok ristet ham litt-jeg er pasifist men og katteelsker.men er slik impulsiv dårskap ond?eller bare uforstand.hadde vedkommende skjønt hva lidelse var,og likevel gjort det er en nærmere ondskapen

Kommentar #18

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 9 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.

Redaksjonens lesetips

?

Kommentar #19

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Ommundsen

Publisert over 9 år siden

 

ommundsen

"jeg er buddhist      takk gud.og jeg er ikke slem mot kristne,kun vass mot dem som skaper lidelse.å påkalle satan slik du gjør skaper lidelse"                                                                                                                                                                        :::::::::::::::  "vass" 

::::::::::::::::::

 

"vass", det er vel Mulla Krekar også.   Bare at han har en skarpere og tyngre trussel bak seg enn en forspist buddha figur.  Dette siste var ment som en boomerang til deg

Kommentar #20

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

feit buddha

Publisert over 9 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Bare at han har en skarpere og tyngre trussel bak seg enn en forspist buddha figur.

har en vel kun i visse folkelige tradisjoner i kinesisk buddhisme.klart du kunne jo ikke vite det

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere