Eivor Andersen Oftestad

38

"Kom deg vekk din jævla hore!"

De sa selvfølgelig masse annet stygt også, men det eneste jeg husker er opplevelsen av å med største selvfølgelighet og gjentatte ganger bli tiltalt som "en jævla hore" i min egen gate. Jeg vil ikke finne meg i at det skal være tillatt.

Publisert: 5. feb 2012

Selv om jeg bor i en by, blir jeg veldig provosert når voksne menn urinerer på blomstene i bakgården min eller på husveggen vår. De få gangene noen har gjort akkurat dette idet jeg kommer forbi en sen kveldstime, så har jeg sagt ifra om hva jeg syns. Det skulle bare mangle, det er ikke noe vi ønsker i vårt nabolag. De gangene det har skjedd har det dreid seg om en eller annen gjest hos en eller annen nabo som syns det ble for langt å gå inn - og han blir en smule usikker når han blir tatt med buksa nede. Jeg er jo tross alt veldig skremmende i eksplosiv tilstand. Sist gang jeg var ute en sen vinternatt, kom jeg rett på to menn denne gang, som konverserte mens de lot vannet oppover naboens husvegg. Jeg syns virkelig ikke noe om det heller - og sa at det fantes andre steder å gjøre slikt. Da møtte jeg ingen fomlete dialog, men en maktdemonstrasjon som gjorde meg målløs. Mens de pakket inn stasen rett foran ansiktet på meg, skjelte de meg ut på et språk jeg aldri har lært og som jeg ikke greide å besvare. Det er mulig jeg lever svært beskyttet, men jeg har aldri blitt møtt med "din jævla hore!" som bærende argument før. De sa selvfølgelig masse annet stygt også, men det eneste jeg husker er opplevelsen av å med største selvfølgelighet og gjentatte ganger bli tiltalt som "en jævla hore" i min egen gate. Jeg vil ikke finne meg i at det skal være tillatt. Jeg antar at de var pakistanske. Jeg vet selvfølgelig at det finnes millioner av pakistanere som aldri ville tiltalt meg slik, det er ikke poenget. Jeg antar også at de var i 20-årene, var oppvokst i Norge og hadde gått på norsk skole, kanskje det er noe av poenget.

Når man oppdrar barn, lærer man som foreldre at uønskede reaksjonsmønstre kan forekomme i den grad man som oppdrager selv tillater det. Jeg skulle gjerne visst om det språket jeg møtte i gata kunne vært møtt på en konsekvent og bestemt måte da disse guttene var små og gikk på sin lokale skole. På en måte som var i samsvar med det vi vil oppnå - nemlig at det ikke er akseptabelt, overhodet! Det eneste jeg tilslutt greide å si før jeg klokelig trakk meg unna to aggressive fremmede menn, var at de burde lære seg ordentlig norsk. Jeg mente selvfølgelig folkeskikk, men det var ordene og måten de tiltalte meg på jeg intuitivt reagerte mest mot.  

Og når jeg tenker meg om har jeg kanskje opplevd å bli kalt noe slikt en gang før - men da opplevde jeg det ikke som så truende. Jeg jobbet på en barneskole for 10-15 år siden, og noen av barna kunne bruke et slikt språk - mot medelever i friminuttet og mot kvinnelige lærere. Jeg var bare vikar og husker ikke hva vi gjorde med slikt - antakelig ikke så veldig mye. Men når jeg tenker meg om kunne det jo være de samme guttene som nå var blitt voksne og som jeg opplever truet meg med det samme språket rett utenfor mitt eget hjem.

Kommentar #1

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Uansett om man er mørk eller lys norsk eller utenlands så kan en vell slenge stygge ting etter en,.og trist ford eg dette. jeg for min del tror jeg ville prøvd å komme meg ubermerket avgårde og håpe at de ikke oppdaget meg. Da serlig siden det var midt på natten og en bare risikere å utsette seg selv for fare.Så jeg ville ikke vært så tøff som deg.

Bare håpet at de ikke såg meg!Men man er ulike! Tenker jeg hadde økt tempoet og bare kommet meg vekk derfra fortest mulig.Folk som gjør slikt er gjerne litt mere slepp hendte med andre ting også!!

Språket til deg talte jo sitt og da!!

Kommentar #2

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Om du ikke trener karate eller kickboksing så hadde det nok vært lurest å tie stille. Å snakke til fulle unge menn nattestid er nesten som å yppe til bråk. Disse mennene er ikke klar i hodet. For når alkoholen går inn så går vettet ut.

Kommentar #3

Eivor Andersen Oftestad

38 innlegg  25 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Det var ingen som var fulle her, bare aggressive. Mitt poeng er ikke at jeg blir lei meg når noen sier stygge ting til meg, men at det er ekstremt provoserende når grupper i samfunnet opptrer med en sånn total forakt mot normer i et lokalmiljø. Jeg blir ekstra provosert fordi de uttrykker sin forakt - ikke ved å gå inn i en dialogisk krangel, men med systematisk seksuell nedlatenhet mot kvinner. Og jeg lurer på hvorfor vi finner oss i at en slik holdning kultiveres fra barneskolestadiet.

Kommentar #4

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

men mot en mann

Publisert nesten 10 år siden

som kommenterte hadde de kanskje tydd til vold

Kommentar #5

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Eivor Andersen Oftestad. Gå til den siterte teksten.

Og jeg lurer på hvorfor vi finner oss i at en slik holdning kultiveres fra barneskolestadiet.

Har det noe å gjøre med "modernisering" av lærernes sanksjonsmuligheter? I dagens skole er det nærmest som om det er elevene som skal ha det siste ordet. Lærerne blir hjelpeløse.

Liten kommentar angående alkohol: én ting er når fulle folk pisser rundt (de er fulle, trengte, og uten offentlige toiletter); noe helt annet er det med edrue som gjør slikt. Jeg opplever samme i eget nabolag. Merkelig nok, kanskje, ingen problemer med fulle folk, men en masse edrue folk som skaper postyr og kvalme i gatene, gjerne om natten. Og de er ikke enkle å ha med å gjøre. Skrik og skrål, slagsmål, umotiverte overfall på kvinner, søppel, hærværk, tagging --- av helt edrue folk.

(Nei, jeg skal ikke flytte herfra av den grunn.)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere