Terje Tønnessen

151

Mobb en sørlending! Ser du en rogalending: Løp!

Sven Egil Omdal er litt av en tøffing. Han er så tøff at det blir stress og kaos i mine sørlandske gener bare jeg ser hans hårløse og gråskjeggede fjes. Nå sier han sannheten. Om sørlendingene

Publisert: 3. feb 2012

Hør hva Hans Høyhet, den tidligere kulturredaktøren i Stavanger Aftenblad, nå hytteeier i Mandal i sin visdom har funnet ut:

Sørlendinger...

 "de dukker først opp når det blir varmt i været, de kan være ganske giftige - og de beveger seg ubegripelig langsomt"...som brennmaneten...

I følge høykommisæren for flyktninger og utflyttede rogalendinger er vi uvillige til å binde oss, vi velger bevisst å være omtrentlige, det er umulig for oss å si et klart ja eller nei, vi er generelt treige og har et forhold til tid og avtaler som gjør søramerikanere og latinos til helgenaktige søndagsskolegutter:

"Æ ska gjørr det æ kan, men æ kan`ke love noe"

 går sørlendingene rundt og sier hele tida:

"De har en rørlegger der nede som bare omtales som Jesus fra Flekkerøy. Han har lovet å komme igjen, men det er ingen som vet når han kommer"...

 Og når vi smiler, er det bare fusk og fanteri og fasade - akkurat som hos danskene:

"Det som på utsiden ser ut som et smil, er egentlig en grimase sett bakfra", sier oppsynsmannen for den globale skikk & bruk...

Denne mannen, denne visdomslæreren fra det store vest, denne renessansefyrsten, denne visdomskilden fra den store opplysningstiden skal vi undermåls sørlendinger tvinges til å høre på hver lørdag i hans lydige hofforgan, tabloiden Fædrelandsvennen...

Her kommer en kul friskus av en potent rogalending med oljå på fingrene til langt oppover armene, en intellektuell muskelbunt av en 68er som vet han har sett lyset, en koloniherre fra det store vest som kommer og kjøper opp de fineste og dyreste hyttene våre, perlene og diamantene, her kommer han fra det store fylket i vest med noen av de mest eksklusive adressene i folkerepublikken Norge, fylket som er så ekspansivt, dynamisk, innovativt og kreativt at det rister og buldrer i mammons kraftmuskler langt inne i Ryfylkefjordene og utover Jærstrendene der pietistene bodde i gamle dager, der barna i barnehagen blir hjernevasket til å tro at de er de beste og flinkeste og har krav på alt...

en sånn mann skal vi høre på...

det er godt vi er flade i haue og forstår like lite av det hele som en molbo...

spesielt jeg som har fars- og morsslekt tilbake her til 1399 -

et par år før unge Omdal ble født...

Kommentar #1

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

og står jesus

Publisert over 9 år siden

i veien,kjør ham ned.

Kommentar #2

7 innlegg  815 kommentarer

der åpenbarte

Publisert over 9 år siden

buddhisten hva/hvem som driver ham.

Kommentar #3

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

bil faen

Publisert over 9 år siden
. Gå til den siterte teksten.

buddhisten hva/hvem som driver ham

avslørt.tatt på rattet,hehe.med eksospotta ute

Kommentar #4

Olav Rune Ekeland Bastrup

100 innlegg  2613 kommentarer

Mi kon'kje ha det rænnet

Publisert over 9 år siden

Så er det historien om bakeren i Lillesand, som forklarer litt hvorfor ting går litt tregt på Sørlandet. Han bakte så gode skillingsboller at salget steg til himmels, også blant sommergjestene som hadde hørt nyss om dem. Men da sommergjestene vendte tilbake neste sommer for å få tak i de gode skillingsbollene, hadde bakeren i Lillesand sluttet å bake dem.

"Hva, har du sluttet å føre dem!?" spurte en sommergjest forundret.

"Ja," svarte bakeren. "Mi kon'kje ha det rænnet."

Kommentar #5

Sven Egil Omdal

0 innlegg  1 kommentarer

Hårløs, men ikke rådløs

Publisert over 9 år siden

Terje Tønnesen, som har fulgt sine sørlandsgener helt tilbake til 1399, da Svartedauen mer eller mindre var på hell, tar myndig til motmæle mot mitt karakterdrap på den etniske gruppen han tilhører.

Men han forregner seg når han trekker inn min svært høye panne. Som Yale-forskeren James B. Hamilton offentliggjorde i en studie fra i fjor, er det en klar sammenheng mellom skallethet og virilitet:

 http://time-demo.newscred.com/article/33f139251b9e1b49ab265bc3e8ce952c.html/edit

Men på Sørlandet er de kanskje ikke kommet til Time fra april i fjor ennå?

Jeg legger ellers merke til at Tønnesen har en frisk og frodig lugg.

Kommentar #6

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Og jeg som trodde at frenologien

Publisert over 9 år siden
Sven Egil Omdal. Gå til den siterte teksten.

Men han forregner seg når han trekker inn min svært høye panne. Som Yale-forskeren James B. Hamilton offentliggjorde i en studie fra i fjor, er det en klar sammenheng mellom skallethet og virilitet:

døde ut med nazistene?

Kommentar #7

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Harmløst og morsomt

Publisert over 9 år siden

Jeg lo godt flere ganger av Omdals kåseri.  Traff han meg som sørlending?  Jeg vet ikke.  Det får vel andre (rogalendinger, kanskje?) uttale seg om.  Sevsagt spinner han på en gammel myte, og den sørlandske "innfulheten" og "tålmodigheda" har det jo vært drevet gjøn med siden Vilhelm Krags tid.  Slike myter er stort sett oppspinn, men muligens likevel med en kjerne av sannhet?

På 80-tallet bodde jeg en periode i Rogaland, nærmere bestemt i Ryfylke.  Og, jo - jeg må nok innrømme at folk virket mer resolutte og handlekraftige enn jeg var vant til.  Jeg bygde bl.a. hus der, og da grunnmuren skulle opp, sto det 10 arbeidsvillige kolleger klar med blandemaskiner og annet nødvendig utstyr.  Muren kom opp i rekordtempo, og resten av huset satte et lokalt snekkerfirma opp i løpet av et par uker.

Men på ett punkt må jeg arrestere Omdal:  Bibelbeltet er ikke kun et Sørlands-fenomen.  Det var betydelig strammere i Ryfylke!  I hvert fall på 80-tallet.

Kommentar #8

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Omdal

Publisert over 9 år siden

Som du har også Sven Egil Omdal ein glitrande penn - ja, fekk han ikkje sjølvaste Gullpennen av Riksmålsforbundet for eit par år sidan - men han verkar også litt høg på pæra og er altfor flink med ironi, så det er bra du dukkar han litt med ei blanding av skamros og beisk ris. Han var ikkje minst i sitt ess saman med Bjarte Botnen i ramnereiret, der dei godta seg over all dårskap i kongeriket og delte sin ukristelege skadefryd med oss VL-lesarane. Som ekte 68'ar kan eg ikkje seie eg hugsar å ha sett Omdal på Blindern den tida; han var trass alt berre 15 år, men fleire av dei villfarne ideane er dessverre framleis populære. I tunge stunder trur eg IQ'en og vurderingsevna er omvendt proporsjonal, for det var ikkje intellektet det skorta på hos dei revolusjonære frå den tida. Nei, takke meg til ein sindig sørlending!

Som medisinar må eg likevel gje han rett på eitt punkt, nemleg når han skriv om virilt håravfall. Dei som briskar seg av å vere barske og maskuline, bør vite at mykje testosteron gjev ikkje berre tynnare hår midt i livet, men også kviser i tenåra og prostataproblem i alderdommen, viss då åra blir så mange for dei som går på store dosar av slik høgoktan hormon.

Kommentar #9

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Jeg "løper"

Publisert over 9 år siden

når jeg ser en sørlending og spesiellt om vedkommende tilhører egnene rundt Kristiansand.

Jeg har bodd her ca 10 år nå og ble advart på det sterkeste før jeg flyttet hit første gang. Kan ikke tenke meg en mere ekskluderende del av befolkningen i kongeriket Norge.

Kommentar #10

Terje Tønnessen

151 innlegg  508 kommentarer

Frisk og frodig lugg, javisst...men virilt håravfall, nei, ærlig talt...

Publisert over 9 år siden

Ærede Sven Egil Odal

Jeg takker for din opplysende, jeg vil si altforklarende kommentar. Hvis du stusser over navnet ditt, tenkte jeg at jeg også ville sløyfe en bokstav i etternavnet ditt - fordi du gjorde det i mitt...du vet, vi sørlendinger er noen smålige storpirkere og går bare etter bagateller...

Din vennlige respons var som nevnt opplysende, klar og fin - en ren nytelse - men en ting må jeg  få protestere på:

Du kan ikke som dannet, sivilisert og velstående rogalending gå gjennom livet basert på myter - jeg tenker på denne Yaleprofessorale vitenskapelige alibien din om at skallethet & virilitet henger sammen!

Ærlig talt, den må du lenger inn i Ryfylkefjordene med!

Heldigvis har en fornuftig og oppdatert veterinær med det sydende navnet Gunnar Søyland satt deg ettertrykkelig på plass og opplyst deg om at den alment kjente og utbredte vitenskapen frenologi, døde ut med nazistene:

Som rogalending vet du nok ikke hva frenologi er

- for oss sørlendinger er det et alment, hverdagslig og mye brukt begrep - derfor skal jeg fortelle deg hva det betyr:

Frenologi er læren om at det er en sammenheng mellom de ulike sjelsfunksjoners sete i hjernen og hodeskallens ytre form, slik at man ut fra kraniets utforming kan slutte seg til de personlige egenskaper. Så nå håper jeg for all framtid vi slipper å høre mytesirkulasjon om relasjonen skallethet og virilitet fra de opplyste i vest...

Og kom ikke her med at den skrivepotente legen Per Steinar Runde holder medisinske miniforedrag om "virilt håravfall"...

det er som jeg ikke tror hva jeg leser! Er det rart det er krise i helsenorge...nei, mannen får heller sitte og spille sjakk med vestlendinger enn å opplyse almuen, det dannede borgerskap og den akademiske elite om kviser, testosteron for ikke å snakke om prostata...når i all verden hadde leger kunnskap om slikt?

Ærede Svein Egil Odal

Jeg skulle gjerne ønske deg alt godt - men du tror meg vel ikke - for i følge opplysningstjenesten for sørlandet, høykommisæren for flyktninger og det globale senter for skikk & bruk, så kan man ikke stole på et smil fra den etniske gruppe jeg i all min innskrenkethet tilhører - så da kan man vel heller ikke stole på en sørlendings fine og vennlige ønske om alt godt og god bedring...

det får så være

inntil noe annet er dokumentert blir jeg

din hengivne  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere