Verdidebatt

USAs kattepine

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Amerikanerne ønsker et fritt og åpent samfunn. De vil ha toleranse og plass for alle. Diskriminering på grunn av rase og religion er ikke ønsket.

Men slike verdier kan settes på prøve. Ute i den muslimske verden påstår både statssjefer og folkedypet at Amerika bekjemper islam. Det vil amerikanerne nødig ha på seg.

    Så skjer det i militærleiren Fort Hood i hjertet av USA. En major som heter Nidal Malik Hasan og jobber med stressterapi, roper Allahu akbar (Allah er stor) og skyter vilt omkring seg. Han blir stanset, men ikke før han har drept og såret en mengde kolleger.

Hva skal man mene om dette? President Obama sier umiddelbart at man ikke for raskt må «hoppe på konklusjoner» – med andre ord: Det er ikke sikkert dette var en islamistisk terroraksjon.

De ledende massemediene er også forsiktige med konklusjoner, annet enn at den mistenkte massemorderen var «offer for stress». New York Times skriver to dager etter at «Foreløpige undersøkelser viser ingen forbindelser til et terrorplot.» Andre overskrifter: «Smertefulle historier ødelegger for militærterapeuter.» Time magazine: «Stress ved Fort Hood var antakelig stressende for Hasan.»

Kommentatoren Ann Coulter bemerker i bloggen sin at major Hasan aldri har vært i tjeneste utenlands, heller ikke deltatt på slagmarken. Men konklusjonen som er tryggest å trekke, er at det egentlige offeret er major Hasan. Ja, alle muslimer er vel egentlig offere.

Men nå har Hasan ifølge øyenvitner sagt at «krigen mot terror» i virkeligheten er en krig mot islam, at muslimer bør angripe amerikanere som hevn for Irak-krigen, og han har forsvart selvmordsbombere. Videre har Hasan hatt som «åndelig rådgiver» samme mann som var støtte for to av flykaprerne 11. sept. 2001, imam Anwar al-Awlaki, en mann som har taleforbud i England på grunn av sine ekstreme meninger.

En annen kommentator, Steve Chapman, peker på at det er lett å legge skylden på islam. Kanskje Hasan bare er en galning med selvmordstanker. Men militærpsykiateren var kjent for å opponere mot USAs krigføring i Irak og Afghanistan, og mente at muslimer må få slippe militærtjeneste når de må kjempe mot andre muslimer.

Det er flere tusen muslimer i USAs militære styrker. Skal de behandles med større mistenksomhet enn andre? Undersøkelser viser at få av dem har radikale synspunkter. Bare fem prosent ser positivt på Al-Qaida. Det er ikke så mye verre enn at 13 prosent av samtlige amerikanere ser positivt på Nord-Korea.

    Hva skal man tro? USA står i en kattepine. Uansett hva man gjør, gir det signaleffekter. Kan sannheten og retten overfor Hasan, islam og det store, redde flertallet seire under slike forhold? Det blir spennende å se.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt