Verdidebatt

Rapport fra Betlehem

Det blir stadig færre kristne palestinere i den byen som ga oss Juleevangeliet, Betlehem. De politisk moderate og velutdannede er de som forlater byen som har hatt kristne innbyggere siden Jesu tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Elendig økonomi er  bare en av årsakene til at kristne palestinere forlater Betlehem. Strukturelle problemer har rammet byen på Vestbredden hardt, ikke minst muren som  Israel har bygd i området og jødiske ulovlige bosettinger på palestinsk grunn. Stadig flere palestinere mister arbeidstillatelsen i Israel, og de som ennå har arbeid må stå timevis i kø om natta for kunne komme tidsnok på jobb før de slipper gjennom kontrollpunktene som Israel styrer med jernhånd. Arbeidsløsheten er skyhøy. Dette rammer spesielt en næring som alltid har vært hovednæringen i Betlehem, turismen til Fødselskirken og stedet der de mener krybben sto. I dag kontrolleres turismen av israelske profitører.

Selve muren gjennom området består i virkeligheten av flere murer som bukter seg hit og dit etter Israels forgodtbefinnende, og de krever mye land på okkupert område(noe som er i strid med Folkeretten). Nitti prosent av denne grunnen er på konfiskert område. Det tilhørte kristne palestinere.

Situasjonen gir en økonomisk krise som bare blir verre og verre. Mange ser seg tvunget til å ta barna ut av private skoler og ha dem i offentlige skoler selv om det bryter med deres religion. Og når det er stadige lærerstreiker fordi lærere ikke får utbetalt lønn forstår en at kvaliteten på undervisningen er elendig.

Tilknytningen til land er tradisjonelt sterk i dette området. For litt over 20 år siden ble det ansett som skammelig å selge jord. Nå har dette endret seg, og prisene skyter i været. Kristne selger land som aldri før til velstående muslimer på Vestbredden.

Mange landsbyer i området har vært kulturelt blandet i flere år, og forholdet mellom kristne og muslimer har stort sett gått greit. De står som oftest samlet mot det israelske presset i området.

Allerede etter Osloavtalen var det kun et lite antall hjemvendte palestinere som fikk ID-kort, i stedet får de kun visum for kort tid. De fleste slipper ikke inn i området i det hele tatt. Mange familier tvinges til å leve separert, noen på Vestbredden, andre i eksil.

Israelske soldater foretar stadige rassiarer i grenseområdene, selv om de også har fjernet de mest utfordrende jødiske bosettingene i området.

De kristne er i mindretall i Betlehem for første gang siden Jesu fødsel. De er sårbare og redde for muslimsk overherredømme i området, en frykt som også  deles av moderate muslimer som ikke er enige med Hamaz.

I 2007 var det den samme ruta fra Jerusalem til Betlehem. Nå er muren der. Den første gata en ser når en kommer gjennom muren, er den travleste handelsgata i Betlehem. Kunruiner er igjen av den velrennomerte kafeen "Memory." Turismen i Betlehem handler om mer enn Fødselskirken. Det produseres souvenirer av ymse slag av oliventre og perlemor. Nå stuper salgsratene og produksjonen går sett til lagring.

Småtyverier og innbrudd øker i området. Rettssystemet fungerer ikke. Solidaritet med Jesu fødeby er viktigere enn noen gang. Israel står for en urettferdig utbyttingspolitikk som truer den politiske stabiliteten i området.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt